در دنیایی که تقریبا هر استراتژی و یا روش، قبلا توسط برندها و کسب و کارهای مختلف امتحان شده است، همکاری با برندها یا سازمانهای دیگر به شما امکان میدهد تا اقدامات کاملا نوآورانه و اثربخش انجام دهید. در اینجاست که مفهوم کو برندینگ (Co-Branding) یا برندسازی مشارکتی به میان میآید و به کسب و کارها کمک میکند تا ایدههای خلاقانه و کارآمدی را در جهت رشد و پیشرفت خود خلق و اجرا کنند. اما کو برندینگ چیست و چه کاربردی دارد؟ کو برندینگ یک استراتژی بازاریابی برای کسب و کارها است تا از طریق همکاری و مشارکت با یکدیگر بتوانند به طیف گستردهای از مخاطبان دسترسی پیدا کرده و به دنبال آن نیز محصولات جدیدی تولید کنند.
برندینگ مشترک شامل همکاری دو یا چند برند متمایز برای ایجاد محصول یا خدماتی است که هویت هر دو برند را در خود جای میدهد. Co - Branding یک استراتژی کارآمد است که به برندها کمک میکند تا پایگاه مشتری خود را گسترش دهند، به بازارهای جدید نفوذ پیدا کنند و فروش کلی خود را افزایش دهند. این استراتژی همچنین به برندها امکان میدهد تا قدرت، اعتبار و نقاط قوت خود را با یکدیگر ادغام کنند تا در نهایت بتوانند محصولات و خدمات منحصر به فرد و ارزشمندی را به بازار ارائه دهند. در ادامه این مطلب شما را با مفهوم دقیق کو برندینگ و اهمیت آن در دنیای کسب و کار آشنا کرده و مزایا و معایب این استراتژی را نیز مورد بررسی قرار میدهیم. با آرمکده همراه باشید.
کو برندینگ چیست؟
کو برندینگ که با نامهای دیگری همچون برندسازی مشارکتی یا برندینگ مشترک نیز شناخته میشود، به طور کلی یک مشارکت استراتژیک بازاریابی و تبلیغاتی میان دو برند است که در آن موفقیت یک برند برای برند شریک آن نیز رشد و موفقیت به همراه دارد. برندهای شریک در این استراتژی به طور مشترک، یک محصول یا خدمات را توسعه میدهند. در این استراتژی، شرکا باید منابعی مانند تخصص، تصویربرند، فناوری و بودجه خود را برای ایجاد یک محصول یا خدمات جدید که ارزش ویژهای برای مشتریان ایجاد میکند را با یکدیگر ترکیب کنند. محصول مشترک این برندها نیز معمولا نام تجاری و لوگوی منحصر به فرد خود را دارد.
کو برندینگ میتواند روشی موثر برای توسعه کسب و کار، افزایش آگاهی از برند و ورود به بازارهای جدید باشد و برای آنکه به یک مشارکت واقعا موثر تبدیل شود، باید برای تمامی برندها یک معامله برد-برد باشد؛ یعنی برندها در سود و زیان با یکدیگر شریک هستند. تولید یک محصول با تکیه بر برندسازی مشارکتی، نشاندهنده تلاشهای مشترک برندهای شرکتکننده است که هر کدام دارای ویژگیهای منحصر به فرد و جایگاه خود در بازار هستند. این محصولات اغلب نوآورانه هستند و برتری خاصی نسبت به سایر محصولات موجود در بازار دارند.
کو برندینگ چه اهمیتی دارد؟
دنیای تجاری امروزی دارای فضای رقابتی شدیدی میان برندها است و هر برند تلاش میکند تا خود را در معرض دید مخاطبان هدف قرار دهد و آنها را نسبت به خرید ترغیب نماید. کو برندینگ ابزاری قدرتمند برای بدست آوردن مزیت رقابتی در چنین محیط رقابتی است. اجرای استراتژیک برندسازی مشارکتی میتواند حضور موثر، شناخت و سهم بازار یک برند را به میزان قابل توجهی تقویت کند. برندینگ مشترک همچنین فرصت همکاری برندها را فراهم میکند. دو یا چند برند گرد هم میآیند تا از نقاط قوت یکدیگر استفاده کرده و یک پیشنهادی ویژه مشترک ایجاد کنند. این پیشنهاد معمولا میتواند از آنچه هر برند به طور جداگانه به آن دست یابد، بهتر و موثرتر عمل کند.
