یک برند برای معرفی موثر و حرفهای خود به مخاطبان هدف، علاوه بر بکارگیری استراتژیهای بازاریابی موفق و کارآمد به یک سفیر برند (Brand Ambassador) نیز احتیاج دارد. اما سفیر برند به چه معناست و چه نقشی را در مسیر رشد و پیشرفت کسب و کارها ایفا میکند؟ سفیر برند در واقع نماینده و چهره یک برند است که محصولات و خدمات آن را به مخاطبان هدف معرفی کرده و آنها را نسبت به برقراری تعامل با برند موردنظر ترغیب میکند. سفیر برند معمولا یک چهره آشنا و مشهور است که از محبوبیت بالایی در میان مخاطبان برخوردار بوده و با تکیه بر شهرت و اعتبار خود میتواند بر طرز فکر افراد از یک برند تاثیر بگذارد.
حتما تا کنون در رسانههای مختلف همچون تلویزیون و یا شبکههای اجتماعی شاهد حضور افراد مشهور از جمله بازیگران، ورزشکاران و خوانندگان در تبلیغ محصولات یک برند بودهاید و به واسطه آنها با یک نام تجاری آشنا شده و یا به آن علاقهمند شدهاید. این افراد تاثیرگذار همان سفیر برند هستند که نقش مهمی را در برندسازی موفق یک نام تجاری ایفا میکنند. در ادامه این مطلب به شما توضیح میدهیم که سفیر یک برند بودن یعنی چه و نماینده رسمی یک برند چه وظایفی را بر عهده دارد. با آرمکده همراه باشید.
جهت انتخاب نام برند و مشاوره برندسازی با ما تماس بگیرید
021-41185
سفیر برند چیست؟
سفیر برند کیست و چه کاری انجام میدهد؟ سفیر برند یک فرد شناخته شده و محبوب است که به عنوان حامی و نماینده یک نام تجاری، محصولات و خدمات آن را به مخاطبان معرفی میکند. سفیر در واقع چهره و صدای تاثیرگذار یک برند است که از شهرت و اعتبار خود استفاده میکند تا بتواند یک نام تجاری را به طور موثر به افراد معرفی کرده و آنها را نسبت به استفاده از خدمات آن ترغیب نماید. زمانی که یک برند توسط اشخاص معروف و البته محبوب به مشتریان معرفی شود، قدرت تاثیرگذاری و شکلگیری تصویر ذهنی مثبت از برند در ذهن آنان به طرز چشمگیری افزایش پیدا میکند.
سفیر برند دارای انواع مختلفی است که هریک از آنها به شیوهای متفاوت، یک برند و محصولات آن را به مخاطبان معرفی میکنند. اما هدف تمامی آنها افزایش آگاهی از نام تجاری، ایجاد احساسات مثبت و جلب توجه مخاطبان است تا در نهایت منجر به افزایش میزان فروش یک برند شود. به عنوان مثال کریستیانو رونالدو از سال 2014 سفیر برند کلیر (Clear) است و در تبلیغات آن حضور پیدا میکند. مسلما انتخاب این چهره محبوب، تاثیر بسزایی بر رشد و موفقیت برند کلیر داشته و میزان فروش آن را به طور قابل توجهی افزایش داده است. بنابراین یک سفیر با استفاده از شهرت و محبوبیت خود میتواند اعتماد افراد را جلب کرده و آنها را نسبت به خرید ترغیب نماید.
انوع سفیر برند
سفیران برند میتوانند از میان جامعه مختلفی از هنرمندان، متخصصان و حتی مشتریان انتخاب شوند که هریک از آنها بر اساس موقعیت و توانایی خود به ایجاد آگاهی از یک برند کمک میکنند. انواع سفیر برند را میتوانیم در موارد زیر طبقهبندی کنیم:
سلبریتیها
سلبریتیها شامل بازیگران، خوانندگان، ورزشکاران و افراد معروف در حوزههای مختلف هستند که به عنوان تاثیرگذارترین سفیران برند شناخته میشوند. استفاده از سلبریتیهای معروف در تبلیغات یک برند، استراتژی کارآمدی است که میتواند یک برند نوپا را در مدت زمانی کوتاه به برندی معروف تبدیل کند. از معروفترین سلبریتیهای ایرانی که به عنوان سفیران برندهای مختلف در تبلیغات آنها حضور پیدا کردهاند، میتوانیم به امین حیایی (برند بیژن)، پژمان جمشیدی (شهر فرش)، سام درخشانی (فرش بهشتی)، نوید محمدزاده (برند سنایچ)، محمدرضا گلزار (برند هایپ)، سیروان خسروی (برند اکس)، محسن کیایی (برند اسنوا) و بهنوش طباطبایی (برند نوین چرم) اشاره کنیم.
