شاید اگر شما تصمیم به راهاندازی یک کسبوکار گرفتید، شاید این را شنیده باشید که باید برای معرفی خود یک لوگوی اختصاصی طراحی کنید.
اما آیا تنها طراحی لوگو آنقدری روی مخاطب تأثیر خواهد گذاشت که شما را انتخاب کند؟ شاید انتخاب لوگوی مناسب معرف خوبی برای کسبوکارتان باشد اما تنها همین کافی نیست. در این مقاله به بررسی نقش لوگو در برندینگ و ارتباطشان با یکدیگر، برای جذب مخاطب میپردازیم.
نقش لوگو در برندینگ کسب و کار شما چیست؟
به بیانی ساده لوگو، متن یا تصویری است که در مرحلهی ابتدایی به معرفی و شناختهشدن برندتان کمک میکند. یک لوگوی خوب، سنگ بنای برند شماست و به مشتریان کمک میکند تا بفهمند شما چه میکنید، که هستید و ارزش و هدفتان چیست. مسئولیت زیادی بر عهدهی این تصویر کوچک است. «طراحی لوگو» به ایجاد یک نشان تجاری برای برند میگویند.
اهداف لوگودر برندینگ
ابتداییتری نقش لوگو، شناساندن است. ترندها و گرایشات میآیند و میروند، ابزارهای طراحی و فنی پیشرفته میشوند، لوگو ممکن است حتی در گذر زمان تغییر کند، اما تا ابد مهمترین هدف لوگو این است که شخص، محصول، کسبوکار و خدماتی که برای شناساندن آنها طراحی شده را به یاد مخاطب بیاورد.
به عنوان یک طراح یا حتی صاحب یک کسبوکار، قبل از اینکه روی هر ایدهای کار کنید نیاز دارید محیطی که لوگو در آن دیده میشود را کاملا بشناسید و بدانید رقبای کسبوکارتان چه کسانی هستند و چطور دیده میشوند؟ چه رنگ و نمادی از قبل توسط آنها به کار برده شده است؟ چگونه میتوانید لوگویی متمایز از دیگران طراحی کنید؟
لوگو برای کسبوکار شما چه میکند؟
لوگو علاوه بر اینکه زیبا به نظر میرسد عملکرد مهمی نیز دارد. شاید عملکرد اساسی لوگو این باشد که کمک میکند مخاطب، شما را از سایر کسبوکارها تمیز داده و بشناسد.
این موضوع خصوصا زمانی که شما رقبای زیادی دارید اهمیت پیدا میکند. قبل از اینکه بخواهید لوگویی انتخاب کنید باید در خصوص اینکه رقبایتان چطور به نظر میرسند تحقیق کرده و پس از آن موقعیت خود را تعیین کنید. البته نباید این نشان تجاری آنقدر غیرمعمول باشد که مشتری متوجه آن نشود.
لوگو، اطلاعاتی کلیدی برای معرفی کسبوکارتان به مشتری میدهد و میتواند صنعتی که در آن فعالیت دارید، خدمتی که ارائه میکنید، جمعیت هدف و ارزشهای برندتان را به یکدیگر ارتباط دهد. به عنوان مثال یک شرکت میتواند از رنگ خاصی در لوگویش برای نشان دادن حمایتش از محیط زیست استفاده کند. همینطور میتواند با یک فونت شیک، لوکس بودن برندش را برجسته سازد.
لوگو باعث شناخت یک برند شده و برای مخاطب تأثیری بصری ایجاد میکند. به این صورت که وقتی مشتری، لوگویتان را میبیند در ذهنش نقش میبندید و در آینده با دیدن این نشان، شما را به خاطر میآورد. پس لوگو نقش مهمی در ایجاد هویت برند شما ایفا میکند.
طراحی لوگو یک ابزار استراتژیک است؛ هنر نیست.
شاید بسیاری از افراد، طراحی لوگو را با هنر اشتباه بگیرند، اما در واقعیت لوگو هنر نیست. لوگو یک ابزار برای طراحی هویت بصری یک برند است. نقش طراح این نیست که صرفا یک شیء زیبا یا آنچه که مشتری دوستش دارد را طراحی کند.
