یک برند بدون حضور دیجیتال مانند یک اتومبیل بدون لاستیک است. برندسازی دیجیتال یا دیجیتال برندینگ (Digital Branding) فرآیند ایجاد هویت برند و حضور در عرصه دیجیتال است. برندینگ دیجیتال به جای استفاده از روشهای سنتی مانند چاپ بروشور یا پوستر تبلیغاتی، از ابزارها و پلتفرمهای دیجیتال جهت معرفی یک برند به مخاطبان هدف استفاده میکند. در دنیای امروزی که طیف گستردهای از امور روزانه از طریق اینترنت و به صورت آنلاین میشوند؛ پس جای تعجبی نیست که برندینگ نیز از حالت سنتی خارج شده و به صورت دیجیتال انجام شود.
امروزه بسیاری از برندها، زمان و بودجه قابل توجهی را به برندسازی دیجیتال اختصاص میدهند تا از طریق آن بتوانند در ابتدا به انبوهی از مخاطبان معرفی شوند و سپس به مخاطبان هدف خود دسترسی پیدا کنند. با استفاده از استراتژیهای کارآمد دیجیتال برندینگ میتوانید حضور فعال و موثری در فضای آنلاین داشته باشید و از طریق آن نیز تعداد مشتریان و وفادار و در نتیجه فروش خود را افزایش دهید. در ادامه این مطلب شما را با مفهوم دقیق برندسازی دیجیتال و استراتژیهای برندینگ دیجیتال آشنا خواهیم کرد. با آرمکده همراه باشید.
برندسازی به چه معناست؟
پیش از پرداختن به برندسازی دیجیتال و مزایای آن، ابتدا بهتر است مفهوم برندسازی را به طور مختصر مورد بررسی قرار دهیم. برندسازی یک فرآیند خلاقانه و استراتژیک است که به مشتریان بالقوه نشان میدهد، برند شما به طور کلی درباره چیست: شما که هستید، به چه چیزی اهمیت میدهید، چرا باید با شما ارتباط برقرار کنند و چه انتظاری میتوانند از شما داشته باشند. پس از شروع کسب و کار یا تولید اولین محصول باید ساخت هویت برند را اولویت اول خود قرار دهید.
برندسازی همه چیز را در مورد نوع و نحوه کاری که انجام میدهید به یک جوهره منحصر به فرد و به یاد ماندنی تبدیل میکند تا افراد آن را به خاطر بسپارند و به طور پیوسته با برند شما ارتباط برقرار کنند. به طاقهای طلایی مک دونالد یا حلقههای رنگارنگ روی نشانهای المپیک فکر کنید. حتی یک نماد یا تصویر ساده میتواند تداعیها و یادآوریهای معناداری را از یک برند به مخاطبان انتقال دهد تا در سراسر جهان طنین انداز شود.
برندسازی دیجیتال چیست و چه اهمیتی دارد؟
برندسازی دیجیتال به معنای طراحی و ساخت برند به صورت آنلاین و از طریق وب سایتها، برنامهها، رسانههای اجتماعی، محتوای ویدئویی و غیره است. برندسازی دیجیتال ترکیبی از بازاریابی دیجیتال و برندسازی اینترنتی برای توسعه یک برند به صورت آنلاین است. هدف اصلی دیجیتال برندینگ این است که با استفاده موثر از رسانههای دیجیتال بتوانید ماموریت، هدف، ارزشها و پیشنهادات فروش منحصر به فرد برند خود را به مخاطبان هدف انتقال دهید.
اما چرا برندسازی دیجیتال اهمیت دارد و باید انجام شود؟ برای درک بهتر اهمیت برندینگ دیجیتال به تلفن همراه خود کمی دقت کنید. همه ما دائما در حال استفاده از موبایل هوشمند خود هستیم و بسیاری از امور روزانه از تراکنشهای بانکی تا خرید مایحتاج منزلمان را از طریق آن انجام میدهیم. بسیاری از ما از طریق اینترنت با دنیای بزرگتری مواجه میشویم، که این امر باعث میشود برندها به مشتریان هدف دست یابند و کاربران یکبار مصرف را به مشتریان وفادار و بلندمدت تبدیل کنند.
