لوگو یک نماد بصری برای معرفی هویت برندهاست. با یک لوگوی خوب، شما میتوانید به بهترین شکل، کسبوکارتان را به دنیا معرفی کنید. اگر فکر میکنید که برندها صرفا از یک طرح یا نوشتهی ساده برای لوگوی خود استفاده میکنند و هیچ ایدهای پشت آن وجود ندارد، سخت در اشتباهید. در واقع کسبوکارها قسمتی از موفقیت خود را، مدیون لوگو هستند. در یک لوگو مفاهیم زیادی نهفته شده و هر چیزی راجع به کسبوکار باید در آن نشان داده شود. طراحی لوگو فارسی، ماهیتا شبیه لوگوهای غیرفارسی است؛ ولی تفاوتهایی در شیوههای نوشتاری و مولفههای بصری وجود دارد. در طراحی لوگو فارسی، شما باید عناصری را بهکار ببرید که هم از لحاظ گرافیکی معنا داشته و هم با فرهنگ ایرانی متناسب باشند. در ادامه برخی از نکات مرتبط با طراحی لوگوی فارسی را بیان میکنیم.
سبک های مختلف طراحی لوگو فارسی
انواع مختلفی از انواع سبک های لوگو وجود که در طراحی لوگو فارسی و غیرفارسی از این سبکها تبعیت میشود. در ادامه این سبکها را با هم بررسی میکنیم:
مونوگرام
این سبک طراحی لوگو فارسی معمولا از یک یا چند حرف تشکیل شده که معمولا حروف مختصر نام برند هستند. لوگوهای مونوگرام را برای برندهایی بهکار میبرند که نام کامل آن طولانی است و میخواهند به اختصار نوشته شود. برندهایی مانند HP و CNN نمونههای بارزی این نوع لوگو هستند. لوگوهای ایرانی تسکو و بامیلو هم از همین سبک برای طراحی استفاده کردهاند.
بیشتر بخوانید: برندینگ چیست
لوگوتایپ فارسی
یک نمونهی رایج از طراحی لوگو فارسی و غیرفارسی، لوگو تایپ هستند. در این سبک، کل نام برند با شیوهای خاص و فونتی مناسب نوشته میشود. ممکن است عناصر دیگری نیز برای انتقال بهتر مفهوم، در طرح گنجانده شده باشند؛ ولی چارچوب کلی نوشته حفظ میشود و هر آیتم اضافهای روی حروف قرار میگیرد. این نوع لوگو را برای برندهایی که نام مشخص و روانی دارند استفاده میکنند. مسلما استفاده از این سبک برای نامی مانند بانک ملی ایران اصلا مناسب نیست. بهترین نمونههای ایرانی برای لوگوتایپ برندهای همراه اول، دیجی کالا و صبانت هستند که همگی در عین سادگی، بسیار حرفهای طراحی شدهاند. در هنگام طراحی لوگو فارسی بهروش لوگوتایپ، انتخاب فونت مناسب، یک تصمیم حیاتی است؛ چون فونت لوگو قرار است برندتان را معرفی کند و باید بهترین را برای آن انتخاب کنید. بهعنوانمثال برندهایی که در زمینهی مد و طراحی هستند، بهتر است از فونتهای نازک و پیچوتابدار استفاده کنند، در حالیکه برای سازمانهای دولتی فونتهای سنتی و رسمی مثل نستعلیق مناسبتر است.
برای مشاهده انواع نمونه لوگو طراحی شده در آرمکده بر روی لینک کلیک کنید.
لوگوی تصویری
همانطور که از نامش پیداست این نوع لوگو تنها از یک تصویر برای معرفی برند استفاده میکند. در لوگو تصویر، یک آیتم خاص مثلا حیوان یا یک شی قرار داده شده که طراح سعی میکند با آن، مفهوم برند را نشان دهد. یک نمونهی ایرانی از لوگوهای تصویری، لوگوی شرکت هواپیمایی هماست که تصویر پرندهی افسانهای هما را نشان میدهد.
لوگو انتزاعی
لوگو انتزاعی هم نوعی لوگوی تصویری بهشمار میرود؛ ولی تصویر رسم شده به شی یا موجود خاصی اشاره نمیکند و تنها یک طرح گرافیکی است که یک یا چند مفهوم را در خود جای داده است. بیشتر طراحان ایرانی به این نوع لوگو تمایل دارند، شاید بهخاطر اینکه تماشای آن، ذهن مخاطب را برای فهم موضوع درگیر میکند. نمونههای زیادی از این لوگو را میتوانید در برندهای ایرانی مشاهده کنید؛ مثل لوگوی لوگوی بیمهی ایران، سایپا، دانشگاه آزاد و... .
