در یک سال اخیر با ظهور پدیدهی کروناویروس، مردم با مشکلات جدیدی همچون بیکاری و تعطیلی بسیاری از مشاغل مواجه شدهاند. تنها افرادی که در این مدت نه تنها لطمهای ندیدهاند، بلکه کسبوکارشان از قبل هم پررونقتر شده است، فریلنسرها هستند. آمار رشد فریلنسرها از سال گذشته تاکنون روند صعودی چشمگیری داشته است. با وجود این، هنوز بسیاری از صاحبان مشاغل و مردم عادی فریلنسرینگ را نمیشناسند یا از آن اطلاعات کافی ندارند.
اگر میخواهید با دنیای فریلنسرها آشنا شده یا به یک فریلنسر خوب بدل شوید و ازاینطریق کسب درآمد کنید یا اینکه اگر کسبوکاری دارید و به دنبال فریلنسر مناسب میگردید، حتماً این مقاله را بخوانید.
فریلنسری چیست؟
فریلنسری به معنای کارکردن بهعنوان یک شرکت مستقل بهجای استخدام شدن برای یک کارفرماست. درواقع فریلنسرها شغل آزاد دارند واغلب از آنها به عنوان پیمانکارمستقل یاد میشود.
فریلنسرها به صورت پارهوقت یا دورکار توسط شرکتهای دیگر استخدام میشوند، اما به اندازهی کارمندان تماموقت حقوق دریافت نمیکنند و میزان تعهد آنها نیز متفاوت است.
با افزایش اقتصاد Gig (یک سیستم اقتصادی که شرکتها در آن برای کارهای موقت، نیروی پارهوقت را به خدمت میگیرند)، مردم بیش از هر زمان دیگری در مورد فریلنسینگ صحبت میکنند؛ چراکه امروزه، نسبت به گذشته، تعداد بیشتری فریلنسر وجود دارد. بر طبق مطالعهای که در سال 2019 توسط مؤسسهی Upwork و Freelancers Union انجام شد، پنجاه وهفت میلیون آمریکایی دراین سال فریلنسر شدهاند و طبق همین مطالعه، پنجاه وسه درصد از نیروهای هجده تا بیست ودو ساله به صورت آزاد کار میکنند. امیدوارم با این توضیحات به جواب سوال فریلنسری چیست، رسیده باشید.
چرا به آن فریلنسرینگ میگویند؟
اصطلاح فریلنسر به دههی 1800میلادی بازمیگردد. در آن زمان، لقب "Freelance" به جنگجوی قرون وسطایی گفته میشد که برای هر فرمانروا یا کشوری که پول بیشتری به اومیپرداخت، مبارزه میکرد. در آن دوران، "لنس" به سلاح بلندی میگفتند که شوالیههای سوار بر اسب برای راندن دشمنان ازاطراف خود از آن استفاده میکردند.
اولین مرجع ادبی این کلمه، از رمان مشهور«سِروالتراسکات»، بهنام «آیوانهو» است: «به «ریچارد» خدمات Free Lance خود را ارائه دادم و او آنها را رد كرد. من آنها را به «هال» هدایت میكنم، ناوگان را بهدست میآورم و به «فلاندر» میروم. به لطف روزگارپرمشغله، یک انسان کاری، همیشه کار پیدا میکند.»
با گذشت زمان، اصطلاح Freelancer، به معنی "مستقل" ادامه یافت، اما میدان نبرد را رها کرد تا در سیاست اعمال شود و سرانجام از دیگر حوزههای کاری سردرآورد.
انواع فریلنسر و درآمد متوسط برخی از آنها
درادامه لیستی از انواع فریلنسر به همراه مهارتهای مورد نیاز آنها و همچنین درآمد هریک وجود دارد که میتواند به شما برای یافتن پروژهی موفقیتآمیز بعدی کمک کند. اگر در یکی از این مشاغل فریلنسری قرارگرفتهاید، تبریک میگویم چراکه احتمالاً برای بسیاری از مشتریان نیروی جذابی خواهید بود.
