روانشناسی رنگ در برندسازی یکی از موضوعات جذاب و چالش برانگیز در بازاریابی محسوب میشود که به طور مستقیم با عواطف، احساسات و متقاعدسازی مخاطب در ارتباط است. روانشناسی رنگ در برندینگ دارای مفهومی فراتر از انتخاب یک رنگ مشخص برای برند است و به طور کلی بر تاثیر روانشناختی رنگها بر افراد تمرکز میکند. هر رنگ حامل یک پیام عاطفی به خصوص است و انرژی خاصی دارد.
به عنوان مثال رنگ زرد، احساس سرزندگی، صمیمیت و خلاقیت را در ما به وجود میآورد و در حالی که رنگ مشکی اغلب برای ما یادآور عزا و عواطف منفی است. به همین دلیل توجه به تاثیر روانشناسی رنگها در فرآیند برندسازی، طراحی لوگو و تبلیغات از اهمیت بالایی برخوردار است و نقش تعیین کنندهای را در تبدیل مخاطب عام به مشتری وفادار ایفا میکند. در ادامه این مطلب مفهوم دقیق روانشناسی رنگ در برندینگ را مورد بررسی قرار میدهیم و شما را با پیامهای عاطفی مثبت و منفی هر رنگ بیشتر آشنا خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
جهت انتخاب رنگ سازمانی برای برند خود با آرمکده در ارتباط باشید:
021-41185
مفهوم روانشناسی رنگ در برندسازی
روانشناسی رنگ بر چگونگی تاثیر رنگها بر درک و نحوه واکنش ما به اشیا و محیط پیرامونمان تمرکز دارد. به طور کلی رنگها تاثیرات عمیقی بر احساسات ما دارند و این احساسات نیز نقش حائز اهمیتی را در نحوه رفتار ما به عنوان مصرف کننده ایفا میکنند. بنابراین روانشناسی رنگ در برندسازی و بازاریابی به چگونگی تاثیر رنگها بر ذهن و برداشت مخاطب از شرکت و نام تجاری مورد نظر میپردازد و به نوعی با متقاعدسازی آنها برای تبدیل شدن به مشتریان ثابت در ارتباط است. از این رو توجه به اصول و قواعد روانشناسی رنگها در هنگام راه اندازی یک کسب و کار و یا نام تجاری از اهمیت بالایی برخوردار است و تاثیر بسزایی بر شکل گیری عواطف و احساسات مخاطب نسبت به برند مورد نظر خواهد داشت.
جالب است بدانید که محققان در طی یک تحقیق جامع درباره «تاثیر رنگها در بازاریابی» به این نتیجه رسیدند که حدود 90 درصد قضاوتها و تصمیمات اولیه مخاطبان درباره یک محصول و یا نام تجاری، تنها بر اساس رنگ آنها صورت میگیرد. یعنی اگر مخاطب در نگاه اول نتواند با رنگ مورد استفاده در طراحی بصری یک برند ارتباط برقرار کند به احتمال زیاد از محصولات و خدمات آن نیز استفاده نخواهد کرد. بنابراین روانشناسی رنگ در برندسازی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و بر نحوه درک و ایجاد تصویر ذهنی در مخاطب تاثیر بسزایی دارد.
اهمیت روانشناسی رنگ ها در بازاریابی و برندسازی
استفاده از اصول و مفاهیم روانشناسی رنگ ها در بازاریابی و برندسازی بسیار مهم است زیرا رنگها معرف ارزش اصلی یک برند هستند و تاثیر عمیقی بر شناخت اولیه مخاطب از آن خواهند داشت. اگرچه تاثیر روانشناختی رنگها از فردی به فردی دیگر متفاوت است و به عوامل مختلفی همچون جنسیت، فرهنگ و تجارب شخصی بستگی دارد اما برخی اصول و دستورالعملهای کلی وجود دارند که نشان میدهند رنگها معمولا دارای برخی تاثیرات روانشناسی ثابتی بر افراد هستند. به عنوان مثال رنگ قرمز برای اکثر افراد یادآور احساسات عاشقانه است و رنگ آبی نیز احساس آرامش را در ما به وجود میآورد. به همین دلیل در فرآیند برندسازی و شکل گیری هویت بصری برند باید از رنگهای متناسب با شخصیت و ارزش نام تجاری خود استفاده کنید تا پیام اصلیتان را به خوبی به مخاطبان انتقال دهید و احساسات مثبتی در آنان به وجود آورید.
