بازاریابی برند یا برند مارکتینگ (Brand Marketing) به عنوان مهمترین اقدام پس از برندسازی در نظر گرفته میشود که از طریق آن میتوانید مخاطبان هدف را با نام تجاری خود آشنا کنید. بازاریابی برند یک برنامه استراتژیک و بلندمدت است که با هدف ایجاد آگاهی از نام تجاری و معرفی محصولات و خدمات یک برند به طیف گستردهای از مخاطبان تدوین و اجرا میشود. یک کسب و کار حتی اگر ارائه دهنده بهترین و باکیفیتترین محصولات و خدمات باشد اما بازاریابی برندینگ خود را به خوبی انجام ندهد، شانس بسیار کمی برای رشد و موفقیت خواهد داشت. زیرا در این صورت مخاطبان هدف حتی از حضور این برند در بازار آگاهی ندارند و قطعا در هنگام خرید نیز به سراغ نامهای تجاری معروف و مطرح خواهند رفت. بنابراین بازاریابی برند به معرفی و آشنایی مخاطبان با نام برند و حوزه فعالیت شما کمک میکند و پس از مدتی موجب رونق کسب و کارتان خواهد شد. یک کسب و کار بدون داشتن استراتژیهای دقیق و هدفمند برند مارکتینگ قادر به رقابت با رقبا و ادامه حیات در بازار رقابتی نخواهد بود. در ادامه این مطلب مفهوم دقیق بازاریابی برند و نحوه انجام آن را مورد بررسی قرار میدهیم و شما را با این مفهوم مهم در دنیای کسب و کار بیشتر آشنا خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
بازاریابی برند چیست و چه کاربردی دارد؟
بازاریابی برند فرآیند معرفی، آگاهی بخشی و برقراری ارتباط میان برند و مخاطبان هدف است که در نهایت موجب آشنایی طیف گستردهای از مصرف کنندگان با یک نام تجاری خواهد شد. برند مارکتینگ در واقع یک برنامه هدفمند و طولانی مدت است که علاوه بر ایجاد آگاهی، عواطف و احساسات مخاطبان را نیز درگیر کرده و تصویر ذهنی مثبتی را از یک نام تجاری در ذهن آنان به وجود میآورد. زمانی که مخاطب بتواند با برند موردنظر ارتباط عاطفی برقرار کند به احتمال زیاد به مشتری وفادار آن تبدیل خواهد شد. مشتریان وفادار نیز بهترین تبلیغ کنندگان یک نام تجاری هستند که میتوانند افراد بیشتری را با کسب و کار شما آشنا کنند.
بنابراین مهمترین کاربرد بازاریابی برند در درجه اول اجرای برنامههای هدفمند در جهت آشنایی مخاطبان هدف با نام تجاری مورد نظر و سپس درگیر کردن عواطف و احساسات آنها است. برند مارکتینگ در گذشته تنها از طریق روشهای سنتی همچون تبلیغات تلویزیونی، توزیع تراکت و یا درج تبلیغ در روزنامه انجام میشد اما امروزه با توجه به رشد و توسعه پلتفرمهای اجتماعی مختلف، بخش عمدهای از برنامههای مربوط به بازاریابی برندینگ در فضای آنلاین دنبال میشود که نتایج مثبتی را به دنبال خواهد داشت. البته در این میان نمیتوانیم نقش تبلیغات سنتی در بازاریابی برند را نیز نادیده بگیریم اما این روشها برای اکثر کسب و کارهای نوپا بسیار هزینه بر است و شاید ایده خوبی برای شروع کار نباشد.