حتی اگر مهارتهای ویژهای ندارید، نگران نباشید، هزاران شغل فریلنسری مختلف وجود دارد که فرصتهای خوبی ارائه میدهند؛ به عنوان مثال به گزینههای زیرتوجه کنید:
توسعهدهندهی وب (کدنویس، برنامهنویس)
برنامهنویسی یکی از مشاغل پرتقاضا در سراسر دنیاست. در عصردیجیتال، هر کسبوکار، سازمان و پروژهی خلاقانهای نیاز به حضور پررنگ در فضای آنلاین دارد و از طریق اپلیکیشن یا وبسایت، باید نیرویی داشته باشد که آن را طراحی و اجرا کند.
مشابه بازاریابان، توسعهدهندگان فریلنس اغلب بسته به تجربه خود در حوزههای مختلف تخصص دارند؛ مثلاً توسعهدهندگان فرانتاِند (Front End) کدهای نامفهوم را به یک رابط کاربری گرافیکی تبدیل میکنند و توسعهدهندگان بکاِند روی پایگاه داده، اسکریپتنویسی و ساخت معماری سایت تمرکز دارند. برای کسب موفقیت بهعنوان یک توسعهدهندهی فریلنس، باید در محبوبترین زبانهای برنامهنویسی، مانند «جاوا»، «روبی»، «جاوااسکریپت» و بسیاری برنامههای مشابه دیگر، مهارت کافی داشته باشید.
براساس اطلاعات به دست آمده از گزارش حقوق و دستمزد سال 1399 وبسایت ایرانسِلری، درآمد فریلنسری یک برنامهنویس با تجربهی کمتر از سه سال برای یک پروژه، به طورمیانگین در حدود چهارمیلیون و چهارصدهزارتومان در ماه است. حقوق این افراد از یک میلیون و نهصد هزارتومان (کمترین) تا هشت میلیون تومان (بیشترین) متغیر است و برای افراد با سابقهی بیشتر، این مبلغ میتواند تا ۱۶میلیون تومان نیز افزایش یابد.
طراح
طراحی خلاقانه، یک زمینهی کاری سودآوراست که میتواند شامل پروژههایی مانند طراحی بروشور، طراحی لوگو یا طراحی وب باشد. طراحان باتجربه اغلب نسبت به آنچه میتوانند انجام دهند، کار بیشتری دارند. برای کسب موفقیت به عنوان یک طراح فریلنس، به نمونهکارهای متنوع نیازدارید تا به مشتریان خود نشاندهید تا کارفرما متوجه شود که شما قادر به ارائه چه نوع کاری و با چه کیفیتی هستید.
نمونهکارهای طراحی به مرور زمان بهدست میآیند، بنابراین برای ماندن در صدر جدول این شغل پرطرفدار، یادگیری ترفندهای جدید وتوسعهی مهارتهای خود، قبل از اینکه به دنیای فریلنسری قدم بگذارید، مهم است.
باتوجه به درآمد افرادی که در این زمینه شاخص هستند، میتوان گفت که حداقل درآمد فریلنسری طراحان گرافیک در ایران، دو تا پنج میلیون تومان درماه است. درسایر کشورها نیز درآمد گرافیستها در سال، معمولاً از دههزار دلار تا دویستهزاردلار متغیر است.
تولیدکنندهی محتوای متنی
نگارش محتوا، هنوز هم یکی از محبوبترین مشاغل اقتصاد Gig است. با معرفی «محتوا» به عنوان مهمترین شاخص بازاریابی نوین، شرکتها بودجهی سنگینی برای تولید مقالات با کیفیت بالا، وبلاگها، راهنماها، بیانیههای مطبوعاتی وانواع دیگر محتوای نوشتاری میپردازند.
برای تبدیل شدن به یک نویسندهی فریلنسر، باید مهارتهای نوشتاری، دانش در زمینهی دستورزبان واستعداد داستانسرایی فوقالعادهای داشته باشید.
با بررسی سایتهای استخدامی مختلف، متوسط درآمد کارشناس تولیدمحتوای فریلنسر چیزی حدود ۲ الی ۷ میلیون تومان است.
متخصص بازاریابی
کارکردن به عنوان یک بازاریاب فریلنسر میتواند از شرکت درمبارزات تبلیغاتی فیسبوک تا ویرایش اساسی نسخهی کامل یک وبسایت را شامل شود. در یک جامعهی بزرگ و پررونق متخصصان بازاریابی، استراتژیستها و مشاوران فریلنسر زیادی وجود دارند و اگرمیخواهید بدانید چه چیزهایی در همهی آنها مشترک است، باید بگویم «مهارتهای دیجیتالی».
