آنچه در این مقاله میخوانید

    تحلیل لوگو هلال احمر به مناسبت روز جهانی هلال احمر

    تحلیل لوگو هلال احمر به مناسبت روز جهانی هلال احمر

    هلال احمر از جمله نهادهای غیردولتی و اجتماعی است که زیرمجموعه کمیته بین المللی صلیب سرخ بوده و با هدف امدادرسانی و انجام فعالیت‌های بشردوستانه تاسیس شده است. لوگو هلال احمر نیز در دسته لوگوهای خاص و به یادماندنی قرار دارد و بعید است شخصی با مشاهده این لوگو قادر به شناسایی سریع آن نباشد. روز هجدهم اردیبهشت ماه به دلیل اهمیت این نهاد و نقش حائز اهمیت هلال احمر در حوادث و بحران‌ها به عنوان روز جهانی گرامیداشت صلیب سرخ و جمعیت هلال احمر ایران نامگذاری شده است. صلیب سرخ و هلال احمر به عنوان گسترده‌ترین نهادهای امدادرسانی در دنیا شناخته می‌شوند که بدون جهت گیری سیاسی فعالیت می‌کنند.

    هلال احمر در هنگام بروز بلایای طبیعی همچون سیل، زلزله و جنگ به قربانیان و مصدومان در زمینه ارائه خدمات امدادی همچون پزشکی، بهداشتی و رفاهی کمک می‌کند. این نهاد در شرایط عادی نیز در جهت اشاعه فرهنگ صلح و دوستی در میان مردم و همچنین حفظ محیط زیست فعالیت می‌کند. در ادامه این مطلب به مناسبت روز گرامیداشت هلال احمر، تاریخچه شکل گیری این نهاد را مورد بررسی قرار می‌دهیم و شما را با عناصر و سبک طراحی لوگو هلال احمر نیز آشنا خواهیم کرد. با آرمکده همراه باشید.

    برای مشاهده نمونه لوگو و آرم شرکت بر روی لینک کلیک کنید.

    تاریخچه هلال احمر و صلیب سرخ

    هلال احمر یک سازمان غیرانتفاعی ایرانی و عضوی از نهاد بین‌ المللی صلیب سرخ است که در مواقع بحران به افراد مجروح و خسارت دیده امداد رسانی می‌کند. ایده تاسیس هلال احمر و صلیب سرخ به اواسط قرن نوزدهم بازمی‌گردد که هیچ سیستم پرستاری یا ارتش سازمان یافته و مستقری جهت جمع آوری تلفات و هیچ نهاد امن و محافظت شده‌ای برای اسکان و درمان مجروحان در میدان جنگ وجود نداشت. در سال 1859 میلادی فردی به نام آنری دونان (Henri Dunant) تاجر و فعال اجتماعی برای ملاقات با امپراتور فرانسه ناپلئون سوم به ایتالیا سفر کرد تا در رابطه با مشکلات امور تجاری با وی مذاکره نماید. زمانی که آقای دونان به شهر کوچک ایتالیایی سولفرینو رسید،عواقب نبرد سولفرینو بر اثر درگیری در دومین جنگ استقلال ایتالیا را مشاهده کرد. در یک روز حدود چهل هزار سرباز در میدان نبرد، کشته یا زخمی شده بودند و هیچ پزشک و یا خدمات امدادی جهت کمک به نیروهای زخمی و یا جمع آوری اجساد وجود نداشت.

    آنری دونان هدف اصلی سفر خود به ایتالیا را به کلی فراموش کرد و چندین روز به معالجه و مراقبت از مجروحان جنگی پرداخت. او با ترغیب و تشویق مردم محلی نسبت به کمک بدون تبعیض، سطح وسیعی از کمک‌های امدادی را در آن زمان سازماندهی کرد. وی پس از بازگشت از این سفر کتابی با عنوان «خاطره سولفرینو» نوشت و آن را به هزینه شخصی خود در سال 1862 منتشر نمود. آنری دونان نسخه‌هایی از این کتاب را برای شخصیت‌های برجسته سیاسی و نظامی در سراسر اروپا ارسال نمود و علاوه بر شرح تجربیات خود در سولفرینو، به صراحت از تشکیل سازمان‌های امدادی داوطلبانه ملی برای کمک به پرستاری از سربازان مجروح در جنگ حمایت کرد. وی همچنین خواستار تدوین معاهدات بین ‌المللی جهت تضمین بی ‌طرفی و حفاظت از مجروحان در میدان‌های جنگ و همچنین پزشکان و بیمارستان‌های صحرایی شد.

