از گذشته تا به امروز، برندسازی همیشه عاملی کلیدی در موفقیت کسب و کارهای مختلف بوده است. احتمالا با رئیس هر شرکت موفقی صحبت کنید، به شما میگوید که برندینگ تاثیر زیادی در جذب و حفظ مشتری دارد.
در عصر دیجیتال کنونی، وب سایتها به بخشی جداناپذیر از استراتژی برندسازی تبدیل شدهاند. همین موضوع باعث شده که انواع شرکتها و کسب و کارهای مختلف به دنبال وب برندینگ و بهبود سایت باشند. ما در این مقاله به شما میگوییم که اصلا وب برندینگ (web branding) به چه معناست و چگونه انجام میشود.
امروزه تمامی وب سایتها به دنبال این هستند که مخاطبان بیشتری را به خود جذب کنند و در موتورهای جستجو رتبههای بالاتری بگیرند. از طرفی در دنیای دیجیتال مارکتینگ از برندسازی و تکنیکهای آن استفاده میشود تا یک کسب و کار رونق بگیرد و بیشتر سر زبانها بیفتد.
به نوعی از برندسازی که تمرکز آن روی موفقیت یک وب سایت است، وب برندینگ گفته میشود. در واقع با وب برندینگ تلاش میشود تا تصویری از وب سایت شما ساخته شود که برای کاربران اینترنت جذاب و به یاد ماندنی باشد.
در برندسازی یک وب سایت لازم است که ما آن سایت را از دیگر رقبایش متمایز کنیم. استفاده از رنگها، تصاویر و متنهای منحصربهفرد در این زمینه نقشی کلیدی بازی میکند.
با استفاده از این ویژگیها، وب سایت ما زبانی تصویری خواهد داشت و از طریق ظاهر خود با کاربران ارتباط برقرار میکند. اگر با دنیای بازاریابی آشنایی داشته باشید، میدانید که چنین ارتباطی میتواند موفقیت کسب و کار یا وب سایت شما را چند برابر کند.
اهمیت وب برندینگ
در دنیای امروز که تکنولوژی حرف اول را میزند، وب سایت یک کسبوکار، به طور معمول اولین تصویری است که مشتریان احتمالی با آن برخورد میکنند. همچنین اغلب افراد اطلاعات مربوط به یک شرکت را از سایت آن کمپانی دریافت میکنند و خرید خود را هم از همانجا انجام میدهند.
این دلایل باعث میشوند که وب برندینگ و انجام تکنیکهای برندسازی روی سایت اهمیت زیادی در جذب مشتری داشته باشند. اگر یک برندینگ قوی نداشته باشید، افراد فراموش میکنند که اصلا به چه سایتی آمدهاند. در واقع این نوع برندسازی، اطلاعاتی کلی راجع به شرکت شما و اهدافش به کاربران سایتتان منتقل میکند.
از دیگر دلایلی که اهمیت وب برندینگ را به ما ثابت میکند، میتوان به کسب اعتماد مشتریان اشاره کرد. اگر برندسازی وب سایت شما به خوبی انجام شود، سایت شما ظاهری حرفهای و قابل اعتماد کسب خواهد کرد. مردم هم به طور کلی بیشتر جذب سایتهایی میشوند که اعتبار و حرفهای بودن آنها تضمین شده باشد. مشخص است که چنین ارتباطی با مشتری میتواند موفقیت برند شما را رقم بزند.
اهداف وب برندینگ
1.قویتر کردن ارتباط با مشتریان
زمانی که صحبت از تبلیغات و بازاریابی برای یک کسب و کار میشود، ما به یک پلتفرم گسترده نیاز داریم که در آن روشهای مختلف برندسازی را به کار بگیریم. احتمالا با خواندن چنین توضیحاتی خودتان هم متوجه شدهاید که هیچ پلتفرمی به اندازهی فضای وب و اینترنت چنین قابلیتی را در اختیار ما نمیگذارد. برندسازی در محیط وب به شرکتها کمک میکند تا با مشتری خود ارتباط برقرار کرده و پیام خود را با سرعت زیادتر به مخاطبان بیشتری منتقل کنند.
2.توسعهی روابط بین برندها
این نوع برندسازی میتواند شامل استراتژیهای بازاریابی و تکنیکهای متنوعی باشد. تا اینجا گفتیم که یک برندسازی موفق میتواند باعث متمایز شدن شما از دیگر برندها شود.
