آنچه در این مقاله میخوانید

    توسعه برند چیست؟

    توسعه برند چیست؟

    هر کسب و کاری برای معروف شدن و باقی ماندن در ذهن مردم نیاز به یک برند دارد. به‌ همین خاطر شرکت‌های مختلف برای برندسازی اهمیت ویژه‌ای قائل هستند. اما آیا کار برندسازی یک شرکت پس از ساخت برند و راه اندازی آن تمام می‌شود و مدیران می‌توانند پس از آن به‌راحتی به تولید و فروش مشغول شوند؟ مسلماً خیر. 

    محافظت از یک برند و بهبود آن حتی از ساخت خود برند مهم‌تر است. به روند بهبود و گسترش یک برند، اصطلاحاً توسعه‌ی برند گفته می‌شود. ما قصد داریم در این مقاله به اهمیت توسعه‌ی برند و معرفی استراتژی‌های مختلف آن بپردازیم. پس اگر دلتان می‌خواهد با توسعه‌ی برند بیش‌تر آشنا شوید، این مقاله برای شماست.

    نمونه کارهای طراحی هویت برند در آرمکده

    برند چیست؟

    برند به اسم، لقب، هویت، طرح، نماد یا هر ویژگی دیگری گفته می‌شود که محصولات و خدمات یک فروشنده یا یک شرکت را از دیگر شرکت‌ها متمایز می‌کند. معمولا افراد از برند در تجارت، بازاریابی و تبلیغات استفاده می‌کنند تا کسب‌و‌کار خود را به مشتریان معرفی کنند و از آن مهم‌تر، در ذهن مردم بمانند.

     برند در واقع مهم‌ترین ابزار برای معروف شدن یک برند است؛ چون مردم، یک شرکت یا یک سازمان را با برند آن می‌شناسند. حالا ممکن است منظور از برند یک اسم، یک لوگو، یک اصطلاح یا هر چیز دیگری باشد. می‌توانیم بگوییم برند دیدگاه مردم نسبت به یک شرکت یا بیزنس است.

    توسعه برند چیست؟

     اگر برندی قوی باشد، قطعا مشتریان زیادی خواهد داشت. مردم هم معمولا هنگام خرید یک محصول یا دریافت خدمات، برندهای قوی را به برندهای ناشناخته ترجیح خواهند داد؛ به همین دلیل، توسعه‌ برند برای تمامی کسب و کارها اهمیت ویژه‌ای دارد و به‌تنهایی می‌تواند موجب موفقیت یا شکستشان شود.

    توسعه‌ برند چه مفهومی دارد؟

    توسعه‌ برند به روندی گفته می‌شود که طی آن، کیفیت و ارزش‌های برند و اعتماد مشتریان به آن برند حفظ می‌شوند. طی این روند مداوم، یک برند تلاش می‌کند تا رشد کند، به‌روز باشد و نیازهای مشتریان را برطرف کند. معمولا توسعه‌ی برند شامل 4 بخش اصلی است. این بخش‌ها را در ادامه با هم بررسی می‌کنیم.

    بخش‌های اصلی توسعه برند

    استراتژی برند

    با کمک استراتژی برند تصمیم می‌گیرند تا چگونه یک برند را به بازار معرفی کنند. برای مثال، ارتباط موثر برقرار کردن با سایر برندها یکی از این راه‌هاست. واضح است که با انتخاب بهترین استراتژی‌ها، روند توسعه‌ برند به شکل ایده‌آل پیش خواهد رفت. 

    هویت برند

    از هویت برند برای معرفی دیدگاه‌ها و اهداف یک شرکت به مردم استفاده می‌شود. در واقع هویت برند است که باعث می‌شود یک برند بیشتر یا کم‌تر در ذهن مردم باقی بماند.

    طراحی گرافیک

    طرح‌های گرافیکی، لوگوها، رنگ‌ها و سایر خصوصیات ظاهری برند هستند که یک شرکت را از رقبایش متمایز می‌کنند و به دیدگاه مشتری راجع به یک برند شکل می‌دهند. شاید طراحی گرافیک تاثیرگذارترین عامل در توسعه برند باشد، زیرا بدون وجود آن افراد هیچ تصویری از یک برند در ذهن خود نخواهند داشت.