اهداف بازاریابی برند
بازاریابی برند اساسا حول محور آگاهی بخشی، شناخت، اعتمادسازی و دیده شدن یک نام تجاری در بازار رقابتی میچرخد و تمرکز اصلی آن ایجاد شهرت و محبوبیت در میان مخاطبان هدف است. یعنی یک کسب و کار باید تلاش کند تا علاوه بر ارائه محصولات و خدمات منحصر به فرد و باکیفیت، برند خود را به یک نام تجاری محبوب تبدیل کند تا مصرف کنندگان نسبت به خرید و امتحان کردن محصولات آن ترغیب شوند. بنابراین کسب و کارها در مرحله اول باید با اهداف بازاریابی برند آشنا باشند تا بتوانند برنامههای جامع و کاملی را در جهت اجرای آن تهیه و تنظیم کنند. برخی از مهمترین اهداف بازاریابی برند شامل:
ایجاد هویت برند (Brand Identity)
ایجاد هویت برند اولین هدف و گام مهم در جهت اجرای برنامههای بازاریابی برند است؛ زیرا ابتدا باید برای کسب و کار خود یک هویت مستقل تعریف کرده و سپس آن را به مخاطبان هدف معرفی کنید. هویت کسب و کار شما علاوه بر نام اختصاصی شامل عناصر بصری همچون لوگو، نماد، شعار و غیره است که آن را از سایر مشاغل دیگر متمایز میسازد و به مخاطب کمک میکند تا برند مورد نظر را در میان نامهای تجاری مختلف موجود در بازار شناسایی کند.
ایجاد آگاهی از برند (Brand Awareness)
ایجاد آگاهی از برند به عنوان مهمترین هدف برند مارکتینگ در نظر گرفته میشود که به معنای میزان شناخت مخاطبان از یک نام تجاری، محصولات و خدمات آن است. زمانی که مشتریان درک و شناخت کاملی از یک برند داشته باشند به راحتی میتوانند محصولات آن را در میان محصولات متنوع موجود در بازار تشخیص دهند. ایجاد آگاهی از برند نیز تنها از طریق انجام فعالیتهای مربوط به بازاریابی برند و تبلیغات موثر و گسترده صورت میگیرد.
ارزش ویژه برند (Brand Equity)
کسب ارزش ویژه برند یکی دیگر از اهداف مهم بازاریابی برند است که در واقع نوعی دارای ناملموس یک کسب و کار در نظر گرفته میشود و به معنای ارزش معنوی و شناخت ویژه مخاطبان از یک نام تجاری است. ارزش ویژه برند زمانی بدست میآید که مصرف کنندگان از محصولات و خدمات یک برند رضایت کافی داشته و آن را به عنوان برند مورد علاقه خود انتخاب کردهاند. برندهای شناخته شدهای همچون نایکی، آدیداس، اپل و غیره همگی دارای ارزش ویژه هستند و این ارزش را در نتیجه ارائه خدمات منحصر به فرد در بازار کسب کردهاند.
وفاداری مشتری (Customer Loyalty)
ایجاد وفاداری مشتری نیز یکی دیگر از اهداف بازاریابی برند است که ارتباط مستقیمی با میزان فروش و اعتبار یک نام تجاری در بازار دارد. زمانی که مشتریان از محصولات و خدمات یک برند رضایت کافی داشته باشند، پس از مدتی به مشتریان وفادار آن تبدیل میشوند و دیگر حاضر به خرید از سایر برندهای مشابه نخواهند بود. از طرفی دیگر نیز مشتریان وفادار، برند مورد علاقهشان را به دوستان و آشنایان خود نیز معرفی میکنند و در فرآیند بازاریابی برندینگ به شما کمک خواهند کرد.
در این زمینه حتما مقاله وفاداری به برند را مطالعه فرمایید.
ایجاد تصویر ذهنی مثبت (Positive Image)
ایجاد تصویر ذهنی مثبت از دیگر اهداف مهم برند مارکتینگ در نظر گرفته میشود که موجب تقویت وفاداری مشتری نسبت به نام تجاری مورد نظر خواهد شد. زمانی که مخاطب تصویر ذهنی مثبت و احساس خوبی نسبت به یک برند داشته باشد قطعا مشتری وفادار و ثابت آن خواهد ماند و تحت هیچ شرایطی حاضر به خرید و یا امتحان کردن محصولات رقیب نخواهد شد.
هر کسب و کار برای دستیابی به این اهداف مهم و کلیدی باید برای انجام بازاریابی برند خود برنامهها و استراتژیهای مشخصی تعریف کند و آنها را به صورت دقیق و مرحله به مرحله اجرا نماید. اما مراحل تدوین استراتژی های بازاریابی برند چیست و چگونه میتوانیم برند مارکتینگ را به صورت اصولی و حرفهای انجام دهیم؟ در بخش بعدی به این پرسش مهم پاسخ خواهیم داد.
