تغییر هویت بصری برند یا ریبرندینگ (Rebranding) به عنوان یک استراتژی بازاریابی کارآمد و موثر در نظر گرفته میشود که موجب بهبود تصویر برند در ذهن مخاطبان هدف خواهد شد. هویت بصری یک برند شامل تمامی عناصر گرافیکی آن از جمله لوگو، رنگهای سازمانی و فونت آن است. اما ریبرندینگ یک نام تجاری در بسیاری از مواقع شامل تغییر نام، شعار، چشمانداز، ماموریت و ارزشهای اصلی یک برند نیز میشود که در نهایت باعث برجسته شدن آن در میان رقبا و ارتقا جایگاه برند در بازارهای رقابتی خواهد شد.
تغییر هویت بصری به برند این امکان را میدهد تا با شکل و شمایل جدیدی در بازار و در معرض دید مصرف کنندگان قرار گیرد و پیامهای جدیدی را به مخاطبان ارائه دهد. این تغییرات نه تنها به بهبود شناخت و تشخیص برند کمک میکنند، بلکه ممکن است در برقراری ارتباط مثبت و عمیقتر با مخاطبان نیز موثر باشند. این فرآیند عمدتاً به منظور تطابق با تغییرات بازار، مخاطبان، رقبا یا حتی استراتژیهای تجاری جدید انجام میشود و در صورت اجرای صحیح و اصولی به افزایش آکاهی از برند و پیشرفت آن کمک بسیاری میکند. اما چگونه تغییر هویت بصری برند خود را انجام دهیم؟ در ادامه این مطلب شما را با اهمیت و نحوه تغییر هویت بصری برند آشنا کرده و چندین نمونه از ریبرندینگهای نامهای تجاری بزرگ را نیز مورد بررسی قرار میدهیم.
تدوین هویت بصری برند خود را به آژانس بمان بسپارید
تغییر هویت بصری برند چیست؟
تغییر هویت بصری برند یک استراتژی بازاریابی رایج است که با هدف بهبود عناصر بصری و ظاهری یک برند انجام میشود و شامل تغییر لوگو، رنگ، نام، مفهوم یا طراحی مجدد یک نام تجاری است.
هدف از تغییر هویت بصری، بهطور کلی بهبود شناخت و دیده شدن برند در میان مشتریان است. این فرآیند ممکن است به دلیل تغییرات نیازهای بازار، تغییر استراتژی کسب و کار و یا حتی تغییر در روشهای جذب مخاطبان و نحوه برقراری ارتباط با آنها انجام شود. تغییر هویت بصری به برند کمک میکند تا بهروزتر و جذابتر شده و با اهداف و ارزشهای جدید خود نیز هماهنگ شود. این فرآیند همچنین برقراری ارتباط عمیقتر و مثبتتر با مشتریان، اعتبار و قدرت بازاریابی برند را نیز افزایش میدهد.
اهمیت تغییر هویت بصری برند
تحقیقات انجام شده نشان میدهند که کسب و کار شما تنها هفت ثانیه فرصت دارد تا اولین تاثیر را بر مخاطب خود بگذارد. گاهی مواقع برندها به دلیل استفاده از لوگوی نامناسب، عدم انتخاب نام جذاب و یا دارا بودن چشمانداز و مأموریت نامشخص، قادر به جلب توجه مشتریان نخواهند بود. ما در دنیایی زندگی میکنیم که ترندها و استراتژیها دائماً در حال تغییر هستند، بنابراین برندها نیز برای جذب مشتریان جدید به اعمال تغییرات مثبت و سازنده نیاز دارند. این امر در اولین مرحله با تغییر هویت بصری برند امکانپذیر خواهد بود.
گاهی مواقع لازم است کسب و کار خود را با ایجاد تغییراتی همچون طراحی مجدد لوگو و یا رنگهای سازمانی به روزرسانی کنید تا روح تازهای در آن بدمید. تغییر هویت بصری برند در حوزه بازاریابی و شناخت برند از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا این فرآیند نه تنها به بروزرسانی تصویر یک برند کمک میکند، بلکه ابزاری قدرتمند جهت برقراری تعامل با مخاطبان و جلب توجه آنها است.
یک برند با تغییر هویت بصری خود میتواند بازنگری جدی در راستای تطابق با تغییرات بازار، شناسایی نیازهای مشتریان و نحوه برآورده ساختن انتظارات جدید آنان داشته باشد. این اقدام همچنین به برندها امکان میدهد تا رشد و پویایی خود را به مخاطبان نشان دهند و از طریق بهروزرسانی الگوهای بصری همچون لوگو و رنگها و حتی تغییر نام استراتژیهای بازاریابی، مجددا به عرصه رقابت با رقبا بازگردند و نبض بازارهای رقابتی را بدست بگیرند.
