اگر در حال راهاندازی کسب و کار مستقل خود هستید، احتمالا به این موضوع فکر کردهاید که چه نوع برند سازی، یعنی برند شخصی یا برند تجاری برای شما مناسبتر است. برند تجاری (Business Brand) حول هویتی ساخته میشود که شما برای کسب و کار خود ایجاد میکنید و مستقل از نام شخصی شما است. اما برند شخصی (Personal Brand) پیرامون شخص شما ساخته میشود و نام شما و نام تجاریتان، یکی و مشترک خواهد بود. تصمیمات مربوط به برند، اغلب بسیار شخصی است و تاثیر بسزایی بر کسب و کار شما خواهد داشت. زمانی که نوبت به انتخاب میان برندسازی شخصی و برندسازی تجاری میرسد، باید پیش از اتخاد هرگونه تصمیم، با مفهوم و همچنین مزایا و معایب آنها به طور کامل آشنایی داشته باشید.
برند شخصی و برند تجاری دو نوع هویت مجزا هستند که میتوانند بر نحوه برقراری تعامل با مصرف کنندگان تأثیر بگذارند و میزان آگاهی از برند را تقویت کنند، اما دارای تفاوتهایی با یکدیگر هستند. درک کامل وجوه تمایز میان برند شخصی و برند تجاری به شما کمک میکند تا هویت کسب و کار خود را طوری ایجاد کنید که به بهترین شکل ممکن با اهداف شغلی شما همسو شود. در ادامه این مطلب شما را با مفهوم برندینگ برای شخص یا کسب و کار آشنا کرده و نحوه انتخاب میان برند شخصی یا برند تجاری را نیز به طور کامل مورد بررسی قرار میدهیم. با آرمکده همراه باشید.
جهت مشاوره برندینگ و انتخاب برند مناسب کسب و کار خود با آرمکده تماس بگیرید.
برندسازی شخصی چیست؟
برند شخصی حول محور یک فرد است که نقاط قوت، شخصیت، ایدهها و تخصص وی را در بر میگیرد و آنها را در مرکز برند قرار میدهد و به عنوان سفیر عمل میکند. یک برند به سادگی این است که دیگران آن را درک کنند، بنابراین برند شخصی لزوماً با هدف ایجاد یک تجارت یا کسب و کار ایجاد نمیشود. برند شخصی همچنین باعث میشود تا خود را به گونهای به مخاطبان معرفی کنید که در نهایت به یک فرد تأثیرگذار تبدیل شوید و به دنبال آن در حوزه کاری خود رشد و پیشرفت کنید.
برندسازی شخصی هر اقدامی است که سعی در ایجاد و تأثیرگذاری بر ادراک عمومی از یک شخص دارد. برندینگ شخصی را میتوان با انجام اقداماتی همچون قرار دادن یک فرد به عنوان یک مرجع در صنعت خاص، ارتقاء دستاوردهای شخصی و ایجاد شهرت بر اساس اهداف و ارزشهایی انجام داد که آن شخص را از رقبا متمایز میسازند. بنابراین برند شخصی، هویتی است که معرف یک شخص بوده و برای افراد حرفهای که میخواهند مصرف کنندگان، آنها را به عنوان رهبران حوزههای خود بشناسند، بسیار مفید خواهد بود. یک برند شخصی اغلب شامل نام شخص میشود و تاکید میکند که چه کسی است و چه کاری انجام میدهد.
مزایا و معایب برندسازی شخصی
برندسازی شخصی برای افراد دارای مزایا و معایبی است که پیش از انجام هرگونه اقدام و یا انتخاب میان برند شخصی یا برند تجاری باید با آنها آشنا باشید. این روش از برندینگ نیز مانند هر روش دیگری دارای نقاط ضعف و قوت خاصی است که برخی از مهمترین آنها شامل موارد زیر است:
مزایای برندسازی شخصی
- افراد بیشتر از اینکه به برندها اعتماد کنند به اشخاص اعتماد دارند، بنابراین برند شخصی میتواند تأثیر بیشتری بر رفتار و تصمیمات مصرف کنندگان داشته باشد.
- فرصت اشتراکگذاری داستانهای شخصی با ایجاد حس برقراری تعامل بیشتر در هر دو طرف، برند شخصی را تقویت میکند.
- اگر برندهای شخصی به سمت سرمایه گذاری یا راهاندازی کسب و کار دیگری بروند، به راحتی میتوانند مخاطبان را با خود همراه سازند.
- در برندسازی شخصی، فضای بیشتر و فرصتهای متعددی برای رشد نام تجاری شخصی شما وجود دارد.
- با توجه به وجود ابزارهایی مانند رسانههای اجتماعی که به صورت آنلاین در دسترس مخاطبان قرار دارند و انجام اقداماتی همچون طراحی لوگو و وب سایت شخصی، ساخت برندهای شخصی به مراتب آسانتر است.