بسیاری از مصرف کنندگان، پیش از تصمیم به خرید، ابتدا برندها را در فضای دیجیتال مورد بررسی قرار میدهند. محیط اینترنت امروزی بسیار شلوغ و پرهیاهو است و دستیابی به بازار هدف از طریق آن شاید کمی چالشبرانگیز باشد. استفاده از استراتژیهای قدرتمند برندسازی دیجیتال به برند شما کمک میکند تا بتوانید در دریای وسیعی از رقبا به راحتی خود را از سایر برندها متمایز سازید.
بیشتر بخوانید: توسعه برند چیست؟
برندسازی دیجیتال به طور کلی به سه دسته بزرگ طبقهبندی میشود:
- دیده شدن: شامل رتبهبندی موتورهای جستجو و بازاریابی محتوا
- هویت: شامل بازاریابی محتوا و رسانههای اجتماعی
- اعتبار: شامل رسانههای اجتماعی، لحن صدا و رتبهبندی/بررسیها
دستهبندیهای برندینگ دیجیتال به تنهایی عمل نمیکنند و درک چگونگی برقراری ارتباط جنبههای مختلف یک استراتژی برندسازی دیجیتال، کلید توسعه حضور آنلاین برند شما است.
دیجیتال برندینگ شامل چیست؟
دیجیتال برندینگ یک استراتژی برندسازی است که به کمک ابزارهای دیجیتال انجام میشود. این روش به شکل گستردهای از تبلیغات دیجیتال، حضور در شبکههای اجتماعی، ایجاد تجربه کاربری دیجیتال و استفاده از سایر ابزارهای آنلاین برای ساخت، تقویت و مدیریت هویت برند در دنیای دیجیتال بهره میبرد. عناصر مختلفی که در برندسازی دیجیتال مورد استفاده قرار میگیرند شامل:
- وبسایت: ایجاد وبسایت بهروز و جذاب که نه تنها اطلاعات محصولات یا خدمات را ارائه میدهد، بلکه با استفاده از طراحی گرافیکی مناسب، ارتباط با مشتریان را تقویت میکند.
- حضور در شبکههای اجتماعی: استفاده از پلتفرمهای مختلف اجتماعی جهت برقراری ارتباط مستقیم با مشتریان، انتشار محتواهای جذاب و ایجاد کمپینهای تبلیغاتی آنلاین.
- محتوای دیجیتال: تولید محتوای متنی، تصویری و ویدئویی جذاب که ارتباط برند با مخاطبان را بهبود میبخشد و محتواهای ارزشمندی را به مخاطبان ارائه میدهد.
- لوگو: تنها تصویر و یا نمادی که مشتری باید آن را پیش از هرگونه شناخت و یا برقراری ارتباط با برند مشاهده کند.
- تبلیغات آنلاین: استفاده از ابزارهای تبلیغاتی آنلاین مانند Google Ads و سایر پلتفرمها به منظور دیده شدن بیشتر برند.
- سئو (بهینهسازی موتورهای جستجو): بهبود رتبه وبسایت در نتایج موتورهای جستجو به منظور ارتقای جایگاه و افزایش شناخت از برند.
- تجربه کاربری (UX): ایجاد یک تجربه کاربری دیجیتال (UX) مثبت برای مشتریان به منظور افزایش رضایت و اعتبار برند.
- تحلیل دادهها: استفاده از ابزارها و تکنیکهای تحلیل دادهها به منظور درک و بررسی عملکرد برندسازی دیجیتال و بهبود استراتژیهای برند.
دیجیتال برندینگ با استفاده از این عناصر به برندها کمک میکند تا هویت خود را در دنیای دیجیتال شکل دهند و ارتباط موثری با مخاطبان خود برقرار کنند.
تفاوت بازاریابی دیجیتال و برندسازی دیجیتال
در برخی موارد، دو اصطلاح برندسازی دیجیتال و بازاریابی دیجیتال به جای یکدیگر استفاده میشوند و بسیاری از افراد گمان میکنند که این دو مفهوم، تفاوتی باهم ندارند. برندسازی دیجیتال بر ارائه ارزش، الهام بخشی، ایجاد وفاداری در مشتریان و شناخت برند تمرکز دارد، اما بازاریابی دیجیتال تنها به یافتن مشتریان جدید و فروش محصولات میپردازد.
