تلگرام یکی از محبوبترین برنامههای پیامرسان موبایل و دسکتاپ است. این برنامه که اکنون در ایران فیلتر شده، در همان بدو ورود، مورد استقبال بسیاری از ایرانیان قرار گرفت، تا جاییکه گفته میشد حدود 65 درصد کاربران موبایل در ایران از این برنامهی پیام رسان استفاده میکنند. لوگو تلگرام از آن دسته لوگوها و آیکنهایی است که در گوشی اغلب ما بهچشم میخورد و بسیاری از ما آن را میشناسیم. بسیاری از کسبوکارها و شخصیتها برای خود کانالهای تلگرامی راه انداختهاند و بیشتر تبلیغاتی که روزانه در دنیای واقعی یا فضای مجازی میبینیم، یک آیکن تلگرام بههمراه نام یا آدرس در پایین صفحه قرار دادهاند. اگر در موتور جستوجوی گوگل کلمهی "آیکن تلگرام" را وارد کنید، هزاران طرح از لوگو تلگرام را در سایتهای مختلف خواهید دید. یک مورد استفادهی دیگر این لوگو در وبسایتهاست؛ کمتر وبسایتی را میبینید که برای قرار دادن آدرس تلگرام کسبوکار خود، از نام تلگرام استفاده نکند. معمولا در اغلب جاها استفاده از لوگوی تلگرام بهجای نام این برنامه، یک امر رایج است؛ اما، علت این مسئله چیست؟ چرا همهی افراد ترجیح میدهند که در عوض استفادهی از نام اصلی برنامه، آیکن آن را بهکار ببرند؟ در این مقاله قصد داریم به این مسئله بپردازیم که لوگو تلگرام چگونه متولد شد و تکامل پیدا کرد. همچنین بررسی میکنیم که چه ویژگیهایی در این لوگو وجود دارد که آن را به جایگزینی برای نام تلگرام تبدیل کرده است.
اگر برای شبکه اجتماعی خود نیاز به طراحی لوگو دارید از مشاوران وبکده کمک بگیرید. شماره تماس: 41185-021
معرفی تلگرام
تلگرام یکی از برنامههای پیامرسان است که در سال 2013 وارد بازار شد. طراح این برنامه پاول دوروف روسی و برادرش نیکولای بود. دوروف را زاکربرگ روسیه مینامند؛ چون با ساختن بزرگترین سایت شبکههای اجتماعی تحتعنوان VK به ثروت زیادی رسید. دلیل شهرت تلگرام، امنیت بالای آن است. کاربران که همواره بهدنبال یک برنامهی پیامرسان امن هستند، پس از انتشار این برنامه و تاکید آن بر حفظ حریم خصوصی کاربران، سریعا به آن گرایش پیدا کردند؛ خصوصا ایرانیان. برنامهی تلگرام به کاربران امکان میدهد که فایلهای صوتی، تصویری، ویدیویی و هر نوع فایل دیگر را تا حجم 2گیگابایت از طریق این برنامه ارسال کنند. نسخههای اندروید، IOS، ویندوز، لینوکس و وب این برنامه در دسترس هستند که هر کدام از این نسخهها بهصورت مستقل از سایر نسخهها کار میکند. در سال 2021 پاول دوروف از وجود 500 میلیون کاربر فعال در این برنامه خبر داد. دوروف فعالیت خود را در روسیه شروع کرد؛ اما، پس از مدتی بهعلت مشکلاتی که برای این برنامه در این کشور بهوجود آمد، روسیه را ترک کرد و در دبی مستقر شد. از آنجاکه پشتیبانی مالی تلگرام، برعهدهی یک شرکت آلمانی است، اکنون حوزهی مرکزی تلگرام نیز در کشور آلمان قرار دارد. از جمله امکاناتی که در این برنامه قرار داده شده، قابلیت ساخت گروه، کانال، ربات، چت خصوصی، تماس صوتی و تصویری و... را میتوان نام برد. تلگرام یکی از پرمخاطبترین برنامههای پیامرسان موجود است ک بهاندازهی واتساپ کاربر فعال ندارد؛ اما، نسبت به سیگنال و مابقی پیامرسانها، چندین قدم جلوتر است.