مترجم
برای ناشران، شرکتهای تبلیغاتی و سایر مؤسسات تجاری، محتوای بومی یکی از مؤثرترین راههای بازاریابی است. در برخی کشورها و فرهنگها، ترجمه، تنها راه ارتباطی با مشتریان بالقوه بهحسابمیآید. دراینجاست که مترجمان فریلنسر وارد کار میشوند. توجه داشته باشید، مترجمان حرفهای نه تنها به زبانهایی که به آنها ترجمه میکنند (زبانهای مقصد) تسلط دارند، بلکه در زمینهی فعالیت خود، دارای تجربهی علمی یا عملی هستند. اگر میخواهید به عنوان مترجم، به کار فریلنسینگ بپردازید، از نقاط قوت خود که درواقع تجربهی شما در یک یا چند زمینهکاری است، استفاده کنید.
فیلمبردار
برای دستیابی به موفقیت به عنوان یک فیلمبردار فریلنسر، باید با مهارتهای فیلمبرداری و تدوین حرفهای مشتریها را غافلگیرکنید. با داشتن چند سال سابقهکار در این زمینه، استفاده ازنرم افزارها و تجهیزات مناسب و ارائه نمونهکارهای چشمگیر، ورود به این بازار بسیار راحت خواهد بود.
حسابدار
یک حسابدار کدام شغل فریلنسری را میتواند به عهده بگیرد؟ تعجب خواهید کرد اگر بدانید برای یک حسابدارخبره یا یک دفتردار چه میزان تقاضا وجود دارد. با توجه به جزئیات این حرفه، دانش عالی، آگاهی تجاری و درک کافی از قوانین مالیاتی، بدون دردسر زیادی قادر خواهید بود به بازار راه یابید. بهعلاوه، به یاد داشته باشید که سایر فریلنسرها نیز در امور دفترداری خود، به کمک نیاز دارند.
مدیر منابع انسانی
برای هر شرکت در حال رشد (یا تأسیس)، مدیریت منابع انسانی، یکی از بخشهای اساسی تجارت است. این کار نوعی شغل آزاد است که میتوانید از راه دور یا از طریق دفتر مشتری انجام دهید. برای استخدام به عنوان مدیر HR فریلنسر، باید حداقل در یک پست مشابه تجربه داشته باشید، بنابراین برای یک فرد مبتدی، این شغل گزینهی مناسبی نیست.
کارشناس سئوی حرفهای
بهینهسازی برای موتور جستجو یا SEO، یک اتفاق بزرگ در دنیای دیجیتال است. بهعنوان یکی از محبوبترین مشاغل فریلنس، بهینهسازی موتورجستجو شامل لیست بلندی از مهارتهایی است که از جمله آن میتوان به دانش ایجاد لینک، آشنایی با الگوریتمهای گوگل، کلمات کلیدی خوشهای، اثر«الگوریتم پاندا» و بسیاری موارد دیگر اشاره کرد.
معرفی سه سایت مطرح فریلنسری بینالمللی
-
Fiverr
در این سایت، فریلنسرها میتوانند پروژههای به پایان رسیدهی خود را به نمایش عموم بگذارند تا مشتریان بالقوه بهراحتی شخص مناسبشان را انتخاب کنند. درواقع این وبسایت، ابزاری است که نیاز به تماسهای مکرر را از بین میبرد.
علاوهبراین، Fiverr دورههای یادگیری رایگان برای توسعهی مهارتهای شما و آموزش نحوهی ارائهی مهارتهایتان به مشتریان را در اختیارتان قرارمیدهد.
- Upwork
Upwork ابزاری برای شروع مجدد کارفریلنسری به شما ارائه میدهد که دارای فضای کارتیمی مناسب، رعایت فاکتورهای داخلی مهم و روند استخدام شفاف است. همچنین ممکن است بتوانید برای بسیاری از مشتریان معروف مانند Microsoft ، Airbnb ، Dropbox و... نیز کار کنید.
اگر بهدنبال انعطاف بیشتر درزمینهی کاری خود هستید، حتماً به این وبسایت فریلنسری سر بزنید.
- Freelancer
این وبسایت فریلنسری با سی و دو میلیون کاربر ثبت شده، بزرگترین مرجع فریلنسری جهان است. شما میتوانید به عنوان یک فریلنسر به صورت رایگان و هر روز، صدها رزومه به کارفرماهای مختلف در سایت ارسال کنید و از میان هزاران شغل موجود در آن، کارمناسب خود را بیابید.
