راهاندازی و توسعه یک برند موفق نیازمند صرف زمان، برنامهریزی هوشمندانه و پیادهسازی استراتژیهای کاربردی و امتحانشده است. در فرآیند ساخت برند باید از تمامی اشتباهات رایج در برندینگ و مسائلی که ممکن است احتمال موفقیت آن را کاهش دهد، آگاهی و اطلاعات کامل داشته باشید تا بتوانید بر ایجاد استراتژیهای یکپارچه تمرکز کنید. بررسی اشتباهات برندینگ و خطاهایی که سایر برندها مرتکب شدهاند، به شما کمک میکنند تا بدون آزمون خطا بتوانید برندسازی کسب و کار خود را با موفقیت انجام دهید.
فرآیند برندسازی تنها مختص به طراحی یک لوگوی به یادماندنی و نوشتن چندین جمله در پلتفرمهای مختلف نیست. صاحبان مشاغل به منظور ایجاد هویت واقعی برای برند خود باید زمان و تلاش زیادی صرف کنند تا بتوانند مراحل برندینگ را با موفقیت پشت سر بگذارند. از این رو باید تحقیقات گسترده انجام دهند، رقبای خود را شناسایی کنند و با متخصصان حوزه برندینگ نیز مشورت کنند. تمامی کسب و کارها باید بدانند که برندسازی چیست و چرا به آن نیاز دارند. چه در حال راه اندازی یک کسب و کار جدید باشید و چه قبلا کسب و کار خود را راهاندازی کردهاید، امکان بروز خطا و اشتباه در این مسیر، اجتنابناپذیر است. اما در صورت آشنایی با اشتباهات رایج در برندسازی میتوانید درصد بروز خطا را تا حد زیادی کاهش دهید.
جهت گرفتن مشاوره برندسازی با ما تماس بگیرید: 02141185
در ادامه این مطلب شما را با اشتباهات رایج در برندینگ آشنا کرده و نحوه جلوگیری از بروز آنها را نیز مورد بررسی قرار میدهیم. با آرمکده همراه باشید.
اشتباهات رایج در برندینگ
در فرآیند برندسازی، بروز برخی خطاها و اشتباهات در میان کسب و کارها بسیار رایج است. این خطاهای مشترک، تاثیر بسزایی بر موفقیت برندینگ دارند و مانع دستیابی یک برند به نتیجه مطلوب خود یعنی جلب توجه و اعتماد مشتریان خواهند شد. به همین دلیل باید با اشتباهات رایج در برندینگ و نحوه جلوگیری از بروز آنها آشنا باشید تا بتوانید این فرآیند را با پایینتر درصد خطا انجام دهید. مهم ترین اشتباهات در برندینگ که طیف گستردهای از برندها مرتکب آنها میشوند شامل موارد زیر است:
عدم درک صحیح مفهوم برندسازی
برای توسعه یک برند موفق باید بدانیم که برندسازی چیست و چه تفاوتی با بازاریابی و تبلیغات دارد. بسیاری از متخصصان بر این باورند که برنامهریزی دقیق جهت انجام تبلیغات برای توسعه یک نام تجاری کافی است، اما ساخت یک برند همچنین مستلزم برنامهریزی به منظور ایجاد یک هویت و تصویر ثابت برای آن است.
یکی از اشتباهات استارتاپ ها در برندسازی و فرآیند توسعه یک برند این است که با مفهوم اصلی و دقیق برندینگ آشنایی ندارند و آن را با تبلیغات اشتباه میگیرند. بنابراین برای جلوگیری از بروز هرگونه خطا و اشتباه در مراحل اولیه برندسازی ابتدا باید درباره مفهوم و مزایای آن برای کسب و کار خود اطلاعات کافی کسب کنید و سپس وارد مراحل بعدی برندینگ شوید.