تاریخچهی لوگو تلگرام
پروژهی تلگرام در ابتدا برای شرکت دیجیتالی فورترس و با هدف تست پروتکل رمزنگاری MTPro TO طراحی شد. توسعه دهندگان برنامه میخواستند ببنند که آیا این رمزنگاری توان ارسال پیامهای سنگین را دارد یا خیر؟ بهمرور این برنامه با واتساپ به رقابت پرداخت و در برخی کشورها توانست رکورد تعداد کاربران واتس اپ را بشکند. سال2014 که برنامه تلگرام به شهرت رسید و کاربران آن افزایش چشمگیری پیدا کردند، از یک لوگوی دایرهای سفید و آبی بهجای آیکن برای برنامهی تلگرام استفاده شد. پاول دوروف چندان عجلهای برای تغییر این ورژن از لوگو تلگرام نداشت؛ چون، این موشک کاغذی داخل دایره، بهعنوان کارت تماس برنامهی تلگرام شناخته شد و همهجا برای آدرسدهی به این برنامه، از این لوگو استفاده میکردند و تغییر ناگهانی آن چندان کار درستی نبود. هماکنون نیز بسیاری از وبسایتها از همان نسخهی قبلی استفاده کردهاند. تنها طراحی مجددی که روی این لوگو انجام شد نیز برای مینیمال کردن آن بود، ولی شمای کلی لوگو تلگرام تاکنون، دستنخورده مانده است.
بیشتر بخوانید: برندینگ چیست
تکامل لوگوی تلگرام
اولین لوگو تلگرام شامل مجموعهای پیچیده از اشکال هندسی بود. یک مربع با رنگ آبی تیره که در مرکز آن، یک فلش سفید رنگ روبه بالا با لبههای تیز قرار داشت که با رنگ خاکستری سایهای در میانهی این مثلث نشان داده شده بود و در قسمت پایین آن نیز دو مثلث خاکستری روشن و خاکستری تیره، طرح موشک کاغذی را تکمیل کرده بودند. تصویر این موشک کاغذی بهزیبایی با چند شکل ساده نمایش داده شده و هیچ انحنا یا خطوط اضافهای ندارد. این نسخه از لوگو تلگرام را شاید کمتر کسی دیده باشد؛ چون، برای اولین ورژن تلگرام در سال 2013 اجرا شد و در آن زمان کمتر کسی این برنامه را میشناخت.
بعد از گذشت یکسال، در سال 2014، تلگرام یک لوگوی جدید را جایگزین لوگوی قبلی کرد که در آن بهجای استفاده از مربع و گوشههای تیز و خشن، دایره و لبههای گرد بهکار رفته بود. همچنین یک تغییر بزرگ و مناسب که در طراحی این لوگو اعمال شد، این بود که طراح بهجای استفاده از رنگ آبی تیره، از یک آبی روشن استفاده کرده بود که این رنگ حس اعتماد و اطمینان را به کاربر القا میکرد. این لوگو همزمان با انتشار نسخهی دوم تلگرام رونمایی شد و یک دایرهی بزرگ آبی رنگ بود که مابقی عناصر را داخل خود جای میداد. موشک کاغذی قرار داده شده در این لوگو تلگرام، دقیقا مشابه قبلی است با این تفاوت که تیزیهای آن نرمتر شده و حالتی کاربرپسندتر به لوگو داده است؛ چون سختی و برندگی کاغذ در آن احساس نمیشود. دایرهی آبیرنگ بهعنوان پسزمینهی موشک کاغذی استفاده شده و انتخاب شکل دایره نیز ممکن است برای زیبایی بیشتر این آیکن در کنار سایر آیکنهای داخل موبایل باشد.
