فتوشاپ و ایلاستریتور دو برنامه ی گرافیک از شرکت Adobe هستند که به طور گستردهای مورد استفاده قرار می گیرند. این دو برنامه محبوب ممکن است در کاربردهای سطحی اشتراکاتی با یکدیگر داشته باشند؛ اما برای استفاده های حرفهای کاربردهای بسیار متفاوتی دارند. در صورتی که یک کاربر حرفهای هستید، ممکن است در بخش های مختلف کاری خود بر سر دوراهی استفاده از فتوشاپ یا ایلوستریتور قرار گرفته باشید. ما در این مطلب یک مقاله جامع تدارک دیدهایم تا این موضوع را برای شما روشن کنیم.
تاریخچهی فتوشاپ
فتوشاپ که یکی از محبوب ترین برنامه های جهان در طول تاریخ است در سال 1987 برای استفادهی عموم دردسترس قرار گرفت. برخی از بررسی ها نشان می دهند که فتوشاپ هفتمین برنامهی کامپیوتری تأثیرگذار در تمام تاریخ است. طی 15 سال گذشته فتوشاپ رتبهی نخست در ادیت تصاویر و طراحی های گرافیکی را از آن خود کرده است.
این برنامه در حال حاضر بهقدری شناخته شده است که افراد در صورت مواجهه با یک تصویر باورناپذیر یا تصاویر فیک در درجهی اول به استفاده از فتوشاپ اشاره می کنند.
تاریخچهی ایلاستریتور
از ایلاستریتور، دیگر نرمافزار حوزهی گرافیک شرکت Adobe، یک سال پس از فتوشاپ یعنی در سال 1988 رونمایی شد. امروزه از این نرمافزار در سراسر جهان برای طراحی های گرافیکی و نقاشی های دیجیتالی استفاده می شود. یکی از مهم ترین مزایایی که نرمافزار ایلاستریتور نسبت به برنامه های مشابه دارد، قابلیت افزایش سایز تصاویر بدون کاهش کیفیت در آن است. این مسئله بهحدی اهمیت دارد که شما کیفیتی را که در لپ تاپ خود از یک تصویر مشاهده می کنید، می توانید در یک بیلبورد تبلیغاتی 40 فوتی نیز پیادهسازی کنید. این یک نکتهی کلیدی برای انتخاب یک نرمافزار گرافیکی از بین دو نرمافزار فتوشاپ یا ایلوستریتور است.
فرمت فایل های فتوشاپ و ایلاستریتور
تصاویری که به وسیله این دو نرمافزار ایجاد و ذخیره می شوند فرمت های متفاوتی خواهند داشت؛ بنابراین برای تصمیمگیری دربارهی استفاده از فتوشاپ یا ایلاستریتور، باید با فرمتهایی که هر کدام از این دو نرمافزار توان تولید دارند، آشنا شوید. برای ارائهی توضیحات بیشتر ابتدا از فتوشاپ شروع می کنیم.
زمانی که شما یک پروژه را در فتوشاپ شروع می کنید و هنوز فرایند ادیت آن به اتمام نرسیده است، فایل با فرمت PSD ذخیره خواهد شد. هنگامی که کار پروژه توسط شما یا فردی دیگر تکمیل شد و به اتمام رسید، تصویر مدنظر با فرمت JPG یا PNG ذخیره خواهد شد.
دربارهی ایلاستریتور شرایط کمی متفاوت است. فایل نهایی که ممکن است کار روی آن به اتمام نرسیده باشد، می تواند با یکی از فرمت های An، Al یا SVG ذخیره شود. در ادامه فرد دیگری که تکمیل کار را بر عهده دارد می تواند فایل را با فرمت دلخواه خود باز کند و پروژه را تکمیل نماید. فایل نهایی می تواند با فرمت JPG یا PNG نیز استخراج شود و این تنها به ترجیح کاربر بستگی دارد. نتیجهی نهایی نیز در همهی موارد یکی خواهد بود و تغییری در کیفیت و وضوح تصویر پیش نخواهد آمد؛ بنابراین برای انتخاب بین فتوشاپ یا ایلوستریتور، از نظر خروجی کار، جای نگرانی وجود ندارد.