- برندسازی شخصی دارای انعطاف بالایی است. به عنوان مثال، اگر خط تولید محصولات شما تغییر کند، فرآیند معرفی، رشد و پیشرفت برندتان بدون نیاز به تغییر نام کسب و کار بسیار آسان خواهد بود.
- برندهای شخصی همچنین سکوهای راه اندازی عالی برای سایر اقدامات تجاری عمل میکند و بستر مناسبی را جهت برقراری ارتباط با کارآفرینان و صاحبان مشاغل برای همکاری و انجام کارهای بزرگ فراهم خواهد کرد.
- برند شخصی برای کسب و کارهای "یک نفره" گزینه بسیار عالی و مناسبی در نظر گرفته میشود. افرادی همچون هنرمندان، نویسندگان، مربیان، مترجمان و سخنرانان میتوانند از برندسازی شخصی به منظور معرفی حرفهای شخصیت، حوزه فعالیت و تواناییهای خود به مخاطبان استفاده کنند.
معایب برندسازی شخصی
- حفظ و نگهداری برند شخصی به صرف زمان و انرژی بیشتری نیاز دارد، در غیر این صورت ارزش ویژهای برای برند ایجاد شده و در گذر زمان از بین خواهد رفت.
- برندهای شخصی بازتابی بر مشاغل مرتبط دارند، بنابراین ارتباطات آنها باید با پیامهای مرتبط با شرکت موردنظر هماهنگ باشد.
- در ابتدا ممکن است نتوانید به وضوح بیان کنید که شرکت شما با نام یک برند شخصی دقیقا چه کاری انجام میدهد. به همین دلیل، مدتی طول میکشد تا افراد بتوانند نام شما را با محصول یا خدماتتان مرتبط کنند. این مورد ممکن است مانعی در مسیر راهاندازی کسب و کار شما باشد.
برند تجاری چیست؟
یک برند تجاری به نام یک فرد نامگذاری نمیشود و لزوما ارزشها، ایدهها یا نظرات یک فرد خاص را منعکس نمیکند. برخلاف برندهای شخصی، برندهای تجاری یک "برند" حاضر برای ساخت ندارند، بنابراین از ابتدا ساخته میشوند. در اکثر مواقع، برندهای تجاری این تصور را ایجاد میکنند که بیش از یک نفر در حال کار بر روی آن هستند که این امر باعث میشود تا از دید مخاطبان هدف، به عنوان برندهای بزرگ در نظر گرفته شوند؛ حتی اگر کوچک و متشکل از دو عضو باشند. بنابراین، برندسازی تجاری به هر اقدامی گفته میشود که سعی در ایجاد و تأثیرگذاری بر ادراک عمومی از یک کسب و کار بزرگ را دارد.
برند تجاری نشان دهنده یک شرکت یا سازمان است و هویت آن از بنیانگذاران سازمان و یا کارمندان آن کاملا جدا است. این مدل برندسازی برای معرفی یک برند یا سازمان به مخاطبان هدف از اطلاعات مربوط به کسب و کار استفاده میکند که معمولا شامل محصولات یا خدماتی است که به مصرف کنندگان ارائه میدهد.
مزایا و معایب برندسازی تجاری
برند تجاری نیز مانند برند شخصی دارای مزایا و معایب منحصر به فردی است که به عنوان مدیر یک کسب و کار باید با آنها آشنایی داشته باشید تا بتوانید برندسازی خود را بر اساس نیازها و اهداف بیزینستان انجام دهید. از مهمترین و مزایا و معایب برندسازی تجاری میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
مزایای برندسازی تجاری
- برندسازی برای یک کسب و کار معمولا با همکاری چندین نفر نفر انجام شود، بنابراین فرآیند برندینگ میتواند با حضور و یا عدم حضور شما پیش رود.
- بر اساس تاریخچه کسب و کار، مخاطبان برند تجاری ممکن است گستردهتر از برند شخصی باشد.
- برندسازی تجاری دارای سطح بالایی است و به میزان شفافیتی که موجب موفقیت یک برند شخصی میشود نیز بستگی ندارد.
- ساخت برندهای تجاری کمی دشوار است، زیرا بر اساس هویتی ساخته میشوند که باید با یک کسب و کار طنینانداز شود. بنابراین، برندینگ تجاری مستلزم تلاش بسیاری است، اما راهاندازی آن میتواند برای بسیاری از افراد و کسب و کارها ارزشمند باشد.
