آنچه در این مقاله میخوانید

    اینفوگرافیک چیست؟

    اینفوگرافیک چیست؟

    حدود 10 سال پیش بود که اینفوگرافیک پا به عرصه‌ی طراحی گرافیک گذاشت و از آن موقع به بعد به بخشی عمده از ارتباطات در کلاس‌های درس، محیط کاری و دنیای مجازی تبدیل شد. با این حال اگر به تازگی به سمت دنیای طراحی و گرافیک آمده‌اید، احتمالا کلمه‌ی اینفوگرافیک همچنان برای شما ناشناخته باشد. احتمالا با خود بگویید:

    «اینفوگرافیک چیست؟»

    «چرا اینفوگرافیک‌ها مفید هستند؟»

    «چگونه می‌توان یک اینفوگرافیک طراحی کرد؟»

    ...

    در این مقاله سری به اینفوگرافیک‌ها و طراحی اینفوگرافیک می‌زنیم تا به تمامی سوالات شما پاسخ دهیم.

    برای دیدن نمونه کار های ما هم میتوانید به لینک زیر مراجعه کنید:

    نمونه لوگو

    تعریف اینفوگرافیک

    مطابق دیکشنری آکسفورد، اینفوگرافیک به نمایش تصویری اطلاعات یا داده‌ها گفته می‌شود. اما تعریف اینفوگرافیک در واقع بسیار دقیق‌تر از این است. اینفوگرافیک به مجموعه‌ای از تصاویر، نمودارها و حروف جزئی گفته می‌شود که خلاصه‌ای ساده و قابل فهم از یک موضوع را به ما می‌دهند. اینفوگرافیک‌ها از تصاویر جذاب و موثر استفاده می‌کنند تا اطلاعات را با مخاطب خود به سرعت و به وضوح رد و بدل کنند.

    هر چقدر اینفوگرافیک‌ها خلاقانه‌تر و منحصربه‌فردتر باشند، بیشتر مخاطب را به خود جذب می‌کنند و در ذهن مخاطب می‌مانند. اما باید توجه داشته باشید که تصاویر موجود در یک اینفوگرافیک، رسالتشان فقط جذاب و موثر بودن نیست. اینفوگرافیک باید به مخاطب کمک کند تا محتوای مورد نظر را یاد بگیرد و آن را به خاطر بسپارد.

    اینفوگرافیک

    تاریخچه‌ی اینفوگرافیک

    می‌توان گفت قدیمی‌ترین اینفوگرافیک‌هایی که مشاهده شده‌اند قدمتشان به بیش از 25 هزار سال پیش می‌رسد. این اینفوگرافیک‌ها که بر دیوار غارهایی در برزیل ترسیم شده‌، حاوی اطلاعاتی برای مردم آن زمان بوده‌اند. 

    اما اولین اینفوگرافیک‌های صنعتی را می‌توان گراف‌های آماری مدرن William Playfair دانست که در اواخر قرن هفدهم روی کار آمدند و شامل گراف‌های خطی، نمودار کلوچه‌ای و نمودار میله‌ای می‌شدند.

    در قرن بیستم، اینفوگرافیک‌ها شروع به تحول کردند و بسیاری از طرح‌هایی که ما امروزه از آن‌ها استفاده می‌کنیم در آن دوره به وجود آمدند. روزنامه‌ی «The Sunday Times» با چاپ اینفوگرافیک‌های طراحی شده توسط پیتر سالیوان جنبشی را در این زمینه آغاز کرد و بسیاری از دیگر ناشران نیز از این روزنامه الگو گرفتند. سپس اینترنت آغاز به کار کرد و به دنبال آن اینفوگرافیک‌های آنلاینی که ما امروزه بسیار با آن‌ها سر و کار داریم به وجود آمدند.

    انواع اینفوگرافیک

    انواع اینفوگرافیک را می‌توان به 9 دسته تقسیم کرد. در این بخش به توضیح هر یک از این انواع و کاربرد آن‌ها می‌پردازیم.

    1. اینفوگرافیک آماری

    اگر می‌خواهید که نتایج یک پرسشنامه را به صورت تصویری نمایش دهید، داده‌های مختلف گرفته شده از چندین منبع را ارائه کنید یا در یک مباحثه از اطلاعات مرتبط با موضوع خود بهره بگیرید، اینفوگرافیک‌های آماری برای شما بسیار مناسب خواهند بود.