به عنوان مثال، یک کمپین کو برندینگ ممکن است گستردگی بازار یک برند معروف را با طراحی محصول پیشرفته یک برند نوآور ترکیب کند. چنین کمپینی به برندها امکان میدهد تا در کنار یکدیگر به دستاوردهای بیشتری برسند و سود بیشتری نیز بدست آورند. کمپینهای برندسازی مشارکتی همچنین دارای قابلیت ایجاد همافزاییهای مشترک نیز هستند که فراتر از قابلیتهای برند فردی است. این کمپینها میتوانند حضور موثر در بازار، دسترسی به طیف گستردهای از مشتریان و جذابیت کلی برند را بهبود بخشند. با این حال، سازماندهی یک همکاری موفق برای انجام کو برندینگ کار سادهای نیست و به تلاش مستمر و استراتژیهای کارآمد نیاز دارد.
انواع برندینگ مشترک
کو برندینگ دارای انواع مختلفی است که برندها در هریک از آنها در اجزای خاصی با یکدیگر شریک هستند و هدف خاصی را دنبال میکنند. انواع برندینگ مشترک شامل:
کو برندینگ محصول
در این مدل از کو برندینگ، دو یا چند برند برای توسعه یک محصول یا خدمات جدید با یکدیگر همکاری میکنند تا محصول جدید دارای ترکیبی از ویژگیها و نقاط قوت تمامی برندها باشد.
کو برندینگ مشترک در اجزا
در این نوع مشارکت، صاحبان مشاغل تصمیم میگیرند از ترکیبات یا اجزای یک برند در محصول برند دیگر استفاده کنند. هر یک از شرکای این قراردادها معمولا یک برند اصلی و قابل تشخیص در صنعت خود هستند و هر محصول نیز دارای ویژگیهای منحصر به فرد ثبت شده است. برندها با تولید یک محصول مشترک می توانند از اعتبار فعلی خود در بازار استفاده کرده و روی محصول جدید سرمایه گذاری کنند.
کو برندینگ درون شرکتی
کو برندینگ درون شرکتی روشی برای تبلیغات چندین برند داخلی از طریق توسعه و ترویج یک محصول واحد است؛ یعنی یک شرکت از نام تجاری ثبت شده خود برای معرفی محصولات یا خدمات جدید استفاده میکند. مجتمعهای بزرگ تولید مواد غذایی اغلب از برندسازی مشترک درون شرکتی برای تبلیغ محصولات جدید خود بهره میبرند. این شکل از برندسازی مشارکتی تنها شامل یک شرکت میشود اما ممکن است با شرکتهای تابعه نیز همکاری کند.
کو برندینگ ملی به محلی
کو برندینگ ملی به محلی زمانی اتفاق میافتد که کسب و کارهای محلی کوچک با یک برند شناختهشده ملی شریک شوند. هدف از این همکاری، افزایش آگاهی از برند ملی و در عین حال افزایش درآمد کسب و کارهای کوچک است. به عنوان مثال، شرکتهای کارت اعتباری اغلب با فروشگاههای بزرگ و سایر خرده فروشان کوچک، کو برندینگ دارند. سازندگان خودرو نیز ممکن است با نمایندگیهای خودروی محلی دارای برندسازی مشارکتی برند باشند.
کو برندینگ با سرمایه گذاری مشترک
کو برندینگ با سرمایه گذاری مشترک به معنای شراکت میان دو یا چند شرکت معروف با هدف ارائه محصول یا خدمات جدیدی است که نمیتواند به صورت جداگانه وجود داشته باشد. این امر می تواند شامل توسعه یک محصول کاملا جدید با همکاری یکدیگر یا بهبود محصول فعلی باشد. نمونهای از این برندسازی مشترک زمانی است که یک پلتفرم سرویس پخش با استودیوهای فیلم برای تولید یا میزبانی فیلمها و برنامههای تلویزیونی با یکدیگر شریک میشوند.
کو برندینگ با حامیان چندگانه
کو برندینگ با حامیان چندگانه زمانی اتفاق میافتد که دو یا چند شرکت برای اشتراک گذاری فناوری و رویدادهای تبلیغاتی با یکدیگر ادغام میشوند. یعنی برندهای مختلف با حمایت مشترک یا سازماندهی رویدادها برای ایجاد یک تجربه باهم همکاری میکنند. برندهای شریک در این برندسازی اغلب فرصتی برای افزایش فروش، شناخت برند یا شهرت بدست میآورند.