    توسعه برند

    مدیریت برند

    در این بخش، تمام سرمایه‌گذاری‌های انجام شده در برند مدیریت می‌شوند. موفقیت و شکست یک برند وابستگی زیادی به نحوه‌ی مدیریت آن دارد.

    یک توسعه دهنده‌ی برند چه کاری انجام می‌دهد؟

    مدیر توسعه برند مسئولیت انتخاب و به.کارگیری استراتژی‌ مناسب برای گسترش و پیشرفت برند را بر عهده دارد. توسعه دهنده برند که مثل بادیگاردی برای برند عمل می‌کند، در برقراری و حفظ روابط شرکت با دیگر برندها نقش به‌سزایی دارد. از مسئولیت‌های مدیر توسعه برند می‌توان به موضوعات زیر اشاره کرد:

    - مدیریت استراتژی برند و مشخص کردن دیدگاه‌ها، ارزش‌ها، مسیرهای عملیاتی و اهداف برند؛

    - برنامه‌ریزی و برقراری ارتباط با سایر برندها و استفاده از رسانه‌هایی مثل شبکه‌های مجازی؛

    - کمک به توسعه‌ی محصولات و قیمت گذاری و تولید محصولات جدید؛

    - ایجاد فرصت‌های تجاری جدید؛

    - مدیریت بودجه‌ی مربوط به بازاریابی و تبلیغات؛

    - تحلیل مشتریان و رقبا؛

    - تحلیل مسائل مالی و ارائه‌ی گزارش فروش.

    چرا باید به فکر توسعه‌ی برندمان باشیم؟

    در بخش‌های قبل گفتیم که توسعه برند نقشی ضروری در موفقیت یک برند دارد. اما دلیل اهمیت زیاد توسعه برند چیست و چرا باید حتما از آن استفاده کنیم؟

    1. توسعه برند به شهرت آن کمک می‌کند

    همانطور که قبلا گفتیم، برند در واقع دیدگاه مردم نسبت به کسب و کار شما در بازار است. توسعه برند سبب گسترش این دیدگاه و شهرت بیشتر شرکت شما می‌شود. برند مد Diesel را در نظر بگیرید. این برند اولین موسسه‌ی طراحی بود که شلوارهای جین سایه‌دار را وارد بازار کرد.

    روش های توسعه برند

     این مد در آن زمان با شلوارهای موجود در بازار، بسیار متفاوت بود؛ اما Diesel موفق شد با توسعه برندی قوی و شناساندن خود به‌عنوان برندی برای جوانان و افراد تنوع پسند، به موفقیت بزرگی دست یابد. در واقع توسعه برند است که باعث می‌شود در بازارهای پر از رقیب امروزی، برند شما از دیگران متمایز باشد و مردم به‌راحتی آن را بشناسند.

    2. توسعه برند موجب ایجاد و حفظ اعتماد به آن می‌شود

    کسب و حفظ اعتماد مشتریان یکی از مهم‌ترین جنبه‌های توسعه‌ی برند است. شرکت‌های بزرگی مثل اپل به اندازه‌ای با توسعه‌ی برند خود اعتماد مشتریان را جلب کرده‌اند که هر وقت موبایل آیفون جدیدی به بازار عرضه می‌کنند، تعداد زیادی از مردم در سرتاسر جهان برای خرید آن محصول صف می‌کشند. 

    زمانی که مشتری از شما محصولی خریداری می‌کند و از آن راضی است، به صورت ناخودآگاه در ذهن او انتظاراتی نسبت به برند شما به وجود می‌آید و انتظار دارد که محصولات شما همیشه آن کیفیت را داشته باشند. روند مداوم توسعه برند به شما کمک می‌کند تا همیشه بتوانید نیازهای مخاطبان خود را برطرف کنید.