محققان پس از انجام تحقیقات فراوان در زمینه تاثیر رنگها در برندسازی و چگونگی تاثیر رنگ بر احساسات و ادراک مشتریان، دلایل اهمیت درک روانشناسی رنگ در برندسازی را در موارد زیر خلاصه کردهاند:
- ماندگاری برند: استفاده از رنگ مناسب میتواند شناخت و آگاهی برند (Brand Awareness) شما را تا 80 درصد افزایش دهد.
- درک برند: اغلب مصرف کنندگان در بازه زمانی 60 الی 90 ثانیه درباره محصولات یک برند قضاوت میکنند و حدود 60 الی 90 درصد از قضاوتهای آنان نیز بر صرفا بر اساس تناسب رنگها صورت میگیرد.
- علاقه به برند: استفاده از رنگهای متناسب موجب جلب توجه و علاقه مخاطب به برند میشود. حدود 90 درصد از مشتریان در هنگام خرید به رنگ برند توجه میکنند.
نکات مهم در انتخاب رنگ برند
در میان طیف گسترده و متنوع رنگها، انتخاب رنگی که با شخصیت و اعتبار برند شما متناسب باشد کمی دشوار است. اما درک و آگاهی از تاثیر روانشناسی رنگ در برندسازی به شما کمک میکند تا بتوانید دقیقا همان احساسی که میخواهید را در مخاطبان خود به وجود آورید. علاوه بر درک میزان اهمیت روانشناسی رنگ ها در تبلیغات و برندسازی، چهار نکته مهم دیگر نیز وجود دارد که در فرآیند انتخاب رنگ برند باید به آنها توجه داشته باشید:
رنگی را انتخاب کنید که به برند شما اعتبار ببخشد
اولین نکته مهمی که باید به آن توجه داشته باشید این است که رنگ منتخب شما باید با حوزه کسب و کارتان تناسب داشته باشد تا به محصولات و خدمات شما ارزش و اعتبار ببخشد. بخش عمدهای از اعتبار و جذابیت بصری برند شما در گرو رنگ آن است. بنابراین اگر رنگی نامناسب برای برند خود انتخاب کنید، قطعا توجه مشتریان زیادی را از دست خواهید داد و علاوه بر آن اعتبار برندتان نیز از بین میرود.
رنگی را انتخاب کنید که شخصیت برند شما را مجسم کند
اگر برند شما یک شخص بود، چگونه آن را توصیف میکردید؟ برندها و کسب و کارها نیز مانند انسانها دارای شخصیت هستند و شخصیت نامهای تجاری توسط صاحبان آنها تعیین میشود. برای تعیین شخصیت برند خود در ابتدا باید اهدافتان را به وضوح مشخص کنید. آیا میخواهید برند شما شاد و پرانرژی باشد یا جدی و سنگین؟ برند شما مردانه است یا زنانه؟ با کدام گروه سنی در ارتباط است؟ پاسخ دان به این سوالات به شما کمک میکند تا در ابتدا شخصیت برند خود را شناسایی کرده و به تناسب آن رنگی مناسب برای نام تجاریتان انتخاب کنید.
رنگی را انتخاب کنید که برای مخاطبان جذاب باشد
شناخت مخاطبان هدف یکی دیگر از نکات مهم در هنگام انتخاب رنگ برند است زیرا ویژگیهای شخصیتی مخاطب هدف شما باید با رنگ برند هماهنگی داشته باشد. بنابراین پیش از انتخاب رنگ حتما نوع مخاطب و گروه سنی آنها را در نظر داشته باشید تا بتوانید بهترین رنگ را برای برند خود انتخاب کنید. به عنوان مثال اگر مخاطبان برند شما آقایان هستند، مسلما استفاده از رنگ صورتی برای برند شما توجه آنان را جلب نمیکند و انتخاب مناسبی نخواهد بود؛ اما رنگ آبی یا سورمهای معمولا برای اغلب آقایان جذاب است و واکنش مثبتی نسبت به آن نشان میدهند.
رنگی را انتخاب کنید که برند شما را متمایز سازد
یکی دیگر از معیارهای مهم برای انتخاب رنگ برند این است که رنگ مورد نظر باید برند شما را از سایر برندها متمایز سازد. بنابراین پیش از انتخاب رنگ، برند رقبای مطرح خود را بررسی کنید تا در حد امکان بتوانید رنگی منحصر به فرد و خاص برای برند خود انتخاب نمایید. یک رنگ اختصاصی به طور کلی شما را از رقبا متمایز میسازد و مخاطبان نیز به خوبی این نکته را درک خواهند کرد.
