خالق یکی از 12 مدل آرکتایپ برند است که به شما کمک میکند تا شخصیت برند خود را تعریف کنید، با مخاطبان هدف خود ارتباط برقرار کرده و صدای برند خود را مشخص نمایید. خالق یا آفریننده، مبتکرانهترین آرکتایپ است و در واقع الگویی است که توسط جریان آزاد خلاقیت هدایت میشود اما در پارامترهای خاصی از کنترل باقی میماند.
در این تعادل ظریف، برندها و شرکتهای مختلفی را مشاهده میکنیم که برای تخیل و تفکر خارج از چارچوب ارزش خاصی قائل هستند و آن را ترویج میکنند. اکثر برندهایی که در دسته آرکتایپ خالق قرار میگیرند در حوزه هنر، طراحی، فناوری و بازاریابی فعالیت میکنند. اما آرکتایپ خالق چه ویژگیهایی دارد و چگونه به برندها کمک میکند تا خود را از رقبا متمایز سازند؟
جهت مشاوره برند و انتخاب آرکتایپ برند خود با آرمکده تماس بگیرید
آرکتایپ خالق چیست؟
آرکتایپ خالق با خلق و به وجود آوردن چیزی که قبلا وجود نداشته است، ایدهها و ساختارهای جدیدی را به جهان اضافه میکند. این آرکتایپ معمولا از فرآیند خلقت و همچنین نتیجه کار خود احساس غرور و رضایت زیادی دارد و همواره در تلاش برای خلق مفاهیم نوآورانه و مبتکرانه است. هنرمندان، نویسندگان و کارآفرینان همگی نمادهای آرکتایپ خالق هستند؛ زیرا به فرآیندهای آفرینش و خلاق ارزش میدهند.
برندهایی که در این آرکتایپ قرار میگیرند به صورت ذاتی ناسازگار هستند. آفرینندگان تمایل زیادی به آزادی بیان دارند و نمیخواهند تحت تأثیر عوامل خلاقانه به سکوت یا خودسانسوری مجبور شوند. در مرکز آرکتایپ خالق، عمل خلق کردن یک مفهوم ملموس است که قبلا هرگز وجود نداشته است.
خروجی ایدههای بکر و ناب به خالق اجازه میدهد تا بر دنیای غیرقابل کنترل فعلی، کنترل داشته باشد و بر آن چیره شود. هدف اصلی برندهای آرکتایپ خالق، نوآوری و الهام بخشی است و دارای یک دیدگاه ایدهآل گرایانه از نحوه عملکرد همه چیز است و برای افرادی که دیدگاه آنها را به اشتراک میگذارد بسیار جذابیت و خاص است. آرکتایپ خالق، تصویری از امکانات را از طریق کلمات، تصاویر، تجربهسازی، جامعهسازی، کیفیت، خدمات و سایر اشکال برقراری ارتباط برند با مخاطبان، ترسیم و ارائه میکنند.
آرکتایپ خالق در عمل
به طور کلی، آرکتایپ خالق برای اکثر برندهای فعال در حوزه بازاریابی، فناوری یا طراحی مناسب است. هر برندی که به دنبال خلق مفهومی جدید از الگوهای قدیمی باشد، تحت تاثیر آرکتایپ خالق قرار میگیرد. برندهایی همچون یوتیوب، پینترست و سونی به عنوان نمونههای معروف این آرکتایپ شناخته میشوند.
بازاریابی برای یک برند دارای آرکتایپ خالق معمولا دارای جنبههای زیبایی شناختی است و به خودی خود یک اثر هنری در نظر گرفته میشود. برندهایی که محصول محور هستند، معمولا محصول خود را به عنوان یک اثر هنری برای برانگیختن احساس حیرت و قدردانی هنری ارائه میکنند. علاوه بر این، فرهنگ داخلی یک برند خالق، ارزش بالایی برای خلاقیت و نوآوری قائل است.
به طور معمول، ساختار سازمانی برند خالق همواره دو عنصر خلاقیت و نوآوری را تقویت میکند. همکاری میان سازندگان، اغلب به صورت کار گروهی و جلسات طوفان فکری انجام میشود. در حالی که این جلسات از دیدگاههای مشارکتی سرچشمه میگیرند، اما همچنان به استقلال کارمندان و آزادی عمل آنها اهمیت میدهد.
ویژگیهای کلی آرکتایپ خالق
برندهای خالق، ایدههای تخیلی را پیش از آنکه دیگران شروع به کپیبرداری از آنها کنند، به بازار میآورند. این برندها به عنوان برندهای اصلی، جایگاه ویژهای در قلب مشتریان دارند و احتمالا هیچ برند دیگری نمیتواند شبیه آنها باشد و جایگاهشان را در بازار تصاحب کند. با این حال ویژگیهای کلی آرکتایپ برند خالق را میتوانیم در موارد زیر خلاصه کنیم:
- ویژگیهای اصلی: خلاق، ایدهپرداز، کمالگرا و تاثیرگذار
- هدف: عملی ساختن ایدها
- آرزو: خلق چیزی که دارای ارزش ابدی باشد
- ترس: ناتوانی در پرروش ایدههای جدید و نوآورانه
- استراتژی: توسعه یک مهارت فنی و یا هنری
- وعده برند: تخیل
- رنگ سازمانی: آبی، زرد، قرمز و سبز
- شعار: متفاوت فکر کنید
برندهای دارای آرکتایپ خالق
چندین برند مطرح در دنیا دارای آرکتایپ خالق هستند که ویژگیهای آن را در تصمیمات، رویکرد و استراتژیهای خود منعکس میکنند. برخی از معروفترین برندهای دارای آرکتایپ خالق یا آفریننده شامل:
- لگو (Lego): برند لگو برند به دلیل خلق آجرکهای لگویی، امتحان خود را پس داده است و به مخاطبان امکان میدهد تا با این قطعات کوچک بتوانند هرآنچه در ذهن دارند را بیافرینند و اصطلاحا خالق باشند.
- یوتیوب (YouTube): یوتیوب به صراحت در وبسایت خود بیان می کند که "آزادی خلاقانه منجر به خلق قالبها و امکانات جدید میشود". این بیانیه کاملا مطابق با ویژگیهای آرکتایپ خالق است، زیرا پلتفرم یوتیوب، امکان خلق ایدههای نوآورانه و امکانات جدید را از طریق آزادی بیان فراهم میآورد.