شاید تا پیش از آنکه KFC، این غول رستورانهای زنجیرهای، متولد شود کسی فکرش را نمیکرد که تصویر سادهای از یک پیرمرد که در تمام لوگوهای طراحیشده این برند حضور دارد بتواند توجه عاشقان غذا در دنیا را به خود جلب کند.
برای اطلاع از قیمت های آرمکده به لینک زیر مراجعه کنید:
قیمت طراحی لوگو
البته که قصه پشت این برند در شهرت لوگوی آن بیتأثیر نبوده است و نمیتوان گفت همواره استفاده از چهره میتواند در موفقیت یک لوگو تأثیر بگذارد. طراحان لوگوی KFC قوائدی را پیش گرفتند تا قصه پشت برند به بهترین شکل منتقل شود. در این مقاله راز موفقیت لوگوی KFC را فاش میکنیم.
درباره برند KFC
KFC (Kentucky Fried Chicken) یا «مرغ سوخاری کنتاکی»، یک رستوران زنجیرهای امریکایی است که برای اولین بار در شهر لوییویل واقع در ایالت کنتاکی تأسیس شد. این رستوران با تخصصی که روی طبخ مرغ سوخاری داشت کار خود را آغاز کرد.
KFC دومین رستوران بزرگ جهان پس از مک دونالد است. براساس تحقیقاتی که در دسامبر 2019 انجام گرفت این رستوران در 150 کشور شعبه دارد. KFC توسط سرهنگ هارلند ساندرز تأسیس شد. ساندرز کارآفرینی بود که خودش در رستورانی کنار جادهای در کوربین کنتاکی مرغ سوخاری میفروخت.
وقتی او پتانسیل وجود چنین رستورانی را احساس کرد اولین شعبه از KFC را در سال 1952 در یوتا (یکی از ایالتهای جنوب غربی امریکا) راهاندازی کرد. KFC مرغ را به غذایی محبوب در صنعت فستفود تبدیل کرد تا حدی که در رقابت با غذای محبوب آن دوران، همبرگر، قرار گرفت.
در پی این موفقیت هارلند با دادن لقب «سرهنگ ساندرز» به خود تبدیل به بخشی از فرهنگ امریکا شد. به طوری که تا به امروز از تصویر او برای تبلیغات KFC استفاده میکنند.
تاریخچه کامل لوگوی KFC
رستوران فست فود KFC از دههی 1950 تا کنون رستورانی مشهور در سراسر جهان است. لوگوی اصلی و اولیهی این برند توسط لیپینکات و مارگولیز در سال 1952 طراحی شد. از آن سال به بعد لوگوی این رستوران چندین بار تغییر کرده است، اما در تمام تاریخچه لوگوی KFC تصویر سرهنگ ساندرز، بنیانگذار این رستوران زنجیرهای، به عنوان بخش اصلی طرح به چشم میخورد.
در سال 1952 نام برند به رنگ سیاه و به صورت کامل در لوگو به کار رفته بود. در سال 1978 تصویر بهتری از سرهنگ ساندرز ارائه شد که این لوگو نیز به طراحی آژانس لیپینکات و مارگولیز بود.
لبخند سرهنگ ساندرز در تصویر کمی عمیقتر و مدل موهایش مرتبتر شد. در کنار تصویرِ او، نام کامل برند قرار داشت اما این بار کمی متفاوتتر از قبل. در سال 1991 نام کامل این برند به شکل مخفف KFC درآمد و بخشی از لوگو شد.
به نقل از برخی منابع علت مخفف شدن نام این بود که برند میخواست از شر واژهی Fries به معنای سرخشده یا سوخاری خلاص شود تا دیگر در نگاه اول یادآور غذای ناسالم برای مخاطب نباشد.
بهصورت تدریجی تغییراتی در رنگ و ظاهر طرح به وجود آمد تا در نهایت تبدیل به لوگویی شد که اکنون به عنوان معرف این رستوران زنجیرهای در جهان شناخته میشود. در ادامهی مقاله به بررسی جزئیتر روند تکامل تاریخچه لوگوی KFC میپردازیم.