    در اینفوگرافیک‌های آماری، تمرکز بر روی داده‌های شما است. در این نوع از اینفوگرافیک از نمودارها، آیکن‌ها، تصاویر و فونت‌های جذاب استفاده می‌شود.

    انواع اینفوگرافیک

    2. اینفوگرافیک‌های آموزنده

    از اینفوگرافیک‌های آموزنده استفاده می‌شود تا بتوان یک مفهوم جدید و خاص را به سادگی به مخاطب منتقل و خلاصه‌ای از موضوع مورد نظر را ارائه کرد. معمولا اینفوگرافیک‌های آموزشی به چند بخش تقسیم می‌شوند و هر بخش سرعنوان یا هِدر تشریحی مربوط به خود را دارد. 

    شماره‌گذاری هر بخش در این نوع اینفوگرافیک باعث می‌شود که مطالب شما برای مخاطب جذابیت بیشتری پیدا کنند. آیکن‌ها و سرعنوان‌های تشریحی به شما کمک خواهند کرد تا هر نکته را به سادگی به مخاطب خود منتقل کنید.

    3. اینفوگرافیک‌های زمان‌بندی شده

    این نوع از اینفوگرافیک‌ها هنگامی مناسب هستند که می‌خواهید تاریخچه‌ی یک موضوع را به شکل تصویری بیان کنید، نکاتی جالب راجع به تاریخ‌های مهم بگویید یا خلاصه‌ای از وقایع را به صورت جذاب در اختیار مخاطب قرار دهید.

    معمولا زمان‌بندی درست و ترتیب زمانی وقایع برای انسان‌ها مهم است و یک اینفوگرافیک زمان بندی شده می‌تواند به شما کمک کند تا تصویر واضح‌تری از چارچوب زمانی مورد نظر خود به مخاطب ارائه دهید. در این نوع اینفوگرافیک از خطوط، آیکن‌ها، تصاویر و برچسب‌ها استفاده می‌شود تا نقاط زمانی مشخص شده و توضیح داده شوند.

    4. اینفوگرافیک فرآیندی

    این نوع اینفوگرافیک زمانی بهترین کاربرد را دارد که آن را برای ارائه‌ی چکیده‌ای از مراحل یک فرآیند استفاده کنید. اینفوگرافیک فرآیندی به شما کمک می‌کند تا هر مرحله را به سادگی و وضوح شرح دهید. معمولا اینفوگرافیک‌های فرآیندی ترتیبی از بالا به پایین یا از راست به چپ دارند.

    در این نوع اینفوگرافیک می‌توان از رنگ‌های مختلف برای هر مرحله استفاده کرد، یا می‌توان برای کمک به آسان‌تر شدن فهم مطلب از علامت‌های جهت دار مثل فلش، خطوط و دیگر شکل‌هایی استفاده کرد که چشم را به سمت مشخصی هدایت می‌کنند.

    5. اینفوگرافیک جغرافیایی

    آیا می‌خواهید میزان زیادی از داده‌های آماری یا اطلاعات مربوط به یک موقعیت مکانی خاص را به شکل تصویری نمایش دهید؟ در این مواقع اینفوگرافیک جغرافیایی گزینه‌ای بسیار مناسب است. نمودارهای نقشه‌دار، بخش عمده‌ی تصاویر یک اینفوگرافیک جغرافیایی تشکیل می‌دهند. 

    انواع مختلفی نمودار نقشه‌ای وجود دارند که می‌توانند با توجه به داده‌های شما مورد استفاده قرار گیرند. برای مثال شما می‌توانید برای نشان دادن نواحی مختلف از نقشه حرارتی استفاده کنید یا اگر می‌خواهید موقعیت‌های مکانی مختلف را روی نقشه مشخص کنید، می‌توانید از آیکن و برچسب‌های کوتاه استفاده کنید.

    اینفوگرافیک چیست؟

    6. اینفوگرافیک مقایسه‌ای

    بسیاری از افراد هنگام انتخاب بین دو گزینه دچار مشکل می‌شوند. اگر می‌خواهید گزینه‌های مختلفی را بی‌طرفانه مقایسه و یا می‌خواهید برتری یک گزینه را نسبت به بقیه‌ی گزینه‌ها مشخص کنید، اینفوگرافیک مقایسه‌ای بهترین اینفوگرافیک برای این کار است.

