نام برند به عنوان اولین شناسه آن در نظر گرفته میشود از این رو، انتخاب یک نام مناسب و به یاد ماندنی برای برند از اهمیت بالایی برخوردار است. هویت یک برند از مولفههای مختلفی همچون لوگو، رنگ، صدا، لحن و غیره تشکیل میشود، اما نام برند اصلیترین عنصر تشکیل دهنده هویت یک کسب و کار است که تاثیر بسزایی بر ماندگاری آن در ذهن مخاطبان دارد.
برای انتخاب نام برند، الگوهای مختلفی وجود دارد که با توجه به آنها میتوانید یک نام مناسب و منحصر به فرد برای کسب و کار خود انتخاب کنید. انواع نام برند بر اساس فاکتورهای خاصی انتخاب میشود که هریک از آنها ویژگیهای خاصی دارند و باید متناسب با حوزه فعالیت، نوع محصولات و البته سلیقه صاحبان مشاغل انتخاب شوند. انتخاب نام تجاری مناسب به شکلگیری تصویر ذهنی مثبت از برند و ثبت آن در ذهن مشتریان کمک بسیاری میکند. اما چگونه میتوانیم یک نام شایسته و خاص برای برند خود برگزینیم؟ برای انتخاب نام برند باید به چه نکاتی توجه کنیم؟ در ادامه این مطلب شما را با اهمیت انتخاب نام مناسب برای برند آشنا کرده و انواع نام برند را نیز به طور کامل مورد بررسی قرار میدهیم. با آرمکده همراه باشید.
جهت مشاوره برند سازی و انتخاب نام برند منحصربفرد با آرمکده تماس بگیرید
02141185
نام برند چیست؟
نام برند (نام تجاری) به طور اختصاصی یک شرکت، محصول یا خدمات خاص را توصیف میکند و آن را از برندهای مشابه در دسته بندی خود متمایز میسازد. به بیان سادهتر، نام تجاری نامی است (معمولاً یک اسم خاص) که توسط یک موسس یا یک سازمان برای یک محصول یا خدمات خاص انتخاب میشود. انواع نام برند گاهی به سادگی نام بنیانگذاران آن است و گاهی نیز بر اساس برخی فاکتورها و استراتژیهای خاص انتخاب خواهد شد. این روزها نام برند به عنوان یک ابزار بازاریابی و با هدف ایجاد آگاهی مصرف کننده و افزایش وفاداری به نام برند انتخاب میشود.
بیشتر بخوانید: راهنمای کامل انتخاب اسم برند
هدف از انتخاب انواع نام برند
نام برند در سادهترین شکل، نوعی امضایی است که به یک کسب و کار یا خدمات خاص اعتبار میدهد و آن را از برندها و کسب و کارهای مشابه به طور کامل متمایز میسازد. اصلیترین اهداف انتخاب انواع نام برند شامل:
- شناسایی: به منظور متمایز ساختن یک محصول یا خدمات خاص از سایر برندهای مشابه
- راستیآزمایی: به منظور تأیید اینکه یک محصول یا خدمات، کالای اصلی یا دلخواه مصرفکننده است (برخلاف یک کالای عمومی یا ناکارآمد)
نام تجاری برای یک کسب و کار دقیقا مانند امضای یک هنرمند در اثر هنری و یا درج نام نویسنده در کتاب است که به عنوان عاملی برای شناسایی مبدا و اصالت یک محصول یا خدمات عمل میکند. بنابراین، یک برند بدون نام تجاری مناسب مانند یک فرد بیهویت است و توسط مخاطبان به رسمیت شناخته نمیشود.
انتخاب نام برند چه اهمیتی دارد؟
انتخاب نام مناسب برای یک برند از اهمیت بالایی برخوردار است و تأثیر بسزایی بر موفقیت یا شکست آن خواهد داشت. نام برند در واقع هویت یک محصول یا خدمات را نشان میدهد و ارتباط مستقیمی با مشتریان برقرار میکند. نام مناسب برای برند باید جذاب، به یادماندنی، منحصر به فرد، قابل فهم، ساده (تلفظ آسان) و متناسب با اهداف و ماهیت برند باشد تا به راحتی در ذهن مشتریان ثبت شود.