اما جالب است بدانید که گاهی این متمایز بودن میتواند سبب همکاری و ایجاد روابطی موثر بین برندها نیز بشود. برای مثال سایتهایی را در نظر بگیرید که به معرفی محصولات و خدمات سایر وب سایتها میپردازند. این نوع همکاری میتواند باعث تقویت هر دو برند به صورت متقابل شود.
3.رسیدن به شناخت بهتری از مشتری
در وب برندینگ شناخت و تحلیل رفتار مشتریان سادهتر است، زیرا این نوع از برندسازی به شما این فرصت را میدهد تا اطلاعاتی مفید راجع به مشتریان خود جمعآوری کنید. این کار در دنیای واقعی و فیزیکی سختتر صورت میگیرد، چون شما نمیتوانید دقیقا الگویی راجع به رضایت مشتریان تهیه کنید. در دنیای وب برندینگ از این اطلاعات استفاده میشود تا محصولات و خدمات با توجه به نیازهای خاص مشتری در اختیار او قرار بگیرد.
مزایای وب برندینگ
• جذب بیشتر مخاطب
• قابل دسترس بودن سایت شما برای مشتریان
• اعتماد کردن مشتری به برند شما
• صرف هزینهی کمتر برای تبلیغات
• معروفشدن بیشتر برند شما
اصول انجام برندینگ وب به شیوهای قوی
1. هدف مشخصی برای وب سایت خود در نظر بگیرید
هر وب سایتی با هدف و دلایل خاصی طراحی میشود. اولین مرحله در اصول وب برندینگ این است که هدف و علت خود برای ساخت یک وب سایت را تعیین کنید. از خود بپرسید میخواهید به چه چیزی برسید؟ دوست دارید چه چیزی را به مخاطب خود ارائه کنید؟ چه چیزی قرار است شما را از دیگران متمایز کند؟
2. یک لوگوی عالی تهیه کنید
لوگو اولین چیزی است که افراد هنگام ورود به سایت شما با آن مواجه میشوند. به همین دلیل طراحی یک لوگوی حرفهای از مهمترین کارها در اصول وب برندینگ است. سعی کنید یک جمله یا اصطلاح معروف (tagline) برای برند خود داشته باشید و آن را در لوگوی خود جای دهید. سرمایه گذاری روی لوگو ارزشش را دارد، اما اگر با کمبود بودجه در این زمینه مواجه هستید میتوانید از سایتها و اپلیکیشنهای مخصوص طراحی لوگو استفاده کنید.
3. قالب مناسب برای سایتتان انتخاب کنید
در دنیای وب، انواع و اقسام قالبها و تِمها برای کسبوکارهای مختلف را میتوان پیدا کرد. شما باید قالبی را انتخاب کنید که با حوزهی فعالیتتان سازگاری کامل داشته باشد. برای مثال اگر اصول وب برندینگ را برای یک سایت خبری به کار میبرید، باید قالبی را انتخاب کنید که طرحهای شلوغی نداشته باشد و خواندن محتوای متنی در آن به راحتی صورت بگیرد.
4. به رنگها توجه ویژهای داشته باشید
بسیاری از تحقیقات مختلف نشان دادهاند که رنگها میتوانند احساسات و رفتار انسان را تحت تاثیر قرار دهند. به همین خاطر سعی کنید با تئوری رنگها آشنایی داشته باشید و هنگام انتقال یک پیام به مخاطب از رنگهای 2متناسب با آن استفاده کنید. رنگها در واقع پیش زمینه را برای شما فراهم میکنند تا به گونهای که شما میخواهید با کاربران ارتباط برقرار کنید.
5. سعی کنید بخشهای مختلف استراتژی محتوای شما با هم سازگاری داشته باشند
امروزه در حوزهی وب برندینگ روی محتوای متنی و تصویری تاکید زیادی میشود. به همین خاطر لازم است سایت شما با انتشار محتوای جدید، توجه مخاطبان را به خود جلب کند. اما به یاد داشته باشید انتشار هر نوع محتوایی با موضوعات مختلف میتواند تاثیر معکوس روی مخاطب شما داشته باشد.
به همین خاطر تلاش کنید محتوا و بخشهای مختلف سایت شما روی یک موضوع و تِم یکسان تمرکز داشته باشند. این کار باعث حرفهایتر شدن و اعتبار بیشتر برند شما نزد کاربران میشود.