تفاوت فایل های ایلاستریتور و فتوشاپ
انتخاب فتوشاپ یا ایلوستریتور بر مبنای تفاوت فایل های ایلاستریتور و فتوشاپ نیز می تواند صورت بگیرد. مهم ترین تفاوتی که در ایلاستریتور و فتوشاپ وجود دارد تفاوت کار روی فایل ها در این دو نرمافزار است. فتوشاپ یک اپلیکیشن raster-based است؛ در حالی که ایلاستریتور بر vectorها کار میکند. به بیان دیگر در فایل های فتوشاپ تغییرات روی پیکسل های تصاویر اعمال می شوند. هر تصویر متشکل از میلیون ها پیکسل است که با در کنار هم قرار دادن ترکیبی از رنگ ها، در نهایت تصویری را ایجاد می کنند. زمانی که روی یک تصویر تا حد زیادی زوم کنید پیکسل ها قابل مشاهده هستند؛ اما، در ایلاستریتور روی وکتورها کار خواهد شد و به همین دلیل است که تصاویر ایجاد شده توسط این نرمافزار می توانند بدون افت کیفیت در هر سایزی استفاده شوند. به بیان دیگر بهدلیل اینکه فتوشاپ بر روی پیکسل ها کار می کند، قابلیت زوم و بزرگنمایی تصاویر به میزان بسیار زیاد را نخواهد داشت؛ اما در ایلاستریتور روی واحدهای تشکیل دهندهی تصویر به شکل دیگری کار می شود که هر تصویر در نهایت متشکل از میلیون ها گره یا نقطه خواهد بود و این امر در وضوح تصویر در ابعاد بالا تغییری ایجاد نمی کند؛ بنابراین، آنچه میتوان نتیجه گرفت این است که اگر قرار است تصویرتان در ابعاد بزرگ چاپ شود، مانند بیلبورد، پردهها، برچسبهای دیواری و...، از میان فتوشاپ یا ایلوستریتور، گزینهی بهتر ایلوستریتور خواهد بود.
استفاده از فتوشاپ یا ایلوستریتور؟
فتوشاپ و ایلاستریتور هر دو ابزارهای مفیدی هستند که هرکدام نقاط قوت و همچنین نقاط ضعفی دارند. با این حال اکثر کاربران ممکن است برای استفاده از فتوشاپ یا ایلوستریتور مردد شوند. در برخی از شرایط شما میتوانید از هر دو آنها برای کار روی یک پروژه استفاده کنید؛ اما، در برخی موارد ممکن است از بین فتوشاپ یا ایلوستریتور استفاده یکی را ترجیح دهید. همان طور که از نام فتوشاپ پیدا است، این نرمافزار بیشتر با هدف ادیت و اصلاح تصاویر ایجاد شده است تا نقایص موجود در عکس های گرفته شده با کمک آن برطرف شود؛ مثلا، رفع قرمزی چشم ها در عکس یا حذف یک شیء می تواند هدف استفاده از فتوشاپ باشد؛ اما، در مواردی که قصد دارید یک تصویر را از ابتدا ایجاد کنید، ایلاستریتور می تواند انتخاب درست تری باشد. این نرمافزار بهدلیل وضوح و کیفیت بالایی که در عکس ها ایجاد می کند می تواند ابزار مناسبی برای طراحی-های گرافیکی نظیر طراحی لوگو باشد.
در کارهای طراحی لوگو کدام بهتر است؟
برای طراحی لوگو در مرحلهی اول ممکن است از خود بپرسید طراحی لوگو با ایلاستریتور یا فتوشاپ چه تفاوتی دارد و کدام مناسب تر است؟ در پاسخ به این سؤال به جرأت می توان گفت که انتخاب ایلاستریتور انتخاب درست تری خواهد بود. همان طور که پیش تر گفته شد در این نرمافزار ابزارهای طراحی وکتور وجود دارد و به همین دلیل تصویر نهایی از کیفیت بالاتری برخوردار خواهد بود. لوگوهایی که طراحی می کنید ممکن است در موارد زیادی، در آینده، نیاز به بزرگنمایی داشته باشند؛ بنابراین، استفاده از ایلاستریتور این تضمین را به شما خواهد داد که حتی در ابعاد بسیار بزرگ نیز با افت کیفیت تصاویر مواجه نخواهید شد.
