لوگوتایپ یکی از انواع لوگو است که برندهای بسیاری در سطح رقابت بینالمللی از آن برای معرفی خود به مخاطب استفاده میکنند. به دلیل ویژگیهایی که این نوع از لوگو دارد شاید برای تمامی کسبوکارها مناسب نباشد و انتخاب آن باید بسیار زیرکانه صورت بگیرد. در این مقاله به مفهوم لوگوتایپ، مزایا و معایبش، اصول مهم در طراحی آن و تفاوتش با تایپوگرافی میپردازیم. برای سفارش لوگوتایپ حرفه ای می توانید به لینک زیر مراجعه کنید:
سفارش لوگو
لوگوتایپ چیست؟
لوگوتایپ شامل نام کامل یک کمپانی است که نوشتار آن به شیوهای خلاقانه و منحصربهفرد طراحی شده است. این نوع از لوگو با دانش و مهارت در هنر نوشتن و ایجاد فونتی انحصاری و مرتبط با فضای برند مورد نظر، یا با استفاده از شکل و حروف به صورت انتزاعی طراحی شده است. در این سبک لوگو، نام برند به صورت کامل نوشته میشود.
در چه مواردی از لوگوتایپ به عنوان لوگوی بیزینسمان استفاده میکنیم؟
از جمله مواقعی که میتوان از چنین لوگویی برای معرفی بیزینس استفاده کرد زمانی است که برند نام کوتاهی دارد و میتوان آن را به صورت کامل در لوگو آورد. یا زمانی که تنها با آوردن نام میتوانید پیام برند خود را منتقل کنید.
برای سفارش طراحی لوگو به سایت آرمکده مراجعه کنید.
از دیگر مواقع کاربرد آن، زمانی است که شما به تازگی بیزنستان را راه اندازی کردهاید و مخاطب هنوز با شما آشنایی ندارد و دیدن تنها یک حرف یا شکل به تنهایی نمیتواند ایدهای از کسبوکارتان به ذهن او متبادر سازد.
در نتیجه شما با استفاده از نام کامل برندتان و البته در صورتی که شعاری قدرتمند را به همراه داشته باشد میتوانید بهتر خودتان را معرفی کنید تا در ذهن مشتریان بالقوه ماندگار شوید.
مزایای استفاده از لوگو تایپ
1. این نوع از لوگو برای برندهایی که به دنبال تغییر در طول زمان نیستند و ترجیح میدهند با یک طرح لوگو و یا حتی طراحی خاص برای محصولاتشان در خاطر بمانند کاربرد دارد. لوگوهای مربوط به شبکههای تلویزیونی در این دسته قرار میگیرند.
2. وقتی که از این سبک لوگو برای معرفی برندتان استفاده میکنید مخاطب در نگاه اول خیلی سریع شما را به خاطر میآورد و شناسایی میکند.
3. با استفاده از این سبک لوگو سریع میتوانید برند خود را ترویج و تبلیغ کنید.
4. به دلیل شکل نوشتاری آن در مجراهای مختلف اعم از سایت، اپلیکیشن، بیلبورد و ... میتواند ارائه شود چراکه در اندازههای مختلف باز هم وضوح و کیفیت خود را حفظ میکند. همچنین میتوان این لوگوها را در رنگهای مختلف نیز چاپ کرد.
معایب استفاده از لوگو تایپ
1. معمولا برندهایی این سبک لوگو را برای معرفی خود به مخاطب انتخاب میکنند که سطح فعالیت گستردهای در بازار رقابتی داشته یا افراد سرشناسی باشند که نامشان به تنهایی و بدون هیچ عنصر دیگری بتواند برای جلب مخاطب وسوسهکننده باشد.
اگر بیزینس شما هنوز به آن درجه از فعالیت نرسیده و نوپا هستید این سبک از لوگو چندان مناسب شما نیست مگر اینکه همانطور که پیش از این اشاره شد شعار قدرتمندی همراه خود داشته باشید.