برندسازی دیجیتال راهی است که برند شما خود را به بازار شما نشان میدهد که این فرآیند شامل تصویر آنلاین، صدا، لحن، زبان و درک مشتری است. برعکس، بازاریابی دیجیتال به ارتقای برند از طریق تبلیغات و اقدامات بازاریابی هدفمند اشاره دارد. پیش از شروع فرآیند بازاریابی دیجیتال، تدوین یک برنامه معتبر برای برندینگ دیجیتال از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا از طریق آن میخواهید حس انسجام را در محتوای آنلاین برند خود ایجاد کنید.
تبلیغات دائما به صورت آنلاین برای شما ارسال میشوند، حتی اگر تا به حال به آنها توجه نکرده باشید. این اقدام را در واقع میتوانیم بهترین نوع بازاریابی دیجیتال در نظر بگیریم. تبلیغات آنلاین ممکن است در قالب یک چهره شناختهشده و محبوب اینستاگرامی نمایش داده شوند که محصول مورد علاقه خود را تبلیغ میکند یا یک نمایش پاپ آپ باشند که در یک وبسایت نمایش داده میشوند.
برخلاف تبلیغات سنتی، برندسازی دیجیتال با شما صحبت نمیکند؛ بلکه به دنبال برقراری تعامل با شما است. دیجیتال برندینگ بیشتر به معنای ایجاد هویت آنلاین و احساسات مثبت در مخاطبان است، در حالی که بازاریابی آنلاین به دنبال الهام بخشیدن و یا ترغیب افراد نسبت به خرید یک محصول خاص است.
مزایای دیجیتال برندینگ
حضور دیجیتال قوی باعث میشود مشتریان احساس کنند که شخصا با یک شرکت یا محصول درگیر هستند. برندسازی خوش ساخت و حرفهای موجب برقراری ارتباط قوی و موثر با کاربران شده و به شما امکان میدهد از طریق تعاملات روزمره در پلتفرمهای مختلف به طور مستقیم با مصرف کنندگان در ارتباط باشید و با آنها صحبت کنید.
برندسازی دیجیتال در دنیای آنلاین امروزی یک ضرورت است و تیم بازاریابی شما باید درک عمیقی از اهمیت اولویتبندی استراتژی برندسازی دیجیتال داشته باشد تا برندینگ دیجیتال شما موثر واقع شود. از مهمترین مزایای دیجیتال برندینگ میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- افزایش شناخت برند: هر بار که اعضای بازار هدف شما، برندتان را به صورت آنلاین مشاهده کنند، اعتماد آنها به مرور زمان به برند شما افزایش پیدا خواهد کرد.
- ایجاد هویت برند قوی: زمانی که استراتژیهای برندسازی دیجیتال را به درستی پیادهسازی و اجرا کنید، به بازار هدف خود کمک میکنید تا صدا و اولویتهای برند شما را درک کند. بدین ترتیب یک هویت برند قوی برای نام تجاری شما ایجاد میشود و این هویت برای مشتریان نیز قابل تشخیص خواهد بود.
- تمایز از رقبا: با برندسازی دیجیتال میتوانید دادههایی را در زمان واقعی دریافت کنید. این دادهها به شما امکان میدهند تا استراتژیهای برندینگ خود را مطابق با نیاز بازار هدف تنظیم کنید. به بیان سادهتر، شما این شانس را دارید که دادهها را به دقت مطالعه کنید و با تحلیل آنها و درک نیاز مخاطبان بتوانید علاوه بر تامین تقاضای بازار، همچنین خود را از رقبا متمایز سازید و نوعی مزیت رقابتی برای برندتان ایجاد کنید.
- افزایش وفاداری و اعتماد مشتریان: زمانی که مشتریان شما را به صورت آنلاین در حال ارائه یک لحن و صدای ثابت میبینند، به راحتی میتوانید اعتماد آنان را جلب کنید، زیرا آنها در طول زمان، شاهد ثبات و شخصیت پایدار برند شما هستند و در نتیجه به شما اعتماد کرده و به تدریج نیز به برندتان وفادار خواهند شد.
- افزایش درآمد و فروش: برندسازی دیجیتال با افزایش شناخت برند، اعتبار و اطمینان مشتریان میتواند به افزایش فروش و درآمد یک برند کمک کند. مشتریان احتمالا ترجیح میدهند با برندهایی که در دنیای دیجیتال به طور حرفهای و مستمر فعالیت میکنند در تعامل باشند و محصولات موردنیاز خود را از آنها خریداری کنند.