اشتباهات رایج در وب برندینگ
1. هماهنگ نبودن پیامهای برند
یکی از بیشترین اشتباهاتی که شرکتها در زمینهی برندسازی وب مرتکب میشوند، سازگار نبودن پیامهای برند آنهاست. شاید برایتان سوال باشد که منظورمان از سازگار نبودن پیامها چیست. گاهی مشاهده میشود که بخشهای ظاهری یک سایت و پیامی که به مخاطب منتقل میکند، با استراتژی کلی برند هماهنگی ندارند. گاهی حتی پیامهای برند در جاهای مختلف وب سایت هم با یکدیگر تطابق ندارند. واضح نبودن هدف برند شما میتواند بازدیدکنندگان سایت شما را گیج کند و در نتیجه ارتباطی که شما میخواهید با مخاطب شکل نگیرد.
برای جلوگیری از چنین مشکلی باید سعی کنید داستان برند شما در تمامی فضای وب سایتتان یکسان باشد. از لوگوها و ایمیلهای تبلیغاتی گرفته تا مطالبی که منتشر میکنید، همه باید با یکدیگر سازگاری داشته باشند. به همین خاطر باید تلاش کنید در طراحی سایت، تصمیمات قطعی خود راجع به استراتژی برندسازی، فونتها، رنگها، لوگو و سایر تکنیکهای برندسازی را از قبل بگیرید.
2. غافل شدن از رقبا
توجه کردن به کار رقبا و آموختن از تجربیات و تکنیکهای آنها میتواند کار شما تا حدود زیادی جلو ببرد. اما خیلی از افراد چنان مشغول کار خود میشوند که فراموش میکنند رقبایی هم دارند. شناخت سایر وب سایتهایی که در حوزهی مشابه شما فعالیت میکنند از 3 جهت اهمیت دارد:
- میتوانید نکات کلیدی که باعث موفقیت آنها شدهاند را پیدا کنید و این نکات را با برند خود تطبیق دهید. مشخص است که در این زمینه نباید کار دیگران را کپی کنید و فقط قرار است از تجربیات آنها الگو بگیرید.
- ببینید در چه زمینههایی ضعف دارند و سعی کنید در آن زمینه شما عالی عمل کنید.
- تلاش کنید تا خود را از رقیبانتان متمایز کنید. در این کار باید مخاطب خود را با توجه به نقاط ضعف و قوت رقبایتان انتخاب کنید.
3. استفاده بیش از حد از متن
یکی دیگر از اشتباهاتی که افراد در برندینگ وب مرتکب میشوند این است که از میزان زیادی محتوای متنی در سایت خود استفاده میکنند. دیگر آن زمان که سایتها پر از نوشته بودند، گذشته است. اکثر افراد به صورت تصویری بهتر مطالب را میفهمند و ویدیو، اینفوگرافیک، جداول و دیگر ابزار بصری روی آنها تاثیر بیشتری میگذارد. البته این ابزارها زمانی تاثیر مناسب خود را میگذارند که با میزان قابل قبولی از محتوای متنی ترکیب شوند. 2 نکته در این زمینه وجود دارند که شاید برایتان جالب باشد:
- شما میتوانید در سایت خود یک بخش به اسم وبلاگ داشته باشید و محتوای متنی خود را بیشتر در آن بخش بارگذاری کنید تا صفحات اصلی شما خیلی برای کاربر از نظر مفهومی سنگین نباشند.
- معمولا دیگر سایتها محتوا و اینفوگرافیک موجود در سایت شما را در سایت خود به اشتراک میگذارند. در واقع محتوای تصویری باعث بهبود یافتن لینک سازی خارجی میشود.
4. بیش از حد عادی بودن
یکی از مزایایی که دنیای دیجیتال برای فروشندگان و صاحبان سایتها فراهم کرده این است که به راحتی میتوانند از قالبهای سایت آماده استفاده کنند و ظرف مدت کوتاهی فروشگاه آنلاین خود را راهاندازی کنند. شاید بپرسید خب این موضوع چه مشکلی در دنیای وب برندینگ ایجاد میکند؟
در این وضعیت ممکن است بسیاری از سایتها از یک قالب یکسان برای راه اندازی، طراحی و برندسازی سایت خود استفاده کنند. بنابراین قالب سایت شما شباهت زیادی به سایت رقیبتان خواهد داشت.
این موضوع بیشتر از چیزی که فکرش را بکنید روی مشتری تاثیر میگذارد. مشتری با خود فکر میکند که سایت شما از سایت دیگری کپیبرداری شده است و به جای انتخاب سایت شما به دنبال سایتی اورجینال و منحصر به فرد میرود.