2. در این سبک از لوگو که بر پایهی نوشتار استوار است به نسبت لوگوهایی که از تصویر و اشکال و نمادها در طراحی خود استفاده کردهاند دستتان برای تنوع دادن به لوگو باز نیست و باید بسیار خلاق باشید تا بتوانید طرحی منحصربهفرد برای جذب مخاطب بسازید.
3. شاید این سبک لوگو به نسبت لوگوهایی که همراه با تصویر هستند جذاب نباشد چراکه بیشتر بر روی معرفی نام برند و شعار آن متمرکز شدهاند.
4. طراح یک لوگوتایپ باید تجربه، مهارت و دانش کافی از عناصر گرافیکی و نمادها و مفاهیم ذهنی داشته باشد اگرنه لوگوی ساخته شده تاثیری که باید را بر روی مخاطب نمیگذارد.
لوگو تایپهای حرفهای چه ویژگیهایی دارند؟
1. بر اساس نظریهی روانشناختی «گشتالت»، ما دنیا را در کلیتهای معنادار تجربه میکنیم و محرکهای مجزا را نمیبینیم و هر آنچه که میبینیم و آن را درک میکنیم محرکهایی هستند که به شکل یک سازمان که با یکدیگر ترکیب شدهاند.
بر اساس این نظریه، کل هر چیزی فراتر از اجزای آن است. در شناخت و درک مخاطب از یک لوگو نیز نظریه گشتالت صدق میکند. مخاطب عناصر سازندهی یک لوگو را در کنار یکدیگر درک میکند و در صورتی که قبلا تجربهای از هر کدام از اجزا داشته باشد میتواند آنچه که طراح در لوگوی خلاقانه و مفهومی خود به کار برده است را کشف کند.
به عبارتی ذهن مخاطب اجزای لوگو را به یکدیگر ربط میدهد تا بتواند آن را درک کند. به عنوان مثال در لوگوی برند FedEx مخاطب با کمی دقت علامت فلش که نشانی از هدف برند یعنی معرفی خدمات پستی است را کشف میکند.
2. یک لوگوتایپ بهتر است خوانا باشد و مخاطب با مشاهدهی آن سردرگم نشود. موارد ناخوانا هر قدر که از نظر جلوهی بصری حرفهای طراحی شده باشند باز هم نمیتوانند پیامی را به ذهن مخاطب منتقل کنند و تنها یک نگاه گذرا و سپس خستگی و در نهایت از دست دادن مخاطب را به دنبال دارند.
3. یک لوگوتایپ حرفهای باید ساده باشد. به کار بردن عناصر زیاد، فونتهای عجیب و پیچیده و شلوغ کردن فضا، از دست دادن مخاطب را به دنبال دارد چراکه او عناصر ساده را به خاطر میسپارد.
4. از آنجا که این لوگو بر پایهی نوشتار استوار است و به نسبت لوگوهای تصویری گزینهی زیادی برای تنوع در جلوههای بصری ندارد در نتیجه باید شعار برند شما منحصر به فرد باشد. در غیر اینصورت بهتر است فکر انتخاب این سبک از لوگو را از سرتان بیرون کنید.
علاوه بر این موضوع چیدمان حروف، استفاده از رنگ، مفاهیم و طراحی انحصاری فونت باید متمایز از دیگران باشد. این آیتمها اگر هوشمندانه در کنار یکدیگر قرار بگیرند شانس شما را در جلب نظر مخاطب افزایش میدهند.
5. بر اساس بررسیهای روانشناختی طرح اگر در ساختار مستطیلی که نسبت طول به عرضش 1.618 باشد (یعنی در نسبت طلایی) به چشم انسان زیباتر میآید. لوگوتایپی که به این اصل پایبند باشد میتواند جلوهی بصری خوبی در نگاه مخاطب ایجاد کند.
6. معمولا لوگوهایی که به شکل افقی طراحی شدهاند در چشم انسان جلوهی بهتری دارند.