تکامل لوگوی KFC
همانطور که گفته شد لوگوی اصلی KFC در سال 1952 طراحی شد. متن لوگو در این سال به شکل دستنویس بود و حروف اول عبارت Kentucky Fried Chicken به شکل بزرگ نوشته شده بودند. در کنار این نوشته، پرترهای از چهره سرهنگ ساندرز قرار داشت. این لوگو تک رنگ طراحی شده بود و همین باعث میشد شیک به نظر برسد. این لوگو تا سال 1978 اعتبار داشت.
در سال 1978 این لوگو مجددا طراحی شد. در طراحی جدید آن تصویر سرهنگ ساندرز در سمت چپ قرار گرفت و متن در سه خط زیر هم و با حروف بزرگ نوشته شد. این لوگو نسبت به لوگوی قبلی مدرنتر بود و در آن حرف K به شکلی دُمکشیده خودنمایی میکرد. این لوگو تا سال 1991 اعتبار داشت.
از سال 1952 تا 1978 این رستوران لوگویی ساده و نامناسب به رنگ سیاه و سفید و همراه با نامی طولانی داشت که برای مخاطب چندان چشمگیر نبود. لوگوی KFC در این سالها تصویری جدی از سرهنگ ساندرز را همراه خود داشت که احساس صمیمانهای را به مشتری منتقل نمیکرد.
تنها تفاوت موجود در تاریخچه لوگوی KFC در سال 1952 و 1978، تغییر در سبک و سایز حروف چاپی بود. طراحان در این سالها تنها از رنگ مشکی و فونت San Serif برای نوشتن حروف موجود در لوگو استفاده میکردند تا جدیت برند KFC در خصوص محصولاتش را به مردم نشان دهند.
با این وجود تصویر سرهنگ ساندرز به مشتریان احساس صمیمانهای را منتقل نمیکرد؛ او در لوگوی KFC بیشتر شبیه مرد تاجری بود که پولش را به رخ مردم میکشید تا سرآشپزی که قصد وسوسهکردن دیگران با غذاهای خوشمزهاش را داشت.
در تاریخچه لوگوی KFC درست بعد از همین طرح بود که طراحان تصمیم گرفتند به تدریج لوگوی این برند را تغییر دهند تا بتوانند همسو با جامعه شوند و احساس گرم و صمیمیتری را در مخاطب به وجود آورند.
سال 1991 عنصر رنگ به هویت بصری لوگوی KFC اضافه شد و همین اتفاق به تصویر سرهنگ ساندرز جان بخشید. در این سال با تبدیل نام Kentucky Fried Chicken به شکل مخفف KFC، تغییر چشمگیری در لوگوی آن ایجاد شد.
در نام طویل ابتدایی این برند توجه مخاطب به واژه Fried به معنای سرخشده یا سوخاری جلب میشد و این یادآور غذایی ناسالم برای مشتریان بود. حروف KFC قرمز رنگ و ضخیم به همراه مستطیلی قرمز در قسمت بالای لوگو به چشم میخورد. این لوگوی جدید نشانگر برندی قدرتمند و پرانرژی همراه با ایدههای بزرگ بود.
در سال 1997 لوگوی جدیدی توسط آژانس Landon Associates برای KFC طراحی شد. این لوگو در قابی مربعیشکل با پسزمینهی قرمز و سفید ارائه میشد و پرترهی سرهنگ در کنار حروف قرمز رنگ KFC به چشم میخورد و تصویر با اضافهشدن رنگ آبی، برجستهتر به نظر میرسید.
در سال 2006 شرکتی به نام تسر از سان فرانسیسکو این لوگوی امریکایی را مجددا طراحی کرد. این طرح شامل دایره قرمز برجستهای به همراه تصویری از سرهنگ ساندرز بود. این شرکت با افزودن رنگهای روشن، خطوط محکم و بدون استفاده از سایه، طرح جذابی از لوگوی KFC را ارائه داد.