تفاوت برندسازی مشارکتی با بازاریابی مشارکتی
درک پویایی مشارکتهای تجاری مدرن به چیزی بیش از دانش کلی درباره مفاهیم و روندها نیاز دارد. برندسازی مشارکتی و بازاریابی مشارکتی به دلیل شباهت به یکدیگر اغلب بجای هم بکار میروند و بسیاری از فعالان حوزه کسب و کار گمان میکنند که کو برندینگ و بازاریابی مشارکتی یک مفهوم واحد هستند و تفاوتی با یکدیگر ندارند. اگرچه هسته این دو استراتژی شامل همکاری با برند است، اما روشهای متفاوتی را برای دستیابی به اهداف خود دنبال میکنند. برای درک تفاوت برندسازی مشارکتی با بازاریابی مشارکتی ابتدا بهتر است به پیچیدگیهای بازاریابی مشارکتی بپردازیم.
کمپین بازاریابی مشارکتی جایی است که دو شرکت در اقدامات و تلاشهای تبلیغاتی برای یک محصول، خدمات یا محتوای مشترک با یکدیگر همکاری میکنند. هر دو شرکت یک پیشنهاد مشترک را در یک حلقه مشارکت بازاریابی تبلیغ میکنند، اما هریک از آنها هویت برند متمایز خود را حفظ خواهند کرد. در بازارایابی مشارکتی، تمرکز شرکتها بیشتر بر اقدامات مشترک بازاریابی و ترکیب منابع بازاریابی با هدف دستیابی به طیف گستردهای از مخاطبان است.
به عنوان مثال، دو شرکت نرمافزاری ممکن است یک وبینار مشترک برگزارکنند و آن را در پایگاههای مشتریان خود تبلیغ کنند. هر شرکت یک ارزش منحصر به فرد مانند یک حوزه تخصصی خاص یا دسترسی به بخش خاصی از بازار را برای این کمپین به ارمغان میآورد. کمپین بازاریابی مشارکتی به هر دو شرکت این امکان را میدهد تا از فرصت قرار گرفتن در معرض تعداد زیادی از مخاطبان بهرهمند شوند و در عین حال تنها نیمی از هزینهها را تقبل کنند.
از طرفی دیگر، برندسازی مشارکتی یک شراکت استراتژیک است که در آن دو برند، محصول یا خدمات جدیدی را تحت نام هر دو برند توسعه میدهند. کمپین برندینگ مشترک شامل ادغام برندها برای ارائه یک پیشنهاد خاص است. هدف کو برندینگ، اشتراک گذاری هزینههای بازاریابی و ترکیب قدرت برندها برای توسعه یک پیشنهاد یا محصول خاص به بازار است. یک نمونه ساده از کمپین برندسازی مشترک میتواند راهاندازی خط تولید یک لباس ورزشی با نسخه محدود باشد که توسط یک طراح حرفهای و یک شرکت پوشاک ورزشی معروف ایجاد شده است. محصول جدید دارای نشانهای هر دو برند است تا توجه مشتریان هر یک از آنها را جلب کند.
مزایای برندسازی مشارکتی
کو برندینگ میتواند برای تمامی طرفهای درگیر در این فرآیند از جمله برندهای شریک و حتی مصرف کنندگانی که محصولات را خریداری میکنند، سودمند و کارآمد باشد. با این حال، از مهمترین مزایای برندسازی مشارکتی میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- گسترش پایگاه مشتری از جمله مشتریان جدید
- افزایش میزان فروش
- تولید محصولات نوآورانه و با کیفیت بالاتر
- تقویت وفاداری مشتریان
- افزایش آگاهی از برند
- افزایش شهرت و اعتبار
- تقسیم بار مالی در بخشهایی همچون بازاریابی، توسعه فناوری و رویدادهای تبلیغاتی
- اشتراک گذاری خطر سود و زیان میان تمامی شرکا
- ورود به بازارها و بخشهای جدید
- امکان همکاری با برندهای بزرگ و معتبر و افزایش شانس دیده شدن
نتایج یک تحقیق نشان میدهد که 71 درصد از مصرف کنندگان، از محصولات نهایی حاصل از مشارکت و همکاری برندهای مختلف با یکدیگر لذت میبرند و نسبت به خرید آنها ترغیب میشوند.
