اگرچه که کمتر از چهار دهه از زمان آغاز پیدایش شبکههای کابلی 24 ساعته گذشته است اما به نظر میرسد که لوگوی CNN و نام این برند برای میلیونها نفر در سرتاسر جهان آشناست. با این حال سوال اینجاست که چگونه یک شبکهی تلویزیونی کابلی توانست لوگوی خود را به این میزان برجستگی و شهرت برساند؟
اگر از شهرت فعلی این شبکه چشمپوشی کنیم با بررسی تاریخچه لوگوی CNN پی میبریم که در ابتدا این میزان از موفقیت برای شبکه غیرقابل انتظار بود. در این مقاله علاوه بر تاریخچه لوگوی CNN، عناصر سازندهی این لوگو که سبب شهرتش شدند را نیز بررسی میکنیم.
دربارهی برند CNN
CNN یا شبکه خبری کابلی (Cable News Network)، در حال حاضر یکی از شناختهشدهترین شبکهها در ایالات متحده و جهان است. این شبکه در سطح بینالمللی ادعا دارد که رایجترین کانال خبری است که بیش از 373 میلیون خانوار به آن دسترسی دارند.
CNN مجموعهی وسیعی بیش از بیست شبکه و سرویس مختلف را شامل میشود که بیشتر از 2 میلیارد نفر در 200 کشور به آن دسترسی دارند. نشریات مختلفی هستند که CNN را حمایت میکنند، اما این شبکه مخالفین زیادی نیز دارد. اجازه بدهید زمان را به عقب برگردانیم؛ به 1 ژوئن 1980.
همان روزی که تد ترنر، صاحب شبکهی CNN با پیامی مستقیم به منتقدینش، این شبکه خبری را راهاندازی کرد. با وجود مخالفتهای گسترده و حتی در برخی موارد پرخاشگرانهای که نابودی قریبالوقوع این شبکه را پیشبینی میکردند، ترنر با دیدگاه محکم و سخنان صریح خود اعلام کرد: «ما فعالیتمان را متوقف نمیکنیم مگر زمانی که جهان به پایان برسد. حتی همان زمان نیز میمانیم و آخرین پوشش زنده خبری خود را خواهیم داشت.»
اگرچه که امروزه CNN حدود 4000 متخصص خبر را در سراسر جهان استخدام کرده است اما در سال 1980 که تازه راهاندازی شده بود، مفهوم شبکه کابلی 24 ساعته، شبکهای بود که چیزی جز اخبار را نمایش نمیداد.
البته که همین اتفاق نیز در زمان خودش ایدهای جدید بود. در گذر زمان مسئولین CNN برای تمایز این شبکهی خبری از سایر شبکهها و برای اینکه همواره به بینندگان یادآوری کنند که در حال دیدن چه شبکهای هستند، تصمیم گرفتند لوگویی را برای برجستگی بیشتر CNN در ذهن مخاطب سفارش دهند که همواره در زمان پخش اخبار نمایش داده شود.
تاریخچه لوگوی CNN
در میان تمامی حاشیههایی که راهاندازی CNN همراه خود داشت مسئولین این شبکه متوجه شدند که فراموش کردند لوگویی برای آن انتخاب کنند. بر اساس گفتههای تونی دوایر که آن زمان در یک آژانس تبلیغاتی فعالیت میکرد، مسئولین این شبکه در دقیقهی نود درخواست طراحی لوگو را به آنها دادند.
دوایر در خصوص تاریخچه لوگوی CNN گفت: «ما حدود 24 تا 48 ساعت فرصت داشتیم که طرحی برای لوگوی این شبکه ارائه کنیم.» او و همکارانش با وجود اینکه زمان کافی برای طراحی نداشتند اما 4 الی 5 طرح را به شبکه دادند که در نهایت یکی از آنها انتخاب شد و امروزه برای میلیونها نفر در سراسر جهان آشناست.
طراحی لوگوی برگزیدهی این شبکهی خبری را استاد دانشگاه آبرن، آنتونی گای بوست، انجام داد. دوایر در خصوص پشت صحنهی طراحی لوگوی این شبکه گفت: «چندین شکل از لوگو ارائه شدند که به طور مستقیم نام این شبکه را نشان نمیدادند و در این میان تنها یک طرح بود که به نظرمان میتوانست بهترین لوگو برای CNN باشد پس طراحی همان را با حفظ سادگیاش تا مرحلهی آخر ادامه دادیم.»