    در تاریخ 9 فوریه 1863، انجمن رفاه عمومی ژنو جلسه‌ای برگزار کرد و تصمیم گرفت پیشنهادات ارائه شده در کتاب آنری دونان را به طور جدی مورد بررسی قرار دهد. به همین منظور پنج نفر از اعضای خود را برای تشکیل یک کمیته منصوب کرد. پس از برگزاری جلسات متعدد و تشکیل یک کمیته بین المللی با شرکت 16 نماینده از کشورهای مختلف در نهایت توافق نامه‌ای جهت رسیدگی به مجروحان جنگی به امضای نمایندگان رسید و کمیته بین‌ المللی و سازمان خصوصی بشردوستانه صلیب سرخ تاسیس شد و به تدریج کشورهای مختلفی به آن پیوستند و همکاری بی طرفانه خود را اعلام کردند.

    اما کشور ایران در سال 1301 شمسی تصمیم به تاسیس جمعیت ملی و نهاد مستقل خود جهت انجام فعالیت‌های حمایتی و امدادی بشردوستانه گرفت. پس از برگزاری جلسات رسمی و کنفرانس با نهاد صلیب سرخ جهانی، سه کشور ایران، مصر و ترکیه خواستار پذیرش تاسیس نهاد خود به نام هلال احمر شدند و سازمان صلیب سرخ نیز این پیشنهاد را پذیرفت و این نهاد غیرانتفاعی نیز با رویکرد مشابه صلیب سرخ فعالیت خود را آغاز نمود.

    بیشتر بخوانید: برندینگ 

    لوگو هلال احمر

    علت نامگذاری روز جهانی هلال احمر

    همانطور که اشاره کردیم، روز هشتم ماه می میلادی مصادف با هجدهم اردیبهشت ماه به عنوان روز جهانی هلال احمر و البته صلیب سرخ نامگذاری شده است. علت انتخاب این روز جهت انتصاب به روز جهانی هلال احمر، سالروز میلاد آنری دونان است که اولین بار پیشنهاد برپایی این نهاد بشردوستانه را در سطح بین المللی مطرح و برای تاسیس آن نیز تلاش‌های بسیاری کرد. در کشور ایران نیز همین روز به عنوان روز هلال احمر گرامی شمرده می‌شود. البته نام پیشین این نهاد «جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران» بود که پس از پیروزی انقلاب اسلامی به «جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران» تغییر پیدا کرد.

    بررسی لوگو هلال احمر

    لوگو هلال احمر از جمله لوگوهای خاص و به یادماندنی است که برای ایرانیان، نماد قابل تشخیصی از این نهاد بوده و با مشاهده این آرم در هر پلتفرم و موقعیتی به سرعت قادر به شناسایی آن خواهند بود. البته لوگو جمعیت هلال احمر از ابتدا به همین شکل نبود؛ یعنی نهاد صلیب سرخ که هلال احمر بعدها با رویکرد مشابه آن کار خود را آغاز کرد در ابتدا از نماد صلیب به عنوان آرم این کمیته استفاده می‌کرد. در سال 1301 شمسی این کیمته با تلاش و پیگیری دکتر امیراعلم تحت عنوان جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران بنا شد و با الهام از پرچم ملی کشور ایران نیز نماد شیر و خورشید قرمز برای طراحی لوگوی آن مورد استفاده قرار گرفت.

