طراحی بسته‌بندی محصولات

از بسته‌بندی محصول معمولاً به عنوان آخرین فروشنده‌ی محصول یاد می‌شود که به صورت کاملاً خاموش بر ذهن مشتریان اثر می‌کند. طراحی بسته‌بندی محصول در صورتی که به شیوه‌ای جذاب و مبتنی بر اصول حرفه‌ای آن انجام شود، می‌تواند تأثیر فراوانی در جایگاه برند و میزان فروش در یک کسب‌وکار بگذارد. با یک بسته‌بندی خوب می‌توانید به مزیت‌های زیردست یابید:

 

از هویت و شخصیت برند الهام بگیرید

طبق اصول برندسازی همه عناصر برندینگ از جمله بسته‌بندی باید از هویت و شخصیت برند الهام بگیرند. این کار موجب اعتماد بیشتر مشتری به محصول می‌گردد و موجب می‌شود تا محصول، اعتبار و شخصیت برند را در پشت خود داشته باشد. به همین دلیل در طراحی بسته‌بندی معمولاً از عناصری مانند رنگ سازمانی، لوگو، پترن، شعار تبلیغاتی یا شعار سازمانی استفاده می‌شود.

طراحی بسته‌بندی محصولات

ماهیت محصول درون بسته‌بندی را به خوبی نشان دهید

برای حداکثر کردن بهره‌وری در یک بسته‌بندی، طراحی آن باید به نحوی صورت گیرد که ماهیت محصول درون خود را با زبانی گویا و جذاب بیان نماید و فواید و کارکردهای محصول را به طور کامل منعکس کند. ویژگی‌هایی مانند جنس، مواد افزودنی موجود، وزن، تعداد، موارد منع مصرف و همچنین کیفیاتی مانند زیبایی، تازگی، اعجاب‌انگیز بودن، تکنولوژی پیشرفته و ... از جمله مهمترین موارد هستند که با تکنیک‌های خاص طراحی و بسته‌بندی به مخاطبان ارائه می‌شوند.

شرکت طراحی بسته بندی

کارایی محصول را در نظر بگیرید

یک محصول خوب درون یک بسته‌بندی که به کارایی و عملکرد محصول توجه کافی نکرده باشد، ممکن است دچار کاهش میزان فروش شود. فراموش نکنید که هدف نهایی مشتری، مطلوبیت و کارکرد محصول است و نه حتی فقط کیفیت محصول. به عنوان مثال اگر محصولات غذایی مایع مانند شیر یا آبمیوه در بسته‌بندی ارائه شوند که ریختن شیر در ظروف و یا قرار دادن آن در یخچال را سخت کند و یا با شیر ایجاد واکنش‌های شیمیایی کند، ممکن است باعث بی‌میلی مشتری به استفاده از محصول شود. به طور کلی یک بسته‌بندی مناسب باید برای سه مرحله‌ی حمل، نگهداری و مصرف، مناسب‌سازی و طراحی گردد.

از تکنیک‌های بازاریابی عصبی استفاده کنید

از آن جایی که تصمیمات مشتریان در هنگام خرید یا عدم خرید یک محصول، تا حدود زیادی به ذهن آنها برمی‌گردد، تحلیل فرآیندهای مغزی انسان می‌تواند راهکارهای جالبی پیش روی بازاریابان بگذارد. به همین دلیل در سال‌های اخیر برای طراحی بسته‌بندی محصولات از بازاریابی عصبی (Neuro Marketing) به طور گسترده استفاده شده است. در این علم میان‌رشته‌ای که ترکیبی از علوم اعصاب و دانش بازاریابی است به کمک آزمایش‌ها و بررسی‌های امواج و سلول‌های مغزی به تحلیل واکنش‌های مغز انسان و رفتار او در هنگام مواجهه با پیام‌های بازاریابی می‌‌پردازند. به عنوان مثال طبق یکی از مطالعاتی که در این حوزه انجام شده است، جهت نگاه در یک تصویر می‌تواند چشم‌ها را به سمت مقصد آن هدایت کند. در این مطالعه به کمک تکنولوژی ردیابی اعصاب چشم مشخص شد که چشم انسان در هنگام مواجهه با تصویر کودکی که روی بسته‌بندی محصول درج شده است، در صورتی که چشمان کودک به صورت مستقیم نگاه کند به سمت چشمان او جذب می‌شود ولی در صورتی که چشمان کودک به سمت بخش دیگری از صفحه (مانند نام محصول) نگاه کند، به سمت نام محصول جذب می‌شود.

