تدوین هویت مفهومی برند

وقتی برند شما بتواند در مورد فلسفه‌ی زندگی مردم الهام‌بخشی کند و قهرمان زندگی آن‌ها باشد، آن وقت است که دیگر خرید محصولات برند، کوچکترین واکنشی است که ممکن است توسط آنان صورت گیرد. این دقیقاً همان اتفاقی است که برای برندهایی رخ میدهد که هویت و ویژگی‌های خاصی را برای خود در نظر گرفته‌اند و هیچگاه آن را نقض نمیکنند. در چنین شرایطی است که مخاطبان شما فراتر از اینکه فقط مشتری باشند، به زبان گویای برند در بین مردم تبدیل میشوند. علاقمندان به چنین برندی حتی اگر نتوانند محصولات برند را بخرند، خود را با تغییرات و شعارهای آن بهروز خواهند کرد و دفاع از فلسفه‌ی برند را دفاع از هویت خود میدانند. برای این مشتریان خرید محصولات جدید برند، فقط به دلیل نیازهای مصرفی نیست بلکه بالاتر از آن به این دلیل هست که برند به جزو لاینفک زندگی آنها تبدیل شده است. انتخاب هویت برند مزایای زیادی دارد که عبارت است از:

ارزش ها و آرمان‌های برند را مشخص میکنید

برند یک موجود زنده است و باید مانند یک موجود زنده با آن رفتار کرد. هیچ موجود زنده‌ای بدون ارزش و آرمان‌های مناسب نمیتواند کیفیت بالای زندگی را تجربه کند. ارزش‌ها و آرمان‌ها میتوانند استراتژی‌های کوتاه‌مدت و بلندمدت سازمان را همراستا کنند و روحیه و انگیزه مناسب را در دل کارکنان و مدیران سازمان بدمند. ارزش ویژه‌ برند به میزان خوب بودن و ارزشمند بودن برند در نگاه مشتریان اشاره دارد.

هویت برند

مشخص میشود که به دنبال چه هستید؟

متأسفانه برخی از کسب‌وکارها، تصمیم‌گیری‌های خود را معطوف به کسب سود کوتاه‌مدت مینمایند. این اتفاق گاهی موجب میشود که در درازمدت تصمیمات متناقض بگیرند و به دست خود سرمایه‌های خود را نابود سازند. با انتخاب هویت خود تقریباً مشخص میکنید که شما که هستید؟ در چه حوزه‌هایی فعالیت میکنید؟ چه اهدافی دارید؟ و ...

تدوین هویت برند

از انتخاب هویت خود توسط دیگران جلوگیری میکنید!

معمولاً مشتریان هر تغییری را که در امور مربوط به محصول مانند تبلیغات، فروش، خدمات پس از فروش و ... رخ میدهد به موجودی نسبت میدهند که نام آن برند است. بنابراین حتی اگر هم هویت خاصی را برای خود انتخاب نکنید، این هویت یا تصویر برند (Brand Image) توسط دیگران برای شما ساخته میشود. این اتفاق به حدی است که شایعات و برداشت‌های نادرست هم که در بین مصرفکنندگان یا مخاطبان در مورد برند ایجاد میشود، به جای هویت برند بنشیند. بنابراین بهتر است قبل از اینکه ویژگی‌هایی که مورد دلخواه شما نیست، به برند نسبت داده شود هویت خود را به طور مستقل انتخاب کنید.

نقاط تماس برند را یکپارچه کنید

وقتی برند دارای هویت باشد به این معناست که خصوصیات، ارزش‌ها و آرمان‌هایی دارد که ثابت است و مشتریان و مخاطبان همیشه انتظار دارند که این ویژگی‌ها را در نقاط تماس با برند مشاهده کنند. نقاط تماس برند به نقاطی گفته میشود که کسب و کار شما در آنها با مشتری ارتباط مستقیم دارد. برای مثال برای یک برند خودروسازی، سایت شرکت و همچنین نمایندگی‌های تعمیر خودرو جزو نقاط تماس محسوب میشود. بدون یک شخصیت و هویت ثابت، پیام‌های متناقضی از برند به دیگران مخابره میشود که در درازمدت فعالیت‌های کسب‌وکار را در تناقض یا تضاد با یکدیگر قرار میدهد و باعث از بین رفتن سرمایه‌گذاریهای سازمان در گذشته میشود. از طرف دیگر وجود هویت ثابت در برند باعث خواهد شد که مدیران و کارکنان، همه فعالیت‌های برند را در چارچوب‌های هویت برند انجام دهند و در درازمدت این فعالیت‌ها را همراستا و همافزا نماید.