استراتژی های بازاریابی برند
استراتژی بازاریابی برند به برنامهها و رویکردهایی اشاره دارد که در جهت معرفی یک برند به مخاطبان هدف، تهیه و اجرا میشوند. هر شرکت و یا نام تجاری برای تهیه یک استراتژی موفق و کارآمد که در نهایت منجر به رونق و توسعه آن شود باید به فاکتورهای مهمی توجه داشته باشد و استراتژی های بازاریابی برند خود را بر اساس آنها تدوین کند. اما این فاکتورهای مهم شامل چه مواردی میشوند و چگونه میتوانیم بر اساس این موارد یک برنامه و استراتژی جامع و کامل برای بازاریابی برند خود تنظیم کنیم؟ برای تهیه استراتژی برند مارکتینگ باید به موارد مهم زیر توجه کرده و آنها را مرحله به مرحله اجرا کنید تا به نتایج مطلوب و دلخواه خود دست پیدا کنید:
درک و تعیین هدف برند
اولین و مهمترین فاکتور در تدوین استراتژی بازاریابی برند این است که ابتدا هدف و فلسفه اصلی تاسیس برند خود را تعیین کنید. برای تعیین هدف برند خود باید به سوالات مهم زیر پاسخ دهید:
مخاطبان هدف شما چه کسانی هستند؟
چرا مخاطبان باید به برند شما اعتماد کنند؟
مخاطبان نسبت به برند شما چه احساسی دارند؟
برند شما چه مشکلی را از مخاطبان برطرف میکند؟
داستان شکل گیری برند شما چیست؟
با پاسخ به این سوالات بنیادی میتوانید هدف اصلی از تاسیس برند خود را مشخص کرده و برنامههای خود را بر اساس آنها پیش ببرید.
شناخت مخاطبان هدف
شناخت مخاطبان هدف یکی دیگر از مراحل تدوین استراتژی برند مارکتینگ است که به برنامههای بازاریابی شما جهت میدهد. برای شناخت کامل مخاطبان خود باید پرسونای مخاطب تهیه کنید تا از طریق آن بتوانید اطلاعات موردنیاز و کلیدی از مشتریان بدست آورید. پرسونای مخاطب یک تصویر جامع و کامل از مخاطبان هدف و مشتریان فعلی را در اختیار شما قرار میدهد که با بررسی اطلاعات آن میتوانید با مخاطبان خود ارتباط عاطفی برقرار کنید. با شناخت گروه مخاطبان هدف میتوانید نیازها و خواستههای آنان را شناسایی کرده و محصولات و خدمات خود را در راستای تامین نیازهای آنان تولید نمایید. برای شناخت مخاطبان هدف و تهیه پرسونا باید به سوالات زیر پاسخ دهید:
مخاطبان هدف شما در چه گروه سنی قرار دارند؟
در کدام شهر و یا منطقه زندگی میکنند؟
میزان تحصیلات آنها چیست؟
چه شغلی دارند و میزان تقریبی درآمد آنها چقدر است؟
آخرین خرید آنها از شما چه بوده و به دنبال چه چیزی هستند؟
چه انتظاری از محصولات و خدمات شما دارند؟
تعیین هویت برند
تعین هویت برند از دیگر مراحل مهم تهیه استراتژی بازاریابی برند در نظر گرفته میشود که در واقع شخصیت نام تجاری شما را به مخاطب معرفی خواهد کرد. هویت برند به تمامی عناصر مرتبط با طراحی اشاره دارد که همگی در کنار یکدیگر هویت بصری، شخصیت و داستان یک برند را تشکیل میدهند. این عناصر شامل نام برند، لوگو، تگ لاین، نمادها، رنگها، شعارها، بنرهای تبلیغاتی و غیره است که به شناخت و آگاهی مخاطبان از برند شما کمک بسیاری میکنند. تعیین هویت برند در واقع به عنوان مهمترین مرحله بازاریابی برند شناخته میشود زیرا مخاطب در ابتدا تنها با عناصر بصری یک برند آشنا شده و سپس وارد مراحل بعدی شناخت آن میشود. بنابراین باید این مرحله را به صورت صحیح و اصولی انجام دهید تا مخاطب برای آشنایی بیشتر با برند شما ترغیب شود.