7. هر چه تعداد رنگهای انتخابی در این سبک از لوگو کمتر و سادهتر باشد بهتر در ذهن مخاطب میماند.
هنگام طراحی یک لوگو تایپ چه نکاتی را باید در نظر داشته باشیم؟
1. در وهلهی اول به عنوان یک طراح برای ساختن این سبک لوگو باید در خصوص برند مورد نظرتان اطلاعات کافی داشته باشید. شما تا زمانی که اهداف یک بیزینس را نشناسید نمیتوانید به طریق درستی مفهوم مورد نظرشان را از طریق لوگو به مخاطب منتقل کنید. در نتیجه باید تحقیقات لازم را از پیش انجام داده باشید.
2. یک طراح موفق کسی است که درک صحیحی از مفاهیمی که میتوانند از طریق چینش کلمات، رنگها و نحوهی نوشتار به ذهن مخاطب منتقل شوند، داشته باشد.
همانطور که پیشتر از این نیز اشاره شد در نظریهی روانشناسی گشتالت ارتباط بین عناصر، معنایی کلی را در ذهن مخاطب ایجاد میکند. با دانستن این مفهوم میتوانید همان ایدهای را در ذهن مخاطب بسازید که برند مورد نظر انتظارش را دارد.
3. اینکه تنها در خصوص اهداف یک برند و ارتباطی که میتوانید با ذهن افراد برقرار کنید آگاه باشید برای تحت تأثیر قرار دادن مخاطب کافی نیست.
لازمهی طراحی یک لوگوتایپ موفق این است که قوائد زیباییشناسانه را نیز رعایت کنید. شما باید طرحی را خلق کنید که از نظر بصری، زیبا باشد و مخاطب را به سمت خود بکشاند. رعایت نسبت طلایی که در مقاله به آن اشاره شد یکی از مواردی است که در این راستا به کمکتان میآید.
4. اگر شعار قدرتمندی در نام برند نهفته است که میتواند تنها بر پایهی نوشتار، مخاطب را به سمت خود جلب کند بهتر است از این سبک لوگواستفاده کنید اگرنه به سراغ انواع دیگر لوگو بروید. مگر اینکه آنقدر خلاق و باتجربه باشید که بتوانید نوشتار نام برند مورد نظر را به شکلی منحصربهفرد ارائه دهید.
5. استفاده از عناصر زیاد در لوگو ذهن مخاطب را از مفهوم اصلی دور میکند پس سعی کنید لوگویی ساده طراحی کنید. این سادگی شامل حال چیدمان کلمات و تعداد رنگهای به کار رفته میشود.
6. کسی را میشناسید که نوشتهای که حتی نمیتواند آن را بخواند را به خاطر بسپارد؟ لوگوی طراحی شده باید خوانا باشد و مخاطب در نگاه اول بتواند آن را بفهمد تا بعدها آن را به خاطر بیاورد.
7. بررسی کنید و ببینید آیا طرحی که مد نظر دارید قبلا جایی ارائه شده است یا خیر. لوگوی موفق، لوگویی است که منحصربهفرد باشد.
مراحل طراحی یک لوگوتایپ
1. برند مورد نظر را ارزیابی کنید و اهداف، ارزشها و شعار پشت آن را بشناسید.
2. طرحی متناسب با فضای برند و مرتبط با بیزینس مورد نظرتان در نظر بگیرید که معرف آن در بازار رقابتی باشد.
3. بررسی کنید که لوگوی مورد نظرتان قرار است در چه فضاهایی به نمایش در آید. طوری آن را طراحی کنید که استانداردهای لازم جهت نمایش در تمامی فضاها را داشته باشد.
شما هر سبک از لوگویی که بخواهید طراحی کنید باید قوائد فوق که برای تمامی انواع لوگوها مشترک است را رعایت کنید.
4. در طراحی این نوع لوگو به خوانایی، سادگی، اصول زیباییشناسی و روانشناختی و تناسب رنگ و فونت با شخصیت برند توجه کنید و از ابتدا با همین رویکرد جلو بروید.