بررسی تاثیر روانشناختی رنگ ها در برندسازی
همانطور که اشاره کردیم رنگها انرژی و پیام خاصی را به مخاطبان منتقل میکنند و احساسات مختلفی همچون شادی، غم، سرزندگی، نشاط، اضطراب، آرامش را در افراد به وجود میآورند. برخی از این عواطف و احساسات در کشورهای مختلف با یکدیگر تفاوت دارد و نمیتوانیم به طور قطعی آنها را به تمامی افراد نسبت دهیم. اما بر اساس علم روانشناسی، تاثیر رنگها در بسیاری از افراد یکسان است اما استثناهایی نیز وجود دارد. به همین جهت در نظر داشتن اصول روانشناسی رنگ در برندسازی تاثیر مستقیمی بر عواطف و احساسات مخاطبان نسبت به برند مورد نظر خواهد داشت. در این بخش تاثیرات روانشناسی مثبت و منفی رنگهای اصلی را مورد بررسی قرار میدهیم تا با درک کامل از آنها بتوانید رنگ مناسب برند خود را انتخاب نمایید.
روانشناسی رنگ قرمز
رنگ قرمز یکی از تاثیرگذارترین رنگها است که به سرعت توجه مخاطب را به خود جلب میکند و قدرت تفکر تحلیلی ما را کاهش میدهد. به همین دلیل است که رنگ قرمز در اکثر تابلوهای راهنمایی و رانندگی به چشم میخورد و خیلی سریع توجه ما را جلب میکنند. این رنگ معمولا با احساساتی همچون عشق، انرژی، اشتیاق و قرت همراه است و اغلب در صنایع غذایی، لوازم بهداشتی و مواد غذایی مورد استفاده قرار میگیرد. رنگ قرمز در میان رنگها دارای طولانیترین طول موج است و به همین دلیل نزدیکتر از آنچه که هست به نظر میرسد. برندهای معروفی همچون کوکاکولا، یوتیوب و نتفلیکس از رنگ قرمز برای طراحی برند خود استفاده کردهاند.
احساسات مثبت رنگ قرمز
- قدرت
- شور و شوق
- انرژی
- شجاعت
- قدرت
- هیجان
احساسات منفی رنگ قرمز
- عصبانیت و خشم
- خطر
- هشدار
- سرپیچی
- تندی و پرخاشگری
- درد
روانشناسی رنگ نارنجی
رنگ نارنجی با عواطف و احساساتی همچون جوانی، سرزندگی، اشتیاق، ماجراجویی و خلاقیت همراه است که در برندسازی تیمهای ورزشی و یا باشگاههای تناسب اندام مورد استفاده قرار میگیرد. این رنگ احساس ارزشمندی و خاص بودن را به مخاطب القا میکند و برندهای محبوبی همچون فانتا، آمازون، The Home Depot و Dunkin از رنگ نارنجی در برندسازی خود استفاده کردهاند.
احساسات مثبت رنگ نارنجی
- شجاعت
- اعتماد به نفس
- گرمی
- نوآوری
- دوستی
- انرژی
احساسات منفی رنگ نارنجی
- محرومیت
- عدم بلوغ
- ناآگاهی
- سستی
روانشناسی رنگ زرد
رنگ زرد نیز در دسته رنگهای شاد و پرانرژی قرار دارد اما استفاده بیش از حد از این رنگ موجب ایجاد احساساتی همچون عصبانی، ناامیدی، ترس و اضطراب میشود. رنگ زرد دارای طول موجی نسبتا طولانی است و مانند رنگ قرمز به سرعت توجه بیننده را به خود جلب میکند و معمولا در تالبوها و اعلانات هشداردهنده مورد استفاده قرار میگیرد. برندهای مطرحی همچون مک دونالد، اسنپ چت، IMDB و مجله National Geographic از رنگ زرد در طراحی بصری برند خود استفاده کردهاند.