برندسازی ناهماهنگ در پلتفرمهای مختلف
با ارائه یک هویت برند ثابت و قابل تشخیص، حس اعتماد و آشنایی را در مخاطبان خود تقویت میکنید که این اقدام، اولین قدم مهم در جهت ایجاد شناخت و افزایش آگاهی از برند در بازار است. در مقابل، شرکتهایی که در برندسازی خود ناسازگارتر هستند، توسط مخاطبان به عنوان یک برند غیرحرفهای، از هم گسیخته و غیرقابل اعتماد شناخته میشوند و این ناهماهنگی یکی از اشتباهات رایج در برندینگ است.
هر چیزی که به کسب و کار شما مربوط میشود از جمله وب سایت، حسابهای رسانههای اجتماعی، تبلیغات، بسته بندی و حتی کارتهای ویزیت باید دارای عناصر بصری هماهنگ باشد و در تمامی پلتفرمها نیز به طور یکسان مورد استفاده قرار گیرد. ایجاد راهنمای سبک برند، روشی آسان و کارآمد برای مستندسازی و مدیریت تایپوگرافی، تصاویر، آرمها، رنگها، داراییهای بصری، صدا و ارزشهای مورد علاقه شرکتتان است تا تضمین کند که برندسازی شما در تمامی رسانهها ثابت و هماهنگ است.
طراحی ست اداری حرفه ای را به آرمکده بسپارید
تقلید از رقبا
تقلید از رقبا نیز یکی دیگر از اشتباهات رایج در برندسازی است که ارزش و اعتبار برند شما را زیر سوال میبرد. بکارگیری استراتژیهای برندسازی موفقیت آمیز رقبا، احتمالا وسوسهانگیز است، اما کپی برداری از شرکتهای دیگر منجر به تضعیف برند شما خواهد شد. تقلید مستقیم از رقبا باعث میشود کسب و کار شما منحصر به فرد به نظر نرسد و تاثیر استراتژیهای موفق را نیز خنثی کند. به عنوان مثال، یک برند ممکن است یک لوگویی کاملا مشابه با برندی دیگر طراحی کند. مصرف کنندگان نیز به سرعت متوجه این تقلید میشوند و به برند موردنظر اعتماد نخواهند کرد.
استفاده از عناصر بصری گیج کننده
استفاده از عناصر بصری مبهم و گیج کننده نیز از دیگر اشتباهات برندینگ است که موجب شکلگیری تصویر ذهنی منفی از یک برند خواهد شد. هنگام ایجاد طرحهای بصری برای نشان دادن نام تجاری خود باید از تصاویری استفاده کنید که برای برندتان منطقی باشد. انتخاب نمادها، رنگها و اشکالی که برای بیننده آشنا نیستند، حواس آنها را از برند شما پرت میکند. بنابراین در هنگام انتخاب عناصر طراحی باید به جزئیات بصری که نشان دهنده روحیه، ارزشهای سازمانی و محصولات برند شما هستند، توجه ویژه داشته باشید و آنها را با دقت بالایی انتخاب کنید.
عدم انتخاب صحیح بازار هدف
همواره به یاد داشته باشید که استراتژی برند شما باید متناسب با مشتریان هدفتان باشد، نه تمامی مشتریان. تلاش برای هدف قرار دادن کلیه مشتریان، یک دام بسیار رایج برای صاحبان مشاغل در مراحل اولیه برندسازی و شروع فعالیت است. از این رو باید بازار و مشتریان هدف خود را تقویت کرده و برندتان را سفارشی کنید تا نیازهای منحصر به فرد و نقاط دردناک آنها را برطرف نمایید. در غیر این صورت، دسترسی به مصرف کنندگان هدف بسیار دشوارتر میشود و سرعت رشد و رونق کسب و کارتان نیز بسیار کند خواهد شد. بنابراین، در ابتدا مشتریان هدف را به درستی مشخص کرده و سپس استراتژیهای برندسازی خود را در جهت جلب توجه و اعتماد آنان و در نهایت نیز برآورده ساختن نیازها و خواستههایشان تدوین و اجرا کنید.