- اگرچه ساخت یک برند تجاری نیازمند تلاش بسیاری در جهت تثبیت هویت شرکتتان است، اما احساس بهتری نسبت به اینکه چه کسی هستید و چه کاری انجام میدهید، به شما خواهد داد. به عنوان مدیر یک کسب و کار باید به این فکر کنید که مخاطبان هدف شما چه افرادی هستند، لوگو و برند شرکتتان به چه چیزی معروف است. انجام این کار نوعی حس پیشرفت و حرکت رو به جلو را به شما میدهد و موجب افزایش انگیزهتان خواهد شد.
- فروش برندهای تجاری در مقایسه با برندهای شخصی بسیار آسانتر است. اگر تصمیم دارید برند خود را تغییر دهید و یا میخواهید آن را به فرد دیگری بفروشید، اگر نام کسب و کار به جای شخصی که پشت آن قرار دارد، با محصولات آن مرتبط باشد، انجام این کار به مراتب آسانتر خواهد بود.
معایب برندسازی تجاری
- مخاطبان در مقایسه با برند شخصی، اعتماد کمتری به برندهای تجاری دارند.
- فرآیند برجسته شدن کسب و کارها معمولا دشوار است.
- از آنجایی که برند تجاری کمتر جنبه شخصی دارد، برندسازی که برای کسب و کارها انجام میشود معمولا بیشتر در معرض رقابت و ریزش مشتری قرار میگیرد.
- یکی از اشکالات اصلی برندهای تجاری این است که در مقایسه با برندهای شخصی، انعطاف کمتری دارند. اگر تصمیم دارید مسیر متفاوتی را در رابطه با خدمات و محصولاتی که ارائه میدهید، کشف و انتخاب کنید، برندهای شخصی به شما فضای بیشتری برای رشد میدهند. این مدل از رشد و پیشرفت با راهاندازی یک برند تجاری آسان نیست.
برند شخصی یا برند تجاری ؟
حال که با مفهوم، مزایا و معایب برندسازی شخصی و تجاری آشنا شدید، سوالی که اکنون ممکن است برایتان پیش آمده باشد این است که کدام نوع برند را برای راهاندازی بیزینس خود انتخاب کنیم؟ برند شخصی یا برند تجاری ؟ انتخاب از میان این دو سبک برند به عوامل مختلفی بستگی دارد و نمیتوانیم پاسخ قطعی و روشنی به این سوال بدهیم. از طرفی دیگر نیز باید بدانید که برند شخصی بر برند تجاری برتری ندارد و بالعکس.
در گذشته، انتظار میرفت که یک کسب و کار دارای یک دفتر فنی و تیم انسانی قانونی باشد. اما کسب و کارهای امروزی بسیار روانتر هستند و ممکن است دفتر فیزیکی نداشته باشند، متشکل از یک تیم مجازی باشند و یا اصلا هیچ عضوی به جز موسس آن نداشته باشند. بیزینسهای امروزی همچنین ممکن است در ساعات اداری معمول کار نکنند و یا حتی شماره تماس نیز نداشته باشند. همانطور که تعریف اینکه یک کسب و کار باید چگونه باشد، امروزه کمی مبهم می شود، انتخاب نوع برند و نام آن نیز برای صاحبان مشاغل و مدیران دچار ابهام میشود.
نکتهای که باید به آن توجه داشته باشید این است که نوع برند را باید بر اساس نیاز و اهداف کسب و کارتان انتخاب نمایید. برای انتخاب از میان برند شخصی یا برند تجاری باید بتوانید به پرسشهای زیر، پاسخ واضح و روشنی بدهید تا در نهایت بتوانید نوع برند مناسب را برای کسب و کار خود انتخاب کنید.
1. آینده کسب و کار شما چگونه است؟
به طور کلی، برندهای شخصی زمانی بهترین عملکرد را دارند که فرد اصلی در راس امور قرار داشته باشد. اگر آمادگی و توانایی اداره یا مدیریت کسب و کار را ندارید و یا اگر میخواهید یک کسب و کار بزرگ با کارکنان زیاد داشته باشید، احتمالا بهترین کار این است که از برندسازی تجاری استفاده کنید. در غیر این صورت، برندسازی شخصی برای شما مناسبتر است.
2. آیا کسب و کار خود را با هدف فروش آن در آینده راهاندازی میکنید؟
اگر کسب و کاری را با هدف فروش آن در آینده راهاندازی میکنید (یا این احتمال وجود دارد که بخواهید آن را بفروشید)، احتمالاً بهترین انتخاب، توسعه برند تجاری است. اما اگر قصد واگذاری برند خود در آینده را ندارید و به دنبال رشد و پیشرفت در حوزه فعالیت خود (نه به صورت گسترده) هستید، برندسازی شخصی احتمالا برای شما مناسب خواهد بود.
