امروزه طراحی به یاد ماندنی لوگو برای هر کسب و کاری ضروری است. لوگوی به یاد ماندنی ابزاری مؤثر در دست بازاریابها برای ساختن هویت برندی قابل اعتماد برای کسب و کارها به شمار میرود. اما اصولهای پایهای زیادی برای ساخت لوگویی منحصر بهفرد وجود دارد. اگر برای طراحی لوگو خوب فکر شود، لوگو میتواند باعث رشد کسب و کار شود. در ادامه با ما همراه باشید تا 8 گام مهم و اساسی اصول طراحی لوگو را برایتان شرح دهیم.
ابزارهای بصری بسیاری وجود دارند که کسب و کارها به تهیهی آنها فکر میکنند. این ابزار شامل لوگو، بروشور، کارت ویزیت، وبسایت، نرم افزارهای موبایلی، بسته بندی، تراکت و غیره میشوند. اما لوگو مهمترین آنهاست. لوگو به مشتری کمک میکند محصول شرکت شما را در یک نگته بشناسد.
چرا رعایت اصول طراحی لوگو اهیمت دارد؟
لوگو در پیشبرد کسب و کارها در دنیای رقابتی امروز اهمیت بالایی دارد. کسب و کار شما باید با شرکتهای به نام قدیمی و نیز شرکتهای تازهکار رقابت کند. درست است که طرح بازاریابی مناسب ضروری است اما مهارتهای ارتباط تصویری نیز به همان اندازه مهم هستند. با کمک ابزارهای تصویری مثل لوگو، کسب و کار میتواند ارتباطی آنی با مخاطب برقرار کند.
حتماً میدانید و قبول دارید که در دنیای فوق رقابتی امروز، اداره کردن کسب و کار ساده نیست. طبق گزارشات، 80 درصد از کسب و کارهای کوچک در همان سال اول تعطیل میشوند. بقیه نیز ظرف دو تا سه سال از بازار محو میشوند. فقط تعداد انگشت شماری میتوانند جای خود را حفظ کنند.
اما کدام کسب و کارها شکست میخورند و کدام یک طعم موفقیت را میچشند؟ دیده شده است که شرکتهایی که تلاش مضاعفی کرده و سعی میکنند هویت بصری برند خود را قوی بسازند، در بازار موفق میشوند. کسانی که به برندینگ اهمیت نمیدهند، محکوم به شکست هستند.
ایجاد ارتباط تصویری خوب با مردم برای موفقیت هر کسب و کاری مهم است؛ برای همین است که کارآفرینان امروزی بر ایجاد ارتباط تصویری منحصر بهفرد تاکید ویژهای دارند.
اما طراحی یک لوگو خوب و مناسب دارای قواعد و اصولیست که در ادامه می خواهیم به بررسی اصول طراحی لوگو بپردازیم.
اصول طراحی لوگو
لوگو بخش حیاتی هرکسب و کاری در بازاری محسوب میشود که رقبای بسیاری در آن به دنبال جلب نظر مشتریان هستند. لوگو تبدیل به ابزار بازاریابی مؤثری شده است تا محصولات و خدمات شرکت را به مشتریان هدف برساند. اما این مزایا فقط در صورتی وجود خواهند یافت که طراحی لوگو حرفهای باشد. در ادامه برخی اصول طراحی لوگو را معرفی خواهیم کرد.
1. طرحتان باید ساده باشد
یکی از اصول طراحی لوگو ی خوب این است که مفهومی ساده داشته باشد. بهترین لوگو، لوگویی است که به بیننده حسی آنی و شفاف از «شما» بدهد و تمیز و عاری از در هم ریختگی باشد. به طور کلی، هر چه سادهتر بهتر؛ سادگی تاثیرگذارتر است. یادتان باشد که از لوگو به شیوههای مختلف، در سکوهای مختلف و در فرمتها و اندازههای گوناگون استفاده میشود، بنابراین جزئیات پیچیده گم میشوند.
لوگوی قوی عناصر و المانهای کمی دارد که هر کدامشان را میتوان به سادگی شناسایی کرد و در انتقال حرفی که میخواهید بزنید، نقش دارند. اگر عناصری در لوگوی خود دارید که نقشی در کلیت طرح ندارند، آنها را دور بریزید. بنابراین، اولین و مهمترین اصل در طراحی لوگو، خودداری از پیچیدگی و ساده کردن طرح لوگو تا حد امکان است. طراح باید اطمینان حاصل کند که مخاطبان میتوانند پیام کسب و کار را از طریق طرح لوگو بفهمند.