    معمولا اینفوگرافیک‌های مقایسه‌ای به صورت افقی یا عمودی از وسط نصف می‌شوند و در هر سمت آن‌ها یک گزینه قرار می‌گیرد. برای مثال هنگامی که می‌خواهید دو گوشی موبایل را با هم مقایسه کنید، هر گوشی در یک سمت قرار خواهد گرفت و اطلاعات مربوط به هر یک در زیر آن‌ها نوشته خواهد شد.

    7. اینفوگرافیک ترتیبی

    یک اینفوگرافیک ترتیبی می‌تواند اطلاعات مورد نظر شما را از بیشترین به کمترین دسته‌بندی کند. معروف‌ترین مثال در این زمینه هرم نیازهای مازلو است. در این اینفوگرافیک، مهم‌ترین نیازهای انسان در کف هرم قرار دارند و هر چه بالاتر برویم از اهمیت نیازهای انسان کاسته می‌شود.

    8. اینفوگرافیک لیست‌بندی شده

    اگر می‌خواهید لیستی از منابع و مثال‌های مختلف یا مجموعه‌ای از راهنمایی‌های مختلف را با مخاطب خود به اشتراک بگذارید، می‌توانید از اینفوگرافیک لیست‌بندی شده استفاده کنید. معمولا کار با این دسته از اینفوگرافیک‌ها آسان است و هدف آن‌ها این است که یک لیست معمولی را به لیستی جذاب و موثر تبدیل کنند.

    برای مثال، به جای بولت در اول هر خط می‌توانید از آیکن استفاده کنید یا فونت‌ها و رنگ‌های خلاقانه را به کار بگیرید تا هر مورد از لیست شما برای مخاطب جذاب باشد.

    9. رزومه‌ی اینفوگرافیک

    از آنجایی که بازارهای کار مختلف در حال حاضر اشباع هستند، لازم است که جویندگان شغل راه‌های مختلفی پیدا کنند تا خود را از دیگران متمایز جلوه دهند. به همین خاطر است که در سال‌های اخیر رزومه‌های به سبک اینفوگرافیک محبوبیت زیادی پیدا کرده‌اند.

    در اکثر موارد، رزومه‌های اینفوگرافیک نمی‌توانند به طور کامل جایگزین رزومه‌های رسمی شوند. با این حال می‌توان از این رزومه‌ها در مصاحبه‌های شغلی، پورتفولیوی سایت و تقاضانامه‌های الکترونیکی استفاده کرد. معمولا در این نوع از اینفوگرافیک از رنگ‌های مات و آیکن‌های ساده استفاده می‌کنند تا به رزومه‌ رسمیت ببخشند.

    سبک‌های طراحی اینفوگرافیک

    اینفوگرافیک‌ها از نظر فرمت طراحی بسیار انعطاف‌پذیر هستند و به شما کمک می‌کنند که مطالب خود را به شکلی منحصر‌به‌فرد و ویژه بیان کنید. از رایج‌ترین سبک‌های طراحی اینفوگرافیک می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

    سبک های اینفوگرافیک

    1- اینفوگرافیک‌های ساکن

    این نوع، آسان‌ترین و رایج‌ترین نوع اینفوگرافیک‌ها هستند. اینفوگرافیک‌های ساکن بهترین استفاده را در وبلاگ‌ها، مقالات، بروشورها، صفحات چاپ شده و... دارند. با وجود اینکه این اینفوگرافیک‌ها حرکتی ندارند، اما راه‌های زیادی وجود دارد تا آن‌ها را از نظر بصری جذاب کنید. برای این کار می‌توانید از هنر ترسیم خط، تصویرسازی، عکاسی، مهارت‌های کاغذی و سایر هنرهای مشابه استفاده کنید.

    2- اینفوگرافیک‌های متحرک (Animated)

    این دسته همانگونه که از اسمشان پیداست، به اینفوگرافیک‌هایی گفته می‌شود که حرکت می‌کنند. این اینفوگرافیک‌ها امروزه بیشتر به صورت GIF رایج هستند. این سبک به ویژه در فضای مجازی بسیار کاربردی است زیرا در میان محتواهایی که مخاطب شما مشاهده می‌کند، جلب توجه خواهد کرد.