دوازده سایت فریلنسری معروف ایرانی
- «پونیشا»
پونیشا سایتی است که میتوانید بهراحتی در آن به فریلنسینگ بپردازید و بسیاری از سراسر ایران از این سایت استفاده میکنند. به گفتهی این سایت: «پونیشا یک بازارکار آنلاین نیست؛ درواقع یک کارخانهی آنلاین است که با فراهم کردن ابزار مناسب برای افراد باانگیزه، کمک میکند تا جهان به مکان بهتری برای زندگی تبدیل شود.»
- «کارلنسر»
کارلنسر یکی از سایتهای فریلنسینگ و دورکاری در ایران است که پروژههای مختلفی در بسیاری از زمینهها مانند تولید محتوا، طراحی سایت، برنامه نویسی، طراحی گرافیک، سئو، تایپ، ترجمه، مدیریت پیج شبکههای اجتماعی و... جهت سفارش و انجام درآن وجود دارد.
- «انجام میدم»
این سایت یکی از محبوبترین سایتهای فریلنسری ایرانی است و تاکنون بیش از دویستوسی هزار سفارش انجام کار درآن ثبت شده است. در انجام میدم، میتوانید به صورت سریع و ساده و امن، کارهای خود را به متخصصین و فریلنسرها بسپارید یا خدماتی را که میتوانید آنلاین انجام دهید، به صورت بستههای ویژه برای فروش ارائه کنید و سفارش بگیرید.
- «پارسکدرز»
پارسکدرز اولین وبسایت فریلنسینگ ایرانی است که کار خود را از سال 1386 شروع کرد و از قدیمیترین استارتاپهای ایرانی محسوب میشود.پارسکدرز با ایجاد محیطی امن برای فریلنسرها، ارتباطات بین مجریان و خریداران را بهبود میبخشد. خریداران (افرادی که نیاز دارند پروژهای را برونسپاری کنند) درخواستشان را به صورت خصوصی یا عمومی ثبت میکنند تا پروژه توسط مجریان (کسانی که توانایی و تخصص اجرای آن پروژه را دارند) انجام شود. منظور از پروژه، هر کاری است که میتوان در بستر اینترنت انجام داد.
- «تایپایران»
تایپایران بخشی از مجموعه سایتهای کارایران است. این بستر جهت انجام پروژههای تایپ به صورت تخصصی وبهمنظور کارآفرینی، از تایپیستهای مختلف از سراسر کشور برای انجام پروژهها به صورت دورکاری استفاده میکند.
- «منکارتو»
یکی دیگر از سایتهای مناسب برای فریلنسینگ، منکارتو است. منکارتو مشابه با سایر سایتهای معرفی شده، محیط تعاملی امنی برای ارتباط بین فریلنسر و کارفرما ایجاد میکند.
- «ورکفا»
ورکفا نیز یکی دیگر از سایتهای تعاملی میان فریلنسرها و کارفرماهاست. اگر درخواست برای انجام کاری دارید، آنرا در قالب یک پروژه در این سایت ثبت کنید و فریلنسرها پیشنهاد مبلغ و زمان اجرای پروژه را به همراه توضیحاتشان روی آن ارسال میکنند.
- «کاریشه»
بیش از چهل و سه هزار فریلنسر در کاریشه آمادهی انجام پروژههای شما هستند. روند این سایت نیز مشابه سایرین است و در زمینههای مختلف امکان تعریف یا انجام پروژه را دارید و همچنین دارای سیستم داوری است؛ بدین صورت که اگربین کارفرما و فریلنسر اختلافی بهوجود بیاید، سیستم حل اختلاف کمک میکند تا مشکل بین آنها برطرف شود.
- «پارسفریلنسر»
سایت پارسفریلنسر یکی دیگر از سایتهای پرطرفدار برای تعامل بین کارفرماها و فریلنسرهاست. پارسفریلنسر تاکنون امکانات و ویژگیهای زیادی را راهاندازی کرده است که هم به کارفرما و هم به فریلنسر کمک میکند تا سریعتر به هدف خود برسند.
