برندسازی یا برندینگ بخش مهمی از فرآیند راهاندازی یک کسب و کار موفق در نظر گرفته میشود. برندینگ به صاحبان مشاغل کمک میکند تا نام تجاری خود را از رقبا متمایز سازند و هویت منحصر به فردی ایجاد کنند تا از طریق آن بتوانند با مشتریان خود ارتباط برقرار نمایند. خلق هویت برند برای یک کسب و کار نیز مستلزم آشنایی با انواع برند است تا با آگاهی از ویژگیهای آنها بتوانید استراتژی برندسازی خود را به طور موثر ایجاد کنید.
برندها دارای انواع مختلفی هستند که هر کدام از آنها اهداف خاصی دارند و مخاطبان خاصی را نیز هدف قرار میدهند و به آنها خدماترسانی میکنند. بنابراین، برای انجام برندسازی موفق باید انواع برند را به خوبی بشناسید و با آگاهی کامل از مزایا و معایب آنها، نوع برند خود را انتخاب کنید. هر نوع برند، قابلیت منحصر به فردی دارد و چیز متفاوتی را ارائه میدهد. در ادامه این مطلب، انواع برند و ویژگیهای آنها را به شما معرفی خواهیم کرد. با آرمکده همراه باشید.
جهت مشاوره برند با کارشناسان آرمکده تماس بگیرید
برند چیست؟
برند مجموعهای از ویژگیهایی است که یک کسب و کار، سازمان، محصول یا خدمات را از سایر برندها، نهادها و یا محصولات دیگر متمایز میسازد. کسب و کارها معمولا برند خود را با استفاده از نمادها، اصطلاحات، نامها، طرحها یا سایر ویژگیهای منحصربه فرد که نشاندهنده سازمان و ارزشهای آن است، قابل درک و شناسایی خواهند کرد. کسب و کارها از برند خود در استراتژیهای بازاریابیشان استفاده میکنند تا توسط مشتریان هدف به رسمیت شناخته شوند و خود را به طور کامل از رقبا متمایز سازند. یک برند زمانی ارزشمند و خاص در نظر گرفته میشود که مشتریان آن را به عنوان یک برند ارائه دهنده محصولات و خدمات باکیفیت بشناسند و به آن اعتماد داشته باشند.
برندها چه اهمیتی دارند؟
برندها برای شناسایی توسط مشتریان فعلی و بالقوه بسیار مهم هستند و باید دارای ویژگیهای منحصر به فردی باشند. نامهای تجاری همچنین به عنوان ابزاری جهت برقراری ارتباط با مشتریان از طریق تبلیغ آنچه که کسب و کار در آن تخصص دارد و نحوه مقایسه آنها با رقبای خود مورد استفاده قرار میگیرند. تمامی صاحبان مشاغل به دنبال خلق نام تجاری رسمی و اختصاصی برای کسب و کار خود هستند تا به بازاریابی محصولات، خدمات و همچنین معرفی حرفهای آنان به مشتریان هدف کمک کند.
هیچ کسب و کاری بدون داشتن نام تجاری خاص به رسمیت شناخته نمیشود و قادر به جلب اعتماد مخاطبان نخواهد بود. بنابراین، برند به عنوان هویت یک کسب و کار در نظر گرفته میشود و به آن اعتبار میبخشد و برندسازی حرفهای نیز موجب افزایش شناخت آن توسط مخاطبان هدف خواهد شد.
بیشتر بخوانید: انتخاب نام تجاری
انواع برند
همانطور که اشاره کردیم، برندها دارای انواع مختلفی هستند که هر نوع از آنها برای یک صنعت خاص و مخاطبان هدف آن مناسباند. بنابراین، پیش از راهاندازی کسب و کار و شروع فرآیند برندینگ خود ابتدا باید با انواع برند و ویژگیهای آنها آشنایی داشته باشید. در این بخش شما را با انواع برند و وجوه تمایز آنها از یکدیگر آشنا میکنیم.