نکتهی جالبی که امروزه به عنوان یک امتیاز برای این شبکه و لوگوی آن محسوب میشود ملاحظات مالی است که روزی تیم CNN اتخاذ کردند که تا حد امکان طراحی لوگو با هزینهی کمتری انجام بگیرد. به گفته دوایر همین ملاحظه موجب شد که لوگوی CNN تک رنگ طراحی شود.
تیم تد ترنر قصد داشت برای طراحی لوگو مبلغی حدود 5000 دلار هزینه کند و صورت حساب نهایی طراحی لوگو مبلغ 2400 یا 2800 دلار شد. لوگوی برگزیده، این شبکه خبری را به شکلی نمادین نشان میدهد و میتوانیم بگوییم که دیگر بخشی از فرهنگ جهان معاصر شده است. این لوگو به CNN هویتی قوی و ماندگار بخشیده است و تأثیرگذاری آن با محبوبتر شدن این شبکه در سرتاسر جهان اثبات شده است.
تکامل لوگوی CNN
با وجود اینکه طراحی لوگوی CNN در مدت زمان کم اتفاق افتاد اما در طی سالیان متمادی، لوگوی این شبکه به لحاظ کیفیت مورد توجه متخصصین این حوزه واقع شده است.
با گذشت زمان که لوگوی CNN در ذهن نسلهای مختلف ماندگار شد، تصور این شبکه با لوگویی دیگر و یا تغییرات شدید در آن برای مردم و همچنین مسئولین آن سخت شد در نتیجه این شبکه در طی زمان به جای تغییر دادن طرح اصلی، با استفاده از انیمیشن و بعدها گرافیک سه بعدی رایانهای، لوگوی خود را به روز کرد.
بعد از گذشت حدود چهل سال هنوز هم این لوگو را با همان طرح اولیه بر صفحه نمایش میبینیم و تغییرات آن بسیار جزئی بوده است. به گفتهی دوایر، وقتی برخی از افراد پیشنهاد تغییر لوگو را دادند، ترنر به صحبتهایشان توجهای نکرد، پاهایش را محکم به زمین کوبید و قاطعانه گفت: «نه! این لوگو، لطف زیادی در حق من کرده است.»
همانطور که انتقادات زیادی به ثابت ماندن لوگوی CNN وارد شده است، نظریات زیادی نیز در این زمینه وجود دارد که این اتفاق را تأیید میکند. عناصر سازندهی لوگوی این شبکه اعم از شکل، رنگ و فونت، مفاهیمی را به ذهن مخاطب منتقل میکنند که در ارزشگذاری این شبکه و شکلدهی هویت آن نقشی اساسی دارد. در ادامهی این مقاله به بررسی جزئیتر این مفاهیم میپردازیم.
مفهوم لوگوی CNN
یک لوگوی موفق که بتواند با گذر زمان در ذهن مخاطب ماندگار بماند لوگویی است که در طراحی آن به جامعه هدف، اصول روانشناختی و مفاهیمی که هر جزء میتوانند منتقل کنند توجه شود.
CNN که در لغت شبکهی خبری کابلی تعریف میشود، پیامآور سه ویژگی مهم یک منبع خبری یعنی ثبات، اطمینان و قدرت است. شبکهی خبری که بر پایهی این سه محور نباشد فاقد اعتبار است. شاید حالا درک اینکه لوگو تا چه اندازه میتواند در ساختن هویت برند خود مهم باشد ملموستر شود.
قدرت لوگوی CNN
شاید بخشی از دلیل اینکه لوگوی CNN به چنین سمبل قدرتمندی تبدیل شده است به این خاطر باشد که این لوگو همیشه روی صفحهی تلویزیون قرار میگرفت.
مک گورک در این راستا گفت: «تا پیش از راهاندازی CNN مردم عادت نداشتند که تمامی اخبار خود را از طریق یک شبکه 24 ساعته دریافت کنند. از سوی دیگر ما هم قصد داشتیم تمایزی برای CNN ایجاد کنیم که مخاطبینمان آن را از سایر شبکهها تفکیک کنند.»
در نتیجه حضور مداوم لوگویی ثابت روی صفحه نمایش شبکهای که مردم همواره آن را نگاه میکنند در کنار مفاهیمی که به ذهن او متبادر میسازد، به قدرت هرچه بیشتر این لوگو کمک کرد.