    3. توسعه برند به کسب‌و‌کار شما ارزش می‌بخشد

    معمولا ارزش برند شما به میزان تلاشی که برای پیشرفت برند خود به کار می‌گیرید و منابعی که در این راه استفاده می‌کنید، بستگی دارد. اگر شما پس از ایجاد برند برای حفظ موفقیت آن تلاش نکنید، برندتان ارزش خود را از دست خواهد داد. 

    چرا باید مردم برند شما را به‌خاطر بسپارند، وقتی خود شما از آن غافل شده‌اید؟ توسعه‌ی برند و بهبود آن نشان می‌دهد که چقدر شما تشنه‌ی پیشرفت هستید و تا چه میزان به حفظ کیفیت کار خود اهمیت می‌دهید.

    توسعه‌ی برند به شیوه‌ی درست چه مزایایی برای برندمان دارد؟

    1. سبب شناخته‌تر شدن برند شما می‌شود؛

    2. موجب متمایز شدن برند شما از دیگر رقبا می‌شود؛

    3. معرفی محصولات جدید را آسان‌تر می‌کند؛

    4. سبب حفظ اعتماد مشتری و ارزش‌های مشترک شما و مشتریان می‌شود؛ 5. اعتبار برندتان را افزایش می‌دهد و از این طریق بر تعداد مشتریان شما می‌افزاید.

    روش های توسعه برند

    توسعه‌ی برند به شیوه‌ی نادرست چه آسیب هایی به برندمان وارد می کند؟

    1. باعث از بین رفتن اعتماد مشتری نسبت به محصولات و خدمات شما می‌شود؛

    2. موجب خدشه‌دار شدن اعتبار و هویت برند شما می‌شود؛

    3. ممکن است حتی افرادی که به کسب‌و‌کار شما نیاز دارند به‌دلیل ناشناخته ماندن برند شما نتوانند به خدماتتان دسترسی پیدا کنند.

    4. باعث می‌شود در سیل رقبای موجود در بازار فراموش شوید و حتی ممکن است به‌دلیل پیشرفت نکردن و رکود اقتصادی، برند شما با شکست مواجه شود. استراتژی‌های توسعه‌ی برند

    استراتژی‌های توسعه برند معمولا به 4 دسته اصلی تقسیم می‌شوند:

    1. استراتژی گسترش خط تولید

    گسترش خط تولید یکی از استراتژی‌های توسعه برند است که هنگام معرفی محصولات جدید کاربرد دارد. در این استراتژی ما خط تولید یا برندی جدید نمی‌سازیم و محصول جدید در همان خط تولیدی که شرکت از قبل دارد تولید می‌شود. 

    از آنجایی که این استراتژی با معرفی محصولات جدید به شهرت و محبوبیت یک برندِ موجود می‌افزاید، در بازاریابی کاربرد زیادی دارد. بیشترین مخاطبانی که از این استراتژی استقبال می‌کنند، مشتریان وفادار برند هستند. اغلب برندهای بزرگی که در حوزه‌ی مواد غذایی فعالیت دارند از طریق عرضه‌ی محصولات خود با طعم‌ها و اندازه‌های مختلف و جدید، نظر مشتریان را به خود جلب می‌کنند.

    2. استراتژی چند برند همزمان (Multi-Brand)

    در این نوع استراتژی، در یک بازار خاص، چندین برند را معرفی می‌کنیم. برای مثال، یک شرکت تولیدکننده‌ی شامپو می‌تواند چندین شامپو با برندهای مختلف را به بازار عرضه کند. درست است که این محصولات در بازار با هم رقابت می‌کنند، اما در هر صورت سود همه‌ی آن‌ها به جیب یک شرکت می‌رود. 

    معمولا کمپانی‌های بزرگ این استراتژی را به کار می‌برند تا شانس سود کردنشان در یک بازار مشخص بالا برود. همچنین این کار باعث می‌شود تا یک کمپانی بازار را شلوغ کند و احتمال ورود رقبای جدید به آن حوزه کاهش پیدا کند. مشکل این استراتژی، هزینه و زمان زیادی است که باید صرف کنید تا یک نام جدید برای برند خود بسازید و آن را بین مصرف‌کنندگان جا بیاندازید.