    3- اینفوگرافیک‌های دو جانبه

    به اینفوگرافیکی گفته می‌شود که به فعالیت یا کاری از طرف مخاطب نیازمند است. در حجم وسیع داده‌ها که اینفوگرافیک ساکن و ساده نمی‌تواند به خوبی مطالب را بیان کند، اینفوگرافیک دو جانبه کاربرد زیادی دارد. 

    در اینفوگرافی دوجانبه مخاطب خود انتخاب می‌کند که یک موضوع برایش بیشتر توضیح داده شود. برای مثال ممکن است در اینفوگرافیک دو جانبه دکمه‌ای وجود داشته باشد که مخاطب با کلیک کردن روی آن به مطالب بیشتر دسترسی پیدا کند. اینفوگرافیک‌های دوجانبه قابلیت خلق محتوای داستانی را دارند.

    کاربرد اینفوگرافیک

    کار اصلی اینفوگرافیک‌ها این است که اطلاعات تصویری جذاب ارائه دهند تا مخاطبان زیادی را به خود جذب کرده و به آن‌ها اطلاعات مورد نظر را منتقل کنند. در اینجا به 4 کاربرد اصلی اینفوگرافیک می‌پردازیم:

    - ابزاری برای استخدام و یا طراحی رزومه

    - نمایش داده‌های آماری

    - ساده سازی یک مفهوم پیچیده

    - مقایسه کردن

    اینفوگرافیک ها در کجاها استفاده می شوند؟

    در این بخش به 5 مورد اصلی که اینفوگرافیک ‌ها در آن ها قابل استفاده هستند، اشاره می کنیم.

    کاربرد اینفوگرافیک

    - فضای مجازی

    برای بالا رفتن تعداد بازدیدها و مخاطبان در سایتتان، می توانید از اینفوگرافیک ها در توییتر، اینستاگرام، فیسبوک، پینترست، لینکداین و... استفاده کنید.

    - ایمیل

    شما می توانید اینفوگرافیک را به همراه توضیحاتی کوتاه راجع به موضوع اینفوگرافیک برای مخاطبان، همکاران و هر لیست دیگری از افراد که در نظر دارید، از طریق ایمیل ارسال کنید.

    - وب سایت و وبلاگ

    از اینفوگرافیک می توانید در لندینگ پیج سایت یا وبلاگ خود استفاده کنید. در لندینگ پیج، اینفوگرافیک یک آدرس یا url خواهد داشت که می توان آن را به اشتراک گذاشت.

    - مقالات سفید

    شما می توانید از اینفوگرافیک در گزارشات رسمی(مقالات سفید)، بروشورها و کاتالوگ ها استفاده کنید تا به خواننده‌ی مطالب خود کمک کنید نکات مورد نظر شما را آسان تر درک کند و تحت تاثیر قرار بگیرد.

    - بیانیه های مطبوعاتی

    در مجلات صنعتی و مطبوعات نیز گاهی از اینفوگرافیک ها استفاده می شود. شما می توانید مطالبی جالب و مهم را به همراه اینفوگرافیک مرتبط با آن ها برای مطبوعات یا سازمان های جدید ارسال کنید تا آن ها را با مخاطبان خود به اشتراک بگذارند.

    چرا اینفوگرافیک ها مفید هستند؟

    اینفوگرافیک ها مطالب را به شیوه ای بیان می کنند که برای بسیاری از افراد جذاب باشد و این شیوه همان استفاده از تصاویر است. آمارها نشان می دهند که 65 درصد از افراد به صورت بصری مطالب را بهتر یاد می گیرند و تصاویر 60 هزار بار سریع تر از متون در ذهن پردازش می شوند. اینفوگرافیک ها این قابلیت را دارند که حجم بالایی از اطلاعات و داده ها را با استفاده از تصاویر به آسانی به مخاطب خود منتقل کنند.

    یک اینفوگرافیک شامل چه چیزهایی است؟

    سه بخش اصلی تمامی اینفوگرافیک ها تصویر، محتوا و دانش هستند.