لوگو به عنوان ابزار استراتژیک کسبوکار به شرکت اجازه میدهد که خودش را در جهان پهناوری که زندگی میکنیم، معرفی کند. البته که لوگو همچنان میتواند زیبا هم باشد اما زیبایی فاکتور دوم در طراحی لوگو است و شناساندن برند در اولویت بالاتری قرار دارد.
طراحی لوگو به معانی پنهان نیازی ندارد.
طراحان اغلب تلاش میکنند که مفاهیم و معانی متعددی را در طراحی لوگو بگنجانند، اما نیازی به این کار نیست. تمرکز اصلی باید روی شناسایی لوگو باشد. هر معنا و ارتباطی در گذر زمان و بر اثر تعامل با مخاطب ایجاد میشود.
یک لوگوی جدید شبیه به یک کشتی خالی است و از روز اول معنای خاصی برای بینندگان نداشته است؛ حتی اگر مفاهیم و معانی ویژهای را عامدانه به آن افزوده باشند. با گذر زمان، در خلال بازاریابی مداوم و تعامل مشتریان با برند، معنا در ذهن مخاطب ایجاد میشود.
اهمیت لوگو در برندینگ
لوگو تصویری از کسبوکار، محصول یا خدمات است. هنگامی که کسبوکارها را در ذهنتان به تصویر میکشید، بلافاصله به یاد تصویر لوگوی آنها میافتید، همانند سیب گاز زدهای که معرف برند تکنولوژی معروف اپل است.
شما با دیدن لوگو، بلافاصله برند مرتبط با آن را تشخیص میدهید. یک لوگوی خوب لوگویی است که خاطرهانگیز باشد و به مشتری کمک کند تا برند مرتبط با آن را به یاد بیاورد. شکل و رنگ بیشتر در ذهن انسان میماند تا متن. معنای آنچه که اشاره شد این است که اگر لوگویی در بازار متمایز و منحصربهفرد باشد، برای مشتریان آسان است که شرکت مرتبط با آن را به یاد بیاورند، مجددا از خدمات آن استفاده و آن را به دوستانشان معرفی کنند.
طراحی لوگو بر روی تصمیماتمان موثر است. ما از همان ابتدا در ذهنمان یک کتابخانهی بصری شکل میدهیم و فونتها، شکلها و رنگها را با احساسات و اشیاء خاصی ادغام میکنیم. با نگاه سادهای به یک لوگو، خواه آن را دوست داشته باشیم یا نه، فورا شروع به قضاوت کرده و آن کسبوکار، محصول یا خدمات را طی مسیر مشخصی در ذهنمان تعریف میکنیم.
اگر که فکر کنیم شرکتی بسیار گران، غیر جدی و یا رادیکال است از آن دوری میکنیم. به همین ترتیب اگر که لوگو از نظر نوع شرکت، محصول یا خدمات، همان چیزی باشد که ما به دنبالش هستیم و مایل به ارتباط با آنها باشیم، محصول یا خدماتشان را خریداری میکنیم..
پس اگر میخواهید مخاطبان درستی را جذب کنید ضروری است که نقش لوگو در برندینگ کار خود در نظر بگیرید.
این نشان تجاری انتظارات شرکت را شکل میدهد و اگر نتواند آن انتظارات را برآورده کند یا اگر کسبوکار، مخاطبین اشتباهی را به خود جذب کند عواقبی همراه خود دارد: هدر رفتن زمان و پول برای افرادی که حتی مشتریتان هم نخواهند شد و دریافت بازخورد بد از مشتریان ناامید. آنچه که اهمیت دارد، طراحی لوگوی مناسب است.
لوگوی مناسب تأثیر اولیهی خوبی را در ذهن ایجاد میکند. با وجود کسبوکارهای متعدد و رقابت بالای بین آنها، هر شرکت تنها یک شانس تأثیرگذاری و جذب مخاطب دارد. اگر که طراحی لوگو نتواند تأثیر خوبی روی بینندگان بگذارد، در دنیای امروزی و با وجود اینترنت، مخاطب سراغ برند دیگری خواهد رفت.
نقش دیگر لوگو در برندینگ این است که ارتباطی را بین ارزشهای برند ایجاد کرده و به آن معنا اضافه میکند. اگرچه که هدف اصلی و اولیهی لوگو هویت بخشیدن به برند و شناساندن آن است، اما میتواند بین پیامهای مهم یک برند و ارزشهایش نیز ارتباط برقرار کند. باید دقت داشته باشید که در طراحی لوگو به سادگی آن نیز توجه کنید و این نشان تجاری را تنها به یک ایدهی اصلی پیوند بزنید.
