میلیونها نفر در سرتاسر جهان اوقات فراغت خود را با بازیهای ویدیویی میگذرانند. همین موضوع باعث شده که صنعت بازی بسیار گسترده باشد و روزانه به رقبای فعال در این حوزه افزوده شود. تمامی شرکتهای سازندهی بازی به دنبال این هستند که مشتریان بیشتری جذب کنند و این کار را معمولا از طریق بازاریابی و برندسازی انجام میدهند.
یکی از لازمههای برندسازی، داشتن یک لوگو جذاب و موثر است. لوگو بازی میتواند با مخاطبان ارتباط برقرار کند و آنها را به سمت خود بکشاند. ما در این مطلب تلاش کردهایم تا به طراحان عزیز ویژگیهای یک لوگوی بازی خوب را معرفی کرده و ایدههایی برای طراحی لوگو بازی پیشنهاد کنیم.
اولین لوگوی بازی و تاریخچهی آن
اینکه بخواهیم ببینیم اولین لوگو گیمینگ یا لوگو بازی را چه کسی طراحی کرده کمی کار سختی است؛ اما برخی از کمپانیهای قدیمی بازی هستند که لوگوی خود را بیش از 100 سال پیش طراحی کردهاند و همچنان در حال استفاده از آن یا لوگویی مشابهاند.
از قدیمیترین و معروفترین کمپانیها در صنعت بازی میتوان به شرکت Nintendo اشاره کرد. جالب است بدانید این شرکت ژاپنی ابتدا در سال 1889 بهعنوان یک فروشگاه بازیهای کارتی تاسیس شد، اما چندین سال بعد در دههی 70 میلادی با ظهور تلویزیونهای رنگی و بازیهای ویدیویی، این شرکت به یکی از معروفترین کمپانیهای بازی تبدیل شد و محبوبیت خود را همچنان حفظ کرده است.
نکتهی جالبی که راجع به لوگوی این شرکت وجود دارد این است که طراحان آن طی این همه سال هیچ تغییری در آن ایجاد نکردهاند. این لوگو گیمینگ ساده به شکل یک کپسول طراحی شده و نام کمپانی در آن به رنگ قرمز درج شده است.
استفاده از رنگ قرمز در این لوگو نشاندهندهی قدرت این شرکت در صنعت و همچنین پر انرژی بودن بازیهای آن است. چنین لوگویی سادگی و باثبات بودن شرکت خود را به خوبی نشان میدهد.
یک علت دیگر استفاده از رنگ قرمز در این لوگو گیمینگ، جذاب بودن این رنگ برای چشم انسان است. در ابتدا این لوگو پس زمینهای سیاه رنگ داشت؛ اما بعدها در سال 1977 این پس زمینه به شکل کنونی خود یعنی سفید رنگ تغییر پیدا کرد.
گاهی یک لوگو به قدری موفق عمل میکند که تا سالهای زیادی نیاز نیست آن را تغییر بدهیم. این موضوع قطعا راجع به لوگوی شرکت Nintendo صدق میکند.
لوگوی بازی باید چه ویژگیهایی داشته باشد؟
میدانیم که طراحی لوگو در برندسازی اهمیت زیادی دارد و بیشتر کسب و کارها لوگوی مخصوصبهخود را دارند؛ اما لوگوی بازی از چه نظر از سایر لوگوها متمایز است و چه ویژگیهایی باید داشته باشد؟ ما در این بخش چند ویژگی اصلی که باید هنگام طراحی لوگوی بازی در نظر داشته باشید را توضیح دادهایم.
- رنگ لوگوی بازی
رنگها نقشی اساسی در برانگیختن احساسات دارند. بیشتر اوقات ما انسانها اصلا متوجه این تاثیر نمیشویم، ولی رنگها کار خودشان را میکنند. معنی هر رنگ میتواند با توجه به جایی که در آن استفاده میشود، تغییر کند. اما بهطور کلی میتوان یک سری احساسات را به هر رنگ نسبت داد.
برای مثال، رنگ قرمز نماد خون، تعصب، گرما و انرژی است. افراد با دیدن این رنگ به جنبش و فعالیت تمایل پیدا میکنند. از طرف دیگر رنگ آبی بیشتر آدمها را به فکر و تأمل دعوت میکند. چنین رنگ سردی ظاهری هوشمندانه و مورد اعتماد به لوگوی شما میدهد.