لوگوهای پیچیده با رنگها، فونتها و عناصر تزئینی بسیار میتواند باعث حواسپرتی بیننده شود و یک طرح ساده نیازی به توضیح کارشناسی ندارد و حتی بینندگان معمولی نیز میتوانند فوراً پیام لوگو را بفهمند.
2. طرح باید ماندگار و بیزمان باشد
میخواهید هر سال یک لوگوی جدید طراحی کنید؟ این کار برای کسب و کارهای کوچک امکان پذیر نیست. از طرف دیگر، تغییرات دائمی در طرح اصلی لوگو به دلایل مختلفی توصیه نمیشود. اگر لوگوی خود را مکرراً طراحی کنید، مشتریان شما گیج و گم خواهند شد.
لوگو باید مدرن و امروزی باشد اما نباید چنان مد روز باشد که وقتی جریان مد رد شد، لوگوی شما قدیمی و از مد افتاده به نظر برسد. چون در این صورت شرکت شما به نظر مشتریان آینده قدیمی و از مد افتاده به نظر خواهد رسید. فقط کافی است دقت کنید رویکردی کلی مدرن باشد و عناصر خاصی مثل رنگها و رویهها را در لوگو به کار ببرید.
3. استفادهی درست و استراتژیک از رنگها
توجه داشته باشید که طرح لوگوی شما باید جذاب باشد. استفادهی هوشمندانه از رنگها میتواند ظاهری منحصر به فرد به لوگوی شما بدهد. رنگها این توانایی بینظیر را دارند که احساسات ما را بر انگیزند. به عنوان مثال، وقتی رنگ قرمز را میبینیم، حس تهاجم، عشق، انرژی و شور پیدا میکنیم.
این یعنی اگر کسب و کار شما با محصولات یا خدماتی سر و کار دارد که مخاطب آن نسل جوان است، از رنگ قرمز در لوگوی خود استفاده کنید. آبی با هوش و دوستی مرتبط است بنابراین در سایتهای شبکههای اجتماعی مثل فیس بوک، لینکدین و غیره به کار رفته است. صورتی نماد ملایمت بوده و معمولاً در هر چیزی که مربوط به محصولا زنانه مثل لباس یا کفش است، به کار میرود. زرد رنگ امید و تازگی و سبز رنگ طبیعت، تازگی و سلامت است.
بنابراین از ترکیب رنگهایی استفاده کنید که میتوانند احساساتی را که میخواهید، برانگیزند. این احساسات یا عواطف پیامی هستند که میخواهید از طریق لوگوی خود به مشتریان هدف منتقل کنید.
4. لوگوی شما باید تطبیق پذیر و چند منظوره باشد.
کسب و کار شما از لوگو در سطوح مختلفی استفاده میکند. این سطوح میتوانند به کوچکی مهر یا محصولات تبلیغاتی مثل خودکار باشند. اگر جزئیات شما در لوگو در چاپ به وضوح قابل مشاهده نباشند، باید لوگوی خود را دوباره طراحی کنید.
ممکن است طرح لوگوی شما پیچیده باشد. توصیه میشود که عناصر نامطلوب را بردارید. اگر رنگها و خطوط بسیاری وجود دارند، موارد اضافی را بردارید.
همچنین، اگر لوگوی شما قرار است به عنوان بخشی از طراحی بیلبورد در سطوح بزرگ مثل بیلبورد ظاهر شود، باید از نظر اندازه و ابعاد با آن متناسب باشد. یعنی لوگو نباید از یک طرف کشیده شود. برای اینکه طراحی تطبیق پذیر باشد، در طراحی آن از گریدهای طراحی استفاده کنید. این شیوه کمک میکند توازن خوبی بین عناصر مختلف لوگو وجود داشته باشد.