    مراحل توسعه‌ی برند

    3. استراتژی گسترش برند

    گسترش برند شامل گسترش حوزه‌ی کاری برند و افزایش تعداد بازارهایی می‌شود که یک شرکت در آن‌ها فعالیت دارد. برای مثال یک کمپانی معروف با همان اسم خود، محصولات کاملا متفاوتی را عرضه می‌کند که اصلا در یک دسته‌بندی مشابه قرار نمی‌گیرند. 

    این نوع از استراتژی‌های توسعه برند باید با دقت ارزیابی و برنامه‌ریزی شود. ممکن است یک برند که در حوزه‌ای خاص موفق عمل می‌کند، در حوزه‌های دیگر مهارت و تخصص لازم را نداشته باشد. به همین دلیل معمولا لازم است محصول جدیدی که تولید می‌کنید، تا حدودی به محصولات موجود شما شباهت داشته باشد. 

    همچنین انتخاب یک حوزه‌ی مرتبط باعث می‌شود که شانس شناخته شدن برند شما از همان ابتدا افزایش یابد؛ چون احتمال دارد مشتریان وفادار شما از محصولات جدیدتان هم استقبال کنند؛ اما اگر به حوزه‌ای کاملا جدید وارد شوید، احتمال ناشناخته بودن شما برای مخاطبان آن حوزه زیاد است.

    4. استراتژی ساخت برند جدید

    در این استراتژی شما کاملا یک برند جدید می‌سازید. یعنی، برای معرفی خط تولید جدید خود، یک تصویر و اسم کاملا جدید طراحی می‌کنید. این استراتژی درست مثل شروع کردن کسب و کار از نقطه‌ی صفر است، با این تفاوت که شما قبلا یک برند موفق ساخته‌اید و با پیچ و خم‌های این راه آشنایی دارید.

    مراحل توسعه‌ی برند

    پیش از اینکه در این بخش به مراحل گسترش برند بپردازیم، باید به یک نکته دقت داشته باشید. معمولا وقتی کاری را در چند مرحله انجام می‌دهیم، کار هر مرحله با انجام آن به پایان می‌رسد؛ اما در روند توسعه‌ی برند قضیه فرق می‌کند، چون این روند یک فرآیند مداوم است و هرگز نباید از انجام مراحل آن دست کشید. حالا بیایید در ادامه چهار مرحله‌ی این کار را با هم دنبال کنیم:

    1. کسب و کار خود را بشناسید

    از خود بپرسید کسب و کار من دقیقا چیست؟ در صنعت چه جایگاهی دارم؟ مهم‌تر از همه، چه هدفی دارم؟ معمولا برای پاسخ به این سوالات لازم است چگونگی دو رابطه را به خوبی برای خود مشخص کنید:

     رابطه شما با رقیبانتان؛

     رابطه شما با مشتریان.

    برای شناخت بهتر رابطه‌ی اول ببینید نسبت به رقبای خود چه نقاط قوتی دارید؟ در چه زمینه‌هایی هنوز ضعف دارید؟ چه فرصت‌هایی دارید که دیگران ندارند و چه خطرهایی کسب‌و‌کار شما را تهدید می‌کنند؟ پاسخ به این سوالات به شما کمک می‌کند تا پیام برند خود را به‌خوبی مشخص کنید.

     با وجود آنکه این تحلیل‌ها موثر هستند، رابطه‌ای که بیشتر اهمیت دارد رابطه‌ی شما با مشتریان است. مرحله‌ی دوم را بخوانید تا بیشتر با این رابطه و تاثیر آن روی گسترش برند آشنا شوید.

