اگر شما به تازگی کسبوکاری را راهاندازیکردهباشید احتمالا جملهی تأکیدی «روی لوگوی خود سرمایهگذاری کنید» زیاد به گوشتان خوردهاست. اما این طرحِ سادهی کوچک چه تأثیری روی کسبوکار دارد که دارندگان برندهای بزرگ روی طراحی آن تأکید میکنند؟
با ما همراه باشید تا در این مقاله دربارهی لوگو، تاریخچه و اهمیت آن و مشخصات یک لوگوی خوب بدانیم و با بهترین طراح لوگوی تهران آشنا شویم.
برای سفارش آرم و یا لوگو مناسب کسب و کارتان به لینک زیر مراجعه کنید:
سفارش لوگو
لوگو (Logo) واژهای لاتین و به معنای یک نشانهی گرافیکیست که میتواند به شکل نماد، علامت، تصویر، نوشتار و یا ترکیبی از آنها باشد. در حقیقت لوگو، معرف یک برند است.
تاریخچه
طراحی اولین لوگوها به سالیان بسیار دور در یونان باستان بازمیگردد. البته که کشورهای باستانی دیگر چون ایران و سومر نیز به نمادگرایی پرداختند، اما سرآمد آنها مصریان بودند. این اتفاق به زمانی بازمیگردد که مصریان خط هیروگلیف را اختراع کردند و حاکمان روی سکهها طرحهایی شبیه به مونوگرام ایجادکردند.
حتی پیش از آن هم انسانهای نخستین از نمادها و نشانهها استفاده میکردند. لوگوی مدرنی که امروزه میشناسیم از قرن 13 و زمان رنسانس شکلگرفت. یعنی زمانی که سفالگرها، سنگتراشها و طلافروشها روی آثار خود طرحهایی را تراشیدند تا مالکیت آنها را به نام خود کنند.
با گذشت زمان، جامعه صنعتیتر شد. تا قرن 19 بیش از هفتصد دستگاه پرینتر لیتوگرافی فقط در ایالات متحده امریکا وجود داشت. گرچه در آن مقطع زمانی اعتبار آثار هنری ثبت شده بیشتر به چاپخانههایی که طرح را بر روی آثار حکمیکردند اختصاص مییافت تا هنرمند یا صنعتگر.
تا سال 1870 تنوع طرحهای خلاقانه افزایشیافت و کتابهای کودکانهی رنگارنگ و روزنامههای بیشتری چاپشدند، در نتیجه هزینه چاپ کاهش پیدا کرد. درنهایت تایپوگرافی رشدکرد و در تجارت و برندسازی استفاده شد.
بهترین طراحان لوگو در تهران
تاریخچه طراحی لوگوی مدرن در ایران به دوران حکومت محمدرضاشاه پهلوی بازمیگردد. اولین لوگوی مدرن ایرانی مربوط به شرکت هواپیمایی «هما» بود که مخفف نام «هواپیمایی ملّی ایران» است.
نام انگلیسی آن نیز از شکل ثقیل Iran National Airline به شکل ساده IranAir استفاده میشود. انتخاب لوگوی این شرکت از طریق فراخوانی که در سال 1340 در روزنامهی کیهان و اطلاعات داده شد، صورت گرفت. داوری این مسابقه بر عهدهی هیئتی از دانشکده هنرهای زیبا بود.
در این مسابقه «ادوارد زهرابیان»، معمار و طراح ایرانی ارمنی تبار، لوگوی هما را با الهام از یکی از سرستونهای تخت جمشید طراحیکرد و برندهی مسابقه شد.
او در زمان طراحی این لوگو تنها 22 سال داشت. زهرابیان با استفاده از موتیفهای ایرانی، هما، آن پرندهی اسطورهای ایرانی که نمونهاش را در تخت جمشید دیده بود را طراحی کرد. او حتی پیش از طراحی لوگوی هما، زمانی که محصل بود در طراحی نخستین نشانه «دبیرستان البرز» شرکتکرد و برگزیدهشد. زهرابیان در دانشگاه، رشتهی معماری را انتخاب کرد.
آژانس تخصصی خبر و اطلاعات حملونقلی (اسکیفت) در گزارش سال ۲۰۱۳ یک ارزیابی از لوگوی شرکتهای هواپیمایی در سراسر جهان داشت و بعد از بررسیهای متعدد تمام شرکتهای مطرح در زمینه صنعت هوایی توسط یاتا، شرکت هواپیمایی ایران ایر را دارندهی بهترین لوگوی خدمترسانی هوایی معرفیکرد.
در حال حاضر در ایران افراد و شرکتهای زیادی هستند که کار طراحی لوگو را انجام میدهند. بسیاری از این افراد دانشجویان رشتهی گرافیک هستند؛ اما لازم است بدانید که بهتر است کار طراحی لوگوی شرکتتان را به یک نفر تنها نسپارید.