دلایل تغییر هویت بصری
تغییر هویت بصری برند بنابر دلایل گوناگونی انجام میشود که هر کدام به نحوی به تغییرات در محیط کسب و کار یا استراتژیهای بازاریابی مرتبط هستند. با این حال، اصلیترین دلایل تغییر هویت بصری برندها شامل موارد زیر است:
تغییر در بازار و رفتار مشتریان
با تغییر نیازها و ترجیحات مشتریان، برندها به تغییر هویت بصری خود نیاز پیدا میکنند تا خود را با این تغییرات وفق دهند. تغییر هویت بصری به برندها این امکان را میدهد تا در بازارهای رقابتی بسیار قویتر ظاهر شوند و خود را بسیار موثرتر و جذابتر به مشتریان جدید معرفی کنند.
تغییر در استراتژی کسب و کار
زمانی که یک شرکت تصمیم به تغییر در استراتژی کسب و کار خود میگیرد، اغلب باید هویت بصری برند خود را نیز مطابق با این تغییرات، بهروزرسانی کند. تغییر در استراتژی کسب و کار ممکن است شامل تغییرات در خط تولید محصولات، بازار هدف و یا حتی ارزشها و ماموریت آن باشد.
رشد و گسترش برند
زمانی که یک برند در حال رشد و گسترش است، احتمالاً به تغییر هویت بصری نیاز دارد تا توجه مشتریان هدف و بازار را به خود جلب کند. این تغییرات نیز دستیابی به اهدافی همچون بهبود شناخت برند در بازارهای جدید و یا حتی معرفی دستهبندی محصولات جدید را اولویت قرار میدهد و بر آنها تمرکز میکند.
تغییر در مدیریت یا مالکیت برند
تغییر مدیریت یا واگذاری مالکیت برند نیز ممکن است باعث ایجاد تغییر در هویت بصری و نگرش برند شود. این تغییرات نیز عمدتا با ایجاد تغییراتی در هویت بصری برند و به منظور تا انطباق آن با نگاه و اهداف جدید مدیریت همراه هستند.
به طور کلی، تغییر هویت بصری برند یک استراتژی کارآمد و موثر است که به برندها این امکان را میدهد تا تا خود را با تغییرات بازار و نیازهای مشتریان مطابقت دهند و ارتباط عمیقتری با مخاطبان برقرار کنند.
تغییر هویت بصری را چگونه انجام دهیم؟
هویت بصری برند به عنوان یکی از عناصر کلیدی برندسازی در نظر گرفته میشود که شخصیت، ارزشها و اهداف آن را منعکس میکند و از همه مهمتر، یک برند را از رقبا متمایز میسازد. اما گاهی اوقات با رشد و تکامل برند خود ممکن است بخواهید هویت بصری آن را بدون از دست دادن ثبات و محبوبیت، تغییر دهید. اما چطور میتوانیم این کار را بدون آسیب به موقعیت فعلی برند خود در بازار انجام دهیم تا به رشد و بهبود آن کمک کند؟ برای تغییر هویت بصری برند خود مراحل زیر را طی کنید:
بررسی و ارزیابی هویت بصری فعلی برند
اولین گام برای تغییر هویت بصری برند این است که ابتدا هویت بصری فعلی خود را به طور دقیق مورد بررسی قرار دهید و نقاط قوت و ضعف آن را ارزیابی کنید. عناصری که هویت شما را مشخص میکنند مانند لوگو، رنگها، فونتها، تصاویر و سبک شما چیست؟ این عناصر چگونه با پیام برند، ارزشها و مخاطبان هدف شما هماهنگ میشوند؟ چگونه شما را از رقبا متمایز میسازند؟ عملکرد آنها در پلتفرمها و کانالهای مختلف چگونه است؟
در طول این ارزیابی باید مشخص کنید که چه مواردی به عنوان نقاط ضعف و قوت هویت بصری برندتان عمل میکنند و کدام موارد نیز به تغییر و بهبود نیاز دارند؟ انجام این کار به شما کمک میکند تا دریابید که آیا هویت بصری فعلی برندتان به طراحی کامل نیاز دارد و یا باید تغییرات جزئی در آن اعمال شود. پس از ارزیابی دقیق این موارد باید وارد مراحل بعدی شوید و اقدامات لازم را انجام دهید.