معایب برندسازی مشارکتی
کو برندینگ علاوه بر مزایای چشمگیر همچنین دارای برخی ریسکها و معایبی نیز هست که پیش از اقدام به مشارکت با برندهای دیگر باید از آنها مطلع باشید. برخی معایب برندسازی مشارکتی شامل:
- ادغام چندین برند میتواند هویت مستقل برندهای شریک را تضعیف کند
- اگر برندهای شریک دارای ارزشها و باورهای یکسانی نباشند، مشتریان ممکن است از محصول مشترک آنها استقبال نکنند
- فشار منفی برای یک برند میتواند بر شهرت سایر برندهای شریک تأثیر بگذارد
- عقد قراردادهای دقیق به خصوص برای برندهای کوچکتر میتواند زمانبر و پرهزینه باشد
- پذیرش دیدگاههای متفاوت برندهای شریک میتواند چالش برانگیز باشد
به عنوان مثال، برند نوکیا پس از همکاری با مایکروسافت و معرفی سیستم عامل ویندوز در گوشیهای خود به دلیل عدم استقبال از این سیستم، افت قابل توجهی در میزان تقاضا را تجربه کرد.
نمونه کو برندینگ
برندهای معروفی در سراسر دنیا تا کنون با مشارکت یکدیگر، محصولی مشترک تولید و روانه بازار کردهاند که برخی از آنها موفق و برخی دیگر نیز ناموفق بودهاند. به نمونه کو برندینگ زیر توجه کنید:
کو برندینگ BMW و لویی ویتون: توسعه کمپین هنر سفر
برند تولید کننده خودرو BMW و خانه مد لویی ویتون شاید در ظاهر با یکدیگر مرتبط نباشند، اما دارای چندین وجه اشتراک مهم هستند. این دو برند هر دو معروف هستند و برای تجمل نیز ارزش قائلاند و به تولید محصولات خاص، لوکس و گران قیمت اهمیت میدهند. این ارزشهای مشترک دقیقا دلیلی بر منطقی بودن راه اندازی کمپین کو برندینگ آنها است.
بیامو در این همکاری یک مدل خودروی اسپرت به نام BMW i8 تولید کرد، در حالی که لویی ویتون یک مجموعه منحصر به فرد چهار تکه از چمدان و کیف طراحی کرد که کاملا با این اتومبیل سازگاری داشتند و به راحتی در صندوق عقب آن قرار میگرفتند.
اگرچه این مجموعه چمدان چهار تکه با قیمت هنگفت 20000 دلار به فروش رسید، اما قیمت آن برای مشتری هدف مناسب است، زیرا قیمت اتومبیل BMW i8 از 135700 دلار شروع میشد. این قیمت باعث میشود که قیمت بالای مجموعه چمدانهای برند لویی ویتون مانند قطرهای در دریا به نظر برسد. این چمدانها نه تنها از نظر اندازه کاملا با اتومبیل BMW متناسب بودند، بلکه طراحی و ظاهر آن کاملا با تصویر BMW مطابقت داشت: براق، مردانه و باکیفیت! این طراحی نشان میدهد که هم در چمدان و هم در برخی از قسمتهای داخلی خودرو از فیبر کربن و قوی استفاده شده است؛ مواد مرکب و در عین حال سبک که ترکیب آنها با یکدیگر برای تجربه یک سفر هیجانانگیز جادهای، بسیار جذاب و فوقالعاده است.
جمع بندی
ما در این مطلب شما را با مفهوم دقیق کو برندینگ آشنا کرده و اهمیت و مزایای آن را نیز مورد بررسی قرار دادیم. همانطور که خواندید، برندسازی مشارکتی به همکاری میان دو یا چند برند یا شرکت اشاره دارد که با ادغام منابع و استراتژیهای خود موجب تقویت تصویر هر برند و دستیابی به مشتریان جدید میشود. این همکاری معمولا با هدف ایجاد ارزش افزوده برای مشتریان و بهبود تجربه آنها صورت میگیرد. این مشارکتها میتوانند در قالب پروژههای مشترک، تبلیغات و تولید محصولات مشترک انجام شوند که در نهایت موجب افزایش میزان فروش و ورود به بازارهای جدید برای هر برند خواهد شد.