لوگوی مسکات
این مدل لوگوها بیشتر فانتزی هستند؛ چون از یک شخصیت کارتونی و سرگرمکننده برای معرفی برند استفاده میکنند. این شخصیت بهنوعی سخنگوی برند شماست و با مشتریان بهخوبی ارتباط برقرار میکند. شاید شما هم اکنون به برند چیتوز و میمون معروف این برند فکر میکنید که دقیقا یک نمونه از لوگوهای ماسکوت است.
لوگوی ترکیبی
در این مدل لوگو هم از نام برند استفاده شده و هم یک طرح گرافیکی متناسب با آن. این سبک لوگو هم در ایران طرفداران زیادی دارد و بسیاری از کسبوکارها، بهدنبال لوگوهای این سبکی هستند تا هم یک طرح گرافیکی داشته باشند و هم نام برند را جلوی چشم کاربر بگذارد. پارس خزر، بوتان، ارج، آفتاب و... نمونههایی از این نوع طراحی لوگو فارسی است.
لوگوی EMBLEM
امبلم لوگو نیز یک لوگوی تصویری محسوب میشود که بهجای استفاده از طرحهای فانتزی و واقعگرایانه، از طرحهای سنتی و کلاسیک استفاده میکند. معمولا این نوع لوگوها بسیار شلوغ و پرزرق و برق هستند و برای برندهای بزرگ و محیطهای آکادمیک استفاده میشوند. لوگوی استارباکس بهترین نمونه از این سبک لوگوهای کلاسیک است.
لوگو فارسی برای چه نوع کسبوکارهایی مناسب است؟
در طراحی لوگو فارسی از عناصری نظیر نام، سمبل، علامت تجاری یا نماد برند استفاده میکنند که هر کدام باید در جای خود بهکار برده شوند. معمولا هر کسبوکاری لوگوی مناسب خود را میطلبد و باید ببینیم هر نوع لوگو فارسی برای چه کسبوکاری مناسب است؟ در ادامه کسبوکارهای مناسب هر نوع لوگو را معرفی میکنیم:
- لوگوتایپ فارسی: اگر محصولات یا خدمات کسبوکار شما مختص کشور ایران است و قرار نیست به کشور دیگری صادر شود، این نوع لوگو را میتوانید انتخاب کنید. همچنین برای کسبوکارهایی که دائما درحال بروزرسانی و تغییر هستند، ثبات نام برند در قالب لوگو، میتواند آن را ماندگار کند.
- لوگوهای نمادین فارسی: اگر لوگوی شما قرار است در جاهای مختلفی قرار بگیرد و دائما دیده میشود، بهتر است از این سبک لوگو استفاده کنید تا فورا تشخیص داده شده و در ذهن ماندگار باشد. از طرف دیگر لوگوهای نمادین را بهعلت سادگی، میتوان هرجایی بهکار برد و کاملا مقیاسپذیرند.
- مونوگرام فارسی: اگر نام برند شما طولانی است یا بهسختی تلفظ میشود، میتوانید از سبک مونوگرام استفاده کنید. بهترین مثال برای این نوع میتوان برند تسکو را نام برد که مخفف شرکت توسن سیستم است.
- لوگو ترکیبی فارسی: از آنجا که تمام بینندگان لوگو، دانش هنری ندارند و نمیتوانند مفهوم المانهای گرافیکی را درک کنند، یک لوگوی ترکیبی با نام برند، میتواند درکپذیرتر باشد. شاید بپرسید که این نوع لوگو فارسی برای چه کسبوکاری مناسب است؟ باید بگوییم باتوجه به آنچه گفته شد، شما میتوانید در هر کسبوکاری که هستید از این سبک استفاده کنید؛ خصوصا اگر مشتریانتان با هنر چندان مانوس نیستند.
سفارش طراحی لوگو شخصی و لوگو صنعتی در آرمکده
برای چه کسبوکارهایی نباید از لوگو فارسی استفاده کنیم؟
در هنگام طراحی لوگو فارسی اولین چیزی که باید از خودتان بپرسید این است که لوگو قرار است کجا استفاده شود. مسلما استفاده از لوگو فارسی برای کسبوکارهای بینالمللی کاملا بیمعناست؛ اگرچه میتوان لوگو را به دو حالت فارسی و انگلیسی طراحی کرد تا هر کدام را در جای مناسب بهکار ببریم. کاری که دیجی کالا و بسیاری از شرکتهای دیگر انجام میدهند.