همه عناصر برندینگ را یکپارچه کنید

برند دارای عناصر مختلفی است که بخش زیادی از آن مانند یک کوه یخ در زیر آب است. عناصری مانند آرکیتایپ ها، استراتژی برند، انگیزه کارکنان، استراتژی بازاریابی، فرهنگ سازمانی، مدیریت دانش و ... قسمتی از این کوه یخ هستند که مخاطبین به طور مستقیم با آنها ارتباط برقرار نمیکنند. در مقابل موارد ملموس‌تری نیز وجود دارد که در کوه یخ برند، بیرون آب قرار دارند. مواردی مانند نام برند، لوگو، شعار و رنگ جزو عناصر اولیه برندینگ هستند که در نوک قله قرار خواهند گرفت. برای انتخاب هر یک از این موارد اصول علمی وجود دارد که باید رعایت شود ولی نکته اصلی اینجاست که باید یک هماهنگی کلی بین آنها ایجاد شود و این کاری است که هویت برند انجام میدهد.

تدوین هویت برند

ویژگی‌های اصلی برند خود را در ذهن مشتریان حک کنید

مدیریت هر برندی در جهت افزایش ارزش و اعتبار برند، خود را مقید به داشتن ویژگی‌ها و صفاتی میداند که مخصوص خود اوست. این ویژگی‌ها میتواند مواردی مانند جوانپسندی، خلاقیت، سرگرم‌کنندگی، آموزش‌دهنده، کیفیت بالا، فناوری روز و ... باشد. وقتی شخصیت برند متناسب با ویژگی‌های خاصی انتخاب میشود، برند در درازمدت با همان ویژگی‌ها در اذهان شناخته میشود.

از انتخاب هویت خود توسط دیگران جلوگیری می‌کنید!

تمایز خود را نسبت به رقبا حفظ کنید

امروزه برای هر محصولی که تصور کنید، تعداد برندهای زیادی در حال فعالیت هستند. وقتی که برای برند خود هویت انتخاب میکنید نسبت به رقبای خود متمایز میشوید و این موضوع کمک میکند تا مشتریان برند، شما را بهتر به خاطر بسپارند. البته خیلی از عناصر دیگر برند مانند لوگو یا رنگ سازمانی میتوانند نوعی از تمایز را ایجاد کنند ولی تمایزی که با داشتن هویت برای برند شما ایجاد میشود، در آرمان‌ها، ارزش‌ها، فلسفه و مزیت‌هایی است که برند میتواند برای مخاطبان به ارمغان بیاورد.

همه امور داخلی و خارجی شرکت را وحدت ببخشید

وقتی شخصیت و هویت برند شما مشخص باشد همه کارکنان و مدیران شما سعی خواهند کرد که در همه امور داخلی و خارجی شرکت در چارچوب شخصیت برند رفتار کنند و یکپارچگی خاصی در امور شرکت ایجاد شود. این اتفاق هزینه‌های مدیریت سازمانی را کاهش خواهد داد و موجب میشود که مشتریان و مخاطبان برند، اعتماد و باور بیشتری به شعارهای برند پیدا کنند.

وفاداری مشتریان را افزایش دهید

وقتی یک هویت مفهومی ثابت برای برند خود انتخاب کنید باعث میشود که مشتریان در هویت بصری برند هم یکپارچگی خاصی مشاهده کنند که موجب اعتماد اولیه به برند و محصولات آن خواهد شد. در ادامه، بعد از استفاده از محصولات یا خدمات برند و مشاهده‌ی ثبات در کیفیت آنها، سطح وفاداری به برند افزایش مییابد و جزو مشتریان وفادار به برند قرار خواهد گرفت. بنابراین وجود یک هویت مفهومی برای برند، میتواند به افزایش مشتریان وفادار منتهی شود. کلمات و مفاهیمی که در سند هویت مفهومی برند استفاده میشوند شاید به ظاهر ساده به نظر برسند ولی مجموع آنها یک دستگاه ذهنی جادویی برای شما خواهد ساخت که از ورای آن میتوانید برند را بشناسید و به همه‌ی امور آن بیاندیشید.