لوگوی CNN چه نوع لوگویی است؟
CNN از لوگوی مونوگرام برای نمایش نام خود استفاده کرده است. مونوگرام نوعی از لوگو بر پایه نوشتار است و قدمتی دیرینه دارد. در این سبک از لوگو حرف اول کلمه آورده میشود و برای برندهایی که نامی طولانی دارند کاربردی است.
در این مثال نیز CNN حروف ابتدایی کلمات Cable News Network است. به دلیل سادگی، ماندگاری در ذهن مخاطب و تنوع زیادی که توسط این سبک از لوگو میتوان خلق کرد، برندهای زیادی در جهان از آن استفاده کردهاند.
عناصر سازنده طراحی لوگوی CNN
اگر نگاهی به تاریخچه لوگوی CNN بیاندازیم میبینیم که با وجود ثابت ماندن لوگوی این شبکه در طی گذشت سالیان طولانی، محبوبیت آن هم به طور مداوم در فرهنگ عامه رشد کرده است. برای بررسی دقیقتر علت موفقیت این لوگو بهتر است به بررسی عناصر سازنده آن و مفاهیمی که هر کدام به ذهن مخاطب میآورند بپردازیم.
بررسی لوگوی CNN از نظر شکل ظاهری و معنای آن
لوگوی CNN از نوار دوتایی قرمزی تشکیل شده است که همانند یک کابل از بین حروف C، N و N عبور میکند و این شکل یادآور شبکهی کابلی و گسترش آن در سراسر جهان است. در تاریخچهی لوگوی CNN این طرح ساده، کمالگرایی و نوآوری شبکه را نشان میدهد که با گذشت سالیان طولانی به دلیل ظاهر شیک، به روز و استثنائی خود به عنوان یک علامت منحصربهفرد در سراسر جهان باقی مانده است.
بررسی لوگوی CNN از نظر رنگ و معنای آن
استفاده از رنگ قرمز در آنالیز لوگوی CNN نمادی از اشتیاق، ظرافت، ماندگاری و شهرت است. این رنگ تکمیلکنندهی اجزای شبکه است و بر پایبندی شرکت روی اصول اساسی آن تأکید میکند.
رنگ قرمز در لوگوی CNN به حضور برجستهی این شرکت در کل جهان تعبیر میشود. این رنگ، نشانی از استواری شبکه دارد و دیگر مفهومی که میتوان از آن استنباط کرد، کارآفرینی و پوششدهی آن در سرتاسر جهان است.
بررسی لوگوی CNN از نظر فونت و معنای آن
در بررسی تاریخچه لوگوی CNN نام آنتونی گای بوست به چشم میخورد؛ او کسی است که فونت لوگوی مربوط به این شبکه را طراحی کرد. حروف CNN با الگویی زیبا در لوگو کنار یکدیگر قرار گرفتهاند و این طرح، احساسی آرام و برابر را در سطح جهان برای تمامی نژادها منتقل میکند. فونت لوگوی CNN جسورانه است و نگاه قدرتمند این شرکت را یادآور میشود.
لوگوی اخبار مالی CNN
لوگوی مربوط به اخبار مالی CNN در واقع نسخه گستردهای از لوگوی معمولی این شبکه است که در پالت رنگی دیگری ارائه شده است. علاوه بر نام شبکهی تلویزیونی در این لوگو، آمدن واژهی Money، نوع اخبار را نیز برای مخاطب مشخص میکند. حرف اول در این واژه بزرگ است و در آن از خطوط محدود و باریکتری به نسبت عبارت CNN استفاده شده است.
با گذری که در این مقاله بر تاریخچه لوگوی CNN داشتیم، دریافتیم که یک لوگو چگونه میتواند با کمترین هزینه، در نهایت سادگی، تنها با انتخاب هوشمندانهی عناصر سازنده، متناسب با بستری که باید در آن ارائه شود و شناخت طراح از جمعیت هدف خود حتی پس از گذشت چندین دهه بدون نیاز به تغییرات زیاد همچنان محبوب باشد و بخش مهمی از هویت برند خود را بسازد.
لوگویی که در تمام اجزا، نگرش صریح و قاطعانهی سازنده خود را به دوش میکشد و دیگر جمله «تا اتمام جهان میمانیم» برای آن دور از ذهن نیست.
برای بازسازی و طراحی آرم یا لوگو مد نظر خود می توانید از تیم حرفه ای آرمکده کمک بگیرید :
بازسازی لوگو
نمونه لوگو