- انعطافپذیری بالاتر: در دنیای دیجیتال، تغییرات بسیار سریع اتفاق میافتند. برندسازی دیجیتال به کسب و کارها امکان میدهد تا به سرعت به تغییرات بازار و نیازهای مشتریان پاسخ دهند و استراتژیهای برندینگ خود را بهروزرسانی کنند.
با توجه به این مزایا، بسیاری از کسب و کارها، بخش عمدهای از توجه و زمان خود را به برندسازی دیجیتال اختصاص میدهند تا در محیط رقابتی فعال و پویای امروزی بتوانند حضور قوی و تاثیرگذاری داشته باشند.
بیشتر بخوانید: وفاداری به برند چیست؟
استراتژیهای شروع دیجیتال برندینگ
طراحی و تدوین یک برنامه قابل اجرا برای استراتژی برندسازی دیجیتال، اولین قدم مهم برای شروع حضور قوی در فضای آنلاین است. بنابراین برای شروع دیجیتال برندینگ باید ابتدا یک برنامهریزی دقیق داشته باشید و سپس استراتژیهای مشخصی را برای حضور فعال و موثر در پلتفرمهای آنلاین اتخاذ کنید. در این بخش چندین استراتژی کارآمد برای برندسازی دیجیتال را به شما معرفی میکنیم.
تهیه دستورالعمل برند دیجیتال
تیم شما باید نشان دهد که برند شما در تمامی پلتفرمها منسجم است. با توسعه دستورالعملهای برند دیجیتال میتوانید اطمینان حاصل کنید که برند شما دارای چهره و شخصیت منسجمی در کلیه نقاط آنلاین مشتری است. ایجاد راهنماهای دیجیتالی برند به تیم برندینگ و بازاریابی شما کمک میکند تا صدا، لحن، واژگان و سبک مورد نیاز برند را درک کرده و آن را در بازار هدف شما پیادهسازی و اجرا کنند.
طراحی لوگوی به یادماندنی
لوگوی برند شما نمادی است که مشتریان در نهایت بدون نیاز به دیدن نام برند، آن را به عنوان نشانهای از برندتان میشناسند. برای طراحی یک لوگوی به یادماندنی، پیش از هر چیز باید اصل سادگی را در نظر داشته باشید. سعی کنید لوگوی خود را به گونهای طراحی کنید که در عین سادگی و جذابیت، ارزشهای برند شما را به بازار هدف منتقل کند. انتخاب سبک طراحی مناسب و پالت رنگی جذاب نیز در فرآیند طراحی یک لوگوی به یادماندنی از اهمیت بالایی برخوردار است.
راهاندازی وبسایت
طراحی سایت مدرن، سازگار با موبایل و دارای رابط کاربری ساده یکی از ضروریات دنیای تجارت امروز است. چه در حال راهاندازی یک فروشگاه دیجیتالی باشید و چه به مشتریان خود اطلاعات بیشتری در مورد خدماتتان ارائه میدهید، وبسایت شما باید ساده و قابل استفاده باشد. وجود فضای خالی کافی، زبان ساده، تصاویر واضح و شفاف و جملات خوانا همگی میتوانند به بازار هدف کمک کنند تا بیشترین بهره را از وبسایت شما ببرند.
سرمایهگذاری در سئو (SEO)
بهینه سازی موتور جستجو یا سئو، مجموعهای از بهترین روشهای همواره در حال تکامل است که به وب سایتها کمک میکند تا زمانی که مشتریان بالقوه از عبارات جستجوی مرتبط با کسب و کار شما استفاده می کنند، در صفحه نتایج موتور جستجو (SERP) نمایش داده شوند. اکثر افراد زمانی که از موتور جستجو استفاده میکنند، تنها چند گزینه اول را در نظر میگیرند، بنابراین وبسایت شما باید دارای رتبه بالایی در صفحه نتایج جستجو باشد تا در معرض دید کاربران قرار گیرد. 53 درصد از ترافیک وب از جستجوی ارگانیک ناشی میشود که این آمار، اهمیت سرمایهگذاری در سئو و بهینه سازی وبسایت را برجسته میسازد.