نام برند معمولا اولین مواجهه و برخورد مشتری با یک محصول یا خدمات است که میتواند تصویر مثبت یا منفی از آن در ذهن افراد ایجاد کند. انتخاب نام مناسب برای برند منجر به ترغیب مشتریان نسبت به امتحان کردن محصولات شما کمک شده و به راحتی اعتماد آنها را جلب خواهد کرد. علاوه بر این، نام برند باید با استراتژیهای بازاریابی، ارزشها، ماموریت، و نقاط قوت برند همخوانی داشته باشد تا بتواند به آن هویت و اعتبار بخشد و در نهایت نیز به تبلیغات اثربخشتر و بازاریابی برندکمک کند.
به طور کلی، انتخاب نام مناسب برای برند یکی از اقدامات حیاتی اولیه در جهت معرفی حرفهای نام تجاری به مخاطبان هدف، برند سازی موفق، شهرت، اعتبار و ماندگاری آن در ذهن افراد محسوب میشود. نام تجاری هم میتواند موجب توسعه یک کسب و کار شود و هم میتواند به آن آسیب برساند (در صورت انتخاب نام نامناسب)، بنابراین نام برند شما هر چه که باشد باید با مخاطبان هدف طنینانداز شود و تنها با چند کلمه منحصر به فرد بتواند یک شرکت را تبلیغ کند.
انواع نام برند
جهت انتخاب نام مناسب برای برند و یا تغییر نام فعلی برند خود باید با انواع نام برند و ویژگیهای آنها آشنایی داشته باشید تا بتوانید بهترین نام را برای کسب و کار خود انتخاب کنید. انواع نام تجاری دارای دستهبندیهای خاصی است که هریک از آنها برای مشاغل خاصی مناسب هستند و باید بر اساس ارزشها و اهداف برند انتخاب شوند. دستهبندیهای اصلی انواع اسم برند شامل:
نام برند توصیفی
نام برند توصیفی یکی از سادهترین انواع نام برند است، اما گاهی اوقات میتواند بهترین و مناسبترین نام برای برند شما باشد. یک کسب و کار خاص در یک بازار جدید با انتخاب نام توصیفی میتواند خود را به طور موثر به مخاطبان هدف معرفی کند، زیرا این نام دقیقا توضیح میدهد که برند موردنظر چه کاری انجام میدهد. نام برند توصیفی معمولا ساده و شامل یک یا دو کلمه درباره آن چیزی است که جوهره اصلی یک برند را منعکس میکند و هیچ سوال یا ابهامی در مورد کاری که انجام میدهد در ذهن مخاطب باقی نمیگذارد.
به عنوان مثال، برگر کینگ (Burger King) نوع خدمات خود را کاملا برای مشتریان آشکار میسازد و جایی برای سردرگمی باقی نمیگذارد. این نام آنچه را که به مشتری پیشنهاد میدهد (برگر) را کاملا نشان داده و شایستگی این برند در ارائه خدمات (کینگ یا پادشاه) را نیز توصیف میکند. این نام توصیفی مشخص میکند که مشتری چه چیزی (برگر) دریافت میکند و همچنین نشان میدهد که این برند تا چه اندازه در ارائه خدمات خود مهارت دارد (پادشاه). بنابراین، مخاطب تنها با خواندن نام برند به راحتی نوع محصول برگر کینگ را متوجه میشود که این قابلیت، اصلیترین مزیت انتخاب نام توصیفی برای برند است.