برند شخصی
برند شخصی یا برند فرعی یکی از رایجترین انواع برند است که مختص به افراد بوده و به ایجاد یک شخصیت عمومی اشاره دارد که نماینده یک فرد و کار او است. افراد معمولی و یا مشهور مانند بازیگران، خوانندهها، ورزشکاران و غیره اغلب برای برندسازی خود از این نوع برند استفاده میکنند، زیرا نام، تصویر و استعداد آنها بخشی از کاری است که انجام میدهند. یعنی شخص، قابلیتها و تواناییهای خود را در پلتفرمهای مختلف به خصوص رسانههای اجتماعی معرفی میکند و به نوعی بازارایابی شخصی انجام میدهد.
برند محصول
برند محصول یکی دیگر از انواع برند است که کسب و کارها برای فروش محصولات خود باید روی این نوع برند تمرکز داشته باشند. برند محصول بر تشخیص آنچه که محصولات شما را از محصولات رقبا متمایز میسازد، متمرکز است. به عنوان مثال، اگر برند شما در زمینه تولید غذا برای حیوانات خانگی تخصص دارد، ممکن است از طریق نحوه طراحی بسته بندی و لوگو، تفاوت محصول خود را با سایر محصولات مشابه موجود در بازار نشان دهید. کسب و کارها همچنین ممکن است از این نوع نام تجاری جهت ایجاد تمایز میان محصولات خود نیز استفاده کنند.
بیشتر بخوانید: برندینگ محصول
برند خدمات
برند خدمات نیز مشابه برند محصول، مشخص میکند که چه چیزی خدمات یک برند را از خدمات برندهای دیگر متمایز میسازد. برندسازی خدمات همچنین میتواند خدمات مختلفی که توسط یک کسب و کار ارائه میشود را شناسایی کند. به عنوان مثال، یک مجموعه کارواش ممکن است سه نوع خدمات مختلف را به مشتریان خود ارائه دهد و هر گزینه خدمات را با توصیف مزایای اضافی که هر سطح از خدمات مراقبت از خودرو ارائه می دهد، علامتگذاری و قیمتگذاری کند.
برند شرکتی
برند شرکتی از دیگر انواع برند است تحت عنوان برند سازمانی نیز شناخته میشود. برند شرکتی نحوه بیان ارزشها، ماموریت و انحصارات خود را به مشتریان و مخاطبان نشان میدهد. برند شرکتی شامل انتخابهای طراحی مانند لوگو و نام سازمان است، اما شامل نحوه انجام کسب و کار یک شرکت نیز میشود. همه چیز از نحوه طراحی کمپینهای بازاریابی توسط یک شرکت تا نحوه جذب همکاران میتواند بر درک عمومی از یک برند تأثیر بگذارد. برندهای شرکتی اغلب دارای تمام قابلیتها و داراییهای لازم و همچنین ارزشها و اولویتها جهت رفع نیازهای مصرف کنندگان هستند.
برند سرمایه گذار
از دیگر انواع برند میتوانیم به برند سرمایه گذار اشاره کنیم که معمولا در حوزه بازارهای مالی، بورس و سهام کاربرد دارد. اگر یک برند سرمایه گذار به اندازه کافی قدرتمند باشد، انعطافپذیری قیمت سهام را برای مخاطبان خود به ارمغان می آورد و درک آگاهانهای از ارزش را نشان میدهد. این برندها اغلب برندهایی هستند که در فهرست عمومی قرار دارند و نه تنها به عنوان سرمایه گذار بلکه به عنوان سهام عملکرد نیز دیده میشوند. بنابراین، برای موفقیت این برندها، سرمایه گذاران باید دانش استراتژیک و مالی خود را با یکدیگر ترکیب کنند و بر هدف و ارزش پیشنهادی خود کار کنند.
برند عمومی
برندهای عمومی تحت عنوان برندهای دولتی نیز شناخته میشوند. برند عمومی برندی است که به نحوه عملکرد دولت در قبال شهروندان و نهادها مرتبط است. حتی اگر نمیتوانیم انتخاب مصرفکننده را با این برندها مرتبط کنیم، اما برند عمومی همچنان وجود دارد و برای تقویت اعتماد مردم به روشی که دولت، تجارت خود را انجام میدهد، بسیار حیاتی است. برخی افراد بر این باورند که نهادهای عمومی باید به جای استفاده از استراتژیهای برند جهت توسعه برندهای عمومی بر ایجاد نشانههای اعتماد تمرکز کنند.