تکیه بر ترندهای روز طراحی
از دیگر اشتباهات رایج در برندینگ میتوانیم به تکیه بر جدیدترین مدها و ترندهای طراحی اشاره کنیم که برند شما را در کوتاه مدت، فاقد ارزش و اعتبار میکند. بکارگیری آخرین روشها و ترندهای برندسازی و طراحی، روشی عالی برای نشان دادن بهروز بودن کسب و کار شما است. با این حال، در هنگام اجرای آنها در برندسازی خود اطمینان حاصل کنید که هسته اصلی هویت برند خود را از دست ندهید. گرایشهای طراحی معمولا بسیار سریع برجسته شده و بسیار سریعتر نیز منسوخ و از مد افتاده میشوند، بنابراین استفاده از روشهای برندسازی که به سرعت تبدیل به یک ترند میشوند، ممکن است به طور ناگهانی برند شما را قدیمی جلوه دهد. از روندهای جدید برندسازی به عنوان منبع الهام خود استفاده کنید، اما از هر گونه طراحی مجدد جدید صرفاً بر اساس موارد روز خودداری نمایید.
عدم انجام تحقیقات بازار
انجام تحقیقات بازار به شما کمک میکند تا درباره ارزشهای مخاطبان خود در یک برند اطلاعات بیشتری کسب کنید، بنابراین تلاش در جهت توسعه یک استراتژی برندسازی، بدون انجام تحقیقات جامع منجر به هدر رفتن زمان و منابع شما میشود. اگر انجام تحقیقات بازار را نادیده بگیرید، ممکن است با موارد بسیار زیادی که برای مخاطبان ارزشمند هستند، به خوبی آشنا نشوید و در برقراری ارتباط موثر با آنها نیز موفق عمل نکنید. سرمایهگذاری بر روشهای تحقیق در مراحل اولیه، راهی عالی برای جمعآوری اطلاعات معتبر جهت راهاندازی و توسعه یک برند است.
انتشار مطالب یکسان در تمامی پلتفرمها
بخشی از فرآیند جذب مخاطب به عنوان یک برند شامل مدیریت محتوایی است که در پلتفرمهای مختلف به اشتراک میگذارید. انتشار محتواهای کاملا یکسان در تمامی پلتفرمهای رسانههای اجتماعی منجر به عدم مشارکت مخاطبان هدف میشود. بنابراین، سعی کنید در هر پلتفرم به صورت اختصاصی فعالیت کنید تا بر جنبه خاصی از برندتان تأکید کرده و یک گروه منحصر به فرد اما منسجم از پلتفرمهای بازاریابی را برای برندینگ خود ایجاد کنید. پلتفرمهای شما باید مطالب متفاوتی را به اشتراک بگذارند تا از طریق آنها بتوانند تمامی وجوه برند شما را به روشهای مختلف اما با لحن یکسان به مخاطبان معرفی کنند.
تولید محتواهای ضعیف و بیکیفیت
تولید و اشتراکگذاری محتواهای ضعیف و بیکیفیت یکی دیگر از اشتباهات رایج در برندینگ است که تاثیر بسزایی بر قدرت برند در جلب توجه و اعتماد مخاطبان خواهد داشت. بسیاری از برندها در بخش تولید محتوا برای شبکههای اجتماعی و تبلیغات خود دارای مشکل هستند و نمیتوانند تصویری دقیق از نام تجاری خود به مخاطبان ارائه دهند، زیرا محتواهای آنها بیش از حد لفظی و یا مبهم است.