نمونههای نام برند توصیفی: دیجی کالا، شیرآوران، جنرال موتور و ای-ترید (E-Trade)
نام برند تداعی کننده یا استعارهای
نام برند تداعیکننده یکی دیگر از انواع نام برند است که از یک پیشنهاد و استعاره استفاده میکند تا موقعیت برند و یا تجربه برند را به مخاطب یادآوری کند. برخی از بهترین نامهای تجاری، نامهای تداعیکننده یا خاطرهانگیز هستند، زیرا به یک شرکت امکان میدهند تا یک داستان برند قدرتمند درباره ایدهای که بزرگتر و مهمتر از محصولات یا خدمات آن است را برای مخاطب تعریف کند. نام تداعیکننده یا استعارهای معمولا به یک مفهوم، شخص، مکان، شیء و یا اسطوره باستانی کاملا آشنا اشاره دارد.
نام برند تداعیکننده معمولا اصیل است و اصالت آن نیز به این معناست که عموما آسانتر از نامهای توصیفی است (البته، یافتن یک کلمه خاص که قبلا توسط یک برند دیگر انتخاب نشده است، کمی دشوار و چالشبرانگیز خواهد بود). با این حال، انتخاب یک نام برند تداعیکننده معمولا سخت است، زیرا این نوع نام تجاری برای درک توسط مخاطبان و ماندگاری در ذهن آنان به تبلیغات گسترده نیاز دارد و ممکن است آنقدر موفق باشد که منجر به شهرت و محبوبیت برند شود و همچنین ممکن است آنقدر ضعیف باشد که موجب ایجاد تصویر ذهنی منفی از برند شود.
نمونههای نام برند تداعیکننده: نایکی، اپل و آمازون
نام برند ساختگی یا ابداعی
نام برند ساختگی نیز از دیگر انواع نام برند است و اغلب زمانی انتخاب میشود که یک کسب و کار در پیدا کردن نام دلخواه خود با مشکل مواجه شود. نام ساختگی یا به اصطلاح عامیانه، نام مندرآوردی یک کلمه یا اسم جدید است که پیشتر وجود نداشته و توسط یک برند ابداع شده است. نام برند ساختگی معمولا معنای خاصی ندارد اما کاملا منحصر به فرد است و با استفاده از تکنیکهایی همچون اضافه کردن پیشوند و پسوند و یا ترکیب دو کلمه با یکدیگر ساخته میشود. بنابراین، نام برند ابداعی نوعی نام انتزاعی است که در هیچ فرهنگ لغتی وجود ندارد و برای مخاطبان کاملا جدید است.
نام برند ساختگی از کلمات یا عباراتی تشکیل میشود که هیچ ارتباط مستقیمی با کسب و کار یا پیشنهادات یک برند ندارند، اما به یاد ماندنی است و امکان برندسازی خلاقانهتر را فراهم میکند. از طرفی دیگر نیز ممکن است به طور واضح و آشکار، معرف حوزه فعالیت کسب و کار موردنظر نباشد. روش نام ابداعی اغلب توسط برندهای مرتبط با فناوری مورد استفاده قرار میگیرد.
نمونههای نام برند ساختگی: جاجیگا، دیجیاتو، گوگل، اسپاتیفای، رولکس، پیکسار و آدیداس
نام برند لغوی یا واژگانی
نام برند لغوی مبتنی بر به یاد ماندنی بودن و بازی با کلمات است که معمولا با استفاده از عبارات و کلمات مرکب، ترکیب یک کلمه، تجانس، غلط املایی تعمدی و کلمات خارجی ساخته میشود. نام برند لغوی باید بسیار هوشمندانه انتخاب شود تا بتواند بر مخاطب تاثیر بگذارد و آن را با برند موردنظر همراه سازد. برندهای فعال در حوزه سرگرمی و مواد غذایی معمولا از این سبک برای نامگذاری برند خود استفاده میکنند و با ایجاد تغییر در کلمات آشنا برای مخاطب، یک نام تجاری منحصر به فرد میسازند.
نمونه داخلی نام برند لغوی، برند عالیس است که از ترکیب (عالی و است) ساخته شده و نه تنها اسمی منحصر به فرد است، بلکه به کیفیت محصولات آن (عالی) نیز اشاره دارد.