رنگ سبز نشاندهندهی جوانی و شکوفاییست، در حالی که رنگ زرد روی مخاطب تاثیرعاطفی گذاشته و حس و حال او را تغییر میدهد. هنگام انتخاب این رنگها برای لوگوی بازی خود باید حتما به مخاطب خود توجه داشته باشید. برای مثال رنگ صورتی برای دختر بچهها رنگی بسیار دوست داشتنی است.
به همین دلیل اگر این گروه مخاطب محصول شما هستند، استفاده از رنگ صورتی میتواند باعث موفقیت لوگو بازی شما شود. از طرف دیگر اگر مخاطبان شما افراد بزرگسال هستند و میخواهید ظاهری کلاسیک، جدی و شیک به بازی خود بدهید، بهتر است از رنگهایی رسمی مثل قهوهای، مشکی و طوسی استفاده کنید.
دقت داشته باشید که معمولا بهترین راه برای رنگآمیزی یک لوگو، ترکیب رنگهای متناسب با هم است. گاهی ترکیب دو رنگ که با هم سازگاری ندارند باعث میشود لوگوی شما ظاهر جالبی نداشته باشد؛ اما با شناخت رنگهای مکمل شما میتوانید از ترکیبی استفاده کنید که سبب موفقیت لوگویتان شود.
- فونت لوگوی بازی
درست مانند رنگها، ویژگیهایی مثل فونت، چیدمان و نحوهی نوشتن حروف هم میتوانند روی احساسات مخاطب تاثیر بگذارند. برای انتخاب فونت هم باید ابتدا مخاطب خود را در نظر بگیرید. اگر مخاطب شما کودکان هستند، سعی کنید فونتی را انتخاب کنید که بهراحتی قابل خواندن باشد.
یا اگر بازی شما یک بازی خشن است و بزرگسالان مشتریان شما هستند، باید سعی کنید کلمات را به گونهای بنویسید که این خشونت و هیجان را نمایش دهند. معمولا اگر هدفتان این است که بازیکنان حرفهای و جدی را جذب کنید، در پس زمینهی لوگوی بازی خود از رنگهای سیاه یا سفید به صورت یک دست استفاده کنید و بیشتر تمرکز خود را روی رسمی بودن فونت لوگو بگذارید.
- مقیاس لوگوی بازی
دقت داشته باشید لوگویی که طراحی میکنید ممکن است با هر اندازهای چاپ یا منتشر شود. ممکن است یک شرکت بخواهد برای لوگوی چاپ شدهی خود در بنرهای تبلیغاتی و نسخهی موبایلی لوگو بازی خود از یک لوگوی مشابه استفاده کند. به همین سبب باید مقیاسپذیر بودن طرح خود را حتما در نظر باشید تا اثر شما در همهی اندازهها باکیفیت و حرفهای به نظر برسد.
- نمادها
اکثر طراحان هنگام خلق یک لوگو بازی سعی میکنند از نمادهایی مرتبط با بازی کمک بگیرند. شاید بپرسید چه جور نمادهایی؟ این نمادها میتوانند شخصیتهای بازی یا اجسامی باشند که نقشی کلیدی در داستان بازی دارند.
استفاده از این نمادها به مخاطب کمک میکند تا راحتتر بفهمد آیا یک بازی به دردش میخورد یا خیر. همچنین استفاده از شخصیتهای جذاب و معروف میتواند باعث جذب بیشتر مخاطب شود، مخصوصاً اگر مخاطبان لوگو بازی شما کودکان هستند.
اهمیت طراحی لوگو برای بازیها
صنعت بازیهای ویدیویی و کامپیوتری پر از رقیبان بزرگ و کوچک است. به همین خاطر لازم است شرکتها برای متمایز شدن از رقبای خود، روی برندسازی تمرکز داشته باشند. یکی از مهمترین راهها برای برندسازی و جذب مخاطبان ساختن لوگویی جذاب و بیمانند است.