5. قبل از اینکه به سراغ نرمافزارهای طراحی بروید بهتر است هر طرحی که به ذهنتان میرسد را روی برگه کاغذ بیاورید.
6. به سراغ نرمافزارهای طراحی بروید و از پیشنویسها و وکتورهای دیجیتال استفاده کنید. در این میان Adobe Illustrator بیشتر از برنامههایی چون فوتوشاپ توصیه میشود چراکه میتوانید بدون افت کیفیت، مقایس را تغییر دهید.
7. بررسی کنید و ببینید اگر طرحتان به صورت تک رنگ مثلا فقط با رنگ سیاه ساخته شود تأثیری که باید را میگذارد؟ به این فکر کنید که این لوگو در فضاهای مختلف مثلا در یک آگهی مطبوعاتی یا فکس یا با رنگی معکوس در پسزمینه آن چطور به نظر میرسد.
8. در نظر داشته باشید که ممکن است این لوگو در ابعاد یک تمبر پستی چاپ شود درنتیجه مطمئن شوید که خطوط به کار رفته در آن ابعاد نیز وضوح کافی را دارد و قابل رویت است.
9. تعداد رنگهایی که قرار است به کار ببرید را محدود کنید و از آنجایی که قرار است چاپ شود از Pantone و CMYK استفاده کنید.
10. وقتی تمامی مراحل سپری شد مجددا بررسی کنید که طرح نهایی با فضای برند و اهداف آن مرتبط باشد و به بهترین شکل بیزینس مربوطه را معرفی کند.
تفاوت لوگوتایپ و تایپوگرافی
به طور کلی تایپوگرافی هنر پردازش متن، چیدمان تایپ و به طور کلی نحوه نوشتار کلمه به زبان تصویری است. طراح میکوشد که با تغییر فاصله، اندازه، شکل و چیدمان حروف و خطوط و پاراگرافبندی، یک زبان بصری زیبا برای تایپ ایجاد کند و از این طریق هویتی را به مخاطب منتقل کند.
تایپوگرافی در گرافیک، ساخت تیتراژ فیلم، فعالیتهای هنری، مولتی مدیا و غیره کاربرد دارد. به دیگر زبان، تایپوگرافی یک هنر و مفهومی کلی است. تایپوگرافی دقیقا لوگوتایپ نیست. قبلا اشاره شد که بهتر است برای تاثیرگذاری بیشتر لوگوتایپ خوانا باشد اما ممکن است گاهی هم این اتفاق نیفتد.
در لوگوتایپ ممکن است که از تصویر هم در کنار متن استفاده شود ولی میزان به کاربردن تصویر کمتر از 50 درصد است (مثل لوگوی برند FedEx).
اما در تایپوگرافی خوانا بودن متن الزامی است چراکه در آن تصویری اضافه نمیشود و این پیام نوشتاری است که باید حسی تصویری را به مخاطب منتقل کند.
لوگوتایپ نام کامل برند را معرفی میکند اما تایپوگرافی تنها شامل یک کلمه نیست و میتواند یک یا چند جمله یا شعار با رسمالخطی خاص باشد و در آن فونتی انحصاری ساخته شود.
البته که استفاده از ظرافتهای موجود در هنر تایپوگرافی با در نظرگرفتن محدودیتها و قوائد یک لوگوتایپ میتواند منجر به ساخت لوگویی کمعیب و خلاقانه شود.
با شناختی که در این مقاله از مفهوم لوگوتایپ به دست آوردیم فهمیدیم که اگرچه این سبک از لوگو به نسبت لوگوهای تصویری گزینههای محدودتری برای ایجاد جلوههای بصری دارد، اما شناخت قوائد و به کارگیری هوشمندانه از آن، تاثیر قدرتمندی روی ذهن مخاطب میگذارد و ارتباط مستقیم و ماندگاری با او برقرار میکند. درنتیجه اگر میخواهید لوگوتایپی حرفهای خلق کنید لازم است آگاهی و مهارت خود را بالا ببرید.