آرکتایپ یاغی یا شورشگر یکی از سبکهای شخصیتی متمایز از دوازده نوع مختلف آرکتایپ برند است که دغدغه اصلی آن شکستن قوانین ناکارآمد و دگرگون ساختن محیط پیرامون است. آرکتایپ یاغی معمولا هنجارهای رایج اجتماعی کنار میگذارد و به همین دلیل تحت عنوان قانون شکن نیز شناخته میشود. اما این ویژگیهای سرکش و عصیانگر چگونه میتوانند در یک برند نمود پیدا کنند و به بخشی از شخصیت آن تبدیل شوند؟ کدامیک از برندهای معروف دنیا دارای شخصیت یاغی هستند؟
جهت انتخاب یکی از 12 مدل مختلف آرکتایپ برند برای کسب و کار خود با مشاوران آرمکده تماس بگیرید.
021-41185
آرکتایپ یاغی چیست؟
آرکتایپ یاغی یا The Outlaw یک الگوی رفتاری و شخصیتی است و به افرادی اطلاق میشود که اغلب از مرزها و قوانین جامعه خارج شده و مسیر مستقل خود را پیش میگیرند. این آرکتایپ به افرادی اشاره دارد که قوانین را نقض میکنند، از مسیرهای سنتی و معمولی خارج میشوند و به تنهایی و یا در گروههای کوچک و محدود، به سبک و زندگی خاص و یا سرکشیهای خود ادامه میدهند.
این آرکتایپ آماده مواجه و مقابله با جامعه مستبد یا سرکوب شده است و از قدم گذاشتن در این مسیر هیچ ترس و واهمهای ندارد. آرکتایپ یاغی مظهر نمادهای ضد فرهنگی مانند رابین هود و زورو است که در برابر بی عدالتی ایستادگی کرده و از حقوق ستم دیدگان دفاع میکنند.
آرکتایپ یاغی یا سرکش، تمایل بسیاری به متمایز ساختن خود از دیگران دارد و گاهی ممکن است رفتارهای تهاجمی نیز از آن سر بزند. شخصیت یاغی تمایل دارد تا با ایجاد انقلاب به تغییر دنیا کمک کرده و آن را به محل بهتری برای زندگی تبدیل کند. آرکتایپ یاغی عموما قانون ستیز است و قانونمند بودن را برای رسیدن به اهداف خود دست و پا گیر میداند. آرکتایپ یاغی دنبال آزادی و استقلال است و معمولا از چارچوب، قوانین و محدودیتهای اجتماعی خود خارج میشود و زندگی ماجراجویانه را ترجیح میدهد. یاغی یا سرکش دارای شخصیت پرانرژی، شجاع و البته معترض است که به راحتی با افراد دیگر ارتباط برقرار میکند.
شخصیت یاغی از نوآوری و طرح ایدههای متفاوت و خاص هراسی ندارد. یاغی تلاش میکند تا وضعیت موجود را به چالش بکشد، هنجارها را به هم بزند و به گونهای زندگی کند که هرکسی جرات آن را ندارد. شخصیت سرکش همچنین این ظرفیت را دارد که کلید تغییرات اجتماعی مهم و بزرگ باشد. یاغیها معمولا صادق، پر سر و صدا، مغرور و گاهی گستاخ هستند.
آرکتایپ برند یاغی چه کاری انجام میدهد؟
برندهای دارای آرکتایپ یاغی بر استراتژیهای بازاریابی ریسکپذیر و به دنبال تغییر تاکید دارند و با انجام اقدامات بعضا عجیب و غیرمعمول سعی دارند تا خود را به طور کامل از سایر برندها متمایز سازند. فرهنگ سازمانی برندهای یاغی اغلب به خودی خود کاملا انقلابی است، زیرا کارکنان تمایل دارند خود را قانون شکن معرفی کنند و شور و اشتیاق خاصی نیز در آنها دیده میشود.
این برندها همواره ایدههای جسورانه، منحصر به فرد و قانون شکن را ارائه میدهند و بر تولید محصولاتی تمرکز میکنند که به راحتی بتوانند مشتریان را شگفتزده کنند. بنابراین محصولاتی که فاقد مزیت رقابتی و ویژگیهای متمایز کننده هستند در خط تولید برندهای یاغی جایی ندارند. برندهای دارای آرکتایپ یاغی به دنبال تغییر وضعیت معمول کنونی هستند و میخواهند شرایط را بر اساس تمایلات و اهداف جسورانه و بر خلاف هنجارهای اجتماعی متحول سازند.
ویژگیهای کلی آرکتایپ یاغی
آرکتایپ یاغی در برندها دارای برخی ویژگیهای خاص است که در تمامی اقدامات بازاریابی، استراتژیها و محصولات آنها نمود پیدا میکند که این ویژگیها شامل:
- ویژگیهای اصلی: سرکش، قدرتمند، جسور، انقلابی، قانون شکن، معترض، مغرور، پر سروصدا، ماجراجو و مبارز
- آرزو: دگرگونی و انقلاب
- ترس: ناتوانی
- شعار: قوانین باید شکسته شوند
- رنگ سازمانی: نارنجی، قرمز، مشکی و زرد
- صدای برند: ویرانگر، مبارز و سرکش
برندهای معروف آرکتایپ یاغی
چندین برند شناخته شده دنیا دارای آرکتایپ یاغی یا سرکش هستند که استراتژیهای برندسازی خود را با الهام از ویژگیهای اصلی این آرکتایپ طراحی کردهاند. برندهای معروف با آرکتایپ یاغی شامل:
- اپل (Apple): اپل با توسعه محصولات نوآورانه و کمپین "متفاوت بیندیشید" دنیای فناوری را متحول ساخت. این کمپین مستقیما به آرکتایپ یاغی متوسل شد و به افرادی که وضعیت موجود را به چالش می کشند و برای خلاقیت، طراحی و نوآوری ارزش قائل هستند، ادای احترام کرد.
- پیپل (PayPal): حیات شرکت تجارت الکترونیک پیپل با یک چشم انداز انقلابی در صنعت مالی شروع شد. بیانیه ماموریت این شرکت با هدف "دموکراتیزه کردن خدمات مالی" ارائه شد که نشان دهنده روحیه سرکش علیه بانکداری سنتی است.