گاهی افراد فکر میکنند محتوای خود بازی مهمتر است و از اهمیت لوگو بازی غافل میشوند، اما حقیقت این است که لوگو میتواند به تنهایی باعث موفقیت یا شکست برند شما در جذب مخاطب شود. در واقع لوگو اولین چیزی است که یک بازیکن از بازی شما میبیند و اگر لوگویتان او را جذب نکند، بهراحتی از محصول شما عبور کرده و محصول شرکت دیگری را خریداری میکند.
همچنین اگر لوگوی شما بهخوبی با مخاطبان ارتباط برقرار کند، در ذهن آنها خواهید ماند. این کسب اعتماد مشتری باعث میشود تا از محصولات بعدی شما نیز استقبال کنند. برای مثال لوگوی Xbox را در نظر بگیرید.
این لوگوی سبز رنگ که به شکل یک حرف X طراحی شده، به قدری معروف است که طرفدارانش هر جا لوگوی این شرکت را ببینند، آن را سریع میشناسند و از محصولات جدیدش استقبال میکنند.
نکاتی که پیش از طراحی لوگو گیمینگ باید در نظر بگیریم
اولین کار برای طراحی هر لوگویی این است که راجع به دیگر لوگوهای موجود در بازار تحقیق کنید. برای مثال اگر قصد دارید لوگویی برای بازیهای کودکانه و آموزشی طراحی کنید، ابتدا ببینید سایر رقیبان در این زمینه چه کار کردهاند. چه چیزی باعث موفقیتشان شده و فکر میکنید چه کمبودی در لوگوهای این سبک بازیها وجود دارد.
نکتهی دیگری که پیش از طراحی لوگو بازی باید به آن دقت داشته باشید شناخت مخاطب است. جنسیت مخاطبان و ردهی سنیشان مهمترین عواملی هستند که باید به آنها توجه داشته باشید. سعی کنید اگر یک بازی بیشتر پسران را جذب میکند، لوگوی آن را به گونهای طراحی کنید که پسرها را بهراحتی به خود جذب کند.
البته دقت داشته باشید لوگو به شکلی نباشد که دختران یا افراد با ردهی سنی متفاوت را از خود براند. چون مخاطبان یک بازی همیشه یک گروه خاص نیستند و افرادی با سلیقههای متفاوت هم وجود دارند.
ایده هایی برای طراحی لوگو گیمینگ
ما در بخشهای قبل ویژگیها و نکاتی که برای طراحی لوگو بازی لازم بودند را توضیح دادیم، اما هر طراحی برای خلق لوگوی خود نیاز به ایدهای اولیه دارد. گاهی برای طراحی اثری یکتا، لازم است از طرحهای دیگری الگو بگیریم. ما در این بخش چند ایده برای طراحی لوگو گیمینگ معرفی کردهایم تا شما بتوانید از آنها برای لوگوی خود الگو بگیرید.
- استفاده از شخصیتهای محبوب
معمولا شخصیتهای یک بازی بیشترین تاثیر را در جذب مخاطب دارند. هر کودکی دوست دارد جای شخصیت مورد علاقهاش در بازی باشد و از این طریق با کاراکترها ارتباط برقرار میکند. شما هم سعی کنید در صورت امکان، تصویر شخصیت اصلی داستان را در لوگو بازی خود جای دهید.
البته اگر بازی شما چندین شخصیت اصلی دارد و نمیخواهید بین آنها فرق بگذارید، میتوانید از نمادهای کارتونی و جذاب که مرتبط با سبک بازی هستند استفاده کنید. برای مثال میتوان برای لوگوی یک بازی ترسناک و هیجان انگیز، از تصویر یک اسکلت استفاده کرد.
- استفاده از حیوانات
اگر نگاهی کلی به انواع لوگوی بازی بیاندازید، میبینید که به وفور از عکس حیوانات در آنها استفاده میشود. معمولا شخصیت دادن به حیوانات یک راه جذاب برای انتقال عواطف است و به درک راحتتر یک موضوع کمک میکند.
در طراحی لوگو بازی هم گاهی تصویر یک حیوان میتواند بهتر به مخاطب کمک کند تا سبک بازی شما را متوجه شود. برای مثال اگر از عکس یک خرس یا گرگ خشمگین در لوگوی خود استفاده کنید، مخاطب به/راحتی متوجه خواهد شد که بازی شما سبکی خشن و اکشن دارد.