احساسات مثبت رنگ زرد
- خوش بینی و مثبت اندیشی
- گرما و صمیمیت
- شادی
- خلاقیت
- خردمندی
- برون گرایی
احساسات منفی رنگ زرد
- غیرمنطقی بودن
- ترس
- هشدار و احتیاط
- اضطراب
- ناامیدی
روانشناسی رنگ سبز
رنگ سبز در دسته رنگهای دارای انرژی مثبت قرار دارد و با مفاهیمی همچون سلامتی، طبیعت، احساس آرامش، رشد و رفاه همراه است. رنگ سبز به عنوان متناسبترین رنگ برای چشم انسان در نظر گرفته میشود زیرا زمانی که به شبکیه چشم برخورد میکند، نیازی به هماهنگی با آن ندارد. برندهایی همچون اسپاتیفای و استارباکس با درک مفهوم روانشناسی رنگ در برندسازی از رنگ سبز در طراحی لوگوی برند خود استفاده کردهاند.
احساسات مثبت رنگ سبز
- سلامتی
- امید
- طراوت و شادابی
- طبیعت
- رشد
- سعادت و کامیابی
احساسات منفی رنگ سبز
- کسالت
- رکود
- حسادت
- بی حس و حالی
- بی انرژی بودن
- بیماری و یا ترس (برای افرادی که تجربه حضور در اتاق عمل و یا کلانتری را داشتهاند)
روانشناسی رنگ آبی
رنگ آبی در واقع نوعی رنگ ذهنی در نظر گرفته میشود که با روح انسان در ارتباط است و تداعی کننده آرامش آسمان و دریا است. این رنگ با احساساتی همچون ثبات، آرامش و صلح در ارتباط است و در برخی مواقع نیز احساساتی همچون غم و سردی را به دنبال دارد. بر اساس مطالعات و تحقیقات انجام شده در حوزه روانشناسی رنگ در برندسازی و تبلیغات، ثابت شده است که رنگ آبی رایجترین رنگ مورد علاقه در میان مردم دنیا به خصوص آقایان است. برندهایی همچون فیسبوک، HP، PayPal و وردپرس از رنگ آبی در برندسازی و لوگوی خود استفاده کردهاند.
احساسات مثبت رنگ آبی
- اعتماد
- وفاداری و صداقت
- منطقی بودن
- آرامش
- امنیت
احساسات منفی رنگ آبی
- سردی
- منزوی بودن
- بی احساسی
- سرسنگینی
- بی تفاوتی
- بی اشتهایی
روانشناسی رنگ بنفش
رنگ بنفش به عنوان یک رنگ سلطنتی و شیک شناخته میشود که معمولا با تجملات و اصالت همراه است. بنفش از ترکیب رنگ آبی و قرمز تشکیل میشود و یکی از رنگهای مشترک و محبوب در میان خانمها و آقایان است. رنگ بفش یکی از کمیابترین رنگها در طبیعت است و به همین دلیل در برخی موقعیتها ممکن است رنگی مصنوعی دیده شود. این رنگ دارای کوتاهترین طول موج است و در واقع آخرین موجی است که در میان طیف رنگهای مختلف قابل مشاهده است. برندهایی همچون یاهو و وایبر از رنگ بنفش در طراحی برند خود استفاده کردهاند.
احساسات مثبت رنگ بنفش
- خردمندی
- تجملات
- ثروت
- معنویت
- تخیلات
- پیچیدگی
احساسات منفی رنگ بنفش
- درونگرایی
- انحطاط
- سرکوب کردن
- زیاده روی و اسراف
- دم دمی مزاج بودن
روانشناسی رنگ قهوه ای
رنگ1 قهوهای از ترکیب دو رنگ قرمز و زرد و درصد زیادی رنگ مشکی تشکیل میشود و به همین جهت مانند رنگ مشکی، جدی و باابهت به نظر میرسد اما کمی دوستانهتر و صمیمیتر است. رنگ قهوهای رنگی بسیار قابل اعتماد است که در طبیعت به وفور یافت میشود و رنگ زمین نیز هست. این رنگ دارای اصالت چوب و چرم است و در میان آقایان طرفداران زیادی دارد. رنگ قهوهای دارای مضامین حمایتی بوده اما با غم و اندوه نیز همراه است. برندهایی همچون شرکت پست Ups و m&m از این رنگ در طراحی لوگو و برندسازی خود استفاده کردهاند.