اینفلوئنسرها
اینفلوئنسر به افراد فعال و چهرههای معروف در شبکههای اجتماعی همچون اینستاگرام و یوتیوب گفته میشود که دارای تعداد دنبالکنندگان زیادی هستند و از حساب کاربری خود به عنوان پلتفرمی جهت تبلیغ برندهای مختلف استفاده میکنند. اینفلوئنسرها نیز میتوانند سفیران پربازدهای برای یک برند باشند و آن را به طیف گستردهای از مخاطبان معرفی کنند. البته در هنگام انتخاب اینفلوئنسر به عنوان سفیر برند خود باید حتما باید به دنبال فردی باشید که در میان مردم از محبوبیت بالایی برخوردار است و در عین حال نیز دنبال کنندگان واقعی زیادی دارد.
مشتریان
مشتریان نیز میتوانند سفیر یک برند باشند و آن را به صورت خودجوش به افراد دیگر معرفی کنند. مشتریان این کار را تنها به دلیل رضایت و وفاداری به برند موردعلاقه خود انجام میدهند و بابت آن نیز هیچ هزینهای دریافت نمیکنند. سفیران مشتری معمولا به جامعه کوچک اما کاملا واقعی دسترسی دارند و این کار را از طریق تبلیغات شفاهی (Word of Mouth) و یا شبکههای اجتماعی انجام میدهند. مشتریان یک برند، سفیران معتبری هستند که به بازاریابی موثر و افزایش نرخ تعامل افراد با آن کمک بسیاری میکنند.
متخصصان
سفیران متخصص الزاما مشتری یک برند نیستند اما به دلیل تخصص بالای خود در یک صنعت خاص شناخته میشوند و توصیههای آنها به شدت بر افراد تاثیر میگذارد. متخصصان در واقع یک منبع اطلاعاتی قابل اعتماد هستند که معرفی یک برند توسط آنها به مخاطبان، بازدهی بالایی خواهد داشت.
بسیاری از برندهای ایرانی عموما سلبریتیها و اینفلوئنسرها را به عنوان سفیر خود انتخاب میکنند تا در مدت زمانی کوتاه بتوانند محصولات و خدمات خود را به طیف وسیعی از مخاطبان معرفی نمایند.
دلایل اهمیت سفیر برند
حال که با مفهوم سفیر برند و انواع آن آشنا شدید، سوالی که اکنون ممکن است برایتان پیش آمده باشد این است که چرا استفاده از سفیر برند اهمیت دارد؟ و یا چرا کسب و کارها به سفیر نیاز دارند؟ هر برند به یک چهره و یا شخصیت حقیقی احتیاج دارد تا با تکیه بر محبوبیت خود و دارا بودن ویژگیهای لازم بتواند ارزشها و شخصیت آن را به مشتریان معرفی کند. دلایل اهمیت سفیر برای یک برند این است که یک سفیر میتواند:
- میزان آگاهی از برند موردنظر را افزایش دهد
- سطح بالایی از اعتماد و وفاداری را در مشتریان ایجاد کند
- توجه طیف گستردهای از مخاطبان جدید و بالقوه را به برند موردنظر جلب نماید
- ارزش طول عمر مشتری را افزایش دهد (معیار نشان دهنده کل سود خالص حاصل از یک مشتری در کل زمان تعامل با یک برند)
- نرخ تبدیل مشتریان بالقوه به مشتریان وفادار را افزایش دهد
- میزان بهرهوری برند را از طریق کانالهای ارتباطی مختلف افزایش دهد
- ارزش و اعتبار بالایی برای برند ایجاد کند
- برند را به شهرت و محبوبیت قابل قبول برساند
- میزان فروش برند را افزایش دهد
- میزان ترافیک وب سایت و یا بازدیدکنندگان شبکههای اجتماعی برند را افزایش دهد
وظایف سفیر برند
در دنیای امروزی، استراتژیهای بازاریابی و تبلیغات سنتی و قدیمی از بازدهی و اثربخشی مطلوب برخوردار نیستند و مخاطبان را تحت تاثیر قرار نمیدهند. به همین دلیل بسیاری از برندها از استراتژیهای جدیدتر و موثرتر جهت معرفی محصولات و خدمات خود استفاده میکنند. انتخاب سفیر برند یک استراتژی بازاریابی عالی و پربازده است که در صورت انتخاب فرد مناسب به راحتی و با سرعت بالاتری میتواند میزان شناخت و آگاهی افراد از یک برند را افزایش دهد و در نهایت نیز منجر به رشد فروش آن شود. به عنوان مثال یک تیزر تبلیغاتی که توسط افراد ناشناخته از رسانهای همچون تلویزیون پخش میشود، در مقایسه با تیزری که یک سلبریتی یا چهره محبوب در آن حضور دارد، بازدهی بسیار پایینتری خواهد داشت.