تعیین اهداف و استراتژیها
گام بعدی این است که اهداف اصلی و استراتژیهای خود را برای بهروزرسانی و تغییر هویت بصری برندتان تعریف کنید. دلایل اصلی این کار چیست؟ مزایا و چالشهای احتمالی آن چیست؟ اهداف و نتایجی که میخواهید به آن برسید چیست؟ چگونه موفقیت خود را اندازهگیری خواهید کرد؟ چگونه تغییرات خود را به مخاطبان نشان خواهید داد؟ چگونه مطمئن میشوید که هویت شما در تمامی نقاط تماس برند، ثابت و منسجم باقی میماند؟ پاسخهای خود به این سوالات را یادداشت کرده و از آنها به عنوان راهنمای اقداماتتان استفاده کنید. تعیین هدف و استراتژیها به شما کمک میکند تا بدانید دقیقا چه کاری میخواهید انجام دهید و انتظار حصول چه نتیجهای را دارید.
تصمیم به حفظ و یا تغییر عناصر بصری
پس از ارزیابی هویت بصری فعلی برند و تعیین اهداف، مرحله سوم این است که انتخاب کنید چه عناصری از هویت بصری خود را میخواهید حفظ کنید و چه عناصری را میخواهید به طور کامل تغییر دهید. لازم نیست همه چیز را تغییر دهید، اما باید برقراری تعادل میان تداوم و نوآوری را هدف قرار دهید. برخی از عناصر مانند نام، لوگو و یا شعار برند ممکن است برای حفظ هویت و شناخت آن ضروری باشند، از این رو باید حفظ شوند و یا فقط کمی اصلاح شوند. سایر موارد مانند رنگها، فونتها یا تصاویر که ممکن است کمی انعطافپذیرتر و سازگارتر باشند و نیز میتوانند کمی تغییر کنند تا سبک و روند فعلی شما را انعکاس دهند. به این فکر کنید که هر عنصر چگونه به نمایش و افزایش اعتبار برند شما کمک میکند و چگونه می توان آن را بهبود بخشید و با گزینه مناسبتری جایگزین کرد.
ایجاد یا به روزرسانی دستورالعمل برند
گام چهارم در تغییر هویت بصری برند این است که دستورالعملهای برند خود را ایجاد و یا به روز کنید. دستورالعمل برند در واقع برخی قوانین و استانداردهایی هستند که تعیین میکنند، هویت بصری شما چگونه باید در رسانهها و موقعیتهای مختلف مورد استفاده قرار گیرد. دستورالعمل برند شامل ویژگیهای لوگو، رنگها، فونتها، تصاویر، نمادها، طرحبندیها و سایر عناصر طراحی است. این مجموعه همچنین شامل نمونههایی از بایدها و نبایدها، بهترین شیوهها و نکاتی برای ایجاد محتوای سازگار و جذاب نیز هست. داشتن دستورالعملهای واضح و جامع برند به شما کمک میکند تا هویت بصری خود را حفظ کرده و از ایجاد هرگونه ناهماهنگی و ناسازگاری در آن جلوگیری به عمل آورید.
آزمایش و اجرای تغییرات
در مرحله پنجم از تغییر هویت بصری برند خود باید تغییرات را آزمایش و پیادهسازی است. پیش از آنکه هویت بصری بهروز شده و جدید را به طور گسترده معرفی کنید، ابتدا باید آن را با مخاطبان و سهامداران خود آزمایش کرده و نوع بازخورد و بینش آنان را مورد بررسی قرار دهید. برای انجام این کار میتوانید از نظرسنجی، مصاحبه، گروههای متمرکز یا روشهای دیگر جهت جمع آوری دادهها و نظرات مخاطبان خود استفاده کنید.
بر اساس نتایج بدست آمده و در صورت نیاز میتوانید تنظیمات یا بهبودهایی را در هویت بصری برند خود ایجاد کنید. پس از آن نیز میتوانید تغییرات نهایی را در تمامی پلتفرمها و کانالهای ارتباطی خود پیاده سازی کرده و نتایج و واکنشهای عموم مخاطبان را مورد بررسی قرار دهید.
بازبینی و بهروزرسانی مداوم
مرحله آخر از فرآیند تغییر هویت بصری برند این است که عناصر تشکیل دهنده آن را به طور مرتب بررسی و بهروزرسانی کنید. بهروزرسانی و تازه کردن هویت بصری یک برند، تنها به یک مرتبه اعمال تغییرات محدود نمیشود، بلکه یک فرآیند مداوم است. شما به عنوان مدیر یک برند باید همواره از عملکرد برند، بازخورد مخاطبان، روند بازار و تغییرات صنعت آگاه باشید. همچنین باید در برابر ایدهها، فرصتها و چالشهای جدیدی که ممکن است به تطبیق یا تکامل هویت بصری نیاز داشته باشند نیز از انعطاف کافی برخوردار باشید. با انجام این کار، اطمینان حاصل میکنید که هویت بصری شما در تمامی موقعیتها و زمانها کاملا مرتبط، ثابت و به یاد ماندنی خواهد بود.