مزایای محصول را نسبت به محصولات رقیب برجسته نمایید

یکی از تکنیک‌های مهم در بسته‌بندی، برجسته کردن مزایای محصول به کمک عناصر بصری یا طراحی صنعتی است. برای رسیدن به این هدف باید از طرحی استفاده کرد که مزایای محصول نسبت به دیگر محصولات در مرکز دید و مخاطب قرار گیرد و یا به نحوی توجه او را برانگیزد.

طراحی بسته بندی

حس استفاده از محصول را به مخاطب منتقل کنید

یکی از تکنیک‌هایی که در روش‌های بسته‌بندی پیشرفته استفاده می‌شود انتقال عناصر کیفی مانند بو، مزه،گرمی و سردی، تازگی، زیبایی، اعجاب‌انگیز بودن و ... توسط عناصر بصری و یا مؤلفه‌هایی مانند جنس، بو، هندسه‌ یا قالب بسته‌بندی است. به عنوان مثال در بسته‌بندی یک چیپس می‌توان به کمک عناصر مختلف حس خوشمزگی را به مخاطب القا کرد و یا در بسته‌بندی شیر می‌توان طوری عمل کرد که حس تازگی به مخاطب دست دهد. حتی اگر مخاطب هیچ‌گاه چیپس یا شیری از برند مورد نظر نخورده باشد.

اصول طراحی بسته بندی

نحوه استفاده از محصول را به سادگی کامل بیان نمایید

گاهی مشتریان برای استفاده ازیک محصول نیاز به آموزش دارند. به عنوان مثال محصولاتی مانند اسباب‌‌بازی‌ها و یا پودر کیک نیاز به دستورالعمل بازی یا نحوه پخت دارند. در صورتی که این آموزش‌ها به صورت شفاف و ساده بر روی بسته‌بندی درج شده باشند، مشتری رغبت بیشتری به خرید محصول پیدا خواهد کرد.

در قفسه فروشگاه‌ها از بقیه محصولات متمایز باشید

در مورد بسیاری از محصولات، بسته‌بندی آخرین فروشنده‌ی محصول است. به خصوص برای محصولاتی که در قفسه‌های فروشگاه در کنار سایر برندها قرار می‌گیرند، این نکته بیش از سایرین صدق می‌کند. به طور کلی در هنگام بسته‌بندی استفاده از تصاویر جذاب، طراحی قالب‌های خلاقانه، رنگ متمایز از سایرین و هر ایده‌ای که به نحو خوشایندی موجب تمایز محصول در قفسه فروشگاه از بقیه محصولات شود، می‌تواند در موفقیت نهایی تأثیرگذار باشد.

به تمایز مخاطب، مشتری و مصرف‌کننده توجه داشته باشید

گاهی از اوقات، مخاطب یا مشتری یک محصول ممکن است مصرف‌کننده‌ی آن نباشد. مثلاً در مورد محصولی مانند پوشک، مصرف‌کننده یک نوزاد است ولی مخاطب یا مشتری آن افراد بزرگسال هستند. در بسته‌بندی یک پوشک باید از لحاظ کارکردی به ملاحظات مربوط به مصرف‌کننده مانند عدم ایجاد حساسیت توجه نمود ولی از لحاظ طراحی لزوماً نیازی به توجه به علایق مصرف‌کننده نیست. یک بسته‌بندی مناسب باید در صورت تفاوت مخاطب یا مشتری محصول با مصرف‌کننده، مطلوبیت بسته‌بندی محصول را برای هر سه مد نظر قرار دهد.