لوگو، وفاداری مشتری به برندتان را تسهیل میکند. هرازچندگاهی ممکن است که یک شرکت، لوگوی خود را مجددا طراحی کند؛ مثلا برای اینکه تصویر خود را بهروز کند یا بازتابدهندهی تغییرات دیگر شرکت باشد.
شاید شما به عنوان یک بازاریاب از این اتفاق استقبال کنید اما یک مشتری از این تغییر بیزار است. مخاطب وقتی به دیدن لوگوی برند مورد علاقهاش عادت کرده و به ناگاه این نشان تجاری تغییر یابد، احساس میکند که مورد خیانت واقع شده است.
وفاداری یک برند نکتهی بسیار مهمی است که باید آن را در نظر داشته باشید. یک لوگوی قابل تشخیص و آشنا مسیری طولانی را طی کرده تا وفادارای برند را برای مشتریانش ایجاد کند.
لوگو در هر کجا میتواند وجود داشته باشد. شما میتوانید از لوگوی برند خود در بازاریابی، برای بستهبندی، روی محصولات، رسانههای اجتماعی، وبسایت و غیره استفاده کنید. این قابلیت موجب میشود که شما بتوانید برندتان را به طور مداوم تبلیغ کنید؛ چه در فروشگاه، چه در خانه مشتریان، چه به صورت آنلاین و خلاصه هر کجا که بخواهید.
عناصر لوگو
حالا که فهمیدیم وظیفهی لوگو چیست اجازه دهید بررسی کنیم که این نشان تجاری از چه ساخته میشود.
1. تایپوگرافی: وقتی که لوگو شکل میگیرد معمولا حاوی تعدادی تایپوگرافی است. این تایپوگرافی میتواند یک مونوگرام سادهی تک حرفی باشد، یا مخفف نام برندتان را شامل شود و یا از نام کامل آن استفاده کند.
2. تصویرسازی: گاهی وقتها تایپوگرافی با آیکون و نماد همراه است. تصویرسازی میتواند نمایندهای عینا شبیه آنچه که میخواهید باشد و یا از عناصر هندسی انتزاعی تشکیل شود.
در موارد خاص، لوگوها شامل عناصر تزئینی همانند خط یا نقاط بصری همچون ستارههای کوچک و یا خطوطی متشکل از نقطهها هستند که لزوما یک تصویر مستقل و مشخص را ایجاد نمیکنند. به عنوان مثال تایپوگرافی لوگوی برند Ever South Brewing شامل نماد هندسی تصویرسازیشدهای از غروب آفتاب همراه یک ساقه درحال رشد از دانهای به سمت بالا است.
3. رنگ: لوگوها میتوانند سیاه و سفید، تک رنگ و یا چند رنگ باشند. نشانهای تجاری چندرنگ معمولا یا شامل پالتی از رنگهای مشابه هستند و یا از رنگهای مکمل و متضاد تشکیل میشوند. به عنوان مثال لوگوی برند Synergy تمامرنگ و شامل پالتی از رنگهای مکمل است.
4. متن: گاهی لوگو با متنی که در آن به کار برده شده تعریف میشود. در این مورد مهم است به اینکه لوگو در چه زمانی و کجا بهکاربرده میشود، فکر کنید. معمولا لوگوهای دارای متن را در فضای آنلاین، روی کارت ویزیت، در فروشگاهها، تبلیغات و به صورت چاپی میبینیم. البته استفاده از این عنصر به نیاز کسبوکارتان نیز ارتباط دارد.
5. عناصر استاتیک یا پویا: یکی از گزینههای موجود دیگر برای طراحی لوگو، ساخت لوگو به وسیلهی عناصر استاتیک و پویاست. لوگوی ساخته شده توسط عناصر استاتیک همان چیزی است که همه جا وجود دارد و میبینید، اما لوگوی ساخته شده توسط عناصر پویا، بسته به متنِ بهکاررفته در آن تغییر میکند.