هویت بصری برند

روند تدوین هویت مفهومی برند در بمان

گام اول : پژوهش در مورد شخصیت برند

ما در آژانس هویتسازی برند «بمان» در گام نخست به انجام عملیات تحقیق و ارزیابی شرکت خواهیم پرداخت تا بتوانیم با شناخت کافی از مجموعه، زیربنای اطلاعاتی خود را برای ساخت هویتی ماندگار برای آن تکمیل کنیم. برای انجام این امور ابتدا سوالاتی بنیادین در بمان مطرح خواهد شد که مدیران کسب و کارها با پاسخدهی به آن تا حد زیادی ما را در انجام این فرآیند یاری خواهند کرد:

  • چشم انداز برند چیست؟
  • ارزشها و خصوصیات برند شما کدام است؟
  • دیدگاه صاحبان مدیران ارشد شرکت در مورد برند چیست؟
  • وجه تمایز برند شما نسبت به رقبا چیست؟
  • استراتژی جاری شرکت در خصوص بازاریابی چیست؟
  • محصول و خدمات ارائه شده چیست؟
  • مخاطبان و مشتریان شرکت شما چه کسانی هستند؟
  • رقبای شما چه برندهایی هستند؟
  • محل نهایی فروش محصولات و خدمات که مشتریان خرید میکنند کجاست؟
  • ارزش شرکت به همراه سود و هدف نهایی آن چگونه ترسیم شده است؟
  • میزان سهم محصولات و یا خدمات شرکت از بازار چقدر است؟

گام دوم: تدوین سند

بعد از انجام پژوهش‌های لازم و به دست آمدن شناخت کافی نسبت به سابقه‌ی برند و اهداف آن در مجموعه‌ی بمان، سندی تدوین خواهد شد که در آن به موارد زیادی از جمله ارزشها، ویژگیها، DNA و تداعیات برند اشاره میشود و به عنوان خروجی اصلی، تقدیم کارفرمایان محترم میشود. این سند به عنوان یک متن یا سند بالادستی برای تعیین سایر عناصر و مؤلفه‌های برندینگ مورد استفاده قرار میگیرد و شما باید در ادامه در تمام امور برند از آن پیروی کنید. برای مثال در طراحی عناصر اولیه برندینگ مانند نام برند و رنگ سازمانی و همچنین عناصر ثانویه مانند طراحی پترن و مسکات که در چارچوب هویت بصری برند قرار میگیرند، باید از مفاهیم سند هویت مفهومی برند الهام گرفته شود و دستکم، نباید از مرزهای آن تخطی شود. دقت نمایید که مهمتر از تدوین سند، درک همه‌جانبه و اجرای درست آن توسط کارفرما است. البته با توجه به اینکه کارشناسان بمان در فرآیند تدوین سند هویت مفهومی از گفتگو با مدیران ارشد برند هم بهره میبرند، جای نگرانی وجود ندارد و تمام تلاش ما این هست که متن سند به خوبی مورد استفاده‌ی کارفرمای محترم قرار بگیرد.

جهت مشاوره در خصوص شعار سازمانی برند، با کارشناسان هنری ما در ارتباط باشید.

انتخاب شعار سازمانی صحیح می تواند انرژی کارکنان و مدیران برند را به سمت اهداف اصلی برند همسو کند و هماهنگی و روحیه‌ی مضاعفی در وجود سازمان بدمد. در کنار این اتفاق، حرکت به سمت تحقق شعار سازمانی در درازمدت و مشاهده این روند توسط مشتریان.

خدمات ما در آرمکده

انتخاب کهن الگو

برندی که از رفتار یک کهن‌الگوی مشخص استفاده می‌کند، دیگر فقط یک برند تجاری نیست بلکه تبدیل به بخشی از وجود مشتریان خود شده! کهن‌الگو (آرکیتایپ) از بین مواردی مثل قهرمان، دانای‌کل، عاشق، معصوم، همه‌پسند، جادوگر و ... انتخاب می‌شود.

مشاهده بیشتر

طراحی پترن

پترن(Pattern)‌ یا الگوی تکرار‌شونده برند، بهترین طرح برای هویت‌دادن به فضاهای گسترده مانند تابلوها، مکان‌های اداری و نمایشگاهی و وبسایت شرکت‌ها و برندها است. پترن به عنوان یک چکش بصری، با پوشاندن میدان دید و یکپارچگی با عناصری مانند لوگو و رنگ، برند را ناخودآگاه وارد ضمیر مخاطب می‌کند.

مشاهده بیشتر

طراحی ست و اوراق اداری

ست ها و اوراق اداری، سفیران یک برند هستند که از هنگام آشنایی مشتری با برند تا عقد قرارداد، نقش ایفا میکنند. طراحی یکپارچه‌ی اوراق اداری مثل سربرگ، کارت ویزیت، پاکت‌نامه و غیره، ناخودآگاه وجود یکپارچگی در امور شرکت را به ذهن مشتریان القا می‌کند.