نمونه طراحی بسته بندی در بمان

روند طراحی بسته‌بندی در بمان

در مجموعه‌ی بمان برای طراحی بسته‌بندی محصول در ابتدا به بررسی عمیق هویت برند شما می‌پردازیم و عناصری مانند لحن، شخصیت، ارزش‌ها، رنگ‌ و شعار سازمانی و ... را بررسی می‌کنیم و به سؤالات زیر پاسخ خواهیم داد:

  • موقعیت فروش محصول کجاست؟ داخل قفسه‌های فروشگاه یا موقعیت‌های دیگر؟
  • جامعه مخاطبان و مشتریان محصول و مصرف‌کنندگان آن چه کسانی هستند؟
  • ویژگی‌های لازم برای قفسه محصول در فروشگاه(share file) چیست؟
  • محصول در چه منطقه جغرافیایی و چه موقعیت‌هایی به فروش می‌رسد؟
  • آیا محصولات جانبی وجود دارد؟ کم و کیف آنها به چه شکل است؟
  • چه داده‌هایی باید بر روی بسته‌بندی در اختیار مخاطب قرار گیرد؟
  • نحوه‌ی مصرف و شرایط نگهداری محصول به چه صورت است؟
  • جنس بسته‌بندی از چه موادی باید باشد؟

بعد از پاسخ به سؤالات بالا باید بررسی کنیم که چه طرح خلاقانه‌ای می‌تواند باعث شود که وقتی محصول در قفسه‌ در کنار سایر محصولات مشابه قرار می‌گیرد، باعث جذب مخاطبان و انتخاب محصول شود؟ در ادامه از جنبه زیبایی‌شناسانه و داده‌هایی که باید روی محصول قرار گیرد، بررسی‌های لازم انجام شده و تصمیمات لازم اتخاذ خواهد شد. استفاده‌های از تکنیک‌های بازاریابی عصبی برای افزایش جذابیت بسته‌بندی هم از مواردی است که در تیم کارشناسان بمان تأکید ویژه‌ای بر روی آن دارد. در مرحله‌ی آخر هم به طراحی صنعتی بسته‌بندی توجه می‌شود و از جنبه‌هایی مانند کاربر پسند بودن (User Freiendly)، محل قرارگیری محصول در فروشگاه و سایر مؤلفه‌های محصول، استانداردهای مختلف در نظر گرفته می‌شود تا طرح مورد نظر، قابل اجرا و پیاده‌سازی باشد. 64 % مردم قبول دارند که برخی از محصولات را ‌فقط بر اساس شکل بسته‌بندی آن از مغازه‌ها بر می‌دارند بدون اینکه هیچ تحقیقی راجع به آن کرده باشند.

جهت مشاوره در خصوص شعار سازمانی برند، با کارشناسان هنری ما در ارتباط باشید.

انتخاب صحیح شعار سازمانی میتواند انرژی کارکنان و مدیران برند را به سمت اهداف اصلی برند همسو کند و هماهنگی و روحیه‌ی مضاعفی در وجود سازمان بدمد. در کنار این اتفاق، حرکت به سمت تحقق شعار سازمانی در درازمدت و مشاهده این روند توسط مشتریان.

خدمات ما در آرمکده

انتخاب کهن الگو

برندی که از رفتار یک کهن‌الگوی مشخص استفاده می‌کند، دیگر فقط یک برند تجاری نیست بلکه تبدیل به بخشی از وجود مشتریان خود شده! کهن‌الگو(آرکیتایپ) از بین مواردی مثل قهرمان، دانای‌کل، عاشق، معصوم، همه‌پسند، جادوگر و ... انتخاب می‌شود.

مشاهده بیشتر

طراحی پترن

پترن(Pattern)‌ یا الگوی تکرار‌شونده برند، بهترین طرح برای هویت‌دادن به فضاهای گسترده مانند تابلوها، مکان‌های اداری و نمایشگاهی و وبسایت شرکت‌ها و برندها است. پترن به عنوان یک چکش بصری، با پوشاندن میدان دید و یکپارچگی با عناصری مانند لوگو و رنگ، برند را ناخودآگاه وارد ضمیر مخاطب می‌کند.

مشاهده بیشتر

طراحی ست و اوراق اداری

ست ها و اوراق اداری، سفیران یک برند هستند که از هنگام آشنایی مشتری با برند تا عقد قرارداد، نقش ایفا میکنند. طراحی یکپارچه‌ی اوراق اداری مثل سربرگ، کارت ویزیت، پاکت‌نامه و غیره، ناخودآگاه وجود یکپارچگی در امور شرکت را به ذهن مشتریان القا می‌کند.