- «دورکار»
سایت دورکار با هدف فراهم کردن بستری امن و مطمئن جهت برونسپاری پروژهها برای فارسیزبانان سراسر دنیا راهاندازی شده است. این سایت نیز مشابه سایر سایتهای فریلنسری امکانات گستردهای از سراسر ایران در اختیار شما قرار میدهد. در این سایت پروژههایی در زمینههای مختلف مانند طراحی وبسایت، طراحی برنامههای موبایلی اندروید و آی.اُ.اس، طراحی گرافیک، نگارش و ترجمهی متن، ارائهی کارهای تحقیقاتی و پژوهشی و... انجام میشود و پروژههای آن دردسترس بسیاری از کارفرمایان و فریلنسرهاست.
- «کاریتو»
کاریتو یک سایت فریلنسری و آنلاین برونسپاری پروژههایی از قبیل برنامهنویسی، طراحیسایت، طراحی گرافیکی، بازاریابی تبلیغات، دستیاری مدیر در حوزهی کسبوکار آنلاین و بهطورخلاصه هر کاری است که بتوان به صورت آنلاین سفارش داد. در این سایت متخصص یا همان فریلنسر، بدون نیاز به حضور فیزیکی به صورت دورکاری و آنلاین پروژهی ارجاعی را انجام میدهد. کارفرمایان نیز میتوانند پروژههای خود را با خیال راحت به فریلنسرها برونسپاری کنند.
- «سانتایپ»
سانتایپ نیز همانند تایپایران یکی از سایتهای تخصصی فریلنسینگ درخصوص ترجمه، تایپ و ویراستاری است. به علت حجم بالای سفارشات سانتایپ، همواره استخدام مترجم، بهخصوص مترجم انگلیسی به فارسی و فارسی به انگلیسی و همچنین تایپیست، بدون محدودیت در دستور کار مرکز قرار گرفته است و از بابت جذب نیروی متخصص هیچگونه محدودیتی وجود ندارد.
کاررا به فریلنسرها بسپاریم یا شرکتهای تخصصی
کار با فریلنسر به صورت بیواسطه، نیاز به یافتن و برقراری ارتباط مستقیم دارد. این ارتباط میتواند از طریق نتورکینگ، روابط موجود یا مراجعهی حضوری برقرار شود. این شیوهی یافتن مشتری دشوار و پرحاشیه است، زیرا نیروی نظارتی در معامله وجود ندارد و در مواقع اختلاف بین مشتری و مجری، مرجعی برای رسیدگی نیست.
در صورت تمایل به کار فریلنسری برای بلند مدت و برای فریلنسینگ مستقیم، باید روابط انعطاف پذیرتری ایجاد کرد.
در مقابل، برای برخی از فریلنسرها که تمایلی ندارند زمان خود را صرف یافتن و برقراری ارتباط با مشتری کنند، شرکتهای تخصصی وجود دارند که پل ارتباطی فریلنسرها و مشتریانی هستند که مایلند کار خود را به فریلنسرها بسپارند.
روندکار این شرکتهای تخصصی بسیار ساده است. بهطورمعمول، این مؤسسات، پروژهی بزرگی را از یک مشتری دریافت میکنند و سپس با عقد قراردادهای فرعی با آژانسها و فریلنسرها، قسمتهای مختلف کار را به آنها میسپارند.
به عنوان مثال، یک آژانس توسعهی وب ممکن است یک پروژهی طراحی کامل وبسایت را بگیرد، اما نوشتن متن را به یک نویسندهی فریلنسر خارج از آژانسِ تحت قرارداد خود بسپارد.
بسیاری از آژانسها فقط تعداد کمی از افراد را به صورت تماموقت استخدام میکنند و اغلب بخشهای تخصصی پروژهها را به کارکنان فریلنسرمیسپارند، از اینرو همیشه دست فریلنسرها پراز کار است.
سخن آخر
فریلنسینگ یعنی رئیس خود بودن. این شما هستید که میتوانید راهی بیابید تا وقت خود را صرف کاری پردرآمد کنید، خواه برای انجام این کار مستقیماً با مشتری درارتباط باشید، یا با شرکتهای واسطه و تخصصی، یا از طریق بازار کارموفق به کسب آن شده باشید.
دهها نوع متفاوت مشاغل فریلنسری وجود دارند و نسبت به گذشته شرکتهای بیشتری اقدام به استخدام فریلنس میکنند.
در حال حاضر فریلنسینگ میتواند یک روش باورنکردنی برای تأمین هزینههای زندگی فریلنسر باشد.