مشاهده بیشتر

طراحی بسته‌بندی محصولات

بسته‌بندی، آخرین فروشنده‌ی محصولات شماست که به صورت خاموش بر مخاطب اثر می‌گذارد. نمایش درست محتوا، توجه به کارکرد محصول، انتقال حس استفاده از محصول و استفاده از تکنیک‌های بازاریابی عصبی، تنها بخشی از نکات تخصصی در این کار است.

مشاهده بیشتر

انتخاب نام برند

ساده‌انگاری در انتخاب نام برند، اشتباهی است که در گذشته گریبانگیر برندهای معتبر زیادی شده است. برای انتخاب نام برند بیش از ۳۰ فاکتور استاندارد باید رعایت شود. کوتاهی و زیبایی، منحصر بهفرد بودن، ماندگاری در ذهن و ... فاکتورهایی هستند که در آژانس بمان برای انتخاب نام برند در نظر گرفته می‌شود.

مشاهده بیشتر

انتخاب شعار سازمانی

شعار سازمانی، عبارتی کوتاه و عصاره‌ی اهداف و ارزش‌های یک برند است که نقش الهام‌بخش و جهت‌ده برای درون و بیرون سازمان را بازی می‌کند. کارشناسان آ‌ژانس بمان در مورد کلمه‌به‌کلمه‌ی شعار سازمانی شما عمیقاً به تفکر و تحلیل می پردازند.

مشاهده بیشتر

خلق مسکات برند

مسکات (Mascot) برند یک چهره‌ی عروسکی،خیالی، شیء یا حتی انسان و حیوانی واقعی است که نقش سخنگوی برند را ایفا می‌کند. به خاطر داشته باشید که با وجود پیشرفت حیرت‌آور فناوری‌های ارتباطی، هنوز هیچ فناوری نتوانسته است جایگزین تأثیر ارتباطات موجودات زنده باشد

مشاهده بیشتر

پشتیبانی و مدیریت برند

اسناد هویتی برند، به‌ عنوان اسناد پایه‌ای بسیار لازم است ولی بمعنای انجام فرایند برندسازی نیست. با استفاده از خدمات مشاوره‌ای و پشتیبانی، از اشتباهات مرسوم در بدو تولد برند جلوگیری کنید و کم‌کم به مدیر برند خود تبدیل شوید.

مشاهده بیشتر

انتخاب رنگ سازمانی

انتخاب رنگ سازمانی و برند، وابسته به نتایج پژوهش‌هایی است که متناسب با هویت برند در حوزه‌هایی مثل روانشناسی‌رنگ، بررسی‌رقبا و تمایلات مخاطبان اصلی برند صورت می‌گیرد. مطالعات نشان می‌دهد انتخاب درست رنگ تا ۴۰ درصد در بهبود شناسایی برند مؤثر است.

مشاهده بیشتر
 
 

سوالات متداول

به بیانی ساده می‌توان گفت که هویت برند، پاسخی است که هر برندی در جواب سؤال «من کیستم؟» به خود می دهد. هویت برند ترکیبی از ارزش‌ها، ویژگی‌ها، صفات، احساسات، تجربه‌ها و شخصیتی است که توسط مدیران برند برای آن در نظر گرفته شده است. برای تحقق هویت برند در ابتدا باید هویت مفهومی برند که یک سند بالادستی ساده است، تهیه شود. هر چیزی که به برند مربوط است باید از هویت مفهومی برند الهام بگیرد.

هویت مفهومی برند، روشن‌کننده‌ی مسیر حرکت در بازار کسب‌وکار است. با تدوین هویت مفهومی برند، ارزش‌ها و شخصیت برند مشخص خواهد شد و بین همه عناصر برند مانند لوگو، رنگ سازمانی، شعار، پترن، طرح بسته‌بندی، لحن، کهن‌الگو و بسیاری از موارد دیگر هماهنگی به وجود خواهد آمد. بدین ترتیب مخاطبان و مشتریان یک شخصیت واحد و یکپارچه را در برند مشاهده خواهند کرد.

برای تدوین هویت مفهومی برند در آژانس بمان، در ابتدا در مورد چشم‌انداز و دیدگاه صاحبان برند، وجه تمایز با رقبا، استراتژی جاری شرکت در بازاریابی، مخاطبان و مشتریان، محصولات و خدمات ارائه‌شده و بسیاری از موارد دیگر بررسی‌های لازم صورت می‌گیرد و سپس سند نهایی هویت مفهومی برند در مدت حدود یک ماه آماده خواهد شد.