با طی کردن این مراحل به راحتی و با احتمال پایین بروز خطا و اشتباه میتوانید هویت بصری خود را تغییر دهید و از طریق آن برندتان را در ذهن مخاطبان جدید و قدیمی ثبت نمایید.
نمونه تغییر هویت بصری در برندهای بزرگ
حال که با اهمیت و نحوه تغییر هویت بصری برند آشنا شدید، در این بخش شما را با چندین نمونه موفق از تغییر بازطراحی عناصر بصری از جمله لوگو برندهای معروف دنیا نیز آشنا خواهیم کرد.
برند Airbnb
بازارگاه مجازی اجاره اقامتگاه Airbnb در سال 2014 لوگوی خود را با هدف افزایش اعتبار و جلوه بصری تغییر داد تا از این طریق بتواند توجه مخاطبان را جلب نماید. این برند در لوگوی جدید خود از تایپوگرافی و پالت رنگی جدید استفاده کرده و علاوه بر آن نیز نشان گرد شبیه به حرف A (با الهام از حرف اول نام برند) را در آن قرار داد. این نشان در واقع نماد موقعیت مکانی و سر یک فرد است تا روند انتخاب محل اقامت را نشان دهد. در حالی که شکل اصلی "A" نیز شبیه یک قلب وارونه است که میزان توجه این شرکت به مشتریان را نشان میدهد.
اسپاتیفای (Spotify)
پلتفرم ارائه دهنده خدمات پخش صوتی اسپاتیفای نیز یکی دیگر از نمونههای معروف تغییر هویت بصری برند است که آخرین تغییر آن به سال 2015 بازمیگردد. اسپاتیفای با هدف سادهسازی نشان بصری خود تصمیم گرفت تا از رنگ سبز روشن به عنوان پالت رنگی اصلی آن استفاده کند. اما فونت آن را بدون تغییر باقی گذاشت تا بتواند به طور خاص از قدرت جادویی رنگ سبز به منظور انتقال مفاهیمی همچون رشد، پیشرفت و موفقیت خود در میان رقبا استفاده کند.
بیشتر بخوانید: تاریخچه لوگو اسپاتیفای
گوگل (Google)
طراحی کلی لوگوی گوگل از سال 1998 تا به امروز تقریبا یکسان بوده است و تنها تغییرات جزئی در پالت رنگی و فونت آن ایجاد شد تا لوگوی این موتور جستجوگر بزرگ را جذابتر سازد. آخرین تغییر هویت بصری گوگل نیز به سال 2015 بازمیگردد که فونت آن به سنس سریف تغییر داده شد تا شکل ظاهری آن بهروز شود و با ترندهای طراحی نیز مطابقت بیشتری داشته باشد.
بیشتر بخوانید: تاریخچه لوگو گوگل
یاهو (Yahoo)
یاهو نیز از ابتدای شروع فعالیت رسمی خود یعنی سال 1994 تا به امروز، چندین مرتبه هویت بصری خود را تغییر داد و آن را بهروزرسانی کرد. آخرین تغییر لوگوی یاهو به سال 2019 بازمیگردد که نام آن با حروف برجستهتر و ضخیمتر در لوگو درج شد. پالت رنگی رسمی لوگوی یاهو در آخرین بهروزرسانی آن بدون تغییر باقی ماند اما دارای تناژ روشنتر است تا شیکتر و جذابتر به نظر برسد.
جمع بندی
تغییر هویت بصری برند شامل ایجاد تغییر در عناصر بصری و ظاهری آن از جمله لوگو، رنگ سازمانی، تایپوگرافی، شعار و حتی نام برند است که با اهداف مختلفی انجام میشود. مدیران برند گاهی مواقع به دلیل جا نماندن از ترندهای جدید و بهروز طراحی، تغییر استراتژی کسب و کار، فعالیت در بازارهای جدید، تغییر نیاز مصرف کنندگان و یا واگذاری مالکیت، نسبت به تغییر هویت بصری برند خود اقدام میکنند. این تغییر مزایای بسیاری همچون جلب توجه مخاطبان، تمایز از رقبا، برجستهتر شدن حضور برند در بازار و بهبود تصویر آن در ذهن مخاطبان را به همراه دارد.