لوگو همان عنصر گرافیکی است که به صورت نوشتار، سمبل یا ترکیبی از هر دو و به صورت خلاقانه طراحی میشود. این نشانه توسط شرکتهای تجاری، صنعتی، تولیدی و برندهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد.
برای طراحی لوگو به یاد ماندنی مانند لوگو های زیر با ما تماس بگیرید.
معمولاً لوگو یک بار طراحی میشود و تا آخر عمر برند یا شرکت همراه آن میماند. البته این طرح را با نامهایی مانند آرم، علامت تجاری، برند و غیره نیز ممکن است بشناسید. در این بخش می خواهیم شما را با به یاد ماندنی ترین اوگو های معروف ایرانی آشنا کنیم.
علت مورد توجه قرار گرفتن برخی لوگوها
برخی از لوگوها آنقدر ماندگار هستند که مردم آن را نماد آن محصول میدانند. به عنوان مثال لوگوی کوکا کولا آنقدر شناخته شده است که برخی افراد کوکا کولا را نماد نوشابهی مشکی میدانند؛ اما چه عواملی باعث شده است تا این لوگوها مورد توجه قرار گیرند؟
در اکثر موارد، یکه تازی طولانی مدت و تکرار زیاد یک لوگو، سبب شده است تا در ذهن مصرفکنندگان ثبت شود؛ اما امروزه که تنوع زیاد شده است، هنرمندانه است که بتوان یک لوگوی خاص طراحی کرد که مورد توجه قرار گیرد.
سادگی و در عین حال گویایی لوگو در این زمینه تأثیر زیادی دارد. هر چه این دو عنصر قویتر عمل کنند، توجه به آن لوگو بیشتر میشود. همچنین تکرار و تبلیغات حرفهای و مرور زمان نیز میتواند در مورد توجه قرار گرفتن لوگو مؤثر واقع شود.
ویژگیهای لوگوهای خوب
هنگام طراحی لوگو، باید دقت داشت که این طرح باید ماندگار باشد و تغییر لوگو در بازههای زمانی مختلف ممکن است به برندینگ و موفقیت برند لطمه بزند؛ از این رو باید از همان ابتدا لوگویی با کیفیت و خاص طراحی کرد. داشتن مشخصههای زیر از جمله عواملی است که هنگام طراحی لوگو باید به آن پرداخته شود:
- سادگی و گویایی
لوگو باید بتواند در عین حال که ساده است، گویای مشخصههای ویژهی برند نیز باشد. اکثر لوگوهای ماندگار ساده هستند. گاهی نام برند با فونت خاص میتواند بسیار شیکتر از تصاویری درهم و پیچیده باشد.
- ماندگاری لوگو
اگر لوگو ساده ولی مرتبط طراحی شود، به خاطر سپردن آن برای مخاطب به مراتب راحتتر است. ذهن انسان اغلب از پیچیدگی گریزان است. لوگو باید به گونهای باشد که فرد بتواند با آن ارتباط برقرار کند و به یک سمبل ماندگار در ذهن او تبدیل شود.
- انتزاع
طراحی لوگو آنجا پیچیده میشود که باید در عین سادگی، مفاهیم ذهنی نیز در آنها ایجاد شود. نیازی نیست، محصول تولیدی و لوگو با هم در ارتباط باشند؛ به عنوان مثال لوگوی معروف اپل یک سیب گاز زده و ساده است که با نام اپل هماهنگ است؛ ولی محصولات تولیدی اصلاً ربطی به سیب ندارند.
برخی از معروفترین لوگوهای معروف ایرانی
برخی از لوگوهای ایرانی نیز از گذشته تا کنون در ذهنها ماندهاند و به یک لوگوی خاص تبدیل شدهاند. در ادامه به بررسی این لوگوها میپردازیم.
لوگوی سایپا
یکی از معروفترین لوگوهای ایرانی، مربوط به شرکت سایپا است. طراح آن، مرتضی ممیز با الهام گرفتن از کاشیکاری گنبد سرخ مراغه در سال 1364 آن را خلق کرد. این لوگو نشان دهندهی تحرک و چرخش اطراف یک محور مرکزی است که تقارن را در ذهن تداعی میکند. جهتگیری بالهای سهگانه نشان دهندهی محصول، سود و خدمات هستند که از ورودیهای منابع انسانی، مواد اولیه و مالی سرچشمه گرفتهاند.