وقتی کار طراحی لوگویتان را به یک تیم یا شرکت میسپارید، نتیجهی بهتری خواهید گرفت چرا که آنچه حاصل میشود، ترکیبی از چند نظر و ایده است نه فقط حاصل ذهن یک نفر.
شرکت بمان، در بخش طراحی گرافیک، از افرادی تشکیل شده که با هویت بصری، روانشناسی رنگ و نماد شناسی آشنایی کامل دارند و میتوانند لوگوی شما را آنگونه که با هویت برندتان سازگار است طراحی کنند.
3 دلیل که باید روی لوگوی خود سرمایهگذاری کنید
• طراحی یک لوگوی خوب باعث میشود مشتری، کسبوکار شما را بهتر بشناسد. همانند برند نایک و یا اپل که همین حالا که نامشان را بردم، طرح لوگویشان را به یاد آوردید.
• یک لوگوی خوب باعث میشود که شما توجه زیادی را به کسبوکارتان جلبکنید. لوگو تنها برای معرفی شما به دیگران نیست بلکه با طراحی چشمنواز و تأملبرانگیز باعث میشود که چشمها بر روی آن خیرهبمانند.
• طراحی یک لوگوی خوب و منحصربهفرد باعثمیشود که مخاطب، کسبوکار شما را از سایر رقبایتان تمیز دهد.
انواع مختلف
• نشانههای تصویری
1. برند مارک (Brand mark) یا لوگو سیمبُل (Logo Symbol): این نوع از لوگو، روی طراحی نماد و نشان گرافیکی برند تمرکزدارد و با آوردن تنها یک نام، لوگویش فورا در ذهن تداعی میشود؛ همانند اپل.
2. نشانههای انتزاعی (Abstract logo marks): این نوع از لوگو برخلاف برندمارک که به شکل مشخصی اشاره داشت، از اشکال هندسی ساخته شده است که مفهوم ذهنی مرتبط با برند شما را میرساند؛ همانند پپسی.
3. مسکات لوگو (Mascot Logo): این نوع از لوگو، شخصیت محور است و برای ساخت آن تصویرسازی صورتمیگیرد و در بسیاری از مواقع رنگارنگ وکارتونی بوده و برای کودکان و خانوادهها سرگرمکننده است. با مسکات لوگو میتوان برای برند، کاراکتری اختصاصی خلق کرد؛ همانند کی اف سی.
• نشانههای نوشتاری
1. مونوگرام (Monogram) یا لترمارک (Letter mark): اساس این نوع لوگو، تایپوگرافی است که از یک یا چند حرف تشکیل شده است. این سادهسازی در لوگوی برندهای بزرگی که نام طولانی دارند کاربردی است؛ همانند CNN، BBC و ...
2. لوگوتایپ (Logotype) یا ورد مارک (Word mark): این نوع از لوگو روی طراحی فونتِ نامِ برندها به صورت کامل (برخلاف مونوگرام که مخفف نام برند است) تمرکز دارد؛ همانند برند کوکاکولا.
• نشانههای ترکیبی: از همراهی تصویر و نوشتار تشکیل شده است. تصویر و نوشته میتوانند کنار هم، روی هم یا تلفیقشده با هم باشند. همانند آدیداس.
• امبلم (Emblem): این نوع از لوگو نیز از همراهی تصویر و نوشته ساخته شده است اما تفاوتش با لوگوهای تلفیقی این است که در امبلمها، نوشته درون تصویر قرار میگیرد. همانند استارباکس.
نکته اینکه برخی از برندها ممکن است از تلفیق چند شیوهی طراحی استفاده کرده باشند. مثلا آدیداس هم تصویر انتزاعی دارد و هم تلفیقیست.
5 ویژگی یک لوگوی عالی
1. سادگی: اگر میخواهید برندتان در ذهن بماند، برای آن لوگوی سادهای را انتخاب کنید. لوگوی پیچیده فهمش سخت است و مخاطب را جذب نمیکند.
2. متفاوتبودن: سعی کنید بهترین طرح را برای لوگویتان انتخاب کنید که از سایر برندها متفاوت باشد و مخاطب وقتی به آن نگاه میکند از خلاقیت پشت آن، به وجد بیاید.
3. انعطافپذیری: بهترین لوگو آنی است که در تمامی سایزها، برای تمامی اپلیکیشنها، ویدئوها و حتی روی کاغذ تبلیغاتی هم قدرت و تأثیرگذاریاش را حفظ کند.
4. بهیادماندنی بودن: لوگوی خوب باید در اولین مواجهه با مخاطب تأثیری که باید را روی او بگذارد و در خاطرش باقی بماند.
5. طول عمر بالا: یک لوگوی خوب، لوگویی است که محدود به زمان حال نباشد.
در بازاریابی، لوگو میتواند همه چیز را راجع به برند و خدمات شما به مخاطب منتقلکند. طراحی یک لوگوی خوب برای تأثیرگذاری بیشتر شما و بهخاطرماندن در ذهن مخاطب بسیار حائز اهمیت است پس خلاقانه طراحیکنید.