ادویه جات مختلف همچون نمک، فلفل، زردچوبه، دارچین و غیره چاشنی اصلی پخت غذاهای ایرانی و فرنگی هستند که عطر و طعم خاصی به آنها میبخشند. از این رو میزان تقاضای انواع ادویه بسیار بالا است و برندهای بسیاری نیز در زمینه تولید ادویه جات فعالیت دارند و با یکدیگر رقابت میکنند.
کیفیت بالا و طراحی بسته بندی ادویه جات به عنوان دو عامل مهم متمایز کننده برندهای گوناگون هستند که نقش حائز اهمیتی را در فرآیند جلب توجه مشتریان و میزان فروش محصولات ایفا میکنند. بسته بندی ادویه جات علاوه بر جنبه بازاریابی و برندسازی، همچنین موجب محافظت از محصول شده و آن را به صورت کاملا شیک و بهداشتی به دست مصرف کننده نهایی میرساند.
بسته بندی ادویه جات دارای انواع مختلفی است که هر مدل آن کاربرد خاصی دارد؛ به عنوان مثال طراحی بسته بندی ادویه جات صادراتی معمولا به صورت پاکتی است تا علاوه بر سهولت حمل و نقل همچنین بتوان حجم بیشتری از محصول موردنظر را به بازار هدف ارسال نمود. در ادامه این مطلب از آرمکده با راهنمای کامل اصول طراحی بسته بندی ادویه جات همراهتان هستیم و شما را با نحوه طراحی لوگو و لیبل ادویه جات نیز آشنا خواهیم کرد.
جهت مشاوره برای طراحی بسته بندی ادویه جات صادراتی با آرمکده تماس بگیرید: 02141185
چرا طراحی بسته بندی ادویه جات مهم است؟
طراحی بسته بندی ادویه جات به عنوان مهمترین مرحله پس از تولید باکیفیت و بهداشتی این محصولات در نظر گرفته میشود که نقش حائز اهمیتی را در معرفی حرفهای یک برند به مخاطبان هدف و جلب توجه آنان ایفا میکند. تمامی محصولات درجه یک و استاندارد با بسته بندی شیک و منحصر به فرد روانه بازار میشوند تا در مرحله اول بتوانند توجه مصرف کنندگان را جلب کرده و آنها را نسبت به خرید ترعیب نمایند.
مشتریان امروزی علاوه بر کیفیت بالای محصولات، انتظار یک بسته بندی جذاب و باکیفیت را نیز از آن دارند و نحوه ارائه و عرضه محصول موردنظر تاثیر بسزایی بر تصمیم خرید آنها خواهد داشت. ادویه جاتی که فاقد بسته بندی مناسب و استاندارد هستند معمولا موفق به عبور از مرحله جلب توجه و اعتماد مشتریان در قیف فروش نبوده و در همان ابتدا به عنوان یک گزینه مردود، کنار گذاشته میشوند.
از آنجایی که ادویه جات در دسته محصولات دارای تنوع بالا قرار میگیرند، طراحی بسته بندی آنها نیز درجه اهمیت بالایی دارد. اما به نظر شما علت چیست؟ فرض کنید که در یک فروشگاه هستید و قصد دارید نمک خریداری کنید و در هنگام جستجو در قفسههای فروشگاه، محصولی که دارای بسته بندی جذاب و خاص است، توجه شما را به خود جلب خواهد. قطعا برای کسب اطلاعات بیشتر درباره محصول همچون نام برند تولید کننده، وزن، قیمت و غیره به سمت قفسه رفته و محصول را بررسی میکنید.
بیشتر بخوانید: نکات و اصول طراحی بسته بندی محصول
در هنگام مشاهده محصول از نزدیک، انگیزه خرید بیشتری دارید و به احتمال زیاد آن را خریداری میکنید. در این موقعیت، طراحی بسته بندی ادویه جات کار خود را به خوبی انجام داده و موجب فروش آن شده است. در صورت بالا بودن کیفیت محصول، مشتریان نه تنها مجددا آن را خریداری میکنند، بلکه نسبت به خرید سایر محصولات مرتبط همچون فلفل، زردچوبه، دارچین، زعفران، سماق، آویشن، پودر سیر و غیره نیز ترغیب شده و تمامی ادویه جات موردنیاز خود را از شما خریداری خواهند کرد.
بنابراین طراحی بسته بندی خلاقانه ادویه جات موجب افزایش میزان فروش شما شده و از همه مهمتر آنکه محصولاتتان را از رقبا متمایز میسازد. ایجاد تمایز از رقبا یکی از مهمترین دلایل اهمیت طراحی بسته بندی ادویه جات است که سبب میشود در بازارهای رقابتی داخلی و البته خارجی، محصولی شایسته و درخور برای ارائه به مشتریان مختلف داشته باشید.