احساسات مثبت رنگ قهوهای
- مصمم بودن
- گرمی و صمیمیت
- خاکی بودن
- قابل اعتماد بودن
- حمایت
- اعتبار و اصالت
احساسات منفی رنگ قهوهای
- جدی بودن
- سنگینی
- غمگینی
- کثیف بودن
- محافظه کاری
روانشناسی رنگ مشکی
رنگ مشکی یک رنگ لوکس، پیچیده، قدرتمند و پر زرق و برق است که نقش مهمی را در صنعت مد و اتومبیل سازی ایفا میکند. این رنگ به عنوان یکی از پرکاربردترین و جذابترین رنگها شناخته میشود که نمادی از قدرت و جدیت است اما در بسیاری از کشورها نیز به نمادی از غم، ناراحتی و فقدان تبدیل شده است. برندهای نام آشنایی همچون دیزنی، سونی، اپل، نایکی و آدیداس از رنگ مشکی در طراحی لوگو خود استفاده کردهاند. بر اساس تحقیقات روانشناسی رنگ در برندسازی استفاده از رنگ مشکی نشان دهنده قدرت و کیفیت نام تجاری مورد نظر است. رنگ مشکی هیچگاه از مد نمیافتد و در صورت ترکیب شدن با رنگ سفید به رنگ پیچیدهتری نیز تبدیل میشود.
احساسات مثبت رنگ مشکی
- پیچیدگی
- امنیت
- قدرت
- ظرافت
- اعتبار
- مقاومت و استحکام
احساسات منفی رنگ مشکی
- ظلم
- سردی
- غم و اندوه
- عزا و فقدان
- ترس
- سنگینی
روانشناسی رنگ سفید
رنگ سفید به طور کلی با مفاهیمی همچون پاکی، صداقت، خلوص، معصومیت و سادگی همراه است که در حوزه بهداشت و سلامت به صورت گسترده مورد استفاده قرار میگیرد. رنگ سفید قابلیت بازتاب نور را دارد؛ زیرا از ترکیب هیچ رنگی تشکیل نمیشود و به همین دلیل نمادی از پاکی و خلوص است. این رنگ از دیرباز با ازدواج و لباس عروسی در ارتباط بوده است و به عنوان رنگی مدرن نیز شناخته میشود که توسط برند اپل برای نشان دادن یک سبک شیک و خاص مورد استفاده قرار گرفته است. رنگ سفید مینیمالترین رنگ در میان تمامی رنگها است که فضای اطراف را بزرگتر نشان میدهد و در هر مکانی به چشم میخورد. سفید یک رنگ ساده و بی آلایش است که نمادی از طراوت، شروع جدید و خلوص بوده و در برخی موقعیتها نیز بار احساسی منفی دارد و حس تنهایی و انزوا را منتقل میکند. برندهای مطرحی همچون شنل، اپل و Uber (معمولا بر روی سطوح مشکی) از رنگ سفید در برندسازی و طراحی لوگو خود استفاده کردهاند.
احساسات مثبت رنگ سفید
- نظافت و تمیزی
- شفافیت
- خلوص
- سادگی و بی آلایشی
- طراوت و شادابی
- کمال
احساسات منفی رنگ سفید
- سردی
- صمیمی نبودن
- تنهایی و انزوا
- پوچی و ناامیدی
همانطور که خواندید هر رنگ دارای معنا و احساسات مثبت و منفی است که پیامهای مختلفی را به مخاطب انتقال میدهد. بنابراین توجه به اصول روانشناسی رنگ در برندسازی از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا رنگ برند و لوگوی بصری کسب و کار شما نقش مهمی را در جلب توجه و تبدیل یک مخاطب معمولی به مشتری ثابت و وفادار ایفا میکند. سوالی که اکنون ممکن است برایتان پیش آمده باشد این است که چطور میتوانیم رنگی مناسب برای برند خود انتخاب نماییم؟ برای انتخاب رنگ مناسب با نام تجاری خود ابتدا باید شخصیت برندتان را تعیین کنید، مخاطب خود را شناسایی نمایید و سپس رقبای موفق خود را نیز آنالیزکنید تا دریابید که مخاطبان نسبت به کدام رنگها واکنش مثبتتری نشان میدهند. بدین ترتیب با در نظر داشتن اصول روانشناسی رنگ در برندسازی و طی کردن این سه مرحله میتوانید رنگی مناسب و عالی برای برند و یا لوگوی تصویری کسب و کار خود انتخاب نمایید. بسیاری از برندهای مطرح دنیا همچون اپل از ترکیب دو رنگ در لوگوی خود استفاده کردهاند که اقدام هوشمندانه و جسورانهای است. اما به این نکته نیز توجه داشته باشید که رنگهای منتخب شما باید دارای تضاد باشند تا بتوانند توجه مخاطب را به خود جلب کنند.
منبع
www.ignytebrands.com/the-psychology-of-color-in-branding/#3