انجام تحقیق کلمات کلیدی درباره عبارات مرتبط با کسب و کار شما و طراحی وب سایت برای ارائه اطلاعات بیشتر در مورد موضوعات کلیدی به دیده شدن برندتان توسط مشتریان بالقوه کمک بسیاری میکند. قرار دادن عبارات کلیدی جستجو در عناوین اصلی سایت، سهولت کار با سایت و سرعت بالا از جمله عواملی هستند که بر افزایش رتبه وب سایت شما در موتورهای جستجو تاثیرگذار هستند.
ایجاد کمپین در رسانههای اجتماعی
شناسایی بازار هدف آنلاین در فرآیند برندسازی دیجیتال بسیار مهم است. هنگامی که پلتفرمهای رسانه اجتماعی مناسب بازار خود را بشناسید، به راحتی میتوانید محتوای جذاب تولید کنید، تبلیغات پولی دریافت کرده و از طریق بخش نظرات نیز با کاربران تعامل داشته باشید. زمانی که با مخاطبان خود در رسانههای اجتماعی درگیر میشوید، سایر کاربران متوجه نحوه رفتار صمیمانه شما با مشتریانتان میشوند و از این طریق میتوانید شخصیت برند خود را به نمایش بگذارید و اعتماد مخاطبان را جلب نمایید.
ایجاد لیست ایمیل
بازاریابی مستقیم ایمیلی این فرصت را برای شما فراهم می کند تا به طور مستقیم با افرادی که به برند شما علاقهمند هستند، صحبت کنید. استفاده از روش دعوت به عمل (CTA) در وبسایت به شما این امکان را میدهد تا مشتریان بالقوه را به مشتریان ثابت تبدیل کرده و آنها را با محصولات، خدمات و پیشنهادات جدید خود آشنا کنید.
تولید محتوای جذاب
تولید محتوای جذاب و هیجانانگیز به بازار هدف شما کمک میکند تا با برندتان آشنا شوند. بسیاری از برندها، محتوای مرتبط با سلیقه و نیاز مخاطبانشان را به اشتراک میگذارند؛ حتی اگر مستقیما محصولات خود را تبلیغ نکنند. از طریق بخش وبلاگ سایت خود میتوانید موضوعات مربوط به کسب و کارتان را توضیح دهید و از محتواهای بصری مانند عکس، فیلم و اینفوگرافیک نیز جهت جلب اعتماد مخاطبان استفاده کرده و به موتورهای جستجو کمک کنید تا وب سایت شما را بهتر درک و شناسایی کنند.
سرمایهگذاری در تبلیغات پولی
همانطور که اشاره کردیم، در دنیای امروزی، اینترنت دارای فضایی پرهیایو و مملو از کاربران مختلف است. استفاده از تبلیغات پولی مانند تبلیغات رسانههای اجتماعی و تبلیغات گوگل میتواند شما را در معرض دید طیف گستردهای از کاربران قرار دهد و آنها را با برند و محصولاتتان آشنا کند.
با اجرای دقیق این استراتژیها میتوانید برندسازی دیجیتال خود را به صورت حرفهای انجام دهید و از مزایای آن در رشد و رونق کسب و کارتان بهرهمند شوید.
جمع بندی
ما در این مطلب شما را با مفهوم و اهمیت برندسازی دیجیتال یا Digital Branding آشنا کرده و استراتژیهای شروع دیجیتال برندینگ را نیز مورد بررسی قرار دادیم. همانطور که خواندید، برندینگ دیجیتال فرآیندی است که در آن از ابزارها و روشهای دیجیتالی جهت ساخت و تقویت هویت یک برند استفاده میشود. این فرآیند به منظور افزایش شناخت، اعتبار و برقراری تعامل با مخاطبان انجام میشود و مهمترین هدف آن نیز تعیین و تدوین یک شناخت قوی و مثبت از برند در میان مخاطبان است.
برندسازی دیجیتال موجب افزایش آگاهی مخاطبان از برند، تقویت اعتبار و تسهیل روند تصمیمگیری مخاطبان نسبت به خرید محصولات یا خدمات شما میشود. بنابراین، دیجیتال برندینگ نقش مهمی را در موفقیت و پایداری یک برند در دنیای دیجیتال امروزی ایفا میکند.