در سال 2014 تلگرام یک طراحی آیکن نهچندان موفق برای برخی نسخههای اندروید ارائه کرد که بیشتر به یک نسخهی آزمایشی از لوگوی این شرکت شبیه بود. این لوگو تلگرام، سادهشدهی لوگوی قبلی بود که بسیاری از عناصر در آن حذف شده و یک شکل نهچندان مفهوم از موشک کاغذی را نشان میداد؛ اگرچه هنوز هم این طرح، بهعنوان آیکن تلگرام در برخی جاها کاربرد دارد.
در سال 2019، دومین نسخهیی رسمی لوگو تلگرام ظاهر شد؛ همان نسخهای که هنوز هم نمایندهی این برنامه است. در ورژن جدید لوگو تلگرام ، طراحان تنها دو شکل هندسی بهکار بردهاند: یک دایرهی آبی روشن و یک عنصر فلش مانند سفید رنگ داخل آن که بالهای موشک را نشان میدهد. در این طرح جدید، اثری از مثلثهای خاکستری قبلی نیست و تنها یک نوار بلند در وسط این مثلث سفیدرنگ قرار دارد که آن را به دو قسمت مساوی تقسیم میکند.
نسخهی جدید لوگو تلگرام یک طرح ساده شده و مینیمال است که کماکان بهزیبایی مفهوم خود را میرساند. در ورژن جدید حجم موشک حذف شده است و شکل آن، کمی ابتداییتر و انتزاعیتر است؛ اما، نمیتوانیم این را یک نقطه ضعف بدانیم؛ چون امروزه سادهسازی بصری در طراحی گرافیک بیشتر استفاده میشود و البته موردپسندتر است. لوگوهای تلگرام را میتوانید در جاهای مختلفی از جمله وبسایتها، طرحهای تبلیغاتی نظیر پوستر و بنر، محصولات و... مشاهده کنید. اگر بهجای لوگو تلگرام فعلی از یک طرح شلوغ و پرجنبوجوش استفاده شده بود، شاید به این اندازه نمیشد آن را در هرجایی بهکار برد.
مفهوم لوگوی تلگرام
لوگو تلگرام یک طرح منحصربهفرد، تروتمیز و باکمی بازیگوشی است. تصویر یک هواپیمای کاغذی در حال پرواز، در هر دو لوگو تلگرام قرار داده شده است. این شکل پویا میخواهد سرعت انتقال پیامهای برنامه را نشان دهد. همچنین موشک کاغذی، خود بهنوعی یک وسیلهی ارتباطی بین مردم است که برای ارسال پیامهای دوستانه بهشیوهای غیررسمی استفاده میشود؛ بنابراین، انتخاب این عنصر برای نمایش ارتباط و سرعت انتقال، انتخابی کاملا هوشمندانه بوده است. از دیگر ویژگیهای موشک کاغذی که میتوان آنها را بهعنوان مفاهیم پنهان شده در این لوگو نیز دانست، آزادی، سبکی، راحتی و قابلیت کاربرد آن برای همهی افراد است. نکتهی قابلتوجه این است که طراحان در این لوگو از هیچ کلمه و تایپوگرافی استفاده نکردهاند؛ چون، قرار است لوگو کاملا بهصورت بصری پیام را منتقل کند و از طرف دیگر موشکهای کاغذی پیامها را در دل خود جای میدادند و آن را جابهجا میکردند، پس شاید وجود پیام در کنار موشک کار چندان جالبی نباشد. علت دیگر حضور نداشتن نام در لوگوی تلگرام این است که هدف طراحان این بوده که از این لوگو برای آیکن برنامه هم استفاده کنند و وجود نوشته در آیکن، اصلا جذاب نیست. استفاده از رنگهای تازه و زاویههای نرم در تصویر آن را بسیار شیک و مینیمال نشان میدهد و درعینحال، نبود گوشههای تیز در لوگو، آن را برنامهای قابل اعتماد و همراه معرفی میکند. استفاده از یک موشک کاغذی سفیدرنگ در وسط یک دایرهی آبی، هدف برنامه، یعنی ارسال پیام و ایجاد ارتباطات میان مردم، را نشان میدهد. دایرهی آبی رنگ را میتوان نمادی از کرهی زمین دانست. انتخاب رنگ آبی برای این دایره و همینطور رنگ سفید برای موشک، قابلیت اطمینان، حفظ حریم خصوصی و وفاداری برنامه را بهنمایش میگذارند.