فاکتورهای موثر در طراحی لوگو
یک لوگو باید به اندازهی کافی متمایز باشد تا از سایر لوگوهای مشابه به سادگی تشخیص داده شود. در عین حال باید به اندازهای ساده باشد که بتوان از آن در رسانههای چندگانه استفاده کرد.
یک نشان تجاری خوب، بهیادماندنی بوده و تأثیر اولیهی خوبی روی مخاطب میگذارد. لوگو باید در هر اندازهای تأثیرگذاری خود را حفظ کند؛ خواه روی یک بیلبورد طراحی شده باشد و خواه با خودکار روی کاغذ. یک نشان تجاری مناسب چه در حالت سیاه و سفید و چه در حالت رنگی تأثیرش را میگذارد.
جزئیات در لوگو اهمیت دارند. باید به هر کدام از عناصر بهکاررفته در لوگو اعم از رنگ، شکل و فونت توجهای ویژه شود چرا که تمامی آنها به انتقال پیام برند شما کمک میکنند.
تصویرسازی لوگو باید مناسب برندتان باشد تا مخاطب را سردرگم نکند. رنگها، تصاویر، فونتها و اشکال باید با ایدهی مورد نظرتان ارتباط داشته باشند. بسیار مهم است که لوگوی شما پیام درستی از شرکتتان به مخاطب منتقل کند.
تفاوت طراحی لوگو و برندینگ چیست؟
همانطور که پیش از این اشاره شد لوگو شکلی است که شرکتها توسط آن برند خود را به مشتریان میشناسانند؛ همانند لوگوی نایک که شبیه به علامت تیک است. اما برندینگ نگاه جامعتری دارد و روی چگونگی تجربهی مشتریان از شرکت شما کار میکند. در حالی که لوگو تنها یک نشان سادهی کوچک است، برندینگ شامل تمامی نقاط شرکت شماست که مشتریان آن را لمس و تجربه کردهاند.
اجازه بدهید به برند نایک بپردازیم و روی آن تفاوت لوگو و برندگینگ را توضیح دهیم. لوگوی نایک شبیه علامت تیک است که بسیار تمیز و ساده طراحی شده و حس حرکت و سرعت را به مخاطب انتقال میدهد.
درست است که این نشان تجاری بسیار درست طراحی شده، اما تنها یک شکل ساده است و به تنهایی قدرتی ندارد. برندینگ نایک شامل تبلیغات، معرفی شدن توسط سلبریتیهای ورزشی، بستهبندی محصول، طراحی فروشگاه، معرفی محصول در تلویزیون و فیلمها، اسپانسری، گرافیک درون فروشگاهی، تگهای آویز، موسیقی در ویدئوهایش، طراحی وبسایتش، تبلیغات چاپی، عکاسی از محصول، فناوری و غیره است. در نتیجه با وجود تمامی اینها شما نقاط ملموس و تجربههای زیادی با برند نایک دارید.
اهمیت برندینگ
مشتریها نمیتوانند تنها توسط یک شکل سادهی کوچک از برند شما تجربه و خاطره داشته باشند. آنها برند شما را از طریق وبسایتتان، منو، بستهبندی محصولات و تبلیغاتتان تجربه میکنند. بسیار مهم است که شرکتی که برای شما لوگو طراحی میکند این را بداند که لوگو تنها بخش کوچکی از یک مجموعهی بزرگ گرافیکیست.
دارندگان کسبوکارهایی که این موضوع مهم را نمیدانند، تصور میکنند که داشتن یک لوگوی خوب به تنهایی و بدون برندینگ برای رسیدن به موفقیت کافیست. آنها تنها 3 مرحله را برای رسیدن به موفقیت در نظر میگیرند:
مرحلهی اول: یک مشتری بالقوه، لوگوی برند شما را میبیند.
مرحلهی دوم: اگر لوگوی طراحی شده لوگوی خوبی باشد، مشتری واکنشی احساسی و عقلانی نشان میدهد، هیجانزده میشود و به سرعت میفهمد که شرکت چه میفروشد و خدماتش خوب است یا خیر.
مرحلهی سوم: مشتری تصمیم میگیرد محصول شرکت را خریداری کرده یا از خدمات آن استفاده کند.