مشاهده بیشتر

طراحی بسته‌بندی محصولات

بسته‌بندی، آخرین فروشنده‌ی محصولات شماست که به صورت خاموش بر مخاطب اثر می‌گذارد. نمایش درست محتوا، توجه به کارکرد محصول، انتقال حس استفاده از محصول و استفاده از تکنیک‌های بازاریابی عصبی، تنها بخشی از نکات تخصصی در این کار است.

مشاهده بیشتر

انتخاب نام برند

ساده‌انگاری در انتخاب نام برند، اشتباهی است که در گذشته گریبانگیر برندهای معتبر زیادی شده است. برای انتخاب نام برند بیش از ۳۰ فاکتور استاندارد باید رعایت شود. کوتاهی و زیبایی، منحصر بهفرد بودن، ماندگاری در ذهن و ... فاکتورهایی هستند که در آژانس بمان برای انتخاب نام برند در نظر گرفته می‌شود.

مشاهده بیشتر

انتخاب شعار سازمانی

شعار سازمانی، عبارتی کوتاه و عصاره‌ی اهداف و ارزش‌های یک برند است که نقش الهام‌بخش و جهت‌ده برای درون و بیرون سازمان را بازی می‌کند. کارشناسان آ‌ژانس بمان در مورد کلمه‌به‌کلمه‌ی شعار سازمانی شما عمیقاً به تفکر و تحلیل می پردازند.

مشاهده بیشتر

خلق مسکات برند

مسکات (Mascot) برند یک چهره‌ی عروسکی،خیالی، شیء یا حتی انسان و حیوانی واقعی است که نقش سخنگوی برند را ایفا می‌کند. به خاطر داشته باشید که با وجود پیشرفت حیرت‌آور فناوری‌های ارتباطی، هنوز هیچ فناوری نتوانسته است جایگزین تأثیر ارتباطات موجودات زنده باشد

مشاهده بیشتر

پشتیبانی و مدیریت برند

اسناد هویتی برند، به‌ عنوان اسناد پایه‌ای بسیار لازم است ولی بمعنای انجام فرایند برندسازی نیست. با استفاده از خدمات مشاوره‌ای و پشتیبانی، از اشتباهات مرسوم در بدو تولد برند جلوگیری کنید و کم‌کم به مدیر برند خود تبدیل شوید.

مشاهده بیشتر

انتخاب رنگ سازمانی

انتخاب رنگ سازمانی و برند، وابسته به نتایج پژوهش‌هایی است که متناسب با هویت برند در حوزه‌هایی مثل روانشناسی‌رنگ، بررسی‌رقبا و تمایلات مخاطبان اصلی برند صورت می‌گیرد. مطالعات نشان می‌دهد انتخاب درست رنگ تا ۴۰ درصد در بهبود شناسایی برند مؤثر است.

مشاهده بیشتر
 
 

سوالات متداول

بسته‌بندی یک محصول می‌تواند خیلی ساده و اتفاقی انجام شود ولی امروزه برای حداکثر کردن بهره‌وری برند و فروش بیشتر محصول، بسته‌بندی با در نظر گرفتن شاخص‌های متعددی که در حوزه برندینگ و بازاریابی مطرح است، طراحی می‌شود. به این فرآیند طراحی بسته‌بندی گفته می‌شود.

بسته‌بندی، آخرین فروشنده‌ی محصول است که به صورت خاموش بر ذهن مشتری اثر می‌گذارد. طبق آخرین یافته‌های کارشناسان کسب‌وکار، بیش از ۶۰ درصد مشتریان در هنگام انتخاب محصول برای خرید، تصمیم خود را فقط با توجه به شکل بسته‌بندی محصولات می‌گیرند.

انتقال حس استفاده از محصول به مخاطب، استفاده مناسب از اعتبار و شخصیت برند برای پشتیبانی از محصول، نمایش ماهیت محصول درون بسته‌بندی، در نظر گرفتن کارایی محصول و سهولت استفاده، استفاده از تکنیک‌های عصبی برای توجه بیشتر مخاطب به محصول و افزایش جذابیت آن، آموزش نحوه استفاده از محصول و بسیاری از موارد دیگر.