جایگاهیابی برند در فرآیند تولید محتوا بسیار ضروری است، بنابراین باید محتوایی انتشار دهید که شما و برندتان را منحصر به فرد جلوه دهد. برای آنکه از رقبای خود متمایز شوید، نیازی نیست در بخش فروش خود زیاده روی کنید، بلکه باید بخش عمدهای از توجه خود را به معرفی مزایای محصولات یا خدمات خود اختصاص دهید، نه ویژگیها! داستانی روایت کنید که مصرف کنندگان بتوانند به راحتی با آن ارتباط برقرار کنند و نسبت به خرید ترغیب شوند.
عدم توجه به مسائل اجتماعی
یکی از عناصر اصلی در فرآیند برندسازی، نمایش هویت شخصیسازی شده برای برند است. بسیاری از برندها خود را با مسائل اجتماعی روز درگیر میکنند تا به مخاطبان نشان دهند که به وضعیت جامعه و دغدغههای مردم اهمیت میدهند. بی توجهی به مسائل اجتماعی در یک محیط مدرن، نشان دهنده عدم توجه برند به ارزشهای مخاطبان است. بنابراین، توجه به مسائل اجتماعی که مصرف کنندگان به آنها اهمیت میدهند، برند شما را به عنوان یک برند آگاه به مسائل اجتماعی معرفی میکند و مخاطبان نیز با این برندها ارتباط عاطفی بیشتری برقرار کرده و با آنها همراه میشوند.
انتخاب شرکای اشتباه
انتخاب شرکای اشتباه نیز یکی دیگر از اشتباهات رایج در برندسازی است که تأثیر قابل توجهی بر تصویر عمومی برند شما خواهد داشت. انتخاب شرکا و شرکتهای وابسته که ارزشها یا مأموریتهای بسیار متفاوتی دارند و یا از محبوبیت عمومی برخوردار نیستند، پیامی متناقض به مخاطبان انتقال میدهد و موجب تضعیف برند شما میشود. بنابراین، برای توسعه یک برند منسجم باید پیش از شروع هر شراکتی، درباره تمامی شرکای تجاری خود تحقیق کرده و برای توافق بر سر یک چشمانداز مشترک با یکدیگر مذاکره کنید.
عدم برقراری تعامل کافی با مصرفکنندگان
عدم برقراری تعامل کافی با مصرفکنندگان یکی از مهم ترین اشتباهات برندینگ است که تاثیر بسزایی بر محبوبیت عمومی یک برند دارد. برقراری ارتباط موثر با مصرف کنندگان یک روش عالی برای افزایش آگاهی از برند است و بسیاری از برندها، شانس موفقیت خود را با عدم صرف زمان کافی جهت برقراری تعامل با مشتریان کاهش میدهند. مدت زمانی که برای ارسال خبرنامه، پاسخ به نظرات و یا سوالات مخاطبان صرف میکنید، به طور مستقیم بر افزایش موفقیت برندسازی شما تاثیر میگذارد. برقراری ارتباط منظم و دوستانه با مخاطبان به مرور زمان موجب افزایش آگاهی از برند و همچنین تقویت وفاداری آنها به برند شما خواهد شد. بنابراین به این موضوع توجه ویژه داشته باشید و برای شنیدن نظرات و صدای مخاطبان خود زمان صرف کنید.
تغییرات سریع
اگر تصویر برند شما در گذر زمان تثبیت شده است و میخواهید آن به روز رسانی کنید، تغییر سریع نام تجاری برای شرکت شما مشکل ایجاد خواهد کرد. زمانی که افراد طرحها، آرمها و لحن قدیمی برند شما را به راحتی تشخیص میدهند، ممکن است به طرحهای جدید واکنش منفی نشان دهند، حتی اگر با برند فعلی نیز هماهنگتر باشند. تغییرات مرتبط با برند خود را به آرامی و در طول زمان انجام دهید تا به مخاطبان کمک کنید که با بهروزرسانیها احساس راحتی بیشتری داشته باشند. اما سعی کنید برخی از عناصر طراحی اصلی برند که هویت آن محسوب میشوند را تا حد امکان تغییر ندهید.