این دسته از افراد که برندینگ را صرفا در طراحی یک لوگو خلاصه میکنند، این تصور را دارند که اگر طراحی خوبی برای لوگو صورت بگیرد به تنهایی میتواند مشتری را جذب کند. ممکن است آنها وقتی در جذب مشتری موفق نشوند تصور کنند که لوگوی خوبی برای برندشان طراحی نشده است.
شاید برایتان سوال به وجود بیاید که اگر لوگو خودش به تنهایی نمیتواند بازخورد خوبی را در مخاطب به وجود آورد پس چرا با دیدن لوگوی نایک ذوق زده میشویم؟
باید بگویم آنچه که در ما احساس خوب، تجربه و آشنایی با برند نایک ایجاد میکند «برندینگ» است و برای رسیدن به موفقیت مراحل بیشتری طی میشود:
مرحلهی اول: یک مشتری بالقوه، لوگوی برند شما را میبیند.
مرحلهی دوم: اگر آن لوگو همانند لوگوی نایک برایش آشنا به نظر برسد، تمامی تجاربی که پیش از این با برند داشته را به خاطر میآورد: تبلیغات، تجربهی داشتن محصولی از برند نایک، لباسهای نایکی که همسایهاش پوشیده بود، بستهبندی برند، حرفهای دوستانش در خصوص آن برند، معرفی برند توسط سلبریتیها و ...
مرحلهی سوم: خاطرات و تجربیات گذشته، واکنشی احساسی و عقلانی در مخاطب به وجود میآورد. آن وقت است که با خودش میگوید: «بله! من این شرکت و محصولاتش را میشناسم! فوقالعادهست!»
مرحلهی چهارم: مشتری تصمیم میگیرد که از برند شما خرید کند.
همانطور که متوجه شدید لوگو، تنها یک عنصر از هویت بصری برند است تا ما را به یاد تجربیاتی که با آن داشتیم بیاندازد. خاطرات و تجربیات هستند که واکنشی احساسی در مخاطب برمیانگیزانند و او را ذوقزده میکنند.
حالا بیایید مراحل اشتباهی را که برخی صاحبان کسبوکار در ذهن خود تصور میکنند، مجددا مرور کنیم:
مرحلهی اول: یک مشتری بالقوه، طراحی جدید لوگوی آنها را میبیند.
مرحلهی دوم: مشتری هیچ خاطره یا تجربهای از آن برند به ذهنش خطور نمیکند.
مرحلهی سوم: به این دلیل که هیچ خاطرهای از برند ندارد از دیدن لوگو هیجانزده نمیشود و آن را نمیشناسد.
مرحلهی چهارم: صاحب کسبوکار، طراح لوگوی خود را اخراج میکند.
این اتفاق همان چالشی است که طراحان لوگو با برخی از صاحبان کسبوکار دارند. ما میخواهیم بگوییم که حتی یک لوگوی بینظیر بدون وجود برندگینگ هیچ است. لوگو تنها بخشی از هویت بصری یک برند است که به برندینگ کمک میکند اما تمام آن نیست.
در آخر نکتهی مهمی که باید به آن توجه کنید این است که لوگو، برند نیست و تنها یک بخش از استراتژی کلی برند و نمایشی بصری از آن است. در طراحی لوگو به عناصری چون رنگ، شکل، فونت و غیره توجه میشود تا از این طریق پیام برند به مخاطب منتقل گردد.
هدف لوگو این است که با دیدنش واکنشی احساسی را در مخاطب به وجود بیاورد که این مهم تنها توسط برندینگ میسر خواهد شد در نتیجه در این استراتژی از ابزارهای دیگری چون تبلیغات آنلاین و تلویزیونی، معرفی توسط افراد مشهور، رسانههای اجتماعی، اسپانسری، بستهبندی، گرافیک و غیره استفاده میکنند تا ذهن مخاطب با برند آشنا شده و هنگامی که لوگو را دید، نام آن را به یاد بیاورد.
درنتیجه علاوه بر طراحی یک لوگوی مناسب که بیانگر ایده و ارزشهای کسبوکارتان است باید به برندینگ نیز توجه ویژهای داشته باشید چرا که بهترین لوگوها بدون برندینگ مناسب، حرفی برای گفتن ندارند.
برای طراحی لوگویی که دقیقا مناسب کسب و کارتان باشد به لینک زیر مراجعه کنید:
سفارش طراحی لوگو