در طراحی پوستر کدام بهتر است؟
پوسترها عمدتا از ترکیب دو یا چند عکس و افزودن به یا کاستن از جزئیات موجود در این عکس ها ایجاد میشوند؛ بنابراین، طبق توضیحات قبل، می توان گفت در طراحی پوسترها بهدلیل اینکه تصاویری در دست داریم که باید روی آنها کار شود، فتوشاپ ابزار مناسب تری خواهد بود. از طرف دیگر ادیت تصاویر در فتوشاپ layer-based است؛ یعنی با افزودن لایه های جدید می توان جزئیات بیشتری بر تصاویر اعمال کرد؛ بنابراین بهترین ابزار برای طراحی پوسترها از بین فتوشاپ یا ایلوستریتور فتوشاپ خواهد بود؛ البته به شرطی که تصاویری از قبل موجود باشند و مجبور به خلق تصویری جدید نباشید.
در طراحی سایت کدام بهتر است؟
طراحی سایت یک فرایند نسبتا پیچیده است که ممکن است در بسیاری از قسمت های آن نیاز به استفاده از تصاویر باشد. به طور کلی برای طراحی بخش های مختلف سایت از طراحی های دیجیتالی استفاده می شود و به همین دلیل، از بین فتوشاپ یا ایلوستریتور، ایلوستریتور در این قسمت می تواند پاسخگوی نیازهای شما باشد. در طراحی سایت ها عموما از تصاویری که از قبل موجود هستند استفاد نخواهد شد و برای طراحی آیکون ها یا دیگر بخش های گرافیکی سایت می توانید از ایلاستریتور بهره ببرید.
در ادیت عکس استفاده از کدام بهتر است؟ فتوشاپ یا ایلوستریتور؟
فتوشاپ ابزاری است که بهصورت تخصصی برای ادیت تصاویر ایجاد شده است و در میان دیگر برنامه های این حوزه از جایگاه بالاتری برخوردار است. این برتری در درجهی اول بهدلیل توانایی آن در اصلاح تصاویری با فرمت های پیشرفته نظیر RAW است. به این ترتیب می توان گفت که بهترین ابزاری که از طریق آن می توان عکس های گرفته شده توسط دوربین های پیشرفته را با کیفیت بالایی پردازش و ادیت کرد، برنامه فتوشاپ است.
از طرف دیگر فتوشاپ برنامه ای است که بر پایه ایجاد لایه در تصاویر تغییر ایجاد می کند و ابزارهای پیشرفتهای نظیر ماسک را در خود جای داده است که با استفاده از آنها می توان بهطرز نامحدودی تمامی المنت های موجود در یک تصویر را کنترل کرد؛ به بیان دیگر تغییراتی که توسط فتوشاپ در تصاویر ایجاد می کنید بهصورت مرحله به مرحله است تا اقداماتی که انجام می دهید کاملا تحت کنترل باشند؛ بنابراین در ادیت عکس، برای انتخاب بین فتوشاپ یا ایلوستریتور درنگ نکنید و در همان اولین لحظه، فتوشاپ را انتخاب کنید.