    تصویر خود شامل دو بخش رنگ‌بندی و گرافیک است. معمولا دو نوع گرافیک وجود دارند، گرافیک زمینه(تِم) و گرافیک اشاره(رفرنس). گرافیک های نوع تِم در تمامی اینفوگرافیک ها استفاده می شوند و مسئولیت نمایش تصویری داده ها را بر عهده دارند.

     گرافیک رفرنس معمولا آیکنی است که استفاده می شود تا به یک داده ی مشخص اشاره شود. این نوع از گرافیک همیشه در اینفوگرافیک مورد استفاده قرار نمی گیرد.

    آمارها و حقایق معمولا در بخش محتوای اینفوگرافیک قرار می گیرند و ممکن است از هر منبعی گرفته شوند، مثل آمارهای سرشماری و گزارشات اخبار. اما لازم است که داده ها مهم و به روز باشند.

    یکی از مهم ترین جنبه های هر اینفوگرافیک این است که داده ها را به گونه ای ارائه کند که بر اطلاعات مخاطب بیافزاید. به این بخش دانش گفته می-شود.

    اینفوگرافیک

    مهم ترین بخش یک اینفوگرافیک چیست؟

    مهم ترین بخش یک اینفوگرافیک اطلاعات یا دانشی است که در آن می گنجانید. لازم نیست مطالب شما حتما برای تمامی افراد ارزشمند باشند، اما باید در موضوع مورد نظرتان به مخاطبان اطلاعات آموزنده ای منتقل کنند. برای ارائه‌ی مطالبی ارزشمند و مفید می توانید به مطالعه ی رفتار مخاطبان، نیازها و دغدغه‌های آن ها بپردازید.

    با چه نرم افزارهایی می توان اینفوگرافیک طراحی کرد؟

    در این بخش با برخی از ارزشمندترین برنامه ها و نرم افزارهای اینفوگرافیک آشنا خواهید شد.

    1- Canva

    Canva یکی از نرم افزارهای اینفوگرافیک آنلاین و رایگان است که به شما کمک می کند با کمک قالب‌ها و الگوهای آماده و بدون داشتن دانش زیاد اینفوگرافیک‌های متنوعی را در کمتر از 300 دقیقه آماده کنید.

    2- Piktochart

    Piktochart از دیگر نرم افزارهای اینفوگرافیک رایگان است که شما می توانید از فرمت های مختلف آن مثل اینفوگرافیک های سنتی (بلند و باریک)، اینفوگرافیک های مخصوص اسلایدشو، پوسترها و گزارشات استفاده کنید تا در زمانی کوتاه اینفوگرافیک دلخواه خود را طراحی کنید. از نکات مثبت این ابزار به آموزش های مرحله به مرحله ی آن می توان اشاره کرد.

    3- Adobe Spark

    اگر به دنبال نرم افزارهای طراحی اینفوگرافیک حرفه‌ای هستید Adobe Spark برای شما گزینه ی مناسبیست. کافیست یکی از 10هزار قالب رایگان این نرم افزار را انتخاب کنید و به دلخواه خود به ویرایش جزییات آن بپردازید. پس از اتمام کار می توانید مطابق پلتفرمی که می خواهید در آن طرح را منتشر کنید، سایز اینفوگرافیک را تغییر دهید.

    چگونه می توان یک اینفوگرافیک طراحی کرد؟

    برای طراحی اینفوگرافیک راه های مختلفی وجود دارد. شما می توانید از سایت های مخصوص این کار مانند Easel.ly، Infogram، Visualize.me و ... استفاده کنید یا با استفاده از نرم افزارهای اینفوگرافیک به شیوه‌ی زیر خودتان به طراحی بپردازید. برای این کار لازم نیست حتما یک طراح گرافیک باشید، فقط کافی است 5 مرحله ای که در زیر آورده ایم را دنبال کنید:

    طراحی اینفوگرافیک

    1- اهداف خود را از قبل مشخص کنید

    چه به دنبال ارائه ی مفهومی دشوار به زبان ساده باشید و چه بخواهید مقرراتی جدید را معرفی کنید، مشخص کردن اهداف و ارائه ی خلاصه ای از اطلاعات مورد نظرتان می تواند باعث از بین بردن شبهات و واضح تر شدن نتیجه ی نهایی شود.