- نمایش محیط بازی در لوگو
بله! شما میتوانید به جای استفاده از شخصیتها یا موجودات زنده، برای متمایز کردن لوگو بازی خود از محیط کلی بازی و تصاویر آن کمک بگیرید. برای مثال اگر اتفاقات بازی شما در یک جزیره یا کنار یک ساحل رخ میدهند، سعی کنید در پیشزمینهی لوگوی خود از تصویر موجهای دریا و یا آبشارها استفاده کنید. یا اگر بازی شما در یک مزرعه صورت میگیرد، سعی کنید محیط زمین کشاورزی یا ابزار استفاده شده را در لوگوی خود به نمایش بگذارید.
مراحل طراحی لوگو بازی
1. قبل از اینکه شروع به طراحی لوگو بازی خود در نرمافزارهای گرافیکی یا سایتهای طراحی لوگو کنید، ببینید که آیا ایدهی شما با شخصیت برندتان سازگاری دارد؟ گاهی ممکن است لوگوی طراحی شدهی شما برای یک بازی مناسب باشد اما با برند و لوگوی کلی شرکتتان همخوانی نداشته باشد. چنین لوگویی به افزایش اعتبار شما کمکی نخواهد کرد و در چنین شرایطی باید ایدهی خود را تغییر دهید.
2. تصمیم بگیرید که از چه اجزایی میخواهید در لوگوی خود استفاده کنید. گاهی شرکتها فقط از فونت در لوگوی خود استفاده میکنند و در واقع طرح نهاییشان یک لوگوتایپ خواهد بود. خیلیها هم ترجیح میدهند شخصیتهای اصلی بازی را به عنوان نمادی در لوگوی خود به کار ببرند.
3. با دقت زیاد، رنگهایی مناسب برای لوگو بازی خود انتخاب کنید. در ابتدای مقاله گفتیم که مخاطبان به طور ناخودآگاه با رنگها ارتباط برقرار میکنند. تلاش کنید ترکیبی از رنگهای مختلفی را انتخاب کنید که سبک و ژانر بازی شما را نمایش میدهند. برای این کار سایتها و ابزارهایی مثل Adobe Color وجود دارند و به شما در انتخاب رنگهای مکمل کمک خواهند کرد.
4. لوگو را با توجه به تلفنهای همراه طراحی کنید. لوگویی به خوبی موفق عمل میکند که در تمامی اندازهها و اسکرینها بهخوبی نمایش داده شود. امروزه که اکثر بازیهای کامپیوتری یک نسخهی موبایل هم دارند، این موضوع اهمیت بیشتری هم پیدا کرده است. تلاش کنید تا لوگوی شما در موبایل با لوگوی نمایش داده شده در مقیاسهای بزرگتر تفاوتی نداشته باشد.
5. با استفاده از نرمافزارهای گرافیکی حرفهای مثل Adobe Illustrator لوگو بازی خود را طراحی کنید. البته اگر مهارت کافی در این زمینه ندارید، نگران نباشید. سایتهای لوگوساز زیادی وجود دارند که میتوانید با استفاده از قالبها، نمادها و فونتهای از پیش آمادهی آنها، لوگوی دلخواهتان را طراحی کنید.
بسیاری از افراد برای موفقیت برند خود در دنیای بازیهای کامپیوتری و ویدئویی، بهدنبال یک لوگوی بیهمتا هستند. لوگوی بازی باید احساسات مخاطبان را برانگیزد و به آنها اطلاعاتی کلی راجع به سبک و نوع بازی بدهد.
هنگام ساخت این لوگوها لازم است که طراح عواملی مانند سن، جنسیت و علاقهی مخاطبان را در نظر بگیرد تا با انتخاب فونت، رنگ و طرحهای لازم یک لوگوی مناسب طراحی کند. بازیهای یک شرکت میتوانند همان لوگوی اصلی شرکت مرتبط را داشته باشند؛ ولی خیلی از بازیها هم لوگویی مجزا اما مرتبط با لوگوی کمپانی دارند.