جذابترین لوگوهای فارسی
-
- لوگو سایپا: این لوگوی انتزاعی را سال 1366 استاد مرتضی ممیز برای سایپا طراحی کرد. استاد ممیز را بهعلت طراحیهای ارزندهاش، به عنوان پدر گرافیک ایران میشناسند. طرح لوگو هم نمادی از آجرهای بناهای شهر مراغه را به نمایش میگذارد و هم اینکه ارتباط نزدیکی با لوگوی شرکت بنز دارد.
-
- علامت استاندارد ایران: یکی دیگر از هنرهای دست استاد ممیز، لوگوی علامت استاندارد ایران است. این لوگوی ترکیبی از سبکهای مونوگرام و انتزاعی استفاده کرده و در داخل یک طرح انتزاعی که نشانگر شکل خلاصه شدهی علامتهای حداقل و حداکثر است، حروف اول کلمات «مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران» (Institute of Standard and Industrial Research of Iran) که همان ISIRI میشود را گنجانده شده است.
-
- سازمان آتش نشانی: استاد ممیز با طراحی لوگوی سازمان آتش نشانی بار دیگر هنر خود در طراحی را بهرخ همه کشید. در این طرح، یک شعلهی آتش مهار شده در چارچوبی سیاه قرار دارد که میخواهد چیرگی و کنترل آتش را نشان دهد.
-
- ایران خودرو: شرکت ایران خودرو در طراحی لوگوی خود از نماد اسب استفاده کرده تا سرعت و استقامت را نشان دهد. این لوگو در سال 1373 توسط آقای بیژن جناب طراحی شد.
-
- شرکت هواپیمایی هما: استفاده از نام و طرح پرندهی افسانهای هما برای این شرکت ایرانی، کار بسیار هنرمندانهای است؛ چون به نوعی تاریخ و فرهنگ ایران را زنده میکند. طراحی این پرندهی افسانهای را ادوارد زهرابیان انجام داده و علاقهی وی به آثار تاریخی ایرانی، کاملا در طرح مشهود است.
برای طراحی یک لوگو فارسی توجه به چه نکاتی ضروری است؟
طراحی لوگو فارسی را نباید کار سادهای فرض کنید. در نظر داشته باشید که لوگو اولین تصویر از برند شما در ذهن مخاطبتان است و بسیار مهم است که بتوانید خودتان را خوب معرفی کنید. برای طراحی یک لوگوی خوب به این نکات توجه کنید:
- لوگو چهرهی کسبوکارتان است و باید با نوع آن کاملا ارتباط معنایی داشته باشد؛
- باید ببینید کدام مفاهیم در برند شما پررنگتر هستند تا همانها را در لوگو بگنجانید؛
- لوگو باید یک تصور درست در ذهن مخاطب ایجاد کند، پس نباید طرح خشک و بیروحی باشد؛
- رنگهای درست را در طراحی لوگو بهکار ببرید، انتخاب رنگ تم سایت یا پیج اینستاگرام الزاما درست نیست؛
- فونت مناسب انتخاب کنید تا با نوع کسبوکارتان همخوانی داشته باشد؛
- بهترین نوع را تعیین کنید؛
- تا حد امکان لوگو را ساده طراحی کنید تا در ذهن مخاطب ماندگار باشد؛
- لوگو باید حتما مقیاسپذیر طراحی شود تا در هر سایزی زیبا بهنظر برسد.
این نکته را هم در نظر داشته باشید که ایران پیشینهی تاریخی و فرهنگی وسیعی دارد. داستانها و افسانههای تاریخی ایرانی بهخوبی میتوانند الهامبخش شما در طراحی لوگو فارسی باشند و طرح شما را اصیلتر نشان دهند.
بیشتر بخوانید: طراحی لوگو با هوش مصنوعی
انتخاب رنگ برای لوگوهای فارسی باید بر چه اساسی باشد؟
حتما تاکنون دربارهی روانشناسی رنگها شنیدهاید. هر رنگی در دنیا، یک معنا و تاثیر خاص دارد و در هنگام طراحی لوگو فارسی هم باید اصول روانشناسی رنگها را در نظر بگیرید تا طرحتان بیشترین تاثیرگذاری را روی مخاطب داشته باشد؛ اما ببینیم که برخی از مهمترین رنگها در دنیای طراحی، چه مفاهیمی را منتقل میکنند:
- قرمز: رنگ هیجان، اشتیاق و خشم است و در طراحی اول از همه دیده میشود. اگر لوگوی شما، میخواهد متمایز، پر سروصدا، بازیگوش، جوان یا مدرن باشد، حتما آن را با رنگ قرمز طراحی کنید.