نمونههای نام برند لغوی: نماوا، Hubba Bubba و Laffy Taffy
نام برند مخفف یا اختصاری
نام برند مخفف یکی دیگر از انواع نام برند است و همانطور که از نام آن پیداست، مخفف و شکل اختصاری چندین کلمه است که یک نام به یادماندنی، کوتاه و مختصر را برای یک برند میسازد. با این حال، نامهای اختصاری ممکن است برای افرادی که با یک شرکت و یا محصولات آن آشنا نیستند، کمی گیجکننده باشد. نامهای مخفف در دنیای تجارت به طور گسترده مورد استفاده قرار میگیرند و به جای ذکر یک عبارت طولانی به عنوان نام برند، از حروف اول آن استفاده میکند.
به عنوان مثال برند معروف BMW به جای استفاده از عبارت طولانی Bayerische Motoren Werke از حروف ابتدایی کلمات آن به عنوان نام برند خود استفاده کرد.
نمونههای نام برند مخفف: HP، IBM، BBC و H&M
نام برند جغرافیایی
نام برند جغرافیایی نیز یکی از انواع نام برند است که معمولا بر اساس شهر تولد برند و یا یک منطقه جغرافیایی و حتی یک مکان خاص انتخاب میشود. نامهای جغرافیایی معمولا یک برند را با تمام تداعیهای فرهنگی، طبیعی و تاریخی همنام خود القا میکنند. به عنوان مثال، نامهایی مانند هاوایی پانچ و فلوریدا، سواحل دست نخورده و بیشههای سرسبز درختان پرتقال را برای مخاطب تداعی میکنند. نام برند جغرافیایی اغلب توسط شرکتهایی مورد استفاده قرار میگیرد که زمانی، مخاطبان جغرافیایی محدودی را هدف قرار میدادند، اما به مرور زمان توسعه یافتند.
نمونههای نام برند جغرافیایی: چرم مشهد، آب معدنی دماوند، کلوچه لاهیجان و نیویورک تایمز
نام برند پایهگذار
نام برند پایهگذار نیز یک سبک نسبتا قدیمی اما رایج برای انتخاب نام برند است که به نام موسس یا بنیانگذار آن اشاره دارد؛ یعنی صاحب یک برند از نام و نام خانوادگی خود به عنوان اسم برند استفاده میکند. برندهای داخلی و خارجی معروف بسیاری با نام موسس خود نامگذاری شدهاند تا به نوعی به ریشه و اصالت برند اشاره داشته باشد. البته نام برند پایهگذار امروزه کمتر مورد استفاده قرار میگیرد، اما مشاغل هنری و طراحی مد معمولا برای برندسازی شخصی از نام و نام خانوادگی خود به عنوان نام تجاری کسب و کارشان استفاده میکنند.
نمونههای نام برند پایه گذار: آجیل برادران حسینی یور، شنل و ورساچه
انتخاب از میان انواع سبکهای نام برند کاملا به سلیقه و ترجیح شما بستگی دارد، اما در هنگام انتخاب نام برند باید به نکاتی همچون سادگی، قابل فهم بودن، منحصر به فرد بودن، به یادماندنی بودن و از همه مهمتر سازگاری با ارزشها و اهداف برند خود توجه داشته باشید.
جمع بندی
ما در این مطلب، انواع نام برند را مورد بررسی قرار داده و شما را با اهمیت انتخاب نام مناسب برای برند نیز آشنا کردیم. همانطور که خواندید، نام برند به عنوان اولین شناسه آن در نظر گرفته میشود و تاثیر بسزایی بر شکلگیری تصویر ذهنی مثبت از برند در ذهن مخاطبان هدف خواهد داشت. انتخاب نام مناسب برای برند به افزایش شناخت، شهرت و محبوبیت یک برند کمک بسیاری میکند. سبکهای مختلفی برای نامگذاری یک برند وجود دارد که بر اساس حوزه فعالیت و ارزشهای برند خود میتوانید از آنها کمک گرفته و یک نام تجاری عالی برای کسب و کار خود انتخاب کنید.