تسر یک شرکت برندسازی بود که با توجه به ذات برند مورد نظر و تجربیات خود، مفهومی بصری خلق میکرد که پتانسیل ایجاد تأثیری مثبت روی مشتریانش را داشته باشد. این شرکت برای شرکتهای شناختهشدهای چون پاپایز (Popeye’s)، وندیز (Wendy’s)، آی هاپ (IHOP)، دومینوز پیتزا (Domino’s Pizza)، کویزنوس (Quizno’s) و بسیاری از رستورانهای زنجیرهای نیز لوگو طراحی کرده است.
لوگویی که این شرکت برای برند KFC طراحی کرد شامل تصویری همراه با لبخند از سرهنگ ساندرز با پسزمینهای قرمز رنگ بود. در این تصویر، ساندرز به جای لباس تاکسیدو، پیشبندی قرمز به تن داشت. در این طرح از خطوط ضخیمی استفاده شده بود و با برجستگی ایجادشده در آن، اینطور به نظر میرسید که سرهنگ ساندرز از دل لوگو بیرون زده است و به مردم نگاه میکند.
در این لوگو، نام طویل رستوران به شکل مخفف، سیاهرنگ و ضخیم در زیر قاب عکس سرهنگ قرار گرفت. متن لوگو با فونت Friz Quadrata نوشته شد و در عین سادگی، جذابیتی را برای مخاطب ایجاد کرد.
رنگ قرمز روشن به کاررفته در این لوگو حسی دوستانه در چهرهی سرهنگ ساندرز ایجاد میکرد که گویی از مخاطبین برای رفتن به رستورانش دعوتی صمیمانه میکند. حروف KFC به رنگ سفید و بالای شانهی چپ سرهنگ بود.
شرکت در سال 2014 نسخهای تکرنگ از لوگو را نیز برای ادای احترام به لوگویی که در سال 1952 طراحی شده بود، ارائه کرد.
آخرین طراحی لوگوی KFC در سال 2018 انجام گرفت. قاب این لوگو به شکل ذوزنقه تغییر پیدا کرد و تصویر سرهنگ سادهتر شد. طراح از رنگهای قرمز و سفید به شکل سه نوار عمودی در پسزمینه استفاده کرد. تصویر سرهنگ ساندرز با خطوط برجسته مشکی در نوار سفید قرار گرفت و حروف KFC به شکل ایتالیک در قسمت پایین نوشته شد.
KFC هنوز هم از همین لوگو برای معرفی خود به جهان استفاده میکند چرا که دریافته است این طرح، بهترین گزینه برای صنعت فستفود به شمار میرود و میتواند حسی صمیمی و مهماننوازانه را به مخاطبین منتقل کند. این برند به اقتضای زمان و نیاز مشتریان شروع به رشد و توسعه کرد و همین موجب شد که مردم با دیدن لوگوی آن به یاد غذاهای خوشمزهاش بیفتند.
مفهوم لوگوی KFC
KFC مخفف Kentucky Fried Chicken به معنای مرغ سوخاری کنتاکی است که تصویری از سرهنگ ساندرز را به همراه دارد. لبخند گرم ساندرز، حسی صمیمی و خانوادگی را به مخاطب منتقل میکند.
ثابت ماندن تصویر بنیانگذار KFC نشانی از اصالت، تعهد و حفظ کیفیت برند دارد. عناصر به کار رفته در لوگو که در ادامهی این مقاله آنها را جزئیتر بررسی میکنیم به طور کلی اشاره به ارائهی غذای سالم همانند غذای خانگی، باکیفیت و همراه با رسپی رازآلود سرهنگ ساندرز دارند.
بررسی شکل ظاهری در تاریخچه لوگوی KFC
در سال 2006 بود که تغییری اساسی در تاریخچه لوگوی KFC اتفاق افتاد. در این لوگو، چین و چروکهای چهره سرهنگ ساندرز ناپدید شد و پیشبند قرمز جایگزین لباس تاکسیدو شد. در این طرح، خطوط به کار رفته ضخیمتر شدند.