بنابراین سفیران برند نه تنها مخاطبان را مشتاق به خرید محصولات جدید میکنند، بلکه تصویر مثبتی از برند شما در مقیاس خرد یا کلان در ذهن آنان ایجاد خواهند کرد. از طرفی دیگر نیز میزان باورپذیری و اعتماد افراد به تبلیغی که یک چهره مطرح در آن حضور دارد، بسیار بالاتر از یک تبلیغ معمولی است؛ در نتیجه مهمترین وظیفه سفیر برند، جلب توجه و اعتماد مخاطبان هدف است.
سفیران برند (به استثنای سفیران سلبریتی) برای نام تجاری موردنظر پستهای تبلیغاتی در رسانههای اجتماعی آماده و منتشر میکنند تا به دیده شدن و افزایش میزان فروش محصولات آن کمک نمایند. شرکتها معمولا از سفیران انتظار دارند که حضور ثابتی در چندین پلتفرم رسانههای اجتماعی داشته باشند، درباره برند یا محصول مطالبی بنویسند و در مراسم راهاندازی محصول یا رویدادهای دیگر نیز به عنوان نماینده برند حضور داشته باشند (در این بخش سفیران سلبریتی نیز ممکن است شرکت کنند).
بیشتر بخوانید: تصویر برند چیست؟
سفیران برند باید در برقراری ارتباطات موثر دارای مهارت بالایی باشند و مانند یک فرد حرفهای بتوانند توجه افراد را به یک محصول جلب نمایند. سفیران همچنین باید روابط مثبتی میان برند و مشتریان آن ایجاد و حفظ کنند. هدف اصلی آنها افزایش آگاهی از برند و فروش است که با انجام موارد محقق خواهد شد:
- مثبت نشان دادن چهره برند در پلتفرمها و رسانههای مختلف
- همکاری و کمک در تولید محتوا برای برند همچون نوشتن مقالات وب سایت، پستهای شبکههای اجتماعی، بررسی و تبلیغ محصول
- استفاده از بازاریابی دهان به دهان (بازاریابی شفاهی) جهت کمک به ایجاد آگاهی از برند
- تبلیغ برند در شبکههای اجتماعی
- شرکت در بازاریابی محصول و رویدادهای مختلف مانند رونمایی از محصول جدید
- برقراری موثر ارتباط با مصرف کنندگان و ارائه بازخوردهای آنان درباره محصولات
- دارا بودن دانش تخصصی در حوزه فعالیت خود (سفیر متخصص)
مشخصات یک سفیر برند خوب چیست؟
برندها باید در انتخاب سفیر دقت بالایی داشته باشند؛ زیرا هر شخص محبوب، متخصص و یا اینفلوئنسر از قابلیتهای لازم برای تبلیغ یک برند برخوردار نیست. در صورت انتخاب یک سفیر نامناسب برای برند خود نه تنها نام تجاری شما به طور موثر به مخاطبان معرفی نمیشود بلکه تصویر ذهنی منفی نیز در ذهن افراد از برند شما ایجاد خواهد شد. یک سفیر خوب و حرفهای باید مشخصات و ویژگیهای زیر را دارا باشد تا بتواند برند شما را به خوبی به مصرف کنندگان معرفی نماید:
دارا بودن دانش بازاریابی
یک سفیر برند حرفهای باید دارای دانش و اطلاعات کافی در حوزه بازاریابی و تبلیغات باشد تا از طریق آنها بتواند مخاطبان را با خود همراه سازد. سفیران برند موفق، رویکردی اصولی در زمینه تبلیغ یک برند به مشتریان نشان میدهند و مهارتهای خود را از طریق پلتفرمهای آنلاین و رسانههای اجتماعی به کار میگیرند تا با اکثر مصرفکنندگان ارتباط برقرار کنند و به آنها دسترسی پیدا کنند.