لوگوی شهرداری تهران
لوگوی شهرداری تهران را در سال 1368 استاد مرتضی ممیز طراحی کرد. این آرم ساده ولی زیباست و از دروازهی قدیمی شهر تهران الهام گرفته شده است. این لوگو، تفسیری از شهری با دروازههای قدیمی و متعدد است.
لوگوی سازمان آتشنشانی
از دیگر لوگوهای منحصربهفرد و ماندگار، لوگوی سازمان آتشنشانی است که توسط گرافیست و استاد دانشگاه، مرتضی ممیز در سال 1374 طرحی شد. این لوگوی ساده چارچوبی سیاه رنگ و شعلهای قرمز دارد که شعله نشان آتش و خطر آن است که توسط چارچوبی تسلط پذیر و کنترلگر، احاطه شده است.
لوگوی علامت استاندارد
مانند اکثر لوگوهای معروف، لوگوی علامت استاندارد نیز در سال 1364 توسط استاد مرتضی ممیز طراحی شد. در طراحی این لوگو، حروف اختصاری ISIRI به زیبایی به کلمه ایران تبدیل شده است. این لوگو با فلشهایی به سمت بالا و پایین، حداکثر و حداقلِ هدف را نشان میدهد.
لوگوی ایرانخودرو
این لوگو نشان دهندهی ارابهی باستانی و تصویری از اسبی در حال حرکت است. همچنین قرار گرفتن واژهی ایرانخودرو در زیر آن لوگو را گویاتر میکند. لوگوی ایرانخودرو توسط بیژن جناب در سال 1370 طراحی شد؛ البته در لوگوی جدید ایرانخودرو سمند به جای پیکان قرار گرفت. این لوگوی ثانویه که توسط رامین محمود نژاد در سال 1384 طراحی شد، کلهی یک اسب را نشان میداد و با نماد سمند و حرکت همخوانی داشت. در این لوگو اسب نماد سرعت و حرکت است.
لوگوی هواپیمایی هما
لوگوی هواپیمایی هما به علت سادگی و رسایی اخیراً به عنوان برترین لوگوی شرکتهای هوایی در دنیا انتخاب شد. خالق ان لوگو ادوارد تیگران زهرابیان بود که در سال 1340 آن را طراحی کرد. این لوگو بر اساس مخفف نام این شرکت «هما» یا پرندهی اساطیری ایران است. برای طراحی هما از سر ستونهای تخت جمشید الهام گرفته شده است و نشان دهندهی باری است که این لوگو به دوش میکشد.
لوگوی بانک صادرات
لوگوی این بانک در چند مرحله تغییر کرد و لوگوی امروزی را اسماعیل کیا مقدم در سال 1369 طراحی کرد. سپس مرتضی ممیز به کامل کردن آن پرداخت. این طرح نشان دهندهی سکهای است که در دو دست قرار گرفته است و اقتصاد و دارایی حاصل از صادرات را نشان میدهد.
لوگوی شرکت ملی نفت
لوگوی شرکت ملی نفت ایران، در سال 1363 توسط احمد میرزا طراحی شد. تفسیر این لوگو نشان دهندهی توجه به جمهوری اسلامی است و معنای نه شرقی نه غربی نیز در طراحی آن نهفته شده است. از طرفی شعلهی قرمز بالای آن، آتش حاصل از نفت و انرژی را بیان میکند.
لوگوی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
این لوگو نیز توسط مرتضی ممیز در سال 1369 طراحی شد و نقش خورشید که در آن قرار گرفته، توسعه، دانایی، روشنفکری و سلامتی را نشان میدهد. مرتضی ممیز برای طراحی این لوگو از کاشیکاریهای مقرنس ایران باستان الهام گرفته است.
لوگوی سازمان ورزش زنان
لوگوی سازمان ورزش زنان در سال 1373 توسط استاد مرتضی ممیز طراحی شد. در این لوگو که شمایلی از ورزشهای مبتنی بر توپ و آب دارد، تصویری از زنی با موهای بلند را نشان میدهد که در حال حرکت و دوندگی است.
لوگوی شرکت ملی فولاد
لوگوی شرکت ملی فولاد ایران در سال 1371 توسط استاد مرتضی ممیز طراحی شد. در طراحی این لوگو از دو مربع و یک دایره بهره گرفته شده که نشان دهندهی چرخ صنعت و تداعیگر فلزات مختلف برای تولید فولاد هستند.
لوگوی سازمان چای کشور
این لوگو در سال 1337 توسط استاد مرتضی ممیز طراحی شده است. لوگوی سازمان چای کشور از یک غنچه و دو برگ تشکیل شده که تداعیگر چای رسیده و برداشت به موضع آن است.