علاوه بر این، برخی از برندها ذاتاً عمومی نیستند، اما آنقدر در زندگی ما حضور داشتهاند که تقریباً تصور میکنیم آنها بخشی از خدمات عمومی هستند. برندهایی مانند گوگل و فیس بوک در اصل، برندهای خصوصی در نظر گرفته میشوند، اما آنقدر در زندگی روزمره ما تاثیر گذاشتهاند که آنها را به عنوان برند عمومی در نظر میگیریم.
برند مکان
برند مکان یا برند شهر نیز یکی دیگر از انواع برند است که ساکنان، سرمایهگذاران و حتی مشاغل، مقاصد و شهرها به منظور جذب گردشگر میتوانند از آن استفاده کنند. برند مکان معمولا طوری ساخته میشود که یک مکان یا شهر خاص را به جای امکانات آن، با ایدههای مثبت و خلاقانه مرتبط کنند. بدین ترتیب، به مردم نشان میدهند که اگر به شهر خاصی نقل مکان و یا سفر کنند، چندین انتخاب مختلف و متنوع پیش رو خواهند داشت. با این حال، برای موفقیت این برندها، ارائه دهندگان خدمات و شهروندان باید نقش خود را به خوبی ایفا کنند تا در وهله اول بتوانند توجه و اعتماد افراد را جلب کرده و سپس آنها را نسبت به بازدید، سرمایهگذاری و یا نقل مکان به شهر موردنظر ترغیب نمایند.
بیشتر بخوانید: برندسازی شهری چیست؟
برند فعال یا عملگرا
برند فعال یا عملگرا با هدفی همراه است که همواره با دلایل اجتماعی مرتبط است. با این حال، این نوع برند، هدف اصلی خود را به قدری عالی تبلیغ میکند که اغلب مصرف کنندگان آن را انتخاب خواهند کرد، زیرا خود را به طور کامل در ذهن افراد متمایز ساخته است.
برند ملی
برند ملی نیز یکی دیگر از انواع برند است که بر خلاف برند مکان، بر ویژگیها، آداب و رسوم و نواحی کلیدی و خاصی از یک کشور تمرکز دارد و آنها را در نظر مخاطبان، برجسته میکند. این نوع برند اغلب با هدف افزایش آگاهی افراد از یک کشور و آیین آن تشکیل میشود.
برند افراد مشهور و ستاره
برند افراد مشهور نیز در سالهای اخیر و به واسطه گسترش استفاده مردم از رسانههای اجتماعی به یکی از رایجترین انواع برند تبدیل شده است. یعنی افراد مشهور میتوانند از طریق رسانههای اجتماعی مختلف همچون اینستاگرام و با استفاده از تولید محتوا درباره موضوعات گوناگون و حتی شایعات مختلف، برند خود را به عنوان یک فرد معروف بسازند.
در گذشته، مدل کسب و کار برای این نوع برند تنها شامل تبلیغات بود. اما، امروزه افراد مشهور همچون بازیگران، ورزشکاران و یا حتی اینفولئنسرها (افراد تاثیرگذار در شبکههای اجتماعی) میتوانند به کمک شهرت و حساب کاربری خود محصولات برندهای مختلف را تبلیغ کند و یا سفیر برندها آنها شوند. به عنوان مثال، یک سلبریتی میتواند لباسی از یک برند را در مراسمی مهم بپوشد و سپس آن را به مخاطبان خود معرفی کند.
برند اخلاقی
کسب و کارها میتوانند برندهای اخلاقی بسازند و از آنها به دو روش مختلف استفاده کنند. برند اخلاقی در یک روش برای توصیف نحوه عملکرد برند و شیوههای مورد استفاده آن برای بهبود کسب و کار کاربرد دارد. به عنوان مثال، یک برند اخلاقی ممکن است بر مسئولیت اجتماعی و ایمنی کارگران تمرکز داشته باشد. در روشی دیگر نیز برند اخلاقی میتواند نشانگر برندهای با کیفیت باشد که وظیفه مهمی را بر عهده دارد، زیرا به مشتریان اطمینان میدهد که یک محصول یا برند از کیفیت بالایی برخوردار است. اکثر برندهای اخلاقی، بخشی از سازمانهای مردمنهاد هستند.