3. چه خدماتی ارائه میدهید؟
برندهای شخصی برای کسب و کارهایی مانند مشاوران، مربیان، عکاسان، هنرمندان و سخنرانان که حول محور یک فرد می چرخند، بسیار عالی هستند. اگر تصمیم دارید برند شخصی بسازید، این احتمال وجود دارد که در طول کسب و کار خود به برقراری ارتباط با مشتریان نیاز داشته باشید. همانطور که رشد میکنید، احتمالاً میخواهید مخاطبان هدف از شما حمایت کنند. بسیاری از مربیان و مشاوران با ایجاد دورهها، وبینارها، جلسات گروهی، مربیگری آنلاین، تولید پادکست یا کتابهای الکترونیکی نه تنها با مخاطبان خود ارتباط برقرار میکنند، بلکه از طریق آنها درآمد نیز کسب خواهند کرد. در مقابل، برندهای تجاری معمولا دارای حوزه فعالیت گستردهتر و تیمهای بزرگ هستند و طیف متنوعی از محصولات و خدمات را به مخاطبان ارائه میدهند. بنابراین، بر اساس حوزه فعالیت، نوع و میزان گستردگی و تنوع خدمات خود باید برند شخصی یا برند تجاری را برای شروع کسب و کار خود انتخاب کنید.
3. آیا تمایل دارید چهره عمومی برند خود باشید؟
برای برندسازی شخصی باید خودتان را به عنوان چهره اصلی کسب و کارتان به مخاطبان هدف معرفی کرده و با استفاده از استراتژیهای مختلف آنان را با خود همراه سازید. برخی افراد ممکن است با شهرت و چهره عمومی برند خود بودن، مشکل داشته باشند و ترجیح بدهند که تصویر شخصی آنها از نظر عموم دور بماند. با این حال، بر اساس اولویتها ممکن است با این واقعیت که برند شخصی به شما امکان برقراری رابطه و جلب اعتماد بسیار سریعتر و آسانتر از یک برند تجاری را میدهد، غلبه کرده و نخواهید یک چهره شناخته شده باشید. بنابراین، برند شخصی برای افرادی که به حفظ حریم شخصی خود اهمیت میدهند، گزینه مناسبی محسوب نمیشود و بهتر است کسب و کار خود را از طریق برندسازی تجاری راهاندازی کنند.
4. مشتریان ایده آل شما قرار است به چه چیزی پاسخ دهند؟
آیا مشتریان ایده آل شما تمایل بیشتری به اعتماد و خرید از یک برند تجاری دارند یا یک برند شخصی؟ آیا میخواهند از یک کسب و کار بزرگ حمایت کنند یا به دنبال برقراری تعامل با یک برند شخصی و کوچک هستند؟ مشتریان بر اساس نحوه قرارگیری شما (نوع برند)، درباره برندتان شما قضاوت میکنند. خرید از یک برند شخصی باعث میشود مشتری احساس کند که از یک فرد قابل اعتماد خرید میکند. خرید از برند تجاری (حتی اگر یک تیم دو نفره باشد) باعث میشود مشتری احساس کند که از یک کسب و کار بزرگتر خرید میکند. نحوه درک مخاطبان از برند شما کاملا به ترجیحات و اولویتهایتان بستگی دارد. شما می خواهید مشتریان چگونه کسب و کار شما را درک کنند؟ پاسخ به این سوال، تعیین کننده نوع برند شما یعنی برند شخصی یا برند تجاری خواهد بود.
5. آیا کسب و کار شما مبتنی بر تجربه و شهرت شما است؟
اگر پیشنهاد یا تفاوت اصلی شما به مخاطبان تحت تأثیر تخصص، ایدهها، ارزشها یا شخصیتتان قرار نگیرد، استفاده از برند شخصی، کسب و کار شما را غیرمنصفانه و فریبکار جلوه میدهد. به عنوان مثال، اگر محصول یک برند را به فروش میرسانید (در واقع محصولات را طراحی نمیکنید)، توسعه برند شخصی برای شما مناسب نخواهد بود. با این حال، اگر برند شما به عنوان فروشنده دارای یک تفاوت صنعتی متمایز باشد که به تجربیاتتان مربوط میشود، مثلا به گونهای باشد که تنها محصولاتی که شخصاً آزمایش، بررسی و استفاده کردهاید را به مخاطبان هدف معرفی کنید، برند شخصی برای شما بسیار مناسبتر است.
با بررسی دقیق و پاسخ به سوالات بالا میتوانید نوع برند خود را به درستی انتخاب کرده و از همان ابتدا به صورت حرفهای و اصولی، فعالیتتان را در آغاز کنید. با انتخاب صحیح میان برند شخصی یا برند تجاری میتوانید خود را به طور موثر به مخاطبان هدف معرفی کرده و اعتماد آنان را جلب نمایید. بنابراین در هنگام انتخاب نوع برند خود تمامی جوانب را در نظر بگیرید تا دچار خطا و اشتباه نشوید.