لوگوی تلگرام از چه نوعی است؟
لوگو تلگرام از نوع نشان تجاری یا همان brandmark است. یک لوگوی برندمارک، لوگویی است که از یک سمبل گرافیکی یا آیکن ساخته شده و یک شی در دنیای واقعی را نشان میدهد؛ چیزی که داستان برند را روایت میکند یا دربارهی رسالت آن صحبت میکند. برندمارک یک طرح ساده است که بهراحتی در حافظه نقش میبندد و پیام برندتان را بهسرعت و دقیق به مخاطب انتقال میدهد. اگر یک لوگو برندمارک را بخواهید روی محصولات مختلف چاپ کنید یا در صفحات اینترنت با هر سایزی استفاده کنید، مشکلی بهوجود نخواهد آمد. تقریبا میتوان گفت برندمارک همان نشانی است که هنگام شنیدن نام کمپانی، افراد آن را بهخاطر میآورند. وقتی که شما هم نام تلگرام را میشنوید، حتما قبل از هر چیز، تصویر یک موشک کاغذی سفید در داخل یک دایرهی آبی جلوی چشمتان ظاهر میشود. همان طرحی که هر کجا آدرس این پیامرسان نوشته شود، به جای نام تلگرام از آن استفاده میکنند. این دقیقا همان کاری است که یک برندمارک میکند و به عبارتی جایگزین عنوان برند میشود. شاید در هنگام شروع کار، پاول دوروف تصور نمیکرد که این طرح بخواهد جای نام برنامه را بگیرد؛ اما، لوگو تلگرام آنقدر ساده، شیک و گویا بود که دیگر نیازی نبود کسی از نام برنامه بهجای آن استفاده کند.
سخن آخر
برنامهی تلگرام را میتوان یکی از محبوبیتترین پیامرسانهای دنیا دانست که روزبهروز به تعداد کاربرانش افزوده میشود. به گفتهی پاول دوروف، طراح و سازندهی این پیامرسان، در سال 2021، کاربران این برنامه به 500 میلیون نفر رسیدند. لوگو بهعنوان شناسهی بصری یک برنامه، از اهمیت بالایی برخوردار است. یک لوگو باید بتواند هر آنچه در ذهن طراح میگذرد را بهدرستی به بیننده، منتقل کند و ویژگیهای مهم برند را در خود بگنجاند. اینکه تا چه حد لوگو موفق باشد، به خلاقیت و هنر طراح بستگی دارد؛ چیزی که در طراحی لوگو تلگرام بهخوبی قابل مشاهده است. لوگو تلگرام، یک لوگوی ساده، خلاق و پرتحرک است که در نگاه اول انتقال پیام و سرعت را برای خواننده تداعی می کند. انتخاب رنگهای مناسب و طراحی مینیمال لوگو، کاملا آن را به یک لوگوی شیک و جذاب تبدیل کرده است. این لوگو با طراحی منحصربهفردی که دارد میتواند در هر کجایی جایگزین نام برنامهی تلگرام شود و حکم کارت شناسایی برنامه را پیدا کرده که هرجایی با نشان دادن آن میتوانید برنامهی تلگرام را معرفی کنید. لوگو تلگرام یکی از آن طراحیهای موفقی است که موردقبول هر طراح و گرافیستی قرار گرفته و به این زودیها، قدیمی یا تکراری نخواهد شد.