- نارنجی: نارنجی رنگ مهربانی، بازیگوشی و تغییر است. این رنگ بیشتر برای کسبوکارهای متمایز و متفاوت استفاده میشود؛ ولی اگر کسبوکارتان فمینیست یا لاکچری یا بسیار رسمی است، استفاده از این رنگ را به شما توصیه نمیکنیم.
- زرد: رنگ دستیافتنی بودن، دوستی و تشویق است. اگر برندی دارید که مقرونبهصرفه، جوان و پرانرژی است و میخواهید مردم را به سمت خود جذب کنید، بهتر است از رنگ زرد برای جلب مشتریان استفاده کنید.
- سبز: رنگی که به آن همهکاره میگویند؛ چون ارتباط فرهنگی قوی برقرار میکنند و برای طراحی لوگو فارسی در هر زمینهای میتوانید از آن کمک بگیرید.
- آبی: این رنگ نماد اعتماد و بلوغ است و در بیشتر طراحیهای لوگو بهکار میرود. پس اگر بخواهید از رنگ آبی در طراحی استفاده کنید، باید بهنوعی خودتان را متمایز نشان دهید.
- بنفش: رنگی ساختارشکن و عاقل است. از این رنگ بیشتر میتوانید برای برندهای زنانه مانند لوازم آرایشی استفاده کنید.
فونتهای مناسب برای طراحی لوگو فارسی
فونتهای فارسی مختلفی وجود دارند که میتوانید از آنها برای طراحی لوگو فارسی استفاده کنید. برخی لوگوهای ایرانی از یک فونت اختصاصی استفاده کردهاند؛ مانند فونت خندوانه، رایتل، بازار و عصر جدید؛ اما برخی دیگر از لوگوها، فونتهای شناختهشدهی فارسی را برای طراحی لوگو فارسی بهکار بردهاند. فونتهایی نظیر تابان، سوفی، حماسه، کلمه، ایران سنس، آراهالا، بانک تجارت، فردوسی، نستعلیق و شکسته نستعلیق، مدرن، هفتاد و... از شناختهشدهترین فونتهای ایرانی برای طراحی لوگوهای فارسی هستند.
برای طراحی لوگو فارسی از چه نرمافزارهایی می توان استفاده کرد؟
طراحی لوگو فارسی با لوگوی انگلیسی فرق دارد. برای فارسی شما باید از نرم افزارهایی استفاده کنید که یا ایرانی باشند یا امکان پشتیبانی از زبان فارسی را داشته باشند. در ادامه برخی از بهترین نرمافزارهای موبایل و دسکتاپ برای طراحی لوگو فارسی را معرفی میکنیم:
- ادوبی ایلاستریتور؛
- ادوبی فتوشاپ؛
- کورل دراو؛
- Sothink Logo Maker؛
- Inkscape؛
- Affinity Designer؛
- لوگو ساز موج.
سخن پایانی
اگر میخواهید کسبوکارتان از همان شروع کار، به رسمیت شناخته شود، باید خودتان را خوب به مشتریان معرفی کنید. لوگو اولین چهرهای است که شما از برندتان به نمایش میگذارید و استفاده از چند خط و نوشته در کنار هم بدون هیچ فکر و انگیزهای، میتواند تمام تلاش شما برای کسبوکارتان را ضایع کند. یک لوگوی معنادار و متمایز، میان محصولات و خدمات شما و نامتان ارتباط برقرار میکند و به بهترین شکل، هر آنچه نیاز هست را برای مشتریان توضیح میدهد. طراحی لوگو فارسی هم مراحلی مشابه لوگوهای غیرفارسی دارد؛ اما، از چند جنبه متمایز است. اول اینکه نوشتار فارسی، برخلاف انگلیسی از راست به چپ است و در لوگوتایپ باید به آن توجه داشته باشید. دوم اینکه فرهنگ مردم ایران با سایر کشورها تفاوت دارد و باید در طراحی بهخوبی این نکته را در نظر بگیرید. تمدن چندهزارسالهی کشور ایران و ادبیات غنی آن، یک منبع خوب برای استفاده در لوگوهای ایرانی است. از طرف دیگر هنرهای اصیل ایرانی مانند خطاطی و تذهیب، ما را از الگوبرداری طرحهای سایر کشورها، بینیاز میکند؛ اما، لازمهی آن داشتن دانش هنری، خلاقیت و مهارت طراحی است.
منبع:
99design