استفاده از فتوشاپ یا ایلوستریتور؟ برای دیجیتال آرت کدام بهتر است؟
برای دیجیتال آرت، از بین فتوشاپ یا ایلوستریتور، می توان گفت که هر دو نرمافزارهای کاربردی و مفیدی هستند که در هر دویِ آنها ابزارهای پیشرفتهای برای طراحی و نقاشی های دیجیتالی وجود دارد. این وجه اشتراک بیشتر بهدلیل پیشرفت هایی است که در روند بهروزرسانی این نرمافزارها حاصل شده است؛ به بیان دیگر این نرمافزارها در آپدیت های جدید خود از ویژگی هایی رو نمایی می کنند که در دیجیتال آرت کاربرد مشابه یا یکسانی دارند. به این ترتیب می توان گفت که هر دوی این برنامه ها می توانند برای دیجیتال آرت مفید واقع شوند و در دیجیتال آرت، انتخاب بین فتوشاپ یا ایلوستریتور به خودتان بستگی دارد/
برای طراحی اسکچ و وایرفریم کدام بهتر است؟ فتوشاپ یا ایلوستریتور؟
اگر در زمینهی طراحی اسکچ کار می کنید و پیش از طراحی در کامپیوتر، کارهای خود را روی کاغذ پیاده میکنید، فتوشاپ بیشتر به کارتان خواهد آمد. با استفاده از فتوشاپ شما می توانید اسکچ های خود را اسکن کنید و با کمک ابزارهای تخصصی موجود در این برنامه به طرح های خود رنگ و جان ببخشید.
از طرف دیگر وایرفریم نیز در طراحی ها و عمدتا در طراحی سایت به کار می روند. سایت ها معمولا از بخش های مختلفی تشکیل شدهاند و برای معرفی هریک از این بخش ها نیاز به ایجاد وایرفریم است تا هدف عناصر و صفحات موجود در سایت مشخص شود. برای طراحی وایرفریم ها ابزارهای مختلفی وجود دارد؛ اما اگر لازم باشد بین فتوشاپ یا ایلوستریتور یکی را انتخاب کنیم، ایلاستریتور قطعا انتخاب بهتری خواهد بود. ابزارهای موجود در نرمافزار ایلاستریتور فرصت ایجاد طرح های گرافیکی وایرفریم را در اختیار شما خواهند گذاشت.
از کجا بفهمیم که برای کار ما استفاده از فتوشاپ مناسبتر است یا ایلاستریتور؟
فتوشاپ و ایلاستریتور می توانند شباهت های زیادی با یکدیگر داشته باشند؛ اما هنگام انتخاب یکی از آنها برای پیشبرد کارتان لازم است ابتدا زمینهی کاری خود را مشخص کنید. به طور کلی یک تفاوت اساسی در این دو برنامه وجود دارد و آن هم کاربرد اصلی آنها است؛ فتوشاپ بیشتر برای ادیت تصاویری کاربرد دارد که از قبل وجود دارند، اما ایلاستریتور برای ایجاد تصاویر جدید و افزودن جزئیات به آنها استفاده میشود. به بیان دیگر ابزارهای موجود در فتوشاپ بیشتر برای اهداف ادیت تصاویر و ایجاد تغییر در آنها طراحی شدهاند و ایلاستریتور ویژگی هایی دارد که ایجاد یک تصویر را تسهیل خواهد کرد.
سخن پایانی
ایلاستریتور و فتوشاپ از ابزارهای مفید و کارآمدی هستند که می توانند برای اهداف متنوعی مورد استفاده قرار بگیرند. زمانِ انتخاب فتوشاپ یا ایلوستریتور برای پیشبرد اهداف خود لازم است ابتدا هدف خود را مشخص کنید. ایلاستریتور می تواند روی پروژه های بزرگی همچون طراحی وب استفاده شود و ایجاد طراحی ها و متون گرافیکی و خلاقانه از جمله کاربرهای آن است. فتوشاپ نیز نرمافزاری است که بهدلیل سهولت در استفاده در ادیت تصاویر از محبوب ترین نرمافزارهای جهان محسوب می شود. این برنامه ها با پلاگین های متعددی که دارند می توانند یک پکیج کامل برای ایجاد تصاویر و ادیت آنها در اختیار شما قرار دهند. در این مطلب به طور مفصل به شرح جزئیات وکاربردهای این دو نرمافزار محبوب پرداخته شد تا برای انتخاب فتوشاپ یا ایلوستریتور بتوانید درستترین تصمیم را اتخاذ کنید.
منبع:
www.howtogeek.com/708590/whats-the-difference-between-illustrator-and-photoshop