برند جهانی
برند جهانی که تحت عنوان برند بزرگ و معروف نیز شناخته میشود، دارای شهرت در سطح جهانی است. بنابراین، مدل کسب و کار آن اغلب بر در دسترس بودن، آشنایی و ثبات متکی است. با این وجود، برند جهانی اغلب در معرض تهدید قرار دارد، زیرا مجبور است تغییرات بزرگ یا ظریفی را در کسب و کار خود اعمال کند تا همواره در مرکز توجه باشد. این نوع برند همیشه ثابت قدم است، زیرا «ثبات» ویژگی شاخص یک برند جهانی در نظر گرفته میشود.
برند چالشگر
برند چالشگر یکی دیگر از انواع برند است که تحت عنوان برند تغییردهنده نیز شناخته میشود، زیرا نحوه نگرش و استفاده افراد از منابع بازاریابی مرسوم را تغییر میدهد. ماموریت برند چالشگر این است که از همان ابتدای شروع کسب و کار خود، برندهای رقیب و چیره بر بازار را به چالش بکشد و با آنها رقابت کند. به این ترتیب، برندهای چالشگر، جاه طلبیهای تجاری خود را در سطح کاملا جدیدی اجرا میکنند و معیارهای تصمیمگیری افراد را تغییر میدهند تا موقعیت خود را در بازار بهبود بخشند.
برند عام
برند عام همانطور که از نام آن پیداست، نوعی برند عمومی است که ویژگیهای متمایز خود را از دست داده و کاملا ساده است. برند عمومی دارای سه نوع مختلف است. نوع اول مانند گوگل است که نام آن حتی به دایره لغات ما رسیده است و از نام تجاری آنها به عنوان فعل استفاده میکنیم (مثلا گوگل کردن به جای جستجو کردن).
نوع دوم، برندهای در آستانه نابودی هستند که حق ثبت اختراع خود را از دست دادهاند. این برندها مختص صنعت مراقبتهای بهداشتی هستند، زیرا میزان رقابت در این صنعت بسیار بالاست و از آنجایی که حق اختراع خود را از دست دادهاند، هر برندی به راحتی میتواند آنها را شکست دهد.
نوع سوم برند عام نیز برندی است که هچگونه از ارزشهای یک برند را دارا نیست و محصولات آن بدون برچسب تجاری هستند و به جای نام تجاری، توضیحاتی کاربردی دارند.
برند مولفه
برند مولفه یا برند اجزای تشکیلدهنده به برندی گفته میشود که با نامهای تجاری دیگر همکاری میکند تا ارزش پیشنهادی خود را افزایش دهد. محصولات این برندها در صورت ادغام با محصولات یک برند دیگر موجب افزایش کیفیت و ساخت آنها میشود. برند مولفه به طور مستقل، کارایی ندارند و با محصولات برندهای دیگر تعریف میشود. این برندها در واقع عناصر و ویژگی یک برند بزرگتر هستند و میتوانند منجر به افزایش میزان فروش بیشتر شوند، زیرا طرفداران خود را با طرفداران یک برند دیگر ترکیب میکنند.
بیشتر بخوانید: برندسازی مشارکتی
برند لوکس
برند لوکس از دیگر انواع برند است که بر کیفیت بالا و انحصاری بودن محصولات یا خدمات خود تمرکز میکند. این نوع برند بیانگر نادر بودن، خارقالعاده بودن و تولید محصولات گران قیمت است که مخاطبان محدود اما ثابتی دارد؛ افرادی که برای خرید محصولات آن حاضرند مبالغ هنگفتی هزینه کنند تا شیک و خاص به نظر برسند. برندهای تولیدکننده طلا و جواهر و اتومبیل معروف همچون BMW یا سوراسکی به عنوان برندهای لوکس شناخته میشوند که نمادی از سبک زندگی تجملاتی و فاخر هستند.