شناسایی رقبا
شناسایی رقبا نیز به اندازه شناسایی مخاطبان هدف از اهمیت بالایی برخوردار است و بخشی از فرآیند و برنامههای بازاریابی برند در نظر گرفته میشود. شناسایی رقبا، تحلیل عملکرد و بررسی نقاط ضعف و قوت آنها به شما کمک میکند تا بتوانید خود را از آنها متمایز کرده و پیام جدید و منحصر به فردی را به مخاطبانتان منتقل کنید. به عنوان مثال اگر رقیب شما به ارائه قیمتهای پایین معروف است، شما باید پیام بازاریابی و رویکرد برند خود را بر مبنای «کیفیت از قیمت مهمتر است» بنا کرده و به مخاطب نشان دهید که کیفیت عالی محصولات و خدمات برندتان، وجه تمایز شما با برند رقیب است.
استفاده از پلتفرم های مختلف برای تبلیغات
پس از انجام مراحل قبلی حال باید برند خود را از طریق رسانهها و پلتفرمهای مختلف به مخاطبان هدف معرفی نمایید. امروزه روشهای تبلیغاتی بسیاری جهت معرفی و آشنایی مخاطبان با برندها و مشاغل مختلف وجود دارد که در میان آنها رسانههای آنلاین همچون اینستاگرام، وب سایتهای معتبر، ایمیل مارکتینگ و مواردی از این قبیل به عنوان بهترین پلتفرمها جهت انجام بازاریابی برند شناخته میشوند. بازاریابی یا تبلیغات برند باید در پلتفرمی انجام شود که طیف گستردهای از مخاطبان در آن حضور مستمر دارند؛ به همین دلیل است که شبکههای اجتماعی به عنوان بهترین گزینه برای انجام برند مارکتینگ شناخته میشوند. زیرا بسیاری از مخاطبان هدف و مشتریان احتمالی شما در این پلتفرمها حضور دارند و تبلیغات در این رسانهها شما را معرض دید آنها قرار میدهد. بنابراین از نقش مهم و تاثیرگذار تبلیغات در شبکههای اجتماعی غافل نشوید.
به یاد داشته باشید که بازاریابی برند تنها منحصر به برندهای تازه تاسیس و جدید نیست و نامهای تجاری قدیمی نیز به منظور ادامه حیات و رقابت با رقبا به برند مارکتینگ احتیاج دارند. به همین جهت بازاریابان در هنگام انجام اقدامات و فعالیتهای مربوط به بازاریابی برندینگ باید به سه نکته مهم زیر توجه داشته باشند:
1. برندسازی با بازاریابی برند تفاوت دارد – برند به عنوان شخصیت و هویت یک کسب و کار در نظر گرفته میشود در حالی که بازاریابی برند به نحوه معرفی و اشتراک گذاری این هویت با مشتریان اشاره دارد.
2. برای انجام تحقیقات زمان کافی صرف کنید – بدون صرف زمان کافی برای انجام تحقیقاتی همچون شناسایی رقبا و یا تعیین مخاطبان هدف نمیتوانید خود را از سایر نامهای تجاری متمایز سازید. «ایجاد تمایز» یکی از مهمترین مسائلی است که در فرآیند برندسازی و بازاریابی برند باید به آن توجه داشته باشید.
3. ویژگیهای برند خود را نمایش دهید – هر کسب و کاری به دنبال آن است تا برند خود را به عنوان برندی منحصر به فرد و قابل اعتماد در بازار معرفی کند. برای انجام این کار نیازی به شعار دادن و یا بزرگنمایی ندارید؛ تنها کافی است ویژگیهای برجسته برند خود همچون قابل اعتماد بودن و یا کیفیت بالای آن را در عمل و با تولید محصولات و خدمات باکیفیت نشان دهید.
با در نظر داشتن این موارد به راحتی میتوانید فرآیند بازاریابی برند را با موفقیت انجام دهید و پس از مدتی شاهد نتایج درخشان و رونق کسب و کار خود باشید.
منابع:
advertising.amazon.com/library/guides/brand-marketing
99designs.com/blog/marketing-advertising/brand-marketing