    2- داده های لازم برای اینفوگرافیک خود را جمع آوری کنید

    برای رسیدن به مقاصدی که در مرحله ی اول مشخص کردید، لازم است که داده هایی مرتبط با آن ها داشته باشید. منابع عمومی زیادی برای استخراج داده ها وجود دارند که شما می توانید از روش های مختلف به آن ها دسترسی پیدا کنید.

    3- به تصویرسازی اینفوگرافیک خود بپردازید

    حال که اطلاعات مورد نیاز خود را در اختیار دارید، باید تصمیم بگیرید چگونه این اطلاعات را به صورت تصویری نمایش دهید. هر نوع داده نیازمند سبک تصویرسازی مخصوص به خود است. برای مثال اگر به دنبال این هستید که پیامی مهم که به پیش‌زمینه ی زیادی احتیاج ندارد را به مخاطب منتقل کنید، می توانید از ترکیب آیکن و متن استفاده کنید یا اگر به دنبال مقایسه ی چند گزینه با یکدیگر هستید می توانید از نمودارها و چارت های مخصوص مقایسه استفاده کنید.

    4- با استفاده از قالب های اینفوگرافیک(تمپلیت ها)، ساختار طرح خود را ایجاد کنید

    معمولا می توانید با مطلع کردن خواننده راجع به اینکه چه چیزی از اینفوگرافیک مورد نظر یاد خواهند گرفت، طرح خود را شروع کنید. سپس می توانید از نمودارها و تصاویری استفاده کنید که به سوالات احتمالی مخاطبان پاسخ می دهند. 

    سعی کنید فاصله ی اجزای مختلف اینفوگرافیک به اندازه‌ی کافی و هماهنگ باشد تا تعادل و نظم طرحتان حفظ شود. معمولا تمپلیت های آماده ای نیز وجود دارند که می توانید با توجه به نوع داده های خود از آن ها استفاده کنید.

    5- به طراحی اینفوگرافیک خود بپردازید تا آن را متمایز و جذاب کنید

    حالا به بخش جالب طراحی اینفوگرافیک رسیدیم. در این بخش لازم است که ذوق هنری خود را به کار گرفته و اطمینان حاصل کنید که طرح شما به اندازه‌ی کافی زیبا و جذاب باشد. انتخاب فونت برای متن در اینفوگرافیک بسیار مهم است. سعی کنید متن بسیار کوتاه باشد و در حدی ساده نوشته شده باشد که حتی کودکان نیز متوجه آن شوند.

    نکاتی که برای طراحی اینفوگرافیک باید مد نظر داشته باشید:

    ۱ – اینفوگرافیک را با توجه به مخاطب مورد هدف خود طراحی کنید

    ۲- اینفوگرافیک را تا حد امکان ساده طراحی کنید.

    ۳- تعادل بین گرافیک و متن را رعایت کنید .

    ۴ – اینفوگرافیک را به شیوه‌ای طراحی کنید که مشاهده و خواندن آن آسان باشد.

    اینفوگرافیک شاخه ای از طراحی گرافیک است که در آن با استفاده از تصاویر، نمودارها و متون کوتاه، مطلبی ساده و قابل فهم به مخاطب آموزش داده می شود. انواع مختلفی اینفوگرافیک وجود دارند که هر یک با توجه به داده‌ها و موضوع مورد نظر طراح کاربرد خاص خود را دارند. 

    برای تهیه‌ی اینفوگرافیک می‌توان از سایت‌ها یا نرم افزارهای مخصوص این کار کمک گرفت و با استفاده از ذوق هنری خود و راهنمایی‌های موجود در این زمینه به طراحی اینفوگرافیک شخصی خود پرداخت.

    :reference

    venngage.com/blog/what-is-an-infographic

    مقالات مرتبط
    ارسال نظر
    نام
    ایمیل
    نظر

    آژانس طراحی هویت بصری

    Visual Identity Design Agency

    ما با حمایت مشتریانمان و با بهره گیری از جدیدترین متدهای طراحی آرم و لوگو توانستیم تنها در طی 17 سال، خالق بدیع ترین هویت های بصری در حوزه طراحی لوگو و آرم برای بیش از 1900 کمپانی و برند متعدد باشیم.

    سفارش طراحی لوگو