عدم بهروزرسانی برند
همانطور که یک شرکت در طول زمان تغییر میکند، برندسازی موفق نیز تکامل مییابد تا بهروزرسانیها و تغییرات جدید را منعکس کند. اگر به ندرت برند خود را بهروزرسانی میکنید، تصویر برندتان به مرور قدیمی میشود و دیگر ارتباط چندانی با هدف شرکت نخواهد داشت. اعمال بهروزرسانیهای کوچک و تدریجی در فرآیند برندسازی، روشی عالی برای حفظ جایگاه برند در بازار و ماندگاری در ذهن مشتریان است که موجب مدرن شدن کسب و کار شما خواهد شد.
برندسازی و بازاریابی تنها در محیط آنلاین
اتکای صد در صد به برندسازی آنلاین نیز از دیگر اشتباهات رایج در برندینگ است که موجب از دست دادن توجه گروهی از مخاطبان هدف خواهد شد. برندسازی آنلاین از طریق رسانههای اجتماعی یک روش محبوب و کارآمد جهت ایجاد تصویر قوی از برند است، اما روشهای زیادی علاوه بر شیوههای آنلاین وجود دارند که به منظور ایجاد هویت برای کسب و کار خود میتوانید از آنها استفاده کنید. تمرکز کامل بر برندسازی آنلاین میتواند میزان تأثیر و تعامل شما با مخاطبان را محدود کند. میزبانی رویدادهای حضوری و انجام تبلیغات سنتی نیز روش مناسبی برای شخصیت دادن به برند و تشویق مصرف کنندگان جهت برقراری ارتباط با برند شما در یک محیط اجتماعی است. بنابراین تمام توجه و تلاش خود را به محیطهای آنلاین معطوف نکنید و بخشی از زمان خود را به برندسازی سنتی اختصاص دهید.
عدم تمرکز بر برداشتهای اولیه
یکی دیگر از اشتباهات برندینگ که باعث میشود یک برند مورد توجه مخاطبان قرار نگیرد، عدم توجه به برداشتهای اولیه افراد از آن است. یک برند ممکن است محصولات شگفتانگیزی برای ارائه به مصرف کنندگان و یا روشهای عالی برای پیامرسانی به آنان داشته باشد، اما خدمات خود را به شکلی جذاب به مخاطبان ارائه ندهد و در نتیجه در جلب توجه آنها موفق نشود. طراحی مدرن و کاربرپسند تمامی وجوه مربوط به برندسازی، اعتبار برند شما را افزایش میدهد و جذابیت کلی آن را نیز تقویت میکند. بنابراین به عناصر بصری و نحوه ارائه برند خود توجه ویژه داشته باشید تا بتوانید به راحتی توجه مخاطبان را جلب نمایید.
با در نظر داشتن این موارد میتوانید از بروز اشتباهات رایج در برندینگ مجموعه خود جلوگیری کرده و کسب و کارتان را به طور کاملا حرفهای به مخاطبان هدف معرفی کنید.
جمع بندی
برندسازی موفق به صرف زمان، تلاش و ثبات نیاز دارد. در نظر گرفتن اشتباهات رایج در برندینگ به کاهش احتمال بروز خطاهای متداول در این فرآیند کمک بسیاری میکند، اما هر کسب و کار در هنگام توسعه و ساخت هویت برند خود ممکن است با چالشهای منحصر به فردی مواجه شود. به یاد داشته باشید که اگر برند خود را به خوبی نمیشناسید، نمیتوانید آن را به طور دقیق و تاثیرگذار به مشتریان معرفی کنید. بنابراین، پیش از شروع فرآیند برندسازی باید علاوه بر آشنایی با اشتباهات برندینگ همچنین با یک تیم حرفهای و متخصص برندسازی مشورت کنید تا برند خود را از همان ابتدا به طور قدرتمند و موثر راهاندازی کنید.