    مراحل توسعه‌ی برند

    2. مخاطبان خود را بشناسید

    یکی از مهم‌ترین اجزای توسعه برند این است که مخاطب خود را به‌خوبی بشناسید تا با قرار دادن محتوای مفید در اختیار او، رابطه‌ی دو طرفه‌ی خود را قوی‌تر کنید. گاهی برندها تصور می‌کنند که مشتریان خود را به‌طور کامل می‌شناسند؛ اما بسیاری از آن‌ها فقط چیزی که از مشتری در ذهن خود دارند را در نظر می‌گیرند و خیلی به مشتریان واقعی توجهی ندارند. برای جلوگیری از پیش آمدن این اشتباه، سعی کنید مشتریانتان را از طریق نظرات و بازخوردهای ثبت شده‌شان در فضای مجازی بشناسید.

    3. منابع خود را انتخاب کنید

    توسعه‌ی برند در واقع در این مرحله شروع می‌شود. برای توسعه‌ی برند لازم است ابتدا مسیر برندسازی خود را مشخص کرده و محتوایی را تولید کنید که کسب و کار شما را تبلیغ می‌کند. برای تولید این محتوا، به دو مرحله‌ی قبل برگردید و با توجه به نیازهای مشتریان و رابطه‌ی خود با آن‌ها و رقبا، فرآیند تبلیغات و گسترش برند خود را انجام دهید. در این مرحله است که شما باید به طراحی لوگو و وب سایت، ساختن شبکه‌های اجتماعی و تبلیغ آن‌ها بپردازید.

    4. رشد برند خود را مدیریت کنید

    چهارمین مرحله‌ در توسعه‌ی برند به نظارت، بررسی و مدیریت عملکرد برند مربوط است. اگر بررسی نکنید که برنامه‌ریزی شما تا این مرحله چه تاثیری بر کسب‌و‌کارتان داشته، مثل این است که هیچ کاری نکرده‌اید؛ چون نمی‌دانید استراتژی‌هایی که به کار گرفته‌اید اصلا مفید بوده‌اند یا خیر. در این مرحله چنین سوالاتی را از خود بپرسید:

    توسعه برند

    - چه تعداد کاربر در ماه اخیر وارد سایت ما شده‌اند؟

    - آیا مشتریان شما اخیرا افزایش پیدا کرده‌اند؟

    - آیا مردم راجع به برند شما در فضای مجازی صحبت می‌کنند؟

    - چه درصدی از مشتریان شما جدید هستند؟

    برای پاسخ به این سوالات بهتر است تیمی برای نظارت داشته باشید تا با توجه به نتایج بتوانید مشکلات را برطرف کنید.

    سخن پایانی

    توسعه برند روندی است که طی آن صاحبان یک شرکت یا سازمان تلاش می‌کنند تا برند ساخته‌ شده‌ی خود را گسترش دهند. در این روند از ارزش‌های برند، اعتماد مشتریان و کیفیت محصولات و خدمات محافظت می‌شود و مدیران تلاش می‌کنند تا برند در حوزه‌های مختلف پیشرفت کند.

     معمولا توسعه‌ی برند شامل چهار بخش استراتژی برند، هویت برند، مدیریت برند و طراحی گرافیکی است. به‌طور کلی توسعه‌ی برند باعث شناخته‌تر شدن هویت برندتان برای مشتریان جدید و قوی‌تر شدن رابطه‌ی شما با مشتریان وفادار می‌شود.

     همچنین از طریق روند گسترش برند، تولید محصولات جدید و ورود به حوزه‌های نوین امکان‌پذیر خواهد بود. به همین خاطر بیشتر کمپانی‌های بزرگ روی توسعه‌ی برند به صورت جدی سرمایه‌گذاری می‌کنند.

    برای هویت سازی و توسعه برند خود می توانید از مشاوران ما در آژانس بمان کمک بگیرید. شماره تماس : 41185-021

    مقالات مرتبط
    ارسال نظر
    نام
    ایمیل
    نظر

    آژانس طراحی هویت بصری

    Visual Identity Design Agency

    ما با حمایت مشتریانمان و با بهره گیری از جدیدترین متدهای طراحی آرم و لوگو توانستیم تنها در طی 17 سال، خالق بدیع ترین هویت های بصری در حوزه طراحی لوگو و آرم برای بیش از 1900 کمپانی و برند متعدد باشیم.

    سفارش طراحی لوگو