لوگوی شما به شکلهای مختلف و در جاهای متفاوتی استفاده خواهد شد. به عنوان مثال:
• در طراحی تی شرت، کلاه کپ، ساک و بسته بندی
• روی خودکار، جا کلیدی و بطری آب
• در بنرهای خیلی افقی یا خیلی عمودی
• در پس زمینههای سیاه و سفید (از طراح خود بخواهید لوگو را سیاه و سفید نیز طراحی کند تا در صورت لزوم پاسخگوی این نیازتان باشد)
5. به صورت سیاه و سفید باید خوب باشد
یادتان باشد که تبلیغ کسب و کار خود را در روزنامهها، مجلات، تراکت و غیره خواهید کرد. در این تبلیغات، معمولاً ناشر از آگهیهای بدون رنگ استفاده میکند. در این صورت، لوگوی شما باید طوری باشد که به شکل سیاه و سفید نیز تاثیرش را بر مخاطب بگذارد. لوگوی شما در حالت رنگی تاثیرگذار است اما اگر در تبلیغات روزنامهای تاثیرگذار نباشد، باید دوباره آن را طراحی کنید.
همچنین، به احتمال بسیار زیاد مدارکی را با فکس برای مشتری ارسال خواهید کرد. لوگو باید تاثیر خوبی در مدارک فکس شدهی بدون رنگ بگذارد. همچنین دقت کنید که لوگو در تراکتهای تبلیغاتی نیز زیبا به نظر برسد.
6. لوگوی خود را به یاد ماندنی طراحی کنید
یکی از ویژگیهای لوگوهای شرکتهای جهانی این است که شاهکارهایی به یاد ماندنی هستند. لوگوی شما باید طوری طراحی شود که مدتها در ذهن مخاطب بماند. اگر این اتفاق نیفتد، لوگو نمیتواند وفاداری مشتریان شما را بخرد.
ترفندی ساده برای اصول طراحی لوگوهای به یاد ماندنی این است که اول مفهومی منحصر به فرد داشته باشید. مفهوم طرح منحصر به فرد مفهومی است که کسی قبلاً استفاده نکرده نباشد. مثلاً، طرح لوگوی نایک منحصر به فرد است چون یک تیک ساده است که هیچ شرکت ورزشی دیگری قبل و بعد از نایک از آن استفاده نکرده است.
لوگوی پپسی یا کوکاکولا و مک دونالد نیز مثالهای خوبی از طرحهای به یاد ماندنی هستند. این لوگوها بخشی از فرهنگ اجتماعی مدرن شدهاند. برای رسیدن به طراحی به یاد ماندی برای لوگوی خود، فقط میتوانید به طراحان گرافیک ماهر اتکا کنید.
7. لوگوی خوب باید متناسب باشد
لوگوی حرفهای و اصولی باید متناسب با هدف مورد نظر شرکت باشد. لوگو باید برای مخاطب مورد نظر مناسب باشد. به عنوان مثال، لوگوی اسباب بازی فروشی میتواند رنگی و بانمک باشد اما برای یک شرکت حقوقی، نمیتوان از این مشخصهها استفاده کرد.
8. میراث برند
همیشه موقع طراحی یک لوگوی جدید برای برندی موجود به میراث برند توجه کنید. بسیاری از برندها به دنبال طراحی لوگویی جدید هستند تا به مشتری بگویند که با زمان، تحول پیدا کردهاند یا برای اینکه لوگوی خود را سادهتر و به یاد ماندنیتر بسازند.
با وجود این، بسیاری از طراحان در استراتژی ساده سازی غرق میشوند و یادشان میرود که برند تاریخچهای دارد. نمیتوانید لوگوی قدیمی را کاملاً نادیده بگیرید و به پیام آن و هدف برند بیتوجه باشید.
آیا طراحی یک لوگو مشابه با لوگوی برندهای معروف صحیح است؟
دراصول طراحی لوگو،اورجینال بودن دارایی ارزشمندی محسوب میشود. مردم ذاتاً به سمت چیزی که تازه، جدید و منحصر به فرد است جذب میشوند. اگر لوگوی شما شبیه برندهای دیگر باشد، یا آنها را یاد برندهای شرکتهای دیگر بیندازد، هدف لوگوی شما پایمال میشود.
از سوی دیگر، شاید کپی کردن لوگوی شرکتی دیگری باعث شکست شما نشود، اما باز هم کاری غیر اخلاقی و غیر قانونی خواهد بود. چرا باید شهرت محصولات خود را با کپی برداری و تقلید از طرحی معروف خراب کنید؟ البته این اتفاق به طرزی باور نکردنی در همه جای دنیا در حال اتفاق است. اما معنایش این نیست که کار درستی به شمار میرود.