برخی از طراحان به این لوگو انتقاد کردند چراکه به نظرشان تصویر سرهنگ شبیه به ولادیمیر لنین (نظریهپرداز حزب کمونیست و بنیانگذار دولت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی) همراه با کلاهگیس بود. لوگوی مینیمال و سادهی ارائه شده برای این برند، تصویری جوان، پرانرژی و امروزی از سرهنگ ساندرز ارائه میکند. همچنین تصویر سرهنگ و لبخند گشاده او به مشتریان خوشامدگویی میکند.
بررسی فونت در تاریخچه لوگوی KFC
استفاده از فونت ایتالیک سادهای که هم اکنون نیز در لوگوی KFC به چشم میخورد از سال 1991 آغاز شد. فونتی که برای نوشتن نام این برند استفاده شد بارها و بارها تغییر کرد و مینیمالتر شد.
بررسی رنگ در تاریخچه لوگوی KFC
از سال 1991 تا سال 1997 سه رنگ در پالت رنگی لوگوی KFC ثابت بود؛ سیاه، سفید و قرمز. در سال 1997 رنگ آبی به این لوگو اضافه شد و مجددا در سال 2006 رنگ آبی حذف شد. اگر از گذشته تا به اکنون بخواهید رنگ قرمز به کار رفته در تاریخچه لوگوی KFC را نیز دقیقتر بررسی کنید، متوجه میشوید که درجهبندی این رنگ نیز دچار تغییر شده است.
استفاده از رنگ قرمز و سایر رنگهای پررنگ نیز در انتقال حسی صمیمی به مخاطب بیتأثیر نیست. رنگ قرمز پر رنگ همچنین حسی جسورانه و پرجنبجوش از برند KFC به مشتریان منتقل میکند. از آنجا که این برند ادعا میکند غذاهایش طعمی بینظیر دارند، رنگ قرمز به کار رفته در لوگوی آن نیز عاشقان غذا را به دام میاندازد.
رنگ مشکی پررنگ به کار رفته در لوگوی KFC توجه مخاطب را به خود جلب میکند چراکه باعث ایجاد برجستگی در تصویر میشود. استفاده از رنگهای بژ تیره و بژ روشن به جای رنگهایی چون سیاه برای ایجاد سایه در چهرهی سرهنگ ساندرز، تصویر او را جوان، پرانرژی و امروزی نشان میدهد.
در کنار هم قرار گرفتن تمام رنگهای به کار رفته علاوه بر ساختن تصویری جذاب، لوگوی برند را برای استفاده در تابلوهای تبلیغاتی خیابانی انعطافپذیر میکند.
لوگوی KFC چه نوع لوگویی است؟
لوگویی که برند KFC از آن برای معرفی خود به جهانیان استفاده کرد از نوع لوگوی مسکات (Mascot Logo) است. این سبک از لوگو شخصیتمحور و معمولا رنگارنگ است و در آن برای خلق کاراکتر، تصویرسازی صورت میگیرد.
لوگوی مسکات میتواند در جلب توجه کودکان و خانوادهها موثر واقع شود. لوگوی برند KFC نیز از روی چهرهی بنیانگذار آن، هارلند ساندرز تصویرسازی شده است.
با بررسی تاریخچه لوگوی KFC در این مقاله دریافتیم که طراحان در طول زمان با حفظ تصویر سرهنگ ساندرز و نگاه به مفاهیمی که هر عنصر در ذهن مخاطب به جای میگذارد و شناخت بازار هدف، تنها فونت، رنگ و شکل ظاهری لوگو را تغییر دادند.
گاهی حفظ اصالت برند به ثبات در لوگوی آن بستگی دارد. طراحان از همان ابتدا دریافتند که قصهی پیرمرد خندانِ سرآشپز آنقدری دراماتیک است که پتانسیل ساخت لوگویی با چهرهی او وجود داشته باشد.
این انتخاب آنقدری هوشمندانه بود که حتی سالها بعد طراحان جدید به همان طرح اولیه ادای احترام کردند و امروز هر کسی تصویری از سرهنگ ساندرز ببیند به یاد KFC میافتد.
اگر تمایل به طراحی لوگو برای رستوران دارید می توانید نمونه کار های ما را مشاهده کنید:
نمونه لوگو