لوگوی نامهای تجاری به عنوان هویت بصری آنها در نظر گرفته میشود که اگر به صورت اصولی طراحی شده باشد، تاثیرات مثبتی بر روند پیشرفت آنها خواهد داشت. گاهی اوقات برخی شرکتها اولین لوگوی خود را بسیار عالی و تاثیرگذار طراحی میکنند و دیگر نیازی به تغییر آن ندارند. از طرفی دیگر نیز بسیاری از نامهای تجاری مطرح دنیا پس از مدتی اقدام به تغییر لوگو برند خود کرده و آن را مجددا طراحی کردهاند. دلایل منطقی بسیاری برای تغییر لوگو مشاغل و نامهای تجاری وجود دارد و در بسیاری از مواقع ایجاد تغییرات جرئی و یا طراحی مجدد لوگو به یک ضرورت تبدیل میشود. شرکتها و برندهای نام آشنای بسیاری همچون کوکاکولا، پپسی و یا اپل در طول سالهای فعالیت خود بنابر بر دلایل مختلف، چندین مرتبه لوگوی اختصاصیشان را تغییر دادهاند. بنابراین ایجاد تغییرات جزئی و یا کلی در لوگو نه تنها هیچ ایرادی ندارد بلکه مزایای بسیاری را نیز برای مشاغل و برندها به دنبال خواهد داشت. در ادامه این مطلب دلایل مختلف تغییر لوگو و مزایای آن را به طور کامل مورد بررسی قرار میدهیم. با ما همراه باشید.
چرا برخی برندها تصمیم به تغییر لوگو خود می گیرند؟
تغییر لوگو یکی از جمله اقدامات رایج و البته هوشمندانهای است که بسیاری از نامهای تجاری و کسب و کارها در طول دوره فعالیت خود انجام میدهند. ایجاد تغییرات جزئی و یا طراحی مجدد لوگوی یک برند با اهداف مختلفی انجام میشود و هر کسب و کاری پس از مدتی باید استراتژیهای بازاریابی خود را به روزرسانی کند تا بتواند در بازارهای رقابتی کنونی به حیات خود ادامه دهد. گاهی مواقع ممکن است لوگوی قدیمی شما که چندین سال گذشته طراحی شده با معیارهای امروزی و سلیقه مشتریانی کنونی همخوانی نداشته باشد. گاهی اوقات نیز ممکن است لوگوی شما در مقایسه با لوگوی رقبا، حرف خاص و تازهای برای گفتن نداشته باشد و به مرور زمان به دست فراموشی سپرده شود.
بنابراین برای آنکه بتوانید با جدیدترین متدهای کسب و کارهای امروزی همگام شوید باید همواره به فکر ایجاد تغییر و تحول باشید. تغییر لوگو برند یکی از همین تغییر و تحولات مثبت است که موجب پیشرفت و توسعه کسب و کار شما خواهد شد. ایجاد تغییر در لوگو شاید به نظر کمی ریسکی و یا حتی غیر منطقی باشد؛ اما زمانی که این کار را به درستی و با رعایت اصول مربوط به طراحی لوگو انجام دهید، نتیجه آن بسیار درخشان و مثبت خواهد بود. در برخی مواقع نیز تغییر لوگو ضرورتی ندارد و شاید انجام این کار به صلاح برند شما نباشد. از این رو پیش از اقدام به تغییر لوگوی برند خود باید به این 5 پرسش اساسی و مهم پاسخ دهید:
آیا کسب و کار شما تغییر و یا توسعه پیدا کرده است؟
گاهی اوقات با اضافه کردن خط تولید و محصولات جدید و یا حتی ایجاد تغییرات بنیادین در رویکرد و سیاستهای کاری، مسیر اصلی کسب و کار شما به طور کلی تغییر پیدا میکند. بنابراین زمانی که کسب و کار شما به هر طریقی دچار تحول و توسعه میشود، در کنار آن باید به فکر تغییر لوگو نیز باشید.
آیا رقبای جدیدی دارید؟
گاهی مواقع نیز علت تغییر لوگو میتواند وجود برخی رقبای جدید و قدرتمند باشد. اگر در گذشته رقیب جدی نداشتید و در بازار رقابتی به عنوان بهترین برند شناخته میشدید اما به یکباره رقبای جدیدی وارد عرصه رقابت با شما شدهاند، به احتمال زیاد موقعیت کنونی شما به خطر میافتد. در این مواقع افزایش کیفیت و یا معرفی محصولات جدید یکی از استراتژیهای رایجی است که اکثر مشاغل از آن کمک میگیرند. اما تغییر لوگو اقدامی است که میتواند به مشتریان و البته رقبای جدید نشان دهند که شما همچنان در اوج و به روز هستید. بدین ترتیب با رونمایی از لوگوی جدید میتوانید در عرصه رقابت باقی بمانید و توجه مشتریان و مخاطبان را به خود جلب نمایید.
آیا مخاطبان جدیدی دارید؟
شاید در گذشته به طیف گستردهای از مخاطبان ثابت دست پیدا کرده و آنها را به مشتریان وفادار خود تبدل کردهاید. اما اکنون میخواهید با گروه دیگری از مخاطبان ارتباط برقرار کنید و آنها را نیز به مشتریان ثابت خود تبدیل نمایید. تغییر لوگو میتواند توجه مخاطبان جدید را به برند شما جلب کند و به مشتریان قدیمی نیز انگیزه دهد تا همچنان به شما وفادار بمانند؛ زیرا ایجاد برخی تغییر و تحولات نشان دهنده پویایی و انگیزه شما است.
آیا ارزش و رویکرد برند شما تغییر کرده است؟
کسب و کارها به مرور زمان رشد میکنند و قطعا دچار تغییر و تحول میشوند. از این رو اگر احساس میکنید که رویکرد و یا شخصیت برند شما نسبت به زمان آغاز فعالیتتان تغییر پیدا کرده است، باید لوگوی خود را مجددا طراحی کنید. تغییر لوگو میتواند نشان دهنده این تغییرات باشد و برند شما را به روزرسانی خواهد کرد.
آیا لوگوی شما قدیمی شده است؟
این سوال ممکن است در ظاهر بسیار ساده به نظر برسد اما پاسخ شما به آن بسیار مهم و حیاتی است. اگر لوگوی برند خود را دهه 70 یا 80 طراحی کردهاید، اکنون زمان تغییر آن فرا رسیده است و باید لوگوی خود را به روز کنید. معیارهای زیبایی شناسی و اصول طراحی لوگو امروزی در مقایسه با دو دهه گذشته تحولات بسیاری داشته و سلیقه مخاطبان نیز تغییر پیدا کرده است. بنابراین با تغییر لوگو قدیمی برند خود علاوه بر به روزرسانی طراحی آن همچنین میتوانید مجددا به عرصه رقابت بازگردید و توجه مخاطبان را به خود جلب نمایید.
پیش از تصمیم به ایجاد هرگونه تغییر در لوگوی برند خود باید برای سوالات بالا، پاسخهای قانع کننده و صریحی داشته باشید. به این نکته نیز توجه داشته باشید که تغییر لوگو برند همیشه منجر به موفقیت و احیای کسب و کار شما نخواهد شد؛ زیرا اگر این کار را بدون ضرورت و داشتن دلایل منطقی انجام دهید، اعتبار و شهرت برند خود را از بین خواهید برد. از این رو زمانی که احساس کردید لوگوی شما قدیمی شده است و یا با رویکرد کسب و کارتان مطابق ندارد باید به فکر تغییر لوگو باشید و با ایجاد تغییرات جزئی و یا طراحی مجدد، آن را به روزرسانی کنید.
مزایای تغییر لوگو برند
شاید گمان کنید که تغییر لوگو برند فرآیندی پیچیده باشد که ممکن است شهرت و اعتبار نام تجاری شما را به خطر بیاندازد. این تفکر تا حدی صحیح و محتمل است اما اگر این کار را به صورت اصولی و با داشتن دلایل کافی انجام دهید، قطعا موجب رشد و پیشرفت کسب و کار شما خواهد شد. بنابراین اگر فرآیند تغییر لوگو به صورت حرفهای دنبال شود مزایای بسیاری را برای نام تجاریتان به همراه خواهد داشت. اما به نظر شما تغییر لوگوی یک برند چه مزایای را برای آن به دنبال دارد؟ مهمترین مزایای ایجاد تغییرات جزئی و یا کلی در لوگوی یک برند شامل:
متمایز ساختن برند
همانطور که اشاره کردیم، لوگو یک برند در واقع هویت بصری و نماد اصلی آن در نظر گرفته میشود و به همین دلیل باید از جذابیت کافی برخوردار باشد. اگر احساس میکنید که لوگوی فعلی شما به قدر کافی جذاب و گیرا نیست حتما به فکر تغییر آن باشید. طراحی یک لوگوی خاص و منحصر به فرد، برند شما را از رقبا متمایز میسازد و به نمادی به یادماندنی از برند شما تبدیل خواهد شد. بنابراین با تغییر لوگوی کنونی و تبدیل آن به لوگویی جذاب و گیرا میتوانید به طور کلی خود را از رقبا متمایز سازید.
اما به این نکته نیز توجه داشته باشید که تغییر برند اگر به صورت حرفهای و مبتکرانه انجام نشود، موجب ایجاد تمایز و موفقیت برند شما نخواهد شد. به عنوان مثال اگر برای طراحی لوگوی جدید خود تنها رنگ لوگوی فعلی را تغییر دهید و یا یک عنصر به آن اضافه و یا کم کنید، منتظر نتایج مثبت ناشی از تغییر لوگو خود نباشید. با انجام این کار به نوعی مخاطبان خود را ناامید میکنید زیرا این پیام را به آنها انتقال میدهید که برای تغییر لوگوی کسب و کار خود زمان و هزینه چندانی صرف نکردهاید. بنابراین اگر میخواهید لوگو خود را تغییر دهید و به واسطه آن از رقبای قدر خود متمایز شوید، به فکر ایجاد تغییرات بنیادی و کلی باشید.
ارتقای جایگاه برند
یکی دیگر از مزایای قابل توجه تغییر لوگو برند، امکان ارتقای جایگاه آن در تبلیغات و بازارهای رقابتی است. زمانی که از لوگوی جدید و البته جذاب خود رونمایی میکنید، قطعا توجه طیف گستردهای از مخاطبان قدیم و جدید را به خود جلب خواهید کرد. همین موضوع سبب میشود تا در تبلیغات مختلف همچون تبلیغات شبکههای اجتماعی ازجمله اینستاگرام و یا تبلیغات بیلبوردی و یا رسانهای، جایگاه ویژهای نسبت به قبل بدست آورید و نام برند خود را مجددا بر سر زبانها بیاندازید. به همین ترتیب در بازارهای رقابتی نیز جایگاه بالاتری بدست میآورید و به راحتی میتوانید از رقبای خود پیشی بگیرید.
به روزرسانی برند
با تغییر لوگو کسب و کار خود میتوانید نام تجاریتان را به روزرسانی کنید و به نوعی آن را بازسازی و احیا نمایید. همانطور که در بخش قبلی اشاره کردیم، لوگوی برند شما ممکن است در همان ابتدای آغاز به فعالیتتان و مطابق با سلیقه و متدهای قدیمی طراحی شده باشد. مسلما روشهای قدیمی طراحی لوگوها با روشهای امروزی تفاوت بسیاری دارد و خروجی کار آنها نیز متناسب با اصول طراحی همان زمان بوده است. از این رو برندهایی که همچنان از لوگوهای قدیمی خود استفاده میکنند با تغییر لوگو برند خود میتوانند آن را به روزرسانی و احیا کنند. زمانی که لوگوی برند خود را تغییر میدهید مجددا به میادین و عرصه رقابت بازمیگردید و به واسطه آن میتوانید به کسب و کار خود رونق بخشید.
جلب توجه مخاطبان
از دیگر مزایای تغییر لوگو برند میتوانیم به جلب توجه مخاطبان اشاره کنیم که نقش مهمی را در پیشرفت و ارتقای فروش کسب و کارها ایفا میکند. اگر مدت زیادی بدون هیچ گونه اقدام چشمگیر و یا خاصی فعالیت کنید، پس از مدتی از یاد خواهید رفت. حتی مخاطبان و مشتریان همیشگیتان نیز پس از مدتی شما را فراموش میکنند و برای تامین نیازها و خواستههای خود به سراغ برندهای رقیب میروند. در این شرایط با تغییر لوگو میتوانید مجددا به میادین رقابتی بازگردید و توجه مخاطبان زیادی را به خود جلب نمایید. یعنی با تغییر لوگو برند به مشتریان ثابت خود یادآوری میکنید که شما همچنان در عرصه رقابت هستید و به واسطه آن نیز میتوانید خود را به طیف گستردهای از مخاطبان جدید معرفی کنید.
بنابراین با تغییر لوگو برند خود میتوانید به کسب و کار و نام تجاری خود جانی تازه بدهید و در عرصه رقابت با رقبا، حرف تازهای برای گفتن داشته باشید. بسیاری از نامهای تجاری مطرح دنیا از ابتدای شروع فعالیت خود تا کنون چندین مرتبه لوگوی خود را تغییر دادند تا در نهایت به طرحی موفق و ماندگار دست پیدا کردند. در بخش بعدی برندهای معروفی که اقدام به تغییر لوگو رسمی خود کردهاند را به شما معرفی میکنیم.
علت تغییر لوگو برندهای معروف
همانطور که اشاره کردیم بسیاری از شرکتهای مشهور دنیا تا کنون چندین مرتبه اقدام به تغییر لوگو برند خود کردهاند و هریک از آنها نیز دلایل خاص خود را برای انجام این کار داشتهاند. در این بخش چندین مورد از این برندهای معروفی که لوگو خود را تغییر دادهاند را بررسی میکنیم:
شرکت گوگل (Google)
شرکت گوگل از جمله نامهای آشنا و معروفی است که اقدام به تغییر لوگو خود کرده است. این شرکت که سالها با متن نوشتاری google شناخته میشد در سالگرد تولد یک فیزیکدان به نام «اروین شروینگر» تصمیم گرفت در لوگوی شرکت تغییراتی را به وجود آورد. اروین شروینگر یکی از دانشمندان فیزیک کوانتوم است که کاشف مکان یک موج، معادله شرودینگر و آزمایش «گربه شرودینگر» است. او به دلیل کشف مکانیک موج موفق شد جایزه نوبل فیزیک را از آن خود کند.
در معادله شرودینگر، چگونگی تغییر حالت کوانتومی یک سامانه فیزیکی با مولفه زمان توصیف میشود. این معادله در اواخر سال 1925 فرمول بندی شد و در سال 1926 نیز به وسیله شرودینگر معرفی گردید.
شرکت گوگل نیز با الهام از ایده آزمایش گربه شرودینگر و معادله شرودینگر، لوگوی شرکت خود را که ترکیبی از یک فرمول و دو گربه است را طراحی نمود. پس از گذشت 120 سال از کشف این دانشمند، گوگل مجددا تصمیم به تغییر لوگو خود گرفت.
شرکت اپل (Apple)
طراحی لوگوی اپل حاصل اندیشه و ابتکار یک جوان هنگ کنکی بود. اما در سال 1997هنگامی که استیو جابز پس از سالها دوری از اپل مجددا به این شرکت بازگشت، همه چیز دستخوش تغییر و تحول قرار گرفت. استیو جابز در همان ابتدا تصمیم گرفت لوگو اپل را تغییر دهد تا به واسطه آن حضور دوباره خود را به هواداران این برند اعلام کند. لوگو اپل در آن زمان به شکل یک سیب گاززده رنگین کمانی بود که پس از ورود استیو جابز به رنگ نقرهای تغییر پیدا کرد. این لوگوی تک رنگ و ساده، برند اپل را مجددا به دنیای مدرن فناوری وارد کرد و به نوعی موجب حیات دوباره این برند پس از سالها رکود و شکست شد.
شرکت فیسبوک (Facebook)
فیسبوک از جمله شرکتهایی است که تغییرات نامحسوسی در لوگوی خود ایجاد کرده است و تغییر فونت نوشتاری اصلیترین تغییر قابل توجه این لوگو نسبت به لوگوی پیشین آن است. البته در لوگوی جدید فیسبوک، فضای رنگ سفید بیشتر و حروف باریکتر شدهاند که احتمالا تلاشی در جهت خواناتر شدن لوگو در گوشیهای همراه بوده است. هدف اصلی شرکت فیسبوک از این تغییر لوگو در واقع ایجاد حس دوستانهتر و ملموستر برای کاربران بود.
شرکت پپسی (Pepsi)
شرکت پپسی از زمان تاسیس یعنی سال 1898 تا به امروز یازده مرتبه لوگوی خود را با هدف ارتقای جذابیت بصری آن تغییر داده است. چهار طرح اولیه لوگوی این برند برگرفته از نام قدیمی آن یعنی پپسی کولا بود که با فونتی پیچیده و قرمز رنگ بر روی محصولات آن نوشته میشد. در سال 1950 تغییرات اساسی در طراحی لوگو پپسی به وجود آمد و رنگ آبی به آن اضافه گردید و نام پپسی نیز با رنگ مشکی در وسط لوگو نوشته شد. اما این لوگو نیز برای پپسی ماندگار نبود و در طول سالیان مختلف دچار تغییرات بسیاری شد. آخرین تغییر لوگو پپسی نیز به سال 2008 بازمیگردد که لوگوی فعلی این برند است و شرکت پپسی در آن سال مبلغ یک میلیون دلار برای طراحی این لوگو هزینه کرد.
منبع:
99designs.com/blog/tips/logo-redesign