ابزارهای لازم برای برندینگ وب سایت
ما در این بخش ابزارهایی که برای وب برندینگ و آنلاین برندینگ مورد استفاده قرار میگیرند را معرفی کردهایم. لازم نیست شما حتما از همهی آنها استفاده کنید، اما ترکیب آنها به کارتان میآیند و استفادهی موثر از آنها برای کسب موفقیت در برندسازی ضروری هستند.
ابزار تحلیلی
Google Analytics: برای اینکه بدانید افراد از چه طریق وارد سایت شما میشوند و تحلیل کنید که چه استفادهای از سایت شما میکنند احتیاج به یک ابزار تحلیلی دارید. گوگل آنالیتیک بهترین و پرکاربردترین ابزار برای این کار است.
Ahref/SEM Rush: اگر فکر میکنید در وب برندینگ به بهینه سازی سئوی سایت احتیاج ندارید، سخت در اشتباه هستید. جذب مخاطب و ترافیک واقعی یا ارگانیک یکی از مهمترین نتایج برندسازی موثر است. به همین علت شما به ابزاری مثل SEM Rush یا Ahref برای مدیریت سئوی سایت خود نیاز دارید.
Google Alerts: در قسمتهای قبل گفتیم که بررسی کار رقبا در برندسازی وب سایت اهمیت زیادی دارد. یکی از ابزارهایی که میتواند در این زمینه به شما کمک کند Google Alerts است.
ابزار ایمیل مارکتینگ
بازاریابی از طریق ایمیل یکی از راههای مهم برای جذب مشتریان است و به همین دلیل بخش جداییناپذیری از وب برندینگ محسوب میشود. برای این کار شما به ابزار مدیریت روابط با مشتری مثل Mailchimp و Drip نیاز پیدا خواهید کرد. همچنین میتوانید از ابزاری مثل Leadpages برای ساخت لندینگ پیج استفاده کنید.
ابزار گرافیکی
محتوای تصویری اهمیت بسیار زیادی در زمینهی وب برندینگ دارد. لوگو، قالب سایت، تصاویر و ویدیوهای موجود در وب سایت، رنگها و سایر اجزای ظاهری هستند که روی مخاطب تاثیر میگذارند و در اصل مهمترین عامل در جذب یا از دست دادن مشتری هستند. به همین دلیل شما به ابزاری نیاز دارید تا با آنها سایت خود را از نظر گرافیکی به بهترین شکل ممکن در بیاورید.
Adobe Spark Post: شرکت ادوبی ابزارهای حرفهای و کاربردی مثل فتوشاپ و Illustrator دارد که میتوانید برای طراحی لوگو و ویرایش تصاویر از آنها استفاده کنید. اما ابزار Spark Post این شرکت میتواند تولید محتوای تصویری برای سایت را برای شما راحتتر کند.
Boomerang: این ابزار که متعلق به برنامهی اینستاگرام است در ساخت ویدیوهای کوتاه و سرگرم کننده کاربرد زیادی دارد. البته اگر به دنبال تصاویر متحرک از پیش آماده هستید میتوانید از ابزار GIPHY هم استفاده کنید.
Piktochart: ساخت اینفوگرافیک یکی از مهمترین روشها برای بهبود برندسازی تصویری است. برای استفاده از اینفوگرافیکهای آماده یا الگو گرفتن از طرحهای دیگران میتوانید سری به سایت Piktochart بزنید.
سخن پایانی
وب برندینگ به روندی گفته میشود که تمرکز آن روی برندسازی یک وبسایت است. یعنی کارشناسان با استفاده از تکنیکها و استراتژیهای برندسازی تلاش میکنند تا مخاطبان بیشتری را جذب یک سایت کنند و به محبوبیت آن وبسایت بیفزایند.
این نوع برندسازی نه تنها به شما در جذب مخاطبان جدید کمک میکند، بلکه باعث میشود مخاطبان به شما اعتماد پیدا کرده و روابط قویتری با شما برقرار کنند. در برندسازی وب سایت لازم است که توجه ویژهای به انواع محتوای منتشر شده در سایت خود نشان دهید و تلاش کنید با توجه به تکنیکهای برندینگ به بهینه سازی آنها بپردازید. ما همچنین در این مقاله به شما ابزارهایی را معرفی کردیم تا با استفاده از آنها بتوانید تجربهای راحتتر در زمینهی وب برندینگ داشته باشید.