حضور آنلاین
حضور آنلاین و مستمر در پلتفرمهای مختلف یکی دیگر از ویژگیهای یک سفیر برند خوب است؛ زیرا تبلیغات آنلاین جهت ارتقا و حفظ آگاهی از محصول امری ضروری است. حضور آنلاین سفیران در شبکههای اجتماعی به آنها کمک میکند تا مشتریان جدید را با یک برند آشنا کنند و به مصرف کنندگان نیز این امکان را می دهد تا با یک شرکت ارتباط موثر برقرار کنند؛ زیرا در این صورت میتوانند به طور مستقیما با سفیر برند در ارتباط باشند.
بیشتر بخوانید: ارزش ویژه برند
شور و اشتیاق
یک سفیر تاثیرگذار برای آنکه حس علاقهمندی و احساس نیاز به خرید را در مخاطبان ایجاد کند باید شور و اشتیاق واقعی خود نسبت به یک برند و محصولات آن را به افراد نشان دهد. برندسازی موفق توسط سفیران به برقراری ارتباط مؤثر با افراد و نشان دادن اشتیاق آنها بستگی دارد تا بتوانند بر الگوهای خرید افراد تأثیر بگذارد. سفیر برند باید پس از کسب اطلاعت کافی درباره محصول، آن را به افراد معرفی کند و تجربه مصرف خود را نیز با آنان در میان بگذارد. سفیر یک برند باید درک عمیقی از یک محصول و شرکت داشته باشد تا بتواند آن را به طور دقیق به مخاطبان معرفی کند و آنان را نسبت به خرید ترغیب نماید.
رفتار حرفهای
سفیران، نمایندگان رسمی یک برند و ایده آلهای آن هستند؛ بنابراین در تعاملات خود با افراد باید همیشه نسبت به عقاید و احساسات آنها توجه واقعی نشان دهند. انجام این کار به خوبی نشان دهنده شخصیت یک برند است که تجربه مثبت مشتری را تضمین میکند و اعتماد آنان را نیز جلب خواهد کرد.
قابلیت اعتماد و امانتداری
یکی از وظایف اصلی سفیران برند، کمک به برقراری روابط قوی و پایدار با مشتریان است. وفاداری مشتری بخش بزرگی از فروش را شامل میشود که ایجاد این حس نیز بر عهده سفیر برند است. سفیران باید به یک محصول و یا نام تجاری اشتیاق داشته باشند و روابط حرفهای و معناداری با افراد برقرار کنند تا در نهایت بتوانند اعتماد آنان را جلب نمایند. حفظ پیوندهای قوی با افراد، پایگاه مشتری گستردهای را به وجود میآورد، یک هویت برند پایدار ایجاد میکند و میزان فروش را نیز ارتقا میدهد.
توانایی دریافت و تحلیل بازخوردها
سفیران برند باید از مصرف کنندگان و برندها بازخورد دریافت کنند تا با بررسی آنها بتوانند محتواهای بازاریابی موثرتری تولید کنند. این مهارت به آنها کمک میکند تا با دنبال کنندگان خود ارتباط مثبتتری برقرار کنند. این ارتباط موثر به یافتن نقاط ضعف و قوت یک برند کمک بسیاری میکند و سبب رشد و ارتقای کیفیت محصولات و خدمات رسانی خواهد شد.
جمع بندی
ما در این مطلب شما را با سفیر برند و نقش حائز اهمیت آن در معرفی حرفهای یک نام تجاری و محصولات آشنا کرده و وظایف آن را نیز مورد بررسی قرار دادیم. همانطور که خواندید، سفیر در واقع نماینده یک برند است که اصولا فردی محبوب و شناخته شده است که با تکیه بر اعتبار، شهرت و قدرت تاثیرگذاری خود به راحتی و از طریق تیزرهای تبلیغاتی و یا فعالیت در شبکههای اجتماعی میتواند اعتماد افراد را جلب کرده و آنها را نسبت به خرید از یک برند ترغیب نماید.