    بیشتر بخوانید: طراحی لوگو قرمز

    علت عدم استفاده از نماد صلیب به عنوان لوگوی این مرکز امدادرسانی (هلال احمر فعلی) آن بود که نمایند ایران اذعان داشت که صلیب یک نشان مسیحی است و کشورهای اسلامی نباید از این نشان به عنوان نماد کمیته امدادرسانی خود استفاده کنند. در آن زمان نیز ترک‌های عثمانی عضوی از هلال احمر بودند و برای طراحی آرم این نهاد از پرچم کشور خود یعنی هلال استفاده کردند. در سال 1357 و همزمان با پیروزی انقلاب اسلامی، نام و نماد شیر و خورشید قرمز کنار گذاشته شد و نام این نهاد به جمعیت هلال احمر ایران تغییر پیدا کرد و از نماد رسمی پرچم ترک‌های عثمانی یعنی همان هلال قرمز رنگ معروف به عنوان هویت بصری این کمیته غیرانتفاعی و بشردوستانه استفاده شد. بنابراین آرم هلال احمر ایران برگرفته از پرچم کشور ترکیه در آن زمان است که با پالت رنگی برعکس این پرچم یعنی هلال قرمز بر روی پس زمینه سفید طراحی شده و مورد تایید کشورهای عضو این کمیته قرار گرفته است.

    آرم لوگو هلال احمر به سبک ترکیبی طراحی شده است؛ یعنی متشکل از یک نماد مرتبط و نام مجموعه است که در کنار یکدیگر لوگو هلال احمر را تشکیل داده‌اند. این سبک از طراحی لوگو به عنوان رایج‌ترین تکنیک جهت خلق هویت سازمانی نهادهای مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد. نماد لوگو جمعیت هلال احمر ایران در واقع همان هلال یا ستاره پرچم کشور ترکیه است که بر اساس شواهد موجود و گفته محققان تاریخی به عنوان یکی از نمادهای اسلام در نظر گرفته می‌شود و نشان دهنده استقلال است. مربع قرمز رنگ موجود در لوگوی هلال احمر نیز با هدف نظم بخشیدن به لوگو مورد استفاده قرار گرفته و حس امنیت، قدرت، اطمینان و ثبات را به مخاطب انتقال می‌دهد.

    پالت رنگی لوگو هلال احمر نیز همانطور که اشاره کردیم، متضاد پالت رنگی پرچم ترکیه است؛ یعنی تمامی اجزای لوگو (نماد هلال، مربع و تایپوگرافی) با رنگ قرمز بر روی پس زمینه سفید قرار داده شده‌اند. به طور کلی رنگ قرمز به عنوان یکی از تاثیرگذارترین رنگ‌ها شناخته می‌شود که به سرعت توجه مخاطب را به خود جلب کرده و تداعی کننده احساساتی همچون عشق، انرژی، اشتیاق و قدرت است.

    همانطور که در عکس لوگو هلال احمر مشاهده می‌کنید، در بخش پایینی لوگو نام این نهاد با رنگ قرمز و فونت نستعلیق درج شده است. البته در یک نسخه‌ از این لوگو عبارت «جمعیت هلال احمر» به تنهایی در لوگو درج شده و در نسخه دیگر نیز عبارت «جمهوری اسلامی ایران» با رنگ مشکی و در پایین عبارت جمعیت هلال احمر نوشته شده است. فونت لوگو هلال احمر فونتی کاملا خوانا است که متناسب با ارزش‌های این سازمان انتخاب شده و آن را به لوگویی کاملا ایرانی تبدیل کرده است.

    آرم هلال احمر ایران

    جمع بندی

    ما در این مطلب به مناسبت روز جهانی هلال احمر، تاریخچه تاسیس این نهاد را مورد بررسی قرار داده و شما را با عناصر لوگو هلال احمر نیز آشنا کردیم. همانطور که خواندید، هلال احمر یک نهاد غیردولتی است که با اهداف بشردوستانه و امدادرسانی به مردم بنا شده است. لوگوی هلال احمر نیز با الهام از طرح پرچم کشور ترکیه (عضوی از این سازمان) طراحی شده و در دسته لوگوهای قابل تشخیص و به یادماندنی قرار دارد.

    مقالات مرتبط
    ارسال نظر
    نام
    ایمیل
    نظر

    آژانس طراحی هویت بصری

    Visual Identity Design Agency

    ما با حمایت مشتریانمان و با بهره گیری از جدیدترین متدهای طراحی آرم و لوگو توانستیم تنها در طی 17 سال، خالق بدیع ترین هویت های بصری در حوزه طراحی لوگو و آرم برای بیش از 1900 کمپانی و برند متعدد باشیم.

    سفارش طراحی لوگو