بیشتر بخوانید: 10 برند لوکس سال 2023
برند فرقه
برندهای فرقه معمولا به جای مشتری، دارای پیروان و طرفداران سرسختی هستند و با مخالفان خود مبارزه میکنند و آنها را به چالش میکشند. با این حال، برندهای فرقه واقعی معمولاً به جای رقابت با رقبای خود بر خط فکری و علایق خود تمرکز دارند. این برندها قوانینی را تعیین میکنند تا پیروانشان از آنها پیروی کنند. علاوه بر این، اگر تصمیم به بازاریابی محصولات یا خدمات خود داشته باشند، این کار را به گونهای انجام میدهند تا دیگران به سمت آنها هجوم آورند.
برند خصوصی
برندهای خصوصی که به آن برچسبهای خصوصی نیز گفته میشود، در واقع برندهایی هستند که محصولاتی را تولید میکنند که توسط خردهفروشیهای متفاوت به فروش میرسند. این برچسبهای خصوصی بهجای ارائه ارزش، بر عرضه محصولات با قیمت پایینتر تمرکز میکنند. به این ترتیب، سطح زیادی از وفاداری یا جذابیت را میان مصرف کنندگان القا نمیکنند. با این حال، اگر روی این جنبهها کار کنند، به راحتی میتوانند ارزش خود را افزایش دهند. استراتژی برندسازی با برچسب خصوصی اغلب محصولات را به عنوان جایگزینی مقرون به صرفهتر برای محصولات برندهای دیگر تبلیغ میکند.
برند کارفرما
از دیگر انواع برند میتوانیم به برند کارفرما اشاره کنیم که بر ارزش پیشنهادی کارکنان و استخدام نیروهای با استعداد، کارآمد و متخصص تمرکز دارد. در اصل، این برندها تمام توان و قوای خود را جهت بهبود فرآیند استخدام بکار میگیرند. علاوه بر این، برخی از آنها نیز این تلاشها را گسترش میدهند و بر توسعه فرهنگ کار مولد و سالم تمرکز میکنند. با این وجود، حتی اگر برندهای کارفرما ایده خوبی به نظر برسند، اما اغلب در همین محدوده یعنی در حد یک ایده باقی میمانند. به دلایل متعدد به ندرت میتوانیم برندهای کارفرمای واقعی را پیدا کنیم. اکثر شرکتها دارای پرسنل منابع انسانی زیادی هستند که باید کل فرآیند استخدام را انجام دهند، به این معنا که برند کارفرما در نهایت، هدف واقعی ندارد.
برند بدون عیب و پاک
برند بدون عیب در واقع به برندهای نوپا و تازه تاسیس اشاره دارد که دارای تاریخچه نیستند و در میان مردم نیز شناخته نشدهاند. این نوع برند از استراتژیهای مرسوم برندسازی پیروی نمیکند و تنها بر برآورده ساختن نیازها و خواستههای موقت و دورهای مصرفکنندگان تمرکز دارد. آنها هیچ مدرکی دال بر خوب بودنشان ندارند و به خوبی نیز شناخته نشدهاند. با این حال، این برندها به سرعت حرکت میکنند تا به مصرف کنندگان خود محصول یا خدمات جدید و مدرن ارائه دهند. بنابراین، میتوانند در مدت زمانی کوتاه بسیار محبوب شوند.
جمع بندی
ما در این مطلب شما را با مفهوم و اهمیت برند آشنا کرده و انواع برند را نیز به طور کامل مورد بررسی قرار دادیم. همانطور که خواندید، برند به هویت یک محصول یا خدمات، شرکت یا سازمان اشاره دارد که آن را از رقبا متمایز میسازد. برند با هدف ایجاد شناخت و جلب اعتماد مصرفکنندگان توسعه مییابد و تاثیر بسزایی بر تصمیمات خرید و تعاملات مشتریان دارد. برندها دارای انواع مختلفی هستند که هریک از آنها ویژگی خاصی داشته و برای دستیابی به اهداف خاصی تلاش میکند. انواع برند شامل برند شخصی، محصول، خدمات، شرکتی، جهانی، لوکس و غیره است که از استراتژیهای خاصی برای معرفی یک محصول یا فروش آن استفاده میکنند.