انواع بسته بندی ادویه جات
طراحی بسته بندی ادویه جات تا حد زیادی به نوع بسته بندی آنها بستگی دارد؛ از این رو پیش از اقدام به طراحی ابتدا باید نوع بسته بندی را مشخص کرده و بر اساس آن پیش بروید. انواع بسته بندی ادویه جات شامل مدلهای کلی زیر است:
بسته بندی پاکتی
بسته بندی پاکتی (کاغذی) یکی از رایجترین انواع بسته بندی ادویه جات به خصوص برای صادرات است که امکان اجرای طرحها و ایدههای مختلف بر روی بسته بندی را در اختیار شما قرار میدهد.
بسته بندی شیشهای
مدل شیشهای نیز یکی دیگر از انواع بسته بندی ادویه جات است که گزینهای ایده آل برای استفاده روزمره در آشپزخانه محسوب میشود. در این مدل بسته بندی، محتوی درون شیشه کاملا قابل مشاهده بوده و به همین دلیل اکثر مصرف کنندگان به سراغ ادویههای شیشهای میروند. برای طراحی بسته بندی شیشهای باید یک لیبل جذاب و منحصر به فرد طراحی کنید و آن را بر روی شیشه محصول بچسبانید.
بسته بندی پلاستیکی
از دیگر انواع بسته بندی ادویه جات میتوانیم به مدل پلاستیکی اشاره کنیم که شکل ظاهری آن تقریبا مشابه مدل شیشهای است اما با این تفاوت که جنس بدنه آن از پلاستیک است و برخلاف مدل شیشهای، مقاومت بالایی در برابر ضربه دارد. در این مدل بسته بندی نیز باید بر روی ظرف محصول، لیبل بچسبانید و اطلاعات موردنیاز را بر روی آن درج نمایید.
بسته بندی نایلونی
بسته بندی نایلونی نیز مدل دیگری از انواع بسته بندی ادویه جات است که در واقع سادهترین مدل آن محسوب میشود و برای فروش در سوپرمارکتها مناسب بوده اما فاقد جذابیت بصری کافی برای جلب توجه مشتریان است و صرفا برای مصرف کنندگان فعلی شما که با برندتان آشنایی دارند، گزینه مناسبی در نظر گرفته میشود.
طراحی لیبل بسته بندی ادویه جات
لیبل همان برچسبی است که بر روی بسته بندی شیشهای و یا پلاستیکی ادویه جات چسبانده میشود و اطلاعات کلیدی و مهم محصول بر روی آن درج میگردد. لیبل در واقع شناسنامه و هویت ادویه جات برندتان است که به محصولات شما ارزش و اعتبار خاصی میبخشد. همانطور که اشاره کردیم، برای طراحی بسته بندی ادویه جات به صورت شیشهای یا پلاستیکی باید از لیبل استفاده کنید و آن را بر روی ظرف محصول بچسبانید.
بیشتر بخوانید: نکات و اصول طراحی بسته بندی زعفران صادراتی
طراحی لیبل بسته بندی ادویه جات نیز از اهمیت بالایی برخوردار است و تاثیر بسزایی بر میزان فروش محصولات شما خواهد داشت؛ زیرا در این صورت لیبل تنها عنصر بصری جذابی است که توجه مشتریان را به محصول جلب خواهد کرد. از مهمترین مزایای طراحی لیبل بسته بندی ادویه جات میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- امکان درج اطلاعات کلیدی محصول (همچون نام برند تولیدکننده، لوگو، قیمت و غیره)
- معرفی حرفهای برند به مخاطبان هدف
- جلب توجه و اعتماد مشتریان
- افزایش میزان فروش
- ایجاد تصویر ذهنی مثبت
- ایجاد تمایز از رقبا
- افزایش جلوه بصری محصول
برای طراحی لیبل باید به اصولی همچون انتخاب پالت رنگی متناسب با محصول و فونت خوانا توجه داشته باشید تا بتوانید در نگاه اول توجه مصرف کنندگان را جلب نمایید. بسته بندیهای شیشهای یا پلاستیکی ادویه جات معمولا دارای یک لیبل اصلی و یک لیبل فرعی هستند؛ لیبل اصلی بر روی قسمت جلویی محصول و لیبل فرعی نیز در پشت آن قرار داده میشود. برخی لیبلها نیز به صورت یک سره دورتادور محصول چسبانده میشوند که انتخاب این سبک به سلیقه شما بستگی دارد.
اصلیترین اطلاعاتی که بر روی لیبل بسته بندی ادویه جات درج میشود شامل نام برند تولیدکننده، نوع ادویه، لوگوی اختصاصی و وزن محصول است. سایر اطلاعات همچون ارزش غذایی، تاریخ تولید، قیمت، پروانه استاندارد، شرایط نگهداری، آدرس کارخانه، وب سایت، شبکههای اجتماعی و غیره نیز مختص به لیبل فرعی هستند که معمولا در پشت محصول چسبانده میشوند و اطلاعات تکمیلی درباره محصول را در اختیار مشتری قرار میدهند.
برای طراحی حرفهای لیبل بهتر است نام برند خود را در وسط قرار دهید و نام محتوی درون ظرف (به عنوان مثال زردچوبه) را در پایین و یا گوشههای سمت راست و یا چپ بنویسید تا مشتریان با اولین نگاه به محصول بتوانند نام برند تولیدکننده را مشاهده کنند و محتوی درون آن را نیز تشخیص دهند.
طراحی لوگو ادویه جات
طراحی لوگو ادویه جات نیز یکی از مراحل مهم برندسازی و بازاریابی شما محسوب میشود که نقش حائز اهمیتی را در معرفی حرفهای برندتان به مشتریان ایفا میکند. به طور کلی لوگو هر برند، هویت بصری آن در نظر گرفته میشود و به یک نام تجاری، رسمیت و اعتبار میبخشد. بنابراین یک برند تولیدکننده ادویه جات نیز پیش از هرچیز ابتدا باید لوگوی اختصاصی خود را طراحی نماید تا بتواند آن را به عنوان نشان تجاری خود بر روی بسته بندی محصولات درج نماید. به طور کلی برای طراحی لوگو صنایع غذایی سه روش کلی وجود دارد که بر اساس سلیقه و هدف خود میتوانید یکی از آنها را برای خلق هویت بصری خود انتخاب نمایید.
لوگو تصویری
این سبک از جمله روشهای رایج طراحی لوگو است که در آن از یک تصویر مرتبط با کسب و کار موردنظر برای طراحی آرم اختصاصی آن استفاده میشود. به عنوان مثال میتوانید از تصویر یک قاشق پر از ادویه دلخواه خود به تنهایی و یا درون یک کاسه استفاده نمایید.
لوگو نوشتاری
این سبک از طراحی لوگو که به آن لوگوتایپ نیز گفته میشود، یکی دیگر از روشهای متداول ساخت لوگو است که در آن به جای استفاده از نمادهای مرتبط، از نام برند برای طراحی لوگو استفاده میشود. یعنی نام برند شما عنصر اصلی لوگو است که با فونتی مناسب و البته پالت رنگی جذاب باید در آن درج شود.
لوگو ترکیبی
این روش نیز سبکی مناسب برای طراحی لوگو ادویه جات است و همانطور که از نام آن پیداست، ترکیبی از دو روش لوگو تصویری و لوگوتایپ است که با استفاده از یک نماد مرتبط و نام برند طراحی میشود. با طراحی لوگو به روش ترکیبی میتوانید به طور همزمان حوزه فعالیت خود را به مخاطبان معرفی کرده و نام برندتان را نیز در ذهن آنان ثبت نمایید.
اصول طراحی بسته بندی ادویه جات
حال که با اهمیت و انواع طراحی بسته بندی ادویه جات آشنا شدید، در این بخش اصول طراحی بسته بندی ادویه جات را نیز مورد بررسی قرار میدهیم تا با در نظر داشتن آنها بتوانید محصولات خود را به صورت حرفهای و مشتری پسند روانه بازار کنید. مهمترین نکاتی که در زمان طراحی بسته بندی ادویه جات باید به آنها توجه داشته باشید شامل:
استفاده از تصویر ادویه جات
استفاده از تصویر ادویه موردنظر (به عنوان مثال فلفل قرمز) بر روی بسته بندی یکی از مهمترین نکاتی است که در حین طراحی انواع بسته بندی ادویه جات باید مد نظر داشته باشید تا از طریق آن بتوانید به راحتی محتوی محصول درون جعبه (به خصوص زمانی که محصول قابل رویت نباشد) را به مصرف کنندگان معرفی کنید. در طراحی بسته بندیهایی همچون شیشهای یا پلاستیکی که محصول قابل مشاهده است، استفاده از تصویر ادویه ضرورتی ندارد اما در صورت تمایل میتوانید در بخشی از بسته بندی خود و در ابعاد کوچک، تصویری از آن را قرار دهید.
انتخاب ترکیب رنگی بسته بندی
انتخاب پالت رنگی مناسب یکی دیگر از اصول مهم طراحی بسته بندی ادویه جات است که تاثیر بسزایی بر جذابیت بصری آن داشته و در صورت انتخاب صحیح به راحتی مشتریان را با شما همراه خواهد ساخت. بر اساس علم روانشناسی رنگ در برندینگ، هر رنگ دارای فرکانس و انرژی منحصر به فردی است و احساسات خاصی را به افراد انتقال میدهد. از این رو پیش از انتخاب رنگ بسته بندی محصول خود حتما باید با اصول روانشناسی رنگ در برندینگ آشنایی کامل داشته باشید و تعیین کنید که میخواهید مخاطبان پس از مشاهده بسته بندی شما چه احساساتی را تجربه کنند.
از آنجایی که ادویه جات دارای رنگهای مختلف و متنوعی هستند، برای طراحی بسته بندی هر ادویه میتوانید از رنگ اصلی آن به عنوان رنگ پایه و اصلی بسته بندی استفاده کرده و یک الی دو رنگ دیگر را نیز به عنوان رنگهای مکمل به آن اضافه نمایید. مثلا برای طراحی بسته بندی زردچوبه، رنگ زرد میتواند رنگ اصلی باشد و رنگهای دیگر همچون سفید، مشکی، کرم و یا طلایی در بخشهای فرعی همچون درج اطلاعات محصول و یا نام برند تولیدکننده مورد استفاده قرار گیرند.
انتخاب فونت خوانا و مناسب
انتخاب یک فونت ساده، مناسب و خوانا برای درج اطلاعات مربوط به محصول بر روی بسته بندی و همچنین نام برند تولیدکننده یکی دیگر از نکات مهمی است که در هنگام طراحی بسته بندی ادویه جات باید به آن توجه داشته باشید. مشتریان در ابتدا مجذوب طراحی بصری کلی بسته بندی شما میشوند و پس از آن به دنبال کسب اطلاعات بیشتر درباره محصول (از جمله نام برند تولیدکننده، وزن، قیمت و غیره) هستند. بنابراین باید از فونتی استفاده کنید که تمامی مشتریان به راحتی قادر به خواندن اطلاعات درج شده بر روی بسته بندی محصول باشند.
طراحی بسته بندی ساده
یکی دیگر از مهمترین اصول طراحی بسته بندی ادویه جات که تاثیر بسزایی بر میزان فروش شما دارد، طراحی ساده اما خاص و جذاب آن است که کمک بسیاری به جلب اعتماد و توجه مشتریان خواهد کرد. بسته بندیهای شلوغ و مملو از نمادها و رنگهای مختلف معمولا موفق به جلب اعتماد و رضایت مشتریان نشده و آنها را نسبت به خرید محصولات رقبا ترغیب میکند.
بنابراین اگر میخواهید اولین تاثیری که بر مشتریان بالقوه میگذارید، تاثیر مثبت و ماندگاری باشد باید سعی کنید بسته بندی محصولات خود را در نهایت سادگی اما جذابیت طراحی کنید و از بکار بردن عناصر اضافی و غیر ضروری در آن خودداری نمایید. طراحی ساده بسته بندی به معنای استفاده از تصویر محتوی درون بسته بندی، نام برند تولید کننده و درج اطلاعات مربوط به آن است تا در قالب یک بسته بندی ساده و مختصر، نیاز مشتریان را برآورده سازد.
ترتیب قرارگیری عناصر بسته بندی
در آخرین مرحله از طراحی بسته بندی ادویه جات باید تمامی عناصری که برای طراحی انتخاب کردهاید را طوری در کنار یکدیگر قرار دهید تا بیشترین تاثیر را بر مشتریان داشته باشند. برای انجام این کار بهتر است نام برند خود را درون یک شکل هندسی همچون دایره و یا مربع و با یک رنگ مناسب در بالای بسته بندی قرار دهید و با رعایت فاصله مناسب و بسته به ابعاد بسته بندی، تصویر محصول را قرار دهید و سپس در پایین و یا در پشت آن اطلاعات مهم محصول را درج نمایید.
با در نظر داشتن این موارد مهم به سادگی میتوانید طراحی بسته بندی ادویه جات خود را به صورت استاندارد و اصولی انجام داده و از طریق آن به محصول و نام تجاریتان رسمیت و اعتبار بخشید و در عین حال نیز توجه و اعتماد مشتریان را جلب نمایید. تمامی بسته بندیهای موفق موجود در بازار با رعایت این نکات طراحی شدهاند؛ از این رو برای طراحی بهتر و جذابتر بسته بندی خود میتوانید از گروه طراحان آرمکده کمک بگیرید تا کارشناسان ما بر اساس سلیقه شما و نیاز بازار هدف، بهترین